-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 21 /21:30

Dėl „darbiečio“ Rimvydo Podolskio rinkėjų papirkinėjimo VRK anuliavo Zarasų–Visagino apygardos balsavimo rezultatus

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) sekmadienį tvirtino rinkimų į Seimą rezultatus. Komisija patvirtino, kad po pirmojo turo į Seimą išrinkti Darbo partijos narė Virginija Baltraitienė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos narys Leonardas Talmontas ir socialdemokratas Algirdas Butkečius. Taip pat patvirtinti ir 70 vienmandačių apygardų balsavimo rezultatai. Dėl to, kad Darbo partijos narys Rimvydas Podolskis sistemingai papirkinėjo rinkėjus, Zarasų–Visagino apygardos balsavimo rezultatai anuliuoti.
Rimvydas Podolskis
Rimvydas Podolskis / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Papildyta 21 val. 30 min. VRK panaikino Zarasų–Visagino apygardos balsavimo rezultatus. Už tai balsavo 12, prieš – 3  VRK nariai. Šioje apygardoje rinkėjai buvo masiškai papirkinėjami, taip padarytas šiurkštus rinkimų įstatymo pažeidimas ir todėl rinkėjams šioje apygardoje bus suteikta teisė balsuoti iš naujo. Rinkimai šioje apygardoje, kaip 15min.lt teigė Zenonas Vaigauskas, bus surengti per pusmetį. Vadinasi, maždaug pusę metų naujasis Seimas dirbs be vieno parlamentaro.

Zarasų–Visagino rinkimų apygardoje daugiausia balsų surinko Darbo partija (25,49 proc.), antra liko partija „Tvarka ir teisingumas“ (20,11 proc.), trečia – Lietuvos socialdemokratų partija (15,20 proc.). Į antrąjį rinkimų turą pateko „tvarkietis“ Algimantas Dumbrava (28,82 proc.) ir „darbietis“ Rimvydas Podolskis (17,25 proc.).

Rimvydas Podolskis papirkinėjo rinkėjus vaišindamas juos saldainiais, ledais, alumi, galimai su jo žinia rinkėjai buvo vežami balsuoti. Darbo partija sustabdė Rimvydo Podolskio, Viačeslavo Ždanovičiaus bei Eugenijaus Maciulevičiaus narystę partijoje ir įsteigė darbo grupę rinkimų pažeidimams tirti.

Savo poziciją dėl rezultatų anuliavimo VRK turės apginti teisme.

15min.lt šią savaitę jau rašė, kad balsavimo rezultatai pirmą ir paskutinį kartą negaliojančiais keliose apygardose buvo paskelbti 1992-aisiais metais.

Papildyta 20 val. 33 min. Komisija pripažino, kad Vilniaus–Trakų rinkimų apygardoje padaryta šiurkščių rinkimų įstatymo pažeidimų. Nepaisant to, Vilniaus-Trakų rinkimų apygardoje rezultatai pripažinti galiojančiais.

Po pertraukos VRK svarstys, ar tvirtinti Zarasų-Visagino rinkimų apygardos balsavimo rezultatus. Šeštadienį VRK pripažino, kad šioje apygardoje rinkėjai papirkinėti sistemingai.

VRK vizualizacija/Balsavimo rezultatai Zarasų-Visagino apygardoje
VRK vizualizacija/Balsavimo rezultatai Zarasų-Visagino apygardoje

Papildyta 19 val. 22 min. VRK suabejojo ir dėl to, ar tvirtinti Kaštonų apylinkės (Biržų-Kupiškio apygarda) rinkimų rezultatus, kuriuos šeštadienį komisija turėjo suskaičiuoti iš naujo.

Visgi po ilgų diskusijų sutarta Kaštonų apylinkės balsavimo rezultatus patvirtinti. Toliau VRK nagrinėja rinkimų rezultatus Trakų-Elektrėnų rinkimų apygardoje. Rezultatai šioje apygardoje patvirtinti.

VRK dar nepatvirtino dviejų rinkimų apygardų rezultatų – Vilniaus-Trakų ir Zarasų-Visagino rinkimų apygardų rezultatai gali būti paskelbti negaliojančiais.

Atnaujinta 18 val. 33 min. VRK svarstė, ar neanuliuoti Naujosios Vilnios rinkimų apygardos Kirtimų apylinkės balsavimo rezultatų. Kirtimų rinkimų apylinkėje buvo padaryta daug ir šiukščių pažeidimų – kai kurie romai galimai balsavo ne po kartą, buvo padedama romams užpildyti biuletenius motyvuojant, kad jie beraščiai, asmeniškai rinkėjus agitavo kandidatas Sergejus Ursulas. Balsuoti romai atvykdavo srautais, prie prekybos centro bandyta pirkti maždaug 5 balsus.

Naujosios Vilnios apygardoje į antrą rinkimų turą išėjo Tadeušas Andžejevskis ir Sergejus Ursulas. Trečias liko Algirdas Paleckis.

VRK, nepaisant pažeidimų, rinkimų rezultatus šioje apylinkėje patvirtino.

Papildyta 19 val. 32 min. VRK pradėjo svarstyti, ar patvirtinti rinkimų rezultatus Vilniaus-Trakų rinkimų apygardoje.

Komisijos nario Liutauro Ulevičiaus teigimu, šiurkštūs įstatymų pažeidimai užfiksuoti  16 apylinkių iš 22.

Apygardoje asocialūs asmenys vedami balsuoti, dalijamos Darbo partijos skrajutės. Bandoma įnešti ir išnešti balsavimo biuletenių, į kabinas įeinama po du. Fiksuotas komisijos pasyvumas, kuri nefiksavo pažeidimų. Kai kurie asmenys bandė balsuoti kelis kartus. Vienoje apylinkėje rasta daugiau nei 200 balsavimo biuletenių, kuriuose vienos partijų kandidatų reitingavimas yra identiškas. Rinkimų stebėtojai teigia matę, kaip rinkėjai vežami balsuoti.

Vilniaus-Trakų rinkimų apygardoje nugalėjo Lietuvos lenkų rinkimų akcija (36,20 proc.), antra liko Darbo partija (21,80 proc.), trečia – Lietuvos socialdemokratų partija (8,42 proc.). Į antrąjį turą išėjo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas Jaroslavas Narkevičius (35,09 proc.) ir „darbietė“ Mingailė Binkauskaitė (17,79 proc.).

VRK vizualizacija/Balsavimo rezultatai Vilniaus-Trakų apygardoje
VRK vizualizacija/Balsavimo rezultatai Vilniaus-Trakų apygardoje

VRK narys Justinas Žilinskas teigė besidžiaugiąs, kad rinkimus stebėjo pilietiški žmonės ir siūlė tirti pažeidimus.

„Toks srautas, kad buvo surežisuotas, maža tikimybė. (...) Faktinė informacija verčia labai rimtai susirūpinti. Manau, kad galima tikrinti, kaip veikia šita sistema. Ačiū Dievui, kad atsirado tokių stebėjimų, kurie vykdė realų stebėjimą“, – sakė J.Žilinskas.

Komisijos narys Julius Jasaitis atkreipė dėmesį, kad rinkimų dieną žmonės pamato tuos, kurių šiaip nepastebi – benamius ir alkoholikus, už butelį parduodančius savo balsus. Tai esanti problema, kurią taip pat reikia spręsti.

VRK narys Jonas Udris abejojo, ar bus geriau, jei rinkimai šioje apygardoje bus pakartoti – ar pavyks kitą kartą užkirsti kelią pažeidimams.

Z.Vaigausko teigimu, netinkamai savo darbą apygardoje atliko policija – laiku nesureagavo, nesugebėjo laiku atvykti ir pagauti pažeidėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius