Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mityba prieš ir po treniruočių

Kiek žmonių, tiek ir nuomonių – ir su tuo sunku ginčytis. Net ir kalbant apie sportą, nuomonės dažnai išsiskiria: kai kas mano, kad mažiausiai tris valandas prieš treniruotes reiktų nevalgyti ir dar tiek pat po to. Kiti gi teigia, jog 30-40 minučių prieš treniruotę vertėtų užvalgyti, o dar kiti tvirtina, kad po treniruotės valgyti ne tik kad galima, bet ir būtina.
Kiek valgyti prieš sportą?
Kiek valgyti prieš sportą? / Flickr.com

Tačiau dėl vieno sutaria visi dietologai: prieš ir po treniruočių reikia atsisakyti riebalų. 

Viskas priklauso nuo to, ar jūs ketinate priaugti svorio, ar atvirkščiai – numesti. Taigi, iš pradžių reikia įsigilinti į savo organizmą, kaip jis veikia ir pradėti teisingą mitybą.

Pagrindinis žmogaus energijos šaltinis yra glikogenas arba paprastai tariant angliavandenių „sandėliukas“, kuris prisipildo mums miegant ir yra išnaudojamas per dieną. Reikėtų žinoti, kad šių atsargų užtenka tik kasdieninėms organizmo funkcijoms palaikyti, todėl bent dvi valandas prieš treniruotę reikėtų pasistiprinti.

Jei jūsų tikslas – raumenų auginimas, tuomet neišsiversite be amino rūgščių arba baltymų, kurie yra pagrindinė raumenų statymo medžiaga. Turint omeny, kad riebalai yra ištrinti iš jūsų raciono, riebalai turi būti atrinkti labai atsakingai: virta vištienos ar kalakuto krūtinėlė, varškės porcija, mažo kaloringumo žuvis, kiaušinio baltymas arba proteinų kokteilis.

O jei norite sulieknėti, reikėtų gerokai pasukti galvą, kokius angliavandenius rinktis: jie turi suteikti energijos, tačiau neapsunkinti virškinimo. Tuomet puikiai tiks kruopos, vaisiai ir daržovės.

Mityba po treniruotės taip pat yra svarbi. Skirtingai nuo laiko prieš treniruotę, angliavandeniai po fizinio krūvio veikia neigiamai mūsų organizmą. O štai baltymai šiuo atveju tinka puikiai: po treniruotės organizmas skaido riebalus, kalorijas ir augina raumenis. Praėjus dviem valandom po fizinio krūvio idealus maistas bus varškė, mažo kaloringumo kefyras arba virta vištienos krūtinėlė.

Ir jokiais būdais treniruotės metu negali trūkti skysčio. Gerkite vandenį ir prieš, ir po, ir per treniruotes – juk fizinio krūvio metu organizmas netenka labai daug skysčių. Rekomenduojama gerti ne tuomet, kai išdžiuvo burna, bet kas 15-20 minučių mažais gurkšneliais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius