Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„E“ priedai maiste – kurie pavojingi, o kas tik sąmokslo teorijos? I dalis

Socialiniuose tinkluose plinta įspėjimas atidžiau skaityti pakuotes ir vengti „E“ raide pažymėtų konservantų. Tačiau atidžiau patyrinėjus aiškėja, kad ne visi jie kelia pavojų žmogaus sveikatai, kaip tvirtina sąmokslo teorijų kūrėjai.
Pakuotės
Pakuotės / 123RF.com nuotr.

Socialiniuose tinkuose plinta įrašas, kuriame pasakojama apie tariamai kenkiančius „E“ priedus maiste.

15min faktų tikrintojai išnagrinėjo, kokie tai priedai ir ar tikrai jie taip kenkia.

Teiginys: E102 – tartrazinas, sintetinis dažiklis. Tartrazinas suaugusiems žmonėms sužadina astmos priepuolius, ypač jei jie jautrūs aspirinui. Jis taip pat žadina niežulį, nosies gleivinės uždegimą, sukelia neryškų matymą, nemigą. Nerekomenduojama vartoti hiperaktyviems vaikams.

Realybė: tartrazinas iš tiesų uždraustas kai kuriose šalyse. Jis naudojamas saldumynuose, spalvotuose gėrimuose, uogienėse, užkandžiuose, žuvų konservuose, kepiniuose.

Tartrazinas yra patvirtintas dirbtinis maisto dažiklis, kuris jau daugelį metų plačiai naudojamas maisto produktuose ir vaistuose.

Tartrazino vartojimas jautriai žmonių grupei yra susijęs su nepageidaujamomis reakcijomis, tačiau jis nesukelia astmos ir dilgėlinės, tik retais atvejais gali apsunkinti jau turimos ligos simptomus.

Pabrėžtina, kad vienuose tyrimuose pastebėto neigiamo poveikio nepavyko atkartoti kituose.

Tiek astma, tiek dilgėlinė yra lėtinės ligos, kurių simptomai linkę paūmėti nenuspėjamu metu.

Kai kuriuose klinikiniuose tartrazino tyrimuose prieš pradedant tartrazino bandymus iš žmonių buvo atimti ligas kontroliuojantys vaistai.

Jei tyrimas nėra kruopščiai suplanuotas, astmos ar dilgėlinės paūmėjimas, tiriant tartrazino poveikį, gali būti susijęs su tartrazino vartojimu arba simptomus kontroliuojančių vaistų nutraukimu.

123RF.com nuotr./Maisto papildai
123RF.com nuotr./Maisto papildai

Teiginys: E104 – chinolino geltonasis dažiklis. Uždraustas kai kuriose šalyse. Nerekomenduojama vartoti hiperaktyviems vaikams.

Realybė: tai maisto dažiklis, kuris suteikia matinę geltoną arba žalsvai geltoną spalvą.

Jo galima rasti leduose, saldainiuose nuo kosulio, kartais net rūkytuose mėsos gaminiuose.

Dėl chinolino geltonojo naudojimo maisto produktuose pastaruoju metu kilo diskusijų dėl McCann tyrimo, kuriame teigiama, kad vaikų hiperaktyvumas susijęs su dažiklių mišinio, įskaitant chinolino geltonąjį, poveikiu maistui.

Tačiau kiti mokslininkai šį tyrimą sukrititikavo, jų manymu, jis buvo atliktas nekorektiškai. Dėl to vaikų hiperaktyvumo siejimas su chinolino vartojimu nėra įrodytas. Mokslininkai akcentavo, kad į tyrimą nebuvo įtraukta vaikų, turinčių dėmesio trūkumo ir hiperaktyvumo sutrikimą (angl. attention deficit hyperactivity disorder - ADHD). Todėl sudėtinga spręsti, kaip šis dažiklis veikia potencialiai hiperaktyvius vaikus.

Vida Press nuotr./Tešlos ruošimas
Vida Press nuotr./Tešlos ruošimas

Teiginys: E107 – geltonasis 2G. Pavojingas astma sergantiems ir aspirinui jautriems žmonėms. Nerekomenduojama vartoti hiperaktyviems vaikams.

Realybė: gali sukelti alergines ar analinio bėrimo reakcijas, ypač tiems, kurie netoleruoja aspirino ar serga astma. Tai vienas iš dažiklių, kuriuos reikėtų išbraukti iš hiperaktyvių vaikų raciono.

Šiuo metu Europos Sąjungoje šį dažiklį naudoja tik Jungtinė Karalystė, o ES siūlo jį visiškai uždrausti. Jį draudžiama naudoti Austrijoje, Japonijoje, Norvegijoje, Švedijoje, Šveicarijoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Teiginys: E110 – saulėlydžio geltonasis FCF dažiklis, kuris sukelia alergiją, odos problemas, gali atsirasti skrandžio sutrikimai, vėmimas, gali patekti per placentą vaisiui. Nerekomenduojama vartoti hiperaktyviems vaikams.

Realybė: kadangi tai yra azodažai, jie gali sukelti neigiamas reakcijas salicilatų netoleruojantiems žmonėms. Be to, jie gali suintensyvinti astmos simptomus. Taip pat benzoatai gali paaštrinti vaikų hiperaktyvumo sindromą.

Keletas tyrimų rado ryšį tarp šių dažiklių ir vaikų hiperaktyvumo sutrikimų, o tyrimai su gyvūnais rodo potencialią inkstų ir žarnyno auglių riziką.

123RF.com nuotr./Alergija
123RF.com nuotr./Alergija

Teiginys: E120 – karminas. Nerekomenduojama vartoti hiperaktyviems vaikams.

Realybė: E120 – maisto priedų (maisto dažiklių) grupė. E120 dažikliai gali sukelti alerginę reakciją, nes karmino rūgštis yra alergenas.

Karminas – ryškiai raudonas pigmentas, gamintas iš vabzdžių košenilių, ir jo spalva (gili tamsiai raudona). Karmino pigmentas yra karmino rūgštis.

Karmino rūgštis natūraliai randamaskai kuriuose vabzdžiuose. Maisto dažiklis košenilis arba košenilio ekstraktas gaunamas hidroalkoholiniu būdu ekstrahuojant vabzdžių kūnus. Karminas yra labiau koncentruotas tirpalas, kuriame yra ne mažiau kaip 50 proc. karmino rūgšties.

Iš košenilio gauti dažikliai daugiausia naudojami alkoholiniams gėrimams, jogurtams, sultims, ledams ir konditerijos gaminiams suteikti raudoną atspalvį, nors jų taip pat galima rasti uogienėse ir kai kuriuose perdirbtuose mėsos produktuose.

Karmino rūgštis gali sukelti alerginių reakcijų ir net anafilaksinį šoką jautriems žmonėms. Vis dėlto ji nekelia didelio pavojaus visiems gyventojams.

Dėl gavybos būdo nelaikomas veganišku.

Europoje E120 nėra uždraustas, nes laikoma, kad alergijos rizika nėra didesnė nei valgant tokius produktus kaip citrusai, šokoladas, žemės riešutai.

123RF.com nuotr./Lūpdažiai
123RF.com nuotr./Lūpdažiai

Teiginys: E122 – azorubinas. Nerekomenduojamas astma sergantiems ir aspirinui jautriems žmonėms. Nerekomenduojama vartoti hiperaktyviems vaikams.

Realybė: karmoizinas (arba azorubinas) – sintetinis vandenyje tirpus maisto dažiklis, suteikiantis raudoną spalvą. Naudojamas kepiniuose, mėsos bei pieno produktuose, gėrimuose ir kitokiuose maisto gaminiuose. Europoje žymimas kaip maisto priedas E122. Draudžiamas naudoti maisto pramonėje JAV ir Kanadoje.

Europos maisto saugos tarnyba 2009 m. iš naujo peržiūrėjo su karmoizino poveikiu sveikatai susijusius tyrimus ir liko prie ankstesnės nuomonės, kad dažiklis yra saugus, jeigu jo su maistu gaunamas kiekis per parą neviršija 4 mg vienam kūno masės kilogramui.

123RF.com nuotr./Chemija
123RF.com nuotr./Chemija

Teiginys: E123 – amarantas. Gali išvystyti piktybinius navikus. Žalingas astma sergantiems ir aspirinui jautriems žmonėms. Nerekomenduojama vartoti hiperaktyviems vaikams.

Realybė: amarantas – dažiklis, kurio spalva varijuoja nuo tamsiai raudonos iki purpurinės, naudojamas kaip maisto dažiklis (kodas E123) ir kosmetikos dažiklis. 1976 m. JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) šį dažiklį uždraudė.

Maisto priedų ir maistinių medžiagų šaltinių, dedamų į maistą, mokslininkų grupė pateikia nuomonę, kurioje iš naujo įvertinama amaranto sauga.

Amarantą anksčiau vertino mokslininkai, remdamiesi 90 dienų trukmės tyrimo su žiurkėmis rezultatais, ir nustatė, kad saugi amaranto dozė siekia 0–0,8 mg vienam kilogramui kūno svorio per parą.

1984 metais mokslininkai, remdamasi ilgalaikio kancerogeniškumo tyrimo su žiurkėmis rezultatais, amarantui nustatė 0–0,5 mg/kg kūno svorio per parą saugią dozę.

15min / Dainiaus Cuberos nuotr,/Stiklinė kolba, naudota matavimams
15min / Dainiaus Cuberos nuotr,/Stiklinė kolba, naudota matavimams

Teiginys: E124 – ponso 4R. Nerekomenduojamas astma sergantiems ir aspirinui jautriems žmonėms.

Realybė: rauudonasis ponso, maisto raudonasis 7, ponso 4R, košenilio raudonasis A – sintetinis vandenyje tirpus maisto dažiklis, suteikiantis raudoną spalvą.

Naudojamas kepiniuose, mėsos bei pieno produktuose, gėrimuose ir kitokiuose maisto gaminiuose.

Europoje žymimas kaip maisto priedas E124.

Draudžiamas naudoti maisto pramonėje kai kuriose šalyse.

Europos maisto saugos tarnyba 2009 m. iš naujo peržiūrėjo su raudonojo ponso poveikiu sveikatai susijusius tyrimus ir liko prie ankstesnės nuomonės, kad dažiklis yra saugus, tačiau sumažino priimtiną per parą su maistu gaunama normą nuo 4 iki 0,7 mg vienam kūno masės kg.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) skelbia, kad maisto produkte esant raudonojo ponso etiketėje privalomas papildomas užrašas „gali neigiamai paveikti vaikų aktyvumą ir dėmesį“.

123RF.com nuotr./Vaikas su dantų šepetėliu
123RF.com nuotr./Vaikas su dantų šepetėliu

Teiginys: E127 – eritrozinas. Kenkia skydliaukei, turi įtakos vaikų smegenų veiklos sutrikimams.

Realybė: eritrozinas – vyšnios rausvumo sintetinis maisto dažiklis. Šviesoje patiria fotodegradaciją. Eritrozinas atrodo kaip ruda kieta medžiaga, kurios tirpalas būna raudonas.

Vadovaujantis Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) mokslinės grupės išplatinta oficialia pozicija, dažiklis eritrozinas gali daryti poveikį žmogaus sveikatai.

Atlikti tyrimai su graužikais ir 14 dienų studija su savanoriais žmonėmis leido nustatyti, kad tik nedideli eritrozino kiekiai organizme yra įsisavinami, tačiau potencialiai šis dažiklis gali sukelti skydliaukės vėžį ir paveikti vaisingumą.

EFSA nuomone, eritrozinas turėtų išlikti labai riboto naudojimo dažikliu.

Fotolia nuotr./Moteris skaito produkto sudėtį
Fotolia nuotr./Moteris skaito produkto sudėtį

Teiginys: E131 – „Patent Blue V“ dažiklis. Gali pasireikšti alergija, urtikarija (dilgėlinė), kvėpavimo sutrikimai, pradėti pykinti, pažemėti kraujo spaudimas. Nerekomenduojama vartoti hiperaktyviems vaikams.

Realybė: turimi duomenys apie „Patent Blue V“ absorbciją, pasiskirstymą, metabolizmą ir išsiskyrimą po geriamojo vartojimo
žiurkėms ir šunims rodo, kad jis mažai absorbuojamas, ribotai sistemiškai ir daugiausia išsiskiria nepakitęs su išmatomis.

Dvi EFSA mokslininkų grupės padarė išvadą, kad dažiklis „Patent Blue V“ (E 131) nekelia pavojaus žmonių ar gyvūnų saugai, tačiau turėtų išlikti labai riboto naudojimo dažikliu.

Teiginys: E132 – indigotinas. Gali pasireikšti alergija, kvėpavimo sutrikimai, odos bėrimai, pradėti pykinti. Nerekomenduojama vartoti hiperaktyviems vaikams.

Realybė: mėlynas, tirpus vandenyje, sintetiniu būdu išgaunamas dažiklis, nors natūraliai gaminasi Indigofera tinctoria krūmokšnio lapuose.

Vartojimo norma – iki 5 mg vienam kilogramui kūno svorio.

Daugiausiai aptinkamas kosmetikoje, tačiau naudojamas ir maisto produktuose: gėrimuose, konditerijos gaminiuose.

Pašalinis poveikis itin retai pastebimas. Alerginės reakcijos atsiranda, jungiantis dažams su žmogaus organizme esančiais baltymais.

Nerekomenduojamas vaikams. Išlaisvina histaminą, gali sukelti kvėpavimo sutrikimus, aukštą kraujospūdį, odos padidėjusį jautrumą, bėrimą.

Vida Press nuotr./Išberta ranka
Vida Press nuotr./Išberta ranka

Teiginys: E133 – briliantinis mėlynasis FCF. Nerekomenduojama vartoti hiperaktyviems vaikams.

Realybė: briliantinis mėlynasis (angl. Brilliant Blue FCF) – dažiklis, naudojamas kaip maisto priedas, taip pat – kitoms medžiagoms dažyti. Jis taip pat žymimas kodais: E133, C.I. 42090. Tai vandenyje tirpūs raudonai mėlyni milteliai.

Šį dažiklį 1970 m. įvertino Jungtinio maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) ir Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Maisto priedų ekspertų komitetas (JECFA), o 1975 m. – ES Maisto produktų mokslinis komitetas (SCF).

Abu komitetai nustatė 12,5 mg/kg kūno svorio leistiną paros dozę.

1984 m. remdamasis naujais ilgalaikiais tyrimais SCF sumažino rekomenduojamą dozę iki 10 mg/kg kūno svorio per parą.

Ekspertų grupė padarė išvadą, kad dabartiniai duomenys apie absorbciją, pasiskirstymą, metabolizmą ir ekskreciją, genotoksiškumą, subchroninį, reprodukcinį, vystymosi ir ilgalaikį toksiškumą bei kancerogeniškumą yra pagrindas peržiūrėti 1984 m. leistiną paros dozę ir sumažinti ją iki 6 mg vienam kilogramui kūno svorio per parą.

Teiginys: E142 – žaliasis S dažiklis. Didėja kūno svoris, blogėja skydliaukės veikla.

Realybė: Vartojamas saldumynuose, konservuotuose žirneliuose, drebučiuose, padažuose, džiūvėsėliuose, tortuose. Europoje leistina paros norma – Iki 5 mg vienam kilogramui kūno masės.

E142 nėra uždraustas vartoti JAV ir Kanadoje. Europos maisto saugos tarnyba rekomenduoja neviršyti saugaus šio dažiklio vartojimo lygio per parą.

Teiginys: E150 – karamelės dažiklis. Sukelia aklosios žarnos sutrikimus.

Realybė: cukraus spalva yra natūralios ar cheminės kilmės medžiaga, naudojama kaip maisto priedas-dažiklis.

Tarptautinėje maisto priedų klasifikacijoje cukraus spalvos indeksas yra E150.

Karameliniai dažikliai yra junginių mišinys, gaunamas kaitinant angliavandenius kontroliuojamomis šilumos ir cheminio apdorojimo sąlygomis. Jie skirstomi į keturias klases pagal gamybos metu naudojamus reagentus.

Leistinos paros normos E150c ir E150d dažiklių siekia iki 200 mg kilogramui kūno masės, o E150a ir / ar E150b apribojimų nėra.

Vida Press nuotr./Obuoliai ir karamelė
Vida Press nuotr./Obuoliai ir karamelė

Teiginys: E151 – briliantinis juodasis BN. Susidaro cistos žarnyne. Nerekomenduojama vartoti hiperaktyviems vaikams.

Realybė: briliantinis juodasis BN – sintetinis juodas dažiklis, tirpus vandenyje. Paprastai naudojamas kaip tetranatrio druska, bet naudoja ir dikalcio, ir tetrakalio druskas. Grynas atrodo kaip smulkūs milteliai ar grūdeliai.

„Fotolia“ nuotr./Mergaitė
„Fotolia“ nuotr./Mergaitė

Teiginys: E153 – augalinė anglis. Gali sukelti vėžį. Sukelia genetinę mutaciją. Nerekomenduojama vartoti hiperaktyviems vaikams.

Realybė: augalinė anglis tradiciškai naudojama kaip natūralus juodas dažiklis maisto ir kosmetikos pramonėje.

Šiuo metu įvairiuose produktuose priedas ženklinamas E153. Jis nuolat naudojamas gaminant saldainius ir guminukus, šokoladą, konservus, konditerijos gaminius, juodąją druską, sūrį, kūno kremus ir losjonus.

123RF.com nuotr./Aktyvinta anglis
123RF.com nuotr./Aktyvinta anglis

Teiginys: E154 – rudasis FK. Sukelia genetinę mutaciją. Nerekomenduojama vartoti hiperaktyviems vaikams.

Realybė: šį dažiklį tyrusi ekspertų grupė atkreipė dėmesį į su gydymu susijusius pokyčius, atsiradusius pastarojo tyrimo metu, kai dozė buvo didžiausia, ir į tai, kad, kaip pranešė JECFA, nebuvo atliktas žemesnių grupių histopatologinis tyrimas.

Ekspertų grupė, remdamasi JECFA, priėjo prie išvadų, kad toks tyrimas turėjo būti atliktas.

Todėl ekspertų grupė mano, kad ji negali daryti išvadų dėl rudojo FK saugos.

Rudasis FK yra uždraustas Europos Sąjungoje (išskyrus Didžiąją Britaniją), Australijoje, Austrijoje, Kanadoje, JAV, Suomijoje, Japonijoje, Airijoje, Švedijoje, Šveicarijoje, Naujojoje Zelandijoje ir Norvegijoje.

123rf nuotr./Chemija
123rf nuotr./Chemija

Teiginys: E155 – rudasis FT. Kenkia inkstams, aklajai žarnai.

Realybė: rudasis FT yra sintetinis anglies dervos diazodažiklis. Naudojamas kaip maisto dažiklis, jo E numeris yra E155.

Jis naudojamas vietoj kakavos arba karamelės. Dažniausiai naudojamas šokoladiniuose pyraguose, taip pat piene ir sūriuose, jogurtuose, uogienėse, vaisių produktuose, žuvyje ir kituose produktuose.

Jis gali sukelti alergines reakcijas, aspirinui jautriems žmonėms ir kitiems jautriems asmenims, taip pat gali sukelti odos bėrimų.

Jis uždraustas Austrijoje, Belgijoje, Danijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Norvegijoje, Šveicarijoje ir Švedijoje.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius