Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pagrindinės daržovių taisyklės

Daržovės – tai ne tik vasaros salotos. Jos naudingos mūsų organizmui ištisus metus. Štai jums keletą taisyklių, padėsiančių daržoves valgyti naudingai, o taip pat ir su malonumu.
Daržovių salotos
Daržovių salotos / Mike Haller, Flickr.com

Sveikatos taisyklė

Patiekalai iš daržovių – visų pirma, geras ir paprastas būdas valgyti neriebiai ir nepersivalgyti. Be to, dauguma daržovių turi mažą kaloringumą.

Antra, daržovės yra puiki profilaktika skrandžio ir virškinamojo trakto ligoms, kadangi jose yra gausu ląstelienos. Būtent ląsteliena valo skrandį ir stimuliuoja susitraukinėjimus, aprūpina organizmą naudingomis bakterijomis.

Maistinės skaidulos, esančios daržovėse, stimuliuoja imuninės sistemos darbą. Valgant daržoves, išskiriamos medžiagos palaikančios stiprų imunitetą. Be to, maistinės skaidulos mažina ir cukraus kiekį cukruje, padeda šalinti cholesterolio perteklių.

Įvairovės taisyklė

Įvairių daržovių, taip pat ir egzotinių, galima įsigyti prekybos centruose. Tiesa, jie turi mažesnę maistinę vertę nei sezoniški ir savo darže auginti, tačiau geriau tai negu nieko.

Be to, vitaminai bei mineralinės medžiagos išlieka ir šaldytose daržovėse. Jei daržoves auginate kaime, savo darže, šaldykite jas ir venkite pirkti šiltnamiuose augintų atvežtinių daržovių.

Švaros taisyklė

Daržovių paruošimas maisto gamybai yra labai paprastas. Bet kokias daržoves salotoms plaukite po tekančiu vandeniu. Nuplaukite net ir žalumynus: taip pašalinsite mikroorganizmus, taip pat pesticidus ir trąšas.

Šakniavaisius reikia ne tik kruopščiai nuplauti, bet ir nuskusti jų lupenas. Deja, lupenose gali kaupti žalingos cheminės medžiagos.

Jei verdate arba kepate daržoves su lupena, po to nulupkite. Be to, virimas su lupenomis leidžia išsaugoti žymiai daugiau vitaminų.

Saiko taisyklė

Patiekalų iš daržovių yra gausybė, todėl net ir patys išrankiausi ras sau tinkamus patiekalus. Kad ir kiek suvalgytumėte daržovių, labai sudėtinga viršyti kalorijų normas. Tiesa, pagrindinė taisyklė čia – nereikia padauginti riebalų ir riebių padažų. Juk vienas aliejaus šaukštas prideda 200 kkal, todėl būkite atidūs ir skaičiuokite.

Temperatūros taisyklė

Stenkitės nekepti daržovių ant keptuvės. Geriausiai gaminti daržoves garų puode, taip pat troškinti arba kepti ant grilio.

Jei gaminsite aukštoje temperatūroje, gaminimo laikas sutrumpės, o tai leis išsaugoti daugiau vitaminų daržovėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius