-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip paskaičiuoti dienos kalorijų normą

Paros kalorijų norma – tai kalorijų kiekis, kurio reikia žmogui patenkinti energetinius poreikius organizmo veiklai ir jo pilnam funkcionavimui. Kalorijų norma skirtingiems žmonėms – skirtinga, ji priklauso nuo lyties, amžiaus, kūno masės ir kitų faktorių. Be to, kalorijų normą galima didinti, norint priaugti svorio, ir mažinti, norint sulieknėti. Yra keletas būdų paskaičiuoti dienos kalorijų normą.
Kaip paskaičiuoti kalorijų normą?
Kaip paskaičiuoti kalorijų normą? / Flickr.com

Harriso–Benedikto formulė

1919 m. mokslininkai Harrisas ir Benediktas eksperimentuodami išvedė formulę, siekdami apskaičiuoti paros kalorijų normą. Po eilės tyrimų, kai buvo ištirti įvairių lyčių, skirtingo amžiaus ir skirtingos raumenų masės žmonės, jie išvedė vidutinius rodmenis. Ši formulė remiasi bazine medžiagų apykaita, t.y. reikalingas toks kalorijų kiekis, būtinas palaikyti organizmą ramybės būsenoje, be jokio fizinio aktyvumo.

Moters bazinis medžiagų apykaitos lygis apskaičiuojamas pagal šią formulę:
447,6+(9,2*svoris kg) + (4,8*ūgis cm) – (5,7*amžius metais).

Taigi, jei moteris yra 30 metų, 170 cm ūgio ir sveria 65 kg, metabolizmo lygis bus lygus 1690,1. Norint apskaičiuoti šios moters paros kalorijų kiekį, reikia padauginti gautą rodiklį iš koeficiento, priklausomai nuo to, kiek ji sportuoja. Minimaliai sportuojant, reikia bazinio metabolizmo lygį padauginti iš 1,2 – taigi, per dieną, šiai moteriai būtina suvartoti 2028,12 kalorijų. Kitais atvejais, reikia dauginti iš tokių koeficientų:

  • Žemas – 1,375;
  • Vidutinis – 1,55;
  • Aukštas – 1,725;
  • Labai aukštas – 1,9.

Miffilo–San Žeoro formulė

Ši formulė šiais laikais yra naudojama dažniau, tačiau ji buvo išvesta ne taip jau seniai – 2005 m. mokslininkų San Žeoro ir Miffilino. Amerikos dietologų asociacija pripažino šią formulę vieną tiksliausių.

Moterims metabolizmo norma apskaičiuojama taip:
10*svoris kg + 6,25*ūgis centimetrais – 5*amžius metais – 161.

Jei šią formulę pritaikytumėme tai pačiai moteriai, tuomet skaičius gautųsi 1701,5. Esant mažam aktyvumui, šį rodiklį reikia padauginti iš 20%, esant didesniam fiziniam krūviui – iš 30%, treniruojantis reguliariai, tačiau retai – iš 30%, treniruojantis reguliariai keletą kartų per savaitę – iš 40%, o jei treniruotės intensyvios ir ilgos – iš 50%. Profesionalioms sportininkėms metabolizmo normą reikia dauginti iš 60%.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius