Maisto produktai
15min nuotr. / Maisto produktai

Istorija, kaip varguoliams skirto maisto kaina sumažėjo dešimt kartų

Maistą nepasiturintiems už Europos Sąjungos lėšas perkančią Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūrą supurtė skandalas. Paaiškėjo, kad agentūra maisto produktus pirko protu sunkiai suvokiamomis kainomis. Grikius agentūra pirko beveik dukart brangiau, nei jie verti. Ne tik grikiai šioje istorijoje buvo auksiniai, tačiau ir kiti produktai. Galiausiai po šios istorijos atsistatydino agentūros vadovė ir viceministras, tačiau svarbiausia, kad kaina už kai kuriuos produktus sumažėjo net dešimt kartų.

2017 vasario 17 diena

Prokurorai galutinai nusprendė: 2015-aisiais perkant maistą nepasiturintiems jokio piktnaudžiavimo nebuvo. Tačiau 15min gauti duomenys apie vėlesnį maisto pirkimą verčia tuo abejoti: bendrovė „Sanitex“, pasikeitus pirkimo organizatoriui, tuos pačius produktus pardavė gerokai pigiau, o avižinės košės kainos pasikeitimas gniaužia kvapą – ji skiriasi dešimt kartų. Taigi, kainos susitraukė ženkliai. Atnaujintas tyrimas tebevyksta.

Daugiau apie tai

 

2017 vasario 7 diena

Sprendimas nutraukti skandalais pasibaigusį Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros vykdytą maisto pirkimą ima kelti vis daugiau klausimų. Prokurorai sprendimą grindžia ir Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto (LAEI) specialisto išvada, esą miltus norėta pirkti ne per brangiai. Tačiau šis specialistas 15min paneigė pateikęs tokią išvadą.

Daugiau apie tai

 

2017 sausio 23 diena

Prokurorai nusprendė, kad „auksinis“ maistas vargšams pirktas ne per brangiai – tyrimas nutrauktas. Absurdiška situacija. Prokurorai savo sprendimą grindžia neįvardinto Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto specialisto išvada, kurioje jis aiškina, kad dvigubai didesnė už rinkos miltų kaina – pagrįsta. Tačiau ankstesnė to paties instituto išvada – priešinga.

Daugiau apie tai

 

2016 rugsėjo 13 diena

Teismas nusprendė, kad Rinkos reguliavimo agentūra turi grąžinti per 213 tūkst. eurų.

Daugiau apie tai

2016 liepos 15 diena

Nutarta, kad Rinkos reguliavimo agentūra naikinama, o jos darbus dirbs kitos institucijos. Nepaisant to, kad sprendimas priimtas praėjusią kadenciją, o dabartinis ministras B.Markauskas irgi yra sakęs, kad ŽŪMPRRA bus naikinama, institucija vis dar veikia.

Daugiau apie tai

2016 balandžio 12 diena

Rinkos reguliavimo agentūrai gresia naujos bėdos: tikrinamas ir praėjusiųjų metų pirkimas. Daugiau kaip 332 tūkst. eurų už keistai 2014 metais vykdytą pirkimą pareikalavusi grąžinti Europos socialinio fondo agentūra (ESFA) tiria ir praėjusių metų pirkimą, kurio metu produktai vargstantiems nupirkti kosminėmis kainomis.

Daugiau apie tai

 

2016 kovo 21 diena

Maistą varguoliams perkanti Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra nutraukė skandalingąjį kvietinių miltų pirkimo konkursą, kuriame verslininkai siūlė kosmines kainas.

Daugiau apie tai

2016 kovo 17 diena

Žemės ūkio ministerija praneša, kad įtarimai dėl per brangiai pirktų miltų skurstantiems pasitvirtino.

Daugiau apie tai

2016 vasario 8 diena

Po brangių produktų skurstantiems skandalo – viceministro Viliaus Martusevičiaus  atsistatydinimas.

Daugiau apie tai

2016 sausio 25 diena

Rinkos reguliavimo agentūros vadovė A.Miliuvienė traukiasi iš pareigų.

Daugiau apie tai

2016 vasario 8 diena

15min gavo žvalgybinio rinkos tyrimo duomenis, kuriais remdamasi Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra bandė valdybai įrodyti, kad priekabės dėl per brangių miltų yra nepagrįstos.  Iš jų matyti, kad brangiau nei rinkoje varguoliams perkami daugelis produktų. O dvigubai permokama ne tik už miltus, bet ir už mėsos ir pupelių konservus.  Agentūrai parengtoje lentelėje nurodoma, kad kilogramą mėsos konservų, kuriuose ne mažiau nei 80 proc. kiaulienos, rinkoje galima įsigyti už 1,6 euro, tuo tarpu varguoliams jie pirkti už 3,2 euro. Konservuotų pupelių kaina stebina dar labiau. Rinkoje ji siekia vos 0,89 euro, o varguoliams pupelės pirktos už kilogramą sumokant 2 eurus. 

Daugiau apie tai

 

2016 sausio 27 diena

Miltų skandalas įsibėgėja: opozicija svarsto apie interpeliaciją Virginijai Baltraitienei.

Daugiau apie tai

2016 sausio 22 diena

Netrukus tapo aišku, kad ne tik miltai šioje istorijoje yra auksiniai. Paaiškėjo, kad ir daugelį kitų maisto produktų agentūra nupirko sunkiai protu suvokiamomis kainomis, o didžiąją dalį šiame konkurse pagriebė bendrovė „Sanitex“. 15min gavo konkurso medžiagą, kurioje nurodytos pirkimo kainos atima žadą. Visame 16,4 mln. eurų vertės konkurse dalyvavo 4 bendrovės, tačiau visoms 16 konkurso dalių pasiūlymus pateikė tik viena – „Sanitex“, ji tik kai kuriose konkurso dalyse konkuravo su „Malsena Plius“, „Marijampolės pieno konservais“ ir „Granex“.

Avižų košės kaina – iš vis kaip iš fantastinio filmo. Pavyzdžiui, greito paruošimo avižų košę agentūrai pasiūlė vienintelė „Sanitex“. Bendrovė pardavė 90 tonų šio produkto už milžinišką – 5100 eurų už toną kainą (5,1 euro už kilogramą). Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos informacinėje sistemoje skelbiama, kad tona avižinių dribsnių pernai rugsėjį rinkoje kainavo 579,68 euro. Tokių avižinių košių kainų, jau – su prekybininkų antkainiais, nerasi net prekybos centrų lentynose. Makaronus varguoliams „Sanitex“ ŽŪMPRRA pasiūlė vienintelė. Agentūra nusipirko 1350 tonų makaronų, viena tona kainavo 1567 euro. Tai reiškia, kad vienas kilogramas makaronų įkainotas beveik 1 euru 57 euro centais.

Daugiau apie tai
 

2016 sausio 19 diena

15min gautas dokumentas atskleidė, kad vykdant kai kuriuos viešuosius pirkimus vyko neįtikėtini dalykai.  Paaiškėjo, jog miltų įsigijimo konkurso laimėtojo kaina – dvigubai didesnė.  Šį konkursą laimėjo „Malsena Plius“, toną kvietinių miltų pasiūliusi už 600 eurų.  Tuo metu agentūros pirktas tyrimas parodė, kad rinkoje tokių miltų tonos kaina svyruoja nuo 300 iki 320 eurų, o nemokamoje informacijos sistemoje nurodoma 311-332 eurų už toną kaina. Be laimėtojos „Malsena Plius“, miltus siūlė tik „Sanitex“, tačiau jos kaina buvo dar labiau išpūsta – 620 eurų už toną.

Daugiau apie tai