-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sveiki produktai – nenumatytos pasekmės

Sveikai maitinatės, reguliariai sportuojate... Kažin, kodėl ėmėte jaustis blogiau nei tada, kai sveikas gyvenimo būdas jums buvo nė motais? Pasirodo, kai kurie sveiki įpročiai gali turėti visai netikėtų šalutinių efektų.
Nuo morkų geltonuoja oda?
Nuo morkų geltonuoja oda? / Breville USA, Flickr.com

Nuo morkų geltonuoja oda. Beje, ne tik nuo morkų, bet ir nuo visų oranžinės spalvos vaisių ir daržovių. Morkų sultys, apelsinai, mandarinai ir persimonai – visa tai puikūs užkandžiai kiekvienai dienai, kuriuose gausu vitaminų ir mineralų. Tačiau nepamirškite, kad oranžinės spalvos daržovėse ir vaisiuose taip pat gausu ir karoteno, kurio perteklius gali sukelti karotenemiją. Ši būklė pasireiškia odos pageltimu. Nors tai nėra pavojinga sveikatai, vis dėlto išryškėjus odos geltoniui reikėtų kuriam laikui liautis valgius oranžinės spalvos daržovių ir prisiminti, kad dar yra žalių, geltonų ir kitų spalvų skanėstų.

Skaidulos pučia pilvą. Nusprendėte maitintis sveikai, todėl pakeitėte baltuosius ryžius rudaisiais, baltų miltų duoną – rupia juoda. Ir kaip pasikeitė savijauta? Veikiausiai pastebėjote, kad ėmė pūsti pilvą. Jei vartojate per dag maistinių skaidulų turinčio maisto, žarnyne ima kauptis dujos – tai žarnyno bakterijų ir maistinių skaidulų sąveikos pasekmė. Organizmui užtenka maždaug 14 g maistinių skaidulų iš kiekvieno 1000 su maistu gautų kalorijų. Visa kita – perteklius, kuris jau gali kelti jums diskomfortą.

Raudonasis vynas kenkia šypsenai. Nors raudonasis vynas įvardijamas kaip gėrimas, kupinas antioksidantų ir, vartojamas mažais kiekiais, naudingas sveikatai, vis dėlto net ir keletas gurkšnelių gali turėti neigiamos įtakos jūsų išvaizdai, visų pirma – šypsenai, nes išgėrus raudonojo vyno dantų emalį nusėda apnašos. Štai kodėl išgėrus vyno rekomenduojama užkąsti kieto maisto – kietojo sūrio, vaisių, krekerių: jie padeda mechaniškai nuvalyti apnašas. Dar geriau jei gurkštelėjus vyno pavyktų rasti galimybę dantis pasivalyti servetėle, išsiskalauti burną vandeniu.

Vandens irgi gali būti per daug. Nors dažnai kaltiname save, kad geriame pernelyg mažai vandens, medikai perspėja, jog perlenkus lazdą šioje srityje galima taip pat susilaukti nemalonių pasekmių. Jei vandens išgersite per daug (pvz. 4 litrus ir daugiau), jo perteklius gali pernelyg atskiesti natrį jūsų kraujyje. Tai gali sukelti vėmimą, mėšlungį, dezorientaciją. Suaugusiam žmogui rekomenduojama išgerti ne mažiau kaip 2 l vandens per dieną. Jei aktyviai sportuojate, gausiai prakaituojate – galima ir kiek daugiau. Tačiau stipriai viršyti 3 litrų nerekomenduojama.

Javainių batonėliai kietina vidurius. Šie užkandžiai nėra patys sveikiausi, ir vis dėlto būtent jais rekomenduojama keisti konditerinius kepinius jei rūpinatės gera išvaizda ir sveikata. Tiesa, dauguma javainių batonėlių – anaiptol ne tokie sveiki, kaip atrodo: juose, kaip ir kituose desertuose, daug cukraus, sintetinių priedų, kai kurie dirbtinai prisotinti vitaminais. Pastebėta, kad į jų sudėtį įeinantys stipriai apdoroti grūdai ne skatina žarnyno veiklą, o atvirkščiai, ją lėtina, sukelia vidurių užkietėjimą.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius