-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Šviežios daržovės – iki pavasario

Netinkamai laikomos daržovės praranda savo maistinę vertę ir drėgmę. Dėl vandens stokos ima vysti ir minkštėti. Ūkininkai turi savus saugojimo būdus, bet įsigijus didesnį kiekį daržovių, jas puikiai galima išlaikyti ir mieste.
Daugelis daržovių mėgsta, kad jų saugojimo vieta būtų sausa ir vėsi.
Daugelis daržovių mėgsta, kad jų saugojimo vieta būtų sausa ir vėsi. / 123rf.com nuotr.

Bulvės

Populiariausios Lietuvoje daržovės auga tamsoje ir nori tamsoje pasilikti. Šviesa naikina bulvių maistingumą, jos ima žaliuoti, o nuo drėgmės bulvės ima pelyti. Bulvės paprastai laikomos 5–10 laipsnių temperatūroje. Jos puikiai išsilaikys balkone, supiltos į pašiltintą medinę ar metalinę dėžę, popieriniuose arba medžiaginiuose maišeliuose.

Morkos

Jei perkate daugiau morkų, geriau jas pasirinkti neplautas – plautos daržovės greičiau genda. Ilgesniam laikymui pasirinkite tik sveikas daržoves. Morkoms saugoti galite surasti vietą balkone, jos puikiai išsilaiko nulinėje temperatūroje. Laikykite morkas dėžėje, o paspaudus šaltukui pridenkite. Jei temperatūra labai žema, dėžę su morkomis perkelkite į vėsesnę vietą bute. 

Burokėliai

Šios daržovės nėra labai lepios, išsilaiko artimoje nuliui temperatūroje. Tačiau, kaip ir morkas, burokėlius reikėtų pasirinkti sveikus, be odelės pažeidimų.

Kopūstai

Kopūstai ilgai išbūna artimoje nuliui temperatūroje, vėdinamoje vietoje. Jei yra vietos, galite saugoti juos apatinėje šaldytuvo lentynoje. Ilgiau laikomo kopūsto viršutiniai lapai pagelsta ir ima sausėti, taip apsaugodami galvą nuo drėgmės praradimo, todėl neskubėkite jų nuimti vos tik nusipirkę. 

Svogūnai

Gerai išdžiovinti svogūnai gali būti laikomi kambaryje, sausoje, gerai vėdinamoje vietoje. Tinkamai vėdinamoje patalpoje jie gali išsilaikyti ir 20 laipsnių temperatūroje. Jei neturite kitos išeities, svogūnus galite laikyti ir apatinėje šaldytuvo lentynoje.  

Česnakai

Jiems laikyti idealiai tinka apatinė lentyna šaldytuve. Kad sutaupytumėte vietos, česnako skilteles galite išgliaudyti, nulupti, sudėti į stiklinį indą ir užberti druska. Uždengę dangteliu padėti jį į šaldytuvą. Tinkamiausia temperatūra česnakams saugoti – nuo 0 iki 2 laipsnių šilumos.

Cukinijos ir moliūgai

Tinkamai laikomos šios spalvingos daržovės gali išsilaikyti kelis mėnesius. Geriausia temperatūra – apie 0 laipsnių. Vieta, kurioje saugomi moliūgai ir cukinijos, turi būti sausa. Nuo drėgmės ant daržovių atsiranda grybelis ir jos ima gesti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius