Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Talentingos ir maištingos: moterys, pakeitusios meno istoriją

Jų gyvenimus vienija kančia, maištas ir aistra savo darbams. Jos gimė tais laikais, kai meno pasaulyje vis dar dominavo vyrai. Nors jų kūriniai paliko neištrinamą įspaudą istorijoje, ne ką mažiau įkvepia ir spalvingos jų biografijos. Nina Simone, Marina Abramovič ir Frida Kahlo.

Frida Kahlo: tapau save, nes tai išmanau geriausiai

„Wikimedia Commons“ nuotr./Frida Kahlo
„Wikimedia Commons“ nuotr./Frida Kahlo

Iš vienos garsiausių Meksikos dailininkių Fridos Kahlo darbų įkvėpimo semiasi viso pasaulio menininkai. Gimusi tuo metu, kai šalyje vyravo politinis chaosas, savo meną persunkė revoliucinėmis idėjomis bei meksikiečių mitologija. 

Iš 143 Fridos paveikslų net 55 buvo autoportretai. Menininkė teigė, jog jie gimė iš nuolat lydinčios vienatvės, be to, save ji išmanė geriausiai. Ne viename kūrinyje dailininkė šalia vaizduoja beždžiones, meksikiečių kultūroje simbolizuojančias aistrą. Panašu, jog taip dažais išliejo savo karštą prigimtį.

Gimusi tuo metu, kai šalyje vyravo politinis chaosas, savo meną persunkė revoliucinėmis idėjomis bei meksikiečių mitologija. 

Iš pradžių F.Kahlo savo kūrybos nepriskyrė jokiam stiliui, tačiau abejones išsklaidė susitikimas su siurrealizmo teoretiku André Bretonu, kai šis dailininkę pavadino siurrealiste. Tiesa, pati menininkė tokios etiketės kratėsi teigdama, jog jos darbai labiau atspindi realybę nei sapnus. Tačiau net ir neigianti buvo įvertinta kitų šios krypties atstovų: į Prancūziją nuvykusią Fridą vakarienės pakvietė pats Pablo Picasso. 

Menininkė neslėpė, jog tapymas sumažina ją kankinančius fizinius skausmus. Būdama 17-os Frida pateko į šiurpią avariją, kurios metu patyrė daugybę kūno sužalojimų. Taip ligoninės tapo neatskiriama dailininkės gyvenimo dalimi – iš viso jai buvo atliktos 35 operacijos. Simboliška, tačiau ir į paskutinę savo parodą menininkė atvyko greitosios automobiliu.

Tikroji šlovė talentingąją tapytoją aplankė tik po mirties. Iki tol ji buvo žinoma kaip garsaus menininko Diego Riveros žmona, tačiau dabar jos paveikslai puikuojasi geriausiose pasaulio galerijose. Savo darbais kalbėjusios apie moters problemas ir pabrėžusios individualumo svarbą Fridos vardas nedingsta feminizmo ikonų sąrašuose.

VIDEO: Frida Kahlo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius