Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pasaulį keičiantys grafičiai: kieno vardu kalba ant sienų nugulę piešiniai?

Jau trečius metus vykstantis „Vilnius Street Art“ festivalis pamažu keičia lietuviškųjų grafičių veidą, sugadintą sostinės sienas nusėjusių „Solomon“ teplionių. Nors Lietuvoje tokia meno forma dažnai susilaukia nepritarimo, o profesionalių menininkų darbai sugadinami, kai kuriose šalyse grafičiai tampa vieninteliu būdu išreikšti tai, ką apsiginklavusieji dažų skardinėmis – Malina Suliman Afganistane, Banksy Palestinoje ir tikriausiai ne vienas meistras Bulgarijoje – laiko tiesa.

Iš sovietinių karių – į Supermeną, Kalėdų Senelį ir merginų grupę

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sovietinis paminklas Bulgarijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sovietinis paminklas Bulgarijoje

Bulgarija Rytų ir Vidurio Europos regione pirmauja pagal ne itin garbingą rodiklį – čia išliko daugiausia sovietų kariams skirtų skulptūrų. Nors 2007-aisiais šalis įstojo į ES, ji vis dar glaudžiai bendradarbiauja su Maskva. Tai patinka ne visiems, tad grafičių meistrai protestuoja savo piešiniais erzindami uoliąją Komunistų partiją.

Grafičių meistrai protestuoja savo piešiniais erzindami uoliąją komunistų partiją.

2011-aisiais sovietinę armiją vaizduojantis monumentas buvo šiek tiek pakoreguotas. Rūstūs kariai paversti Vakaruose pamėgtais didvyriais ir filmų herojais – Kalėdų Seneliu, Supermenu ir Džokeriu. Paminklą Komunistų partijos jaunesnieji nuvalė jau kitą rytą, tačiau po Krymo aneksijos 2014-ais skulptūra buvo nudažyta Ukrainos vėliavos spalvomis.

Monumento herojai vienu metu dėvėjo ir slidininko kaukes – taip Bulgarijos menininkai išreiškė palaikymą antiputiniškų pažiūrų merginų grupei „Pussy Riot“.

Kai kurie meninio vandalizmai aktai turi gerokai gilesnę istorinę potekstę. Sofijos grafičių meistrai skulptūrą numargindami rožine spalva atidavė duoklę čekų menininko David Černý instaliacijai. Kai 1991-aisiais jis su draugais ta pačia spalva nudažė sovietinį tanką, SSRS valdžia gerokai įsiuto ir vaikiną suėmė. Paralelės matomos ir šiandien – Maskva jau kreipėsi į Bulgariją reikalaudama nustoti darkyti paminklus. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius