Dabar populiaru
Publikuota: 2013 rugsėjo 23d. 20:37

Latviai su varškės sūriu nušluostė mums nosį. Pavydėkime.

Latviai pasaulinėje sūrių parodoje „Slow Cheese“ pristatė varškės „Janu Sier“
Latviai pasaulinėje sūrių parodoje „Slow Cheese“ pristatė varškės „Janu Sier“

Per tris dienas pasaulinę „Slow Cheese“ sūrių parodą Italijoje aplankė daugiau kaip 150 tūkst. šio skanėsto fanų. Vyko lyg ir neoficialus pasaulio čempionatas – suvažiavo prancūzai, vokiečiai, ispanai, belgai ir daugybė kitų. Žurnalistų korpusas – maždaug 300 rašančių, filmuojančių, transliuojančių kolegų. tarp jų – pasaulyje šį tą reiškiančių laikraščių – Paryžiaus „Le Monde“, Romos „La Repubblica“, Niujorko „New York Times“, Briuselio „Le Soir“ gastronomijos apžvalgininkai.

Išragauti visus Bra degustacinės salės „Enoteca“ vitrinose išdėliotus sūrius per tris dienas – misija neįmanoma. „Turbūt ir nebūtina. Reikia tiesiog suvokti, kokių sūrių gamintojų „Slow Food“ nekviečia“ – aiškina man „Enoteca“ koordinatorius Alberto Farinassa.

Taigi, kokių nekviečia? „Pramoninių, didžiulėse gamyklose pagamintų produktų. Be dvasios,  be istorijos, be sąsajos su teritorija, kurioje jie gaminami“. 

Labiausiai pasaulinėje „Slow Cheeese“ parodoje visus domina tokie sūriai, kurie buvo pasmerkti išnykti. Vien Italijoje „Slow Food“ sukūrė 54 taip vadinamus “presidi” – sargybos postus. Jų paskirtis – išgelbėti nuo išnykimo unikalius sūrius, kurie dėl sudėtingos gamybos tampa tikruoju šių laiku gastronomijos elitu.

Pirmasis Italijos išgelbėtas sūris buvo „Castelmagno“ .

Vien Italijoje „Slow Food“ sukūrė 54 taip vadinamus “presidi” – sargybos postus. Jų paskirtis – išgelbėti nuo išnykimo unikalius sūrius, kurie dėl sudėtingos gamybos tapo tikruoju šių laikų gastronomijos elitu.

Koks tai sūris? Jis gaminamas iš žalio karvės ir ožkos pieno. Iš pradžių – minkštas, dramblio kaulo spalvos, pabrandintas keturis mėnesius tampa kietas, tamsiai geltonas, su žaliais ir mėlynais atspalviais. „Castelmagno“ istorija – įdomi. Pradėtas gaminti maždaug prieš tūkstantį metų, XVIII amžiuje tapo labiausiai žinomu ir labiausiai vertinamu sūriu visoje Europoje. Vietiniai feodalai reikalaudavo duoklės ne pinigais, o „Castelmagno“ sūriais. Londono, Paryžiaus, Turino gurmė draskydavosi dėl šio pikantiško skonio sūrio ir mokėdavo už jį didelius pinigus.

Viskas baigėsi tuo, kad 1960–1970 metais apie „Castelmagno“ sūrį niekas nieko nebežinojo.  Beveik niekas jo nebegamino, o tie keli sūrininkai, kurie dar gamino, nepajėgdavo jo parduoti, nes unikalus sūris buvo gerokai brangesnis už pramoninį šlamštą. 

„Castelmagno“ yra „Castelmagno“, jeigu jis gaminamas Alpėse, ne žemiau kaip 1600 metrų aukštyje, karvės turi būti šeriamos ne kombinuotais pašarais, o rupšnoti aukštikalnių žolę. Stambiesiems fabrikantams visi šie žaidimai atrodė beprasmiški, kaina – pernelyg didelė, o skonis... Stambieji gamintojai labai mėgsta kartoti: „Dėl skonio nesiginčijama“. Tokiu būdu įsiūlo pigų niekalą, kuris iš esmėsi – be skonio.

Vaikščiodamas su degustacinės salės koordinatoriumi A.Farinasso prisiklausiau daug tokių istorijų, pasižiūrėjau ir paragavau „Slow Food“ išgelbėtų sūrių. Jų vienintelė kaltė buvo ta, kad jie yra unikalūs, gaminami „rankomis“, tik iš žalio pieno ir tik mažose sūrinėse.

O štai ir paskutinė „Enoteca“ sūrių vitrina. Čia – reti sūriai iš egzotiškų šalių. Ir čia laukia įdomus netikėtumas. Tiesa, nežinau, ar labai malonus. Ties vienu sūriu parašyta: „Lettonia“ – Latvija. Pavadinimas – „Janu Sier“. Gamybos teritorija – Saldus, Latvija. Pieno tipas – šviežas karvės pienas, su kmynais. Branda: valgomas šviežas.

Še tau – Latvija pasaulinėje sūrių parodoje yra. O Lietuvos nėra. Dailus tas brolių latvių Joninių sūris, papuoštas ąžuolo lapais. Ir labai jau primena mūsų varškės sūrį – tiek savo išvaizda, tiek konsistencija, tiek skoniu. Ragavau jį užsigerdamas baltuoju Pjemonto „Arneis“ ir klausiau entuziastingų kolegų atsiliepimų.

Prisiminiau, kad mūsų Žemės ūkio ministerija lyg ir buvo išgimdžiusi prašymą suteikti lietuviškam varškės sūriui saugomą geografinę nuorodą.  Tuo viskas, matyt, ir baigėsi.

Latvija ir Lenkija atvežė savo tradicinių sūrių parodyti Europai. Įtikino „Slow Food“ hierarchus, kad jų sūrininkystės tradicijos ir sūriai yra šio to verti. Kur mes buvome? Lietuvišką parmezaną gaminome?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Mokesčių reforma Verslas

Kaupti ar nekaupti pensijai po reformos – išbandykite 15min skaičiuoklę

Verslas

Grėsmės Lietuvos energetikai: „blackout'as“ už 3 milijardus ir VSD įspėjimai

Aktualu

„Vieningą Vilnių“ įkūręs Visvaldas Matijošaitis tikina, kad sostinė jo nedomina

Aktualu

Toronte per šaudynes sužeisti devyni žmonės, užpuolikas nusišovė

Aktualu

15min primena: kas žinoma apie tyrimą dėl Rusijos kišimosi į JAV rinkimus?

Aktualu

Orai.lt: šiluma iš Lietuvos nesitrauks

Gyvenimas

Vulvos vėžiu serganti mokytoja gyvena tik viltimi: po dviejų mėnesių jos dukros gali likti našlaitės

Aktualu

R.Urbonaitė: frakcijų koalicijos devalvuoja partijų vaidmenį

Pasaulis kišenėje

Kelionė į Latviją, kuri niekam ne pakeliui: kur Dauguva skiria Sėlą ir Latgalą

Gyvenimas

Nėščiųjų akis fotografuojanti Vaida: pagimdžiusios moters žvilgsnyje atsiveria gelmė

Mokslas.IT

Liepos 27-ąją – ilgiausias XXI a. Mėnulio užtemimas. Ką reikia žinoti?

Vardai

Tarptautine afera apkaltintas šokėjas Andrius Kandelis neteko licencijos: prasideda teismai

Sportas

Su Vokietijos rinktine atsisveikinantis M.Ozilas: „Kai laimime – aš vokietis, kai pralaimime – imigrantas“

Gyvenimas

Specialistai pataria: dešimtmetis jau turėtų mokėti skalbti ar įkalti vinį

Vardai

Lauros ir Šarūno Mazalų dukrą pakrikštijo kunigas A.Toliatas: šventas vardas – prosenelės garbei

15min iš Argentinos Aktualu

Užrašai iš Lietuvos Argentinoje (III): Maironio poeziją mėgstančios močiutės Anos nostalgija Lietuvai

Vardai

Karolina Meschino vėl džiaugiasi meile: nauja jos simpatija – reperis Remigijus

Gyvenimas

Sveikatinimo specialistai norėtų, kad šiuos veiksmus atliktume kiekvieną dieną

Aktualu

Pietų Afrikos Respublikoje nušauta 11 taksi mikroautobusų vairuotojų

Kultūra

Skulptorius V.Kančiauskas Druskininkų savivaldybę kaltina nuplagijavus miesto ženklą

Naujienos

Mokesčių reforma Verslas

Kaupti ar nekaupti pensijai po reformos – išbandykite 15min skaičiuoklę

Aktualu

„Vieningą Vilnių“ įkūręs Visvaldas Matijošaitis tikina, kad sostinė jo nedomina

Aktualu

Bernardas Gailius: Europos federacija kaip Lietuvos Konstitucijos apsauga

Aktualu

Toronte per šaudynes sužeisti devyni žmonės, užpuolikas nusišovė

Verslas

Grėsmės Lietuvos energetikai: „blackout'as“ už 3 milijardus ir VSD įspėjimai

Pasaulis kišenėje

Singapūras: brangiausiame pasaulio mieste vis dar nuplakama rykštėmis

Aktualu

15min primena: kas žinoma apie tyrimą dėl Rusijos kišimosi į JAV rinkimus?

Aktualu

Orai.lt: šiluma iš Lietuvos nesitrauks

Verslas

Užblokuotos internetinės televizijos neskuba legalizuotis

Gyvenimas

Vulvos vėžiu serganti mokytoja gyvena tik viltimi: po dviejų mėnesių jos dukros gali likti našlaitės

Aktualu

R.Urbonaitė: frakcijų koalicijos devalvuoja partijų vaidmenį

Mokslas.IT

Liepos 27-ąją – ilgiausias XXI a. Mėnulio užtemimas. Ką reikia žinoti?

Vardai

Tarptautine afera apkaltintas šokėjas Andrius Kandelis neteko licencijos: prasideda teismai

Sportas

Su Vokietijos rinktine atsisveikinantis M.Ozilas: „Kai laimime – aš vokietis, kai pralaimime – imigrantas“

Gyvenimas

Specialistai pataria: dešimtmetis jau turėtų mokėti skalbti ar įkalti vinį

Vardai

Lauros ir Šarūno Mazalų dukrą pakrikštijo kunigas A.Toliatas: šventas vardas – prosenelės garbei

Vardai

Karolina Meschino vėl džiaugiasi meile: nauja jos simpatija – reperis Remigijus

Gyvenimas

Sveikatinimo specialistai norėtų, kad šiuos veiksmus atliktume kiekvieną dieną

Aktualu

Pietų Afrikos Respublikoje nušauta 11 taksi mikroautobusų vairuotojų

Pasaulis kišenėje

Kelionė į Latviją, kuri niekam ne pakeliui: kur Dauguva skiria Sėlą ir Latgalą

Vardai

Idėjos savaitgaliui

Išmanus kaimas

Festivalis „Galapagai”

Parašykite atsiliepimą apie 15min