Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kopūstas: valgome ir stiprėjame

Baltasis, raudonasis, pekino, brokolis, kiniškas – ir dar daugybė kitų kopūsto rūšių. Ir kuo gi ypatinga ši šeimynėlė?
Kopūstas darže
Kopūstas darže / Karin Jonsson, Flickr.com
Nors kartais ir kardinaliai skiriasi, tačiau visi šie produktai turi tą patį maistinių ir biologiškai aktyvių medžiagų kompleksą, tik skirtingus kiekius. Kopūste yra daug baltymų, gliukozės, fruktozės, pektinų, ląstelienos, krakmolo ir garstyčių aliejų. Taip pat geležis, kalcis, fosforas, magnis, jodas – naudingi mikroelementai! Vitaminų čia rasite nuo A iki U – iš esmės, visa abėcėlė. Kopūstas vertinamas dėl vitamino C – dėl šio kiekio jis netgi vadinamas „šiaurine citrina“. O juk C vitaminas – tai grožis, sveikata ir imunitetas.

Kopūstai taip pat vertinami ir kaip organizmo valytojai, taip pat jie gerina bei aktyvina virškinimo sistemą. Visiems šiems procesams padeda ląsteliena. Tačiau ir tai dar ne viskas.

Įdomu tai, kad tose šalyse, kuriose kopūstas yra populiarus, onkologinių ligų taip pat yra mažiau. Esmė ta, kad kopūstai stiprina imunitetą, o aktyviosios medžiagos užkerta kelią vėžinių ląstelių vystymuisi. Taip pat kopūstas turi antioksidacinių savybių, todėl valgydami kopūstą turėsite mažiau rizikos susirgti ateroskleroze, taip pat jums negrės antsvoris. Kopūstai reguliuoja hormoninį endokrininį balansą organizme.

Norite sulieknėti? Žinoma, valgykite kopūstą! Visa paslaptis slypi tartroninėje rūgštyje, kurios yra kopūstuose. Ši rūgštis neleidžia apdirbti angliavandenius į riebalines ląsteles: mes valgome, o kopūstai blokuoja angliavandenių „sandėliavimą“. Žinoma, viskas priklauso nuo saiko: 70 proc. šviežių vaisių ir daržovių jūsų meniu tikrai padės numesti jums nereikalingus kilogramus. Štai jums ir visa paslaptis!

Deja, termiškai apdorotuose kopūstuose tartroninė rūgštis dingsta, kaip ir dauguma vitaminų. Troškinimas, kepimas, virimas – visa tai nesvarbu. Tik švieži ir rauginti kopūstai suteiks mums visas naudingas medžiagas. Neišskiriant ir kopūstų sulčių.

Kopūstų sultys – stebuklingas gėrimas. Gerti jas reikia šviežias, geriausiai nevalgius iš ryto, rekomenduojama du kartus per dieną. Gerti galima dvi savaites ir paskui daryti pertrauką. Kopūstų sultis galima maišyti su kitomis sultimis – obuolių, alijošiaus, taip pat su medumi.

Kopūstų sultys gerina virškinimą, aprūpina organizmą vitaminų ir mineralinių medžiagų kompleksu. Šiomis sultimis gydoma skrandžio opa, taip pat puikiai valosi kepenys ir kvėpavimo takai.

Kopūsto lapai tinka užsigavus, gydant įvairius sumušimus ir žaizdas, taip pat uždegiminius procesus. Maitinančios mamos gali patvirtinti, kad tai viena iš efektyviausių priemonių, nuimanti karštį krūtyse.

Štai koks puikus tas kopūstas. Todėl skirkite ant savo stalo daugiau jam vietos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius