Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15min rekomenduoja: kur važiuoti 2018-aisiais

Lėktuvų bilietai pastaraisiais metais pigūs kaip niekada – visas pasaulis gali būti po kojomis, jeigu tik turi laiko ir noro. Nuo ko pradėti? Šeši aistringi lietuviai keliautojai 15min skaitytojams rekomenduoja daugiau nei 20 krypčių, kuriomis traukti 2018 metais.
Norvegija
Lofoteno salos Norvegijoje / 123rf.com

Daugiau nei 160 šalių aplankęs ir „Lietuvos Kolumbu“ 2017 m. paskelbtas Danas Pankevičius:

Čilė

123rf.com/Čilė
123rf.com/Čilė

Tai labai saugi šalis, kurios didžioji teritorijos dalis nepaliesta žmogaus, o gamtos įvairovė neabejotinai sužavės kiekvieną. D.Pankevičius pasakoja, kad vieną dieną galite vaikščioti milžiniško ledyno paviršiumi, kitą – sausiausioje planetos vietoje, Atakamos dykumoje. Ten kai kuriose vietose nelijo šimtus metų.

Čilėje yra daugiau nei 2000 ugnikalnių, galima išvysti iš po žemių trykštančius geizerius, druskos ežerus. Žygių ir gyvūnų mėgėjams D.Pankevičius rekomenduoja Patagonijos regioną, kuriame daug kalnų snieguotomis viršūnėmis, turkio spalvos ežerų, bei upių. Galite pamatyti pingvinus, banginius, delfinus, jūrų liūtus, lamas, pumas, didžiausius pasaulio paukščius – kondorus – bei daugelį kitų vandens ir sausumos gyvūnų, vardija keliautojas.

Čilei priklauso ir paslaptingoji Velykų sala, kurią galima pasiekti lėktuvu iš sostinės Santjago. Ji garsėja moajais – milžiniškomis statulomis, iškaltomis iš vulkaninės kilmės uolienos prieš daugiau nei 400 metų.

Saudo Arabija

123rf.com/Saudo Arabija
123rf.com/Saudo Arabija

D.Pankevičius siūlo pasinaudoti proga – šiais metais galite tapti vienais iš pirmųjų Vakarų pasaulio turistų, keliavusių šioje šalyje. 2018 metais pagaliau atveriamos sienos, bus išduodamos turistinės vizos. Iki šiol į šalį patekti galėdavo tik musulmonų piligrimai, kuriems specialios religinės vizos suteikdavo galimybę nukeliauti iki jiems švenčiausios vietos – Mekos, bei žmonės su darbo vizomis.

Keliautojas pataria būtinai aplankyti šventuosius miestus, senuosius archeologinius paminklus, dykumą bei senovinius turgus. Netrukus bus baigtas statyti ir aukščiausias pasaulio pastatas (1008 m.), kuris gerokai lenks šių dienų aukščiausią statinį – „Burdž Chalifą“ Dubajuje (828 m).

Namibija

Fotolia nuotr./Namibija
Fotolia nuotr./Namibija

Šalies teritorija net 13 kartų didesnė nei Lietuva, bet gyventojų mažiau nei pas mus. Nenustebkite, jei keliaujant po šalį, per visą dieną nesutiksite nei vieno žmogaus, sako D.Pankevičius. Ten esanti Namibo dykuma – pati seniausia pasaulyje. Keliaujant po ją pamatysite ne tik kanjonus, aukštas kopas siekiančias net 380 metrus, apleistus dykumų miestus, senąsias deimantų kasyklas, bet ir endeminius augalus velvičijas, kurie ekstremaliomis sąlygomis gali išgyventi net 2000 metų. Dykuma ribojasi su vandenynu, tad ten net kelių dešimčių laivų kapinynas, kuriuos bangos išmetė į krantą.

Aplankykite Etošos nacionalinį parką, kuriame laisvai vaikšto ir didžiausi mūsų planetos gyvūnai. Gyvūnų mylėtojams D.Pankevičius rekomenduoja nuvykti ir prie didžiausios pasaulyje ruonių kolonijos – Cape Cross jų net 100 tūkst.

Šalyje galima sutikti egzotinių genčių, kurios prisitaikiusios prie ypač atšiaurių gamtos sąlygų ir sugebėjusios išlaikyti tradicinį gyvenimo būdą ir papročius.

Aistringas keliautojas ir po Lietuvą, ir po pasaulį, Lietuvon.lt žemėlapio kūrėjas Karolis Žukauskas:

Šiaurės Korėja

Karolio Žukausko nuotr./Šiaurės Korėjoje
Karolio Žukausko nuotr./Šiaurės Korėjoje

2017-ųjų pradžioje K.Žukauskas rekomendavo aplankyti Šiaurės Korėją, nes ta valstybė ilgai gali ir negyvuoti. Prisikalbėjo – pats joje apsilankė lapkritį, bet ir toliau primygtinai siūlo kitiems ten nuvykti dėl tos pačios priežasties. Jis juokauja, kad Š.Korėja yra įtraukta į valstybių Raudonąją knygą, todėl jei norite kelionės laiku – paskubėkite.

Kol kas nors neišras keliavimo laiku, kelionė į Šiaurės Korėją tikrai yra arčiausiai to, sako jis. Tai – vienas karščiausių pasaulio taškų, propagandos muziejus po atviru dangumi, kuriame statistai specialiai turistams suvaromi ir į parduotuves, ir į gamyklas.

Tačiau tai, kokią Šiaurės Korėją mes pažįstame iš žiniasklaidos, ir kokia ji atrodo ten nuvykus – du šiek tiek prasilenkiantys vaizdiniai. Plačiau apie K.Žukausko įspūdžius šioje šalyje skaitykite čia.

Kaimyninės šalys

123rf.com/Vroclavas
123rf.com/Vroclavas

Šiemet valstybės šimtmečius švenčiame ne tik mes, bet ir Latvija bei Estija, todėl K.Žukauskas rekomenduoja automobiliu panaršyti jas.

2018-aisiais Latvija ir Estija taip pat mini savo valstybių šimtmečius – ir ta proga visus metus jie ketina švęsti. 15min rekomenduoja 20 renginių, vien dėl kurių šiemet verta vykti į Latviją. Apie Estijoje vykstančius renginius ieškokite čia.

K.Žukauskas ypač rekomenduoja geriau pažinti Lenkiją, kuri turizmo prasme tampa vis patrauklesnė. Pastaraisiais metais ji dar labiau vilioja geru kainos ir kokybės santykiu.

Marokas

123rf.com/Šefšauenas Maroke
123rf.com/Šefšauenas Maroke

Jeigu norite lengvai pasiekiamos Afrikos, pamirškite Egiptą – Marokas daug spalvingesnis ir įdomesnis, tikina K.Žukauskas.

Ypač patrauklia kryptimi Marokas lietuviams tapo ir dėl to, kad atsirado tiesioginis skrydis į jį. Spalvingi miestai, įstabioji Sacharos dykuma, kalnai, kriokliai ir kupranugariai – tikrai verta visa tai pamatyti savomis akimis.

Apie patarimus pirmajai kelionei į Maroką skaitykite čia.

Iranas

Vida Press nuotr./Irano architektūra
Vida Press nuotr./Irano architektūra

Iranas K.Žukauską maloniai nustebino 2017-aisiais, todėl visiems šioje šalyje dar nebuvusiems jis linki ją atrasti 2018-aisiais. Tai tolimesnė, bet saugi ir itin turizmui patraukti egzotika.

Irane praėjusiais metais lankęsis 15min redaktorius Audrius Ožalas rašė, kad nemažai žmonių yra sukaupę daugybę stereotipų apie šią „blogio ašimi“ George'o W. Busho kažkada įvardintą šalį. Tačiau šios išankstinės nuostatos labai greitai griūva – Iranas pasitinka ne tik įdomia architektūra, kultūra ir nuostabia gamta, bet ir be galo nuoširdžiais, šilumą spinduliuojančiais žmonėmis. Plačiau apie jo kelionę skaitykite čia.

Partizanų bunkeriai Lietuvoje

Luko Balandžio / 15min nuotr./K.Markevičiaus ir Gedimino Armonavičiaus atstatytas bunkeris
Luko Balandžio / 15min nuotr./K.Markevičiaus ir Gedimino Armonavičiaus atstatytas bunkeris

Tarp kelionių į kitas šalis Lietuvon.lt žemėlapio kūrėjas ragina nepamiršti ir savo kiemo. Jeigu K.Žukauskui reikėtų išskirti konkrečius objektus šiems metams – tai jie būtų partizanų bunkeriai.

2017-ieji buvo Piliakalnių metai, o 2018-ieji paskelbti ir partizano Adolfo Ramanausko-Vanago metais. K.Žukauskas įsitikinęs, kad gražiausia dovana jo atminimui būtų tokių bunkerių atkūrimas, esamų sutvarkymas ir lankymas.

Motociklu aplink pasaulį keliaujanti ir apie kitokias JAV, Kanados bei Meksikos vietas 15min rašanti Eglė Gerulaitytė:

Lofoteno salos, Norvegija

123rf.com nuotr./Lofoteno salos
123rf.com nuotr./Lofoteno salos

Lofoteno salynas Norvegijos šiaurėje – tai Skandinavija ant steroidų, įspūdingą vietą apibūdina E.Gerulaitytė. Tai mažučiai žvejų kaimeliai, turkio mėlynumo įlankėlės, vandenyje besisupančios valtys – tiesiog gyvi atvirukai, kuriuose atgyja šiaurietiškos vikingų legendos.

„Lofoten“ senąja norvegų kalbą reiškia „lūšies pėdą“ – šis Norvegų jūroje virš poliarinio rato išsidėstęs archipelagas garsėja įspūdinga laukine gamta, atšiauriais fjordais ir neįtikėtinai turtinga istorija.

Ir, žinoma, žuvimis: mėgstantiems žvejybą, šiaurietišką estetiką ir poliarinio rato gamtą Lofotenas – tikrų tikriausias rojus žemėje, įsitikinusi E.Gerulaitytė.

Moabas, Jutos valstija, JAV

Paul Stewart nuotr./Moabas
Paul Stewart nuotr./Moabas

Nedidukas Moabo miestelis Jutoje kasmet sutraukia milijonus keliautojų ir nuotykių ieškotojų iš viso pasaulio. E.Gerulaitytei nekyla klausimų, kodėl – šalia Moabo plytintys Arches ir Canyonlands nacionaliniai parkai – vieni įspūdingiausių visose Jungtinėse Valstijose, o Moabas – Amerikos nuotykių ir adrenalino centras.

Čia galima leistis į žygius pėsčiomis, kajakais, dviračiais ir motociklais, laipioti uolomis, leistis į kelionę Kolorado upe arba safarį džipais.

Nepakartojama Moabo dykumų ir raudonų uolų gamta nepalieka abejingų: neretas keliautojas Moabo apylinkes apibūdina kaip nežemišką Marso paviršių.

Real de Catorce, Meksika

Paul Stewart nuotr./Real de Catorce
Paul Stewart nuotr./Real de Catorce

Šis Meksikos Sierra de Catorce kalnuose pasislėpęs miestelis – tai gyva istorija. Dar visai nesenai „vaiduoklių miestu“ laikytas Real de Catorce šiandien kupinas gyvenimo, pasakoja E.Gerulaitytė.

Čia miestelio gatvėmis kaukši arklių kanopos, keliautojus apsilankyti kviečia nedidukai viešbutėliai ir jaukios tavernos, o vietiniai gyventojai siūlo žygius su žirgais bei džipų išvykas į apleistas ispanų sidabro kasyklas ir indėnų šventyklas.

Konkistadorų laikus menantis Real de Catorce E.Gerulaitytę užbūrė paslaptinga viduramžių atmosfera, autentiškomis grindinio gatvelėmis ir klestinčia žirgų augintojų kultūra.

Kelionių organizatoriaus „Magelano kelionės“ įkūrėjas, knygų apie keliones autorius Dainius Kinderis:

Pietų Korėja (Pjongčangas)

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pjongčangas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pjongčangas

Vasario mėnesį visų akys kryps į Pietų Korėją, kur vyks žiemos Olimpiada. Nors viešbučiai visi seniai užsakyti, galima dienos metu stebėti varžybas, o nakvoti Seule, kuriame niekada nepritrūks veiklos, pataria D.Kinderis. Tik įspėja nusiteikti, kad žiema ten gali būti žvarbi.

Pietų Korėjoje susipina kvapą gniaužianti gamta, turtinga kultūra ir istorija, dieviškas maistas bei naujausių technologijų spindesys. Plačiau apie tai skaitykite čia.

Filipinai

123rf.com/Filipinai
123rf.com/Filipinai

O jeigu P.Korėjoje bus per šalta, D.Kinderis pataria – vos trys valandos ir jūs jau būsite tropiniame rojuje.

Iš viso Filipinams priklauso daugiau nei 7 tūkst. salų. Čia jus pasitiks idiliški balto smėlio paplūdimiai, krištolo skaidrumo jūra, sodriai žalios spalvos augalija, nepaprastas povandeninis pasaulis ir milžiniški ugnikalniai.

Ypač D.Kinderis rekomenduoja Boholio salą – ji maža, vešli, draugiška ir su labai daug puikių paplūdimių.

Taivanas

123rf.com/Taivanas
123rf.com/Taivanas

D.Kinderis jį vadina tikru Azijos perlu – ir dar neatrastu. Šioje oficialiai Kinijai priklausančioje nedidelėje kalnuotoje saloje sužavės nuostabi gamta, kuri visai čia pat nuo didmiesčių – atrodo, ranka pasiekiama.

Keliautojas ypač pataria nukeliauti į Taroko tarpeklį – nustebs net labai daug ko matę keliautojai. Jo ilgis – 19 kilometrų, ir subtropiniai miškai, aštrios uolos bei srauni upė atims žadą. Šio kanjono teritorijoje gyvena net 144 rūšys paukščių, 251 rūšis drugelių, įvairiausios reptilijos, vabzdžiai, o taip pat elniai, lokiai, šernai.

Islandija

Vidmanto Balkūno nuotr./Islandijos upės ir kriokliai
Vidmanto Balkūno nuotr./Islandijos upės ir kriokliai

Pastaraisiais metais Islandija yra tapusi viena populiariausių turistinių krypčių visame pasaulyje. Neleiskite, kad tai jus atbaidytų – D.Kinderis sako, kad būtina keliauti ir pamatyti vieną kontrastiškiausių šalių.

Jis pataria, kad į šią vulkanų, geizerių ir žadą atimančių kalnų šalį geriau vykti gegužę arba rugpjūčio pabaigoje – tuomet sutiksite mažiau kitų keliautojų. O ten nuvykus nesekti aklai tik turistiniais maršrutais – ištrūkite iš turistinio rato ir nuvažiuokite į Snaefellsnes pusiasalį.

Prieš važiuodami paskaitykite, ką reikia žinoti apie kelionę po Islandiją.

Škotijos vakarai

123rf.com/Skajaus sala
123rf.com/Skajaus sala

Jei Islandija per toli – ją atstoti gali Škotijos vakarinė dalis, pataria D.Kinderis. Skriskite į Glazgą arba Edinburgą, į kuriuos iš Lietuvos gabena pigių skrydžių oro linijos, imkit traukinį iki Malaigo, o toliau – vien tik pasakiškos gamtos vietos.

Atšiaurus kalnų apsuptų ežerų (Škotijoje vadinamų lochais) grožis tikrai pavergs. Į būtinų aplankyti vietų sąrašą būtinai įtraukite Glenfinaną, Glencoe ir nepakartojamą Skajaus salą. Palikite bent dieną ir Škotijos sostinei Edinburgui. Kaip įsimylėti šį miestą, skaitykite čia.

Užkietėjęs keliautojas, knygos „Mokėk keliauti“ autorius Robertas Pogorelis:

Žaliasis Kyšulys

123rf.com/Žaliasis Kyšulys
123rf.com/Žaliasis Kyšulys

Žaliojo Kyšulio respublikoje (angl. Cape Verde) – visus metus geras klimatas, gražūs paplūdimiai ir įspūdinga gamta. R.Pogorelis šią kryptį rekomenduoja ir dėl atpigusių skrydžių bilietų į ją.

Čia net daugiau saulėtų dienų nei Kanaruose, o ir gerokai pigiau bei arčiau nei, pavyzdžiui, Karibai. Privalumas ir tai, kad sala nėra didelė – nereikės plėšytis tarp noro pamatyti viską ir lengvo atostoginio atsipūtimo.

Iranas

Vida Press nuotr./Irano architektūra
Vida Press nuotr./Irano architektūra

Kaip ir K.Žukauskas, R.Pogorelis siūlo būtinai pamatyti šią Artimųjų Rytų šalį – dėl turtingos islamo kultūros, geraširdžių žmonių ir atpigusių skrydžių.

Iranui plačiai atvėrus sienas vakariečiams, tuo netruko pasinaudoti avialinijos. Pavyzdžiui, skrydžiams iš Vilniaus į Teheraną ir atgal (su persėdimu Ukrainoje) gali nereikėti išleisti nei 150 eurų.

Tiesa, R.Pogorelis atkreipia dėmesį, kad apsilankę Irane nebegalėsite be vizos vykti į JAV.

Kanados vakarai

123rf.com/Kanada
123rf.com/Kanada

Dažnai susiruošusieji į Šiaurės Ameriką visų pirma traukia į JAV. Tačiau šiemet verčiau vykti kiek šiauriau – į Kanados vakarus. R.Pogorelis šias vietas rekomenduoja dėl nuostabios gamtos ir puikiai sutvarkytos infrastruktūros.

Kanados Vakarai didžiuojasi neįtikėtino mėlynumo ežerais, apsuptais miškų ir kalnų, žadą atimančiais slėniais, maudynėmis karštosiose versmėse, ledynais, laukine gyvūnija ir net dinozaurų fosilijomis.

Gvatemala

123rf.com/Gvatemala
123rf.com/Gvatemala

Vienoje gražiausių Centrinės Amerikos valstybių – spalvingas majų kultūros palikimas, įspūdinga gamta ir skanus maistas, sako keliautojas.

Gvatemaloje tikrai nebus nuobodu. Čia susipina majų kultūra ir ispaniškas mentalitetas, todėl miesteliuose daug spalvų ir energijos. Už jų – tankūs atogrąžų miškai, kuriuose begalė įvairių egzotinių gyvūnų.

Planuodami kelionę paskaitykite apie Gvatemalos vietas, kurias, lankantis šioje šalyje, būtina pamatyti savo akimis.

Senegalas

Jean Paul Ferrero/Ardea/Caters News /Gamtos išdaigos – rožiniai pasaulio ežerai
Jean Paul Ferrero/Ardea/Caters News /Gamtos išdaigos – rožiniai pasaulio ežerai

Dar viena kryptis, kuri vilioja atpigusiais skrydžiais. Čia galėsite susipažinti su tikra afrikietiška kultūra, pasimėgauti neblogais paplūdimiais.

Neabejotinai vienas iš įdomiausių objektų Senegale – rožinės spalvos Retbos ežeras. Tokią neįprastą spalvą sukuria dugne augantys dumbliai, o saulės spinduliai paryškina atspalvį – skirtingu paros metu paviršius vis kitoks. Druskingumu Afrikos įžymybė nenusileidžia Juodajai jūrai, tad nemokantys plaukti gali šokti į ežerą ir be pripučiamo rato.

Laikinoji Turizmo departamento vadovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė:

Lietuvoje – valstybės atkūrimo maršrutu

Muziejaus nuotr./Laisvės kovų muziejus
Muziejaus nuotr./Laisvės kovų muziejus

Valstybės atkūrimo šimtmetį I.Trakimaitė-Šeškuvienė siūlo švęsti būtent keliaujant po Lietuvą. 15min skaitytojams ji rekomenduoja pasinaudoti Šimtmečio maršruto „Keliauk ir pažink!“ mobilia aplikacija ir aplankyti bent dalį visų 100 stotelių, kurios pasakoja 1918 m – 1923 m. mūsų valstybės istoriją.

I.Trakimaitė-Šeškuvienė ypač rekomenduoja nukakti iki prezidento Antano Smetonos dvaro Ukmergės rajone, Vilkaviškio krašto muziejaus šalia Paežerių dvaro ir modernaus Utenos Laisvės kovų muziejaus, kuris ją labai maloniai nustebino. Keliaudami po šias stoteles sužinosite viską apie valstybės atkūrimą, žada Turizmo departamento vadovė.

Savo miesto neatrastos vietos

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Halės turguje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Halės turguje

Nerealus jausmas yra pasijusti turistu ne tik savo gimtoje šalyje, bet ir savo mieste, sako I.Trakimaitė-Šeškuvienė. Kai, rodos, jau viską esi aplankęs ir žinai, vistiek atsiranda netikėtų naujovių. Pavyzdžiui, Vilniuje neseniai pristatyta ekskursija po Halės turgų su lietuviškų produktų degustacijomis. Ji rekomenduoja ją išbandyti ne tik turint svečių iš užsienio, bet ir subūrus draugų kompaniją.

Peržvelkite savo regiono Turizmo informacijos centro aplankyti rekomenduojamas vietas – tikrai atrasite kažką, ko dar nespėta pamatyti net ir gyvenant savo mieste.

Įdomiausi Lietuvos muziejai

L.Balandžio nuotr./Jūrų muziejus ir delfinariumas
L.Balandžio nuotr./Jūrų muziejus ir delfinariumas

Niūri žiema ir dar nesaulėtas pavasaris nereiškia, kad Lietuvoje keliauti negalima. Išsiruoškite į muziejus, kurių Lietuvoje yra daug ir įvairių. I.Trakimaitė-Šeškuvienė siūlo būtinai apsilankyti atnaujintame Jūrų muziejuje Klaipėdoje, kuriame – įspūdingiausias Baltijos šalyse akvariumas. Plačiau apie tai skaitykite čia.

Klaipėdoje taip pat verta užsukti į Laikrodžių muziejų, Memel-Nord fortą. I.Trakimaitė-Šeškuvienė sako ir labai laukianti, kada bus galima pamatyti Klaipėdos piliavietėje įkurtą interaktyvų muziejų „39-45“, kuriame bus pasakojama ne tik uostamiesčio išstorija II Pasaulinio karo metu, bet ir specialaus maketo pagalba bus galima pamatyti, kas iš miesto buvo likę po karo – kaip jis buvo sugriautas.

Kitas unikalių muziejų miestas – Šiauliai. Čia yra ir Katinų, ir Dviračių bei Fotografijos. O ar žinote, kad seniau šokoladas buvo tik skystas karštas gėrimas, ir jis buvo geriamas iš puodelių? Apie tai išgirsite Šokolado muziejuje, kuris I.Trakimaitei-Šeškuvienei labai patiko.

Kaunas

Kauno miesto savivaldybės nuotr. /Modernistinė Kauno architektūra
Kauno miesto savivaldybės nuotr. /Modernistinė Kauno architektūra

I.Trakimaitės-Šeškuvienės miestas TOP 1 šiuo metu Lietuvoje. Čia lengva įsimylėti Kauno tarpukario architektūrą, o tiek gerų restoranų ir barų, kiek šiuo metu yra Kaune, dar niekada nėra buvę. Pavyzdžiui, apeikite 10 vertingiausių Kauno modernizmo architektūros perliukų.

Pati laikinoji Turizmo departamento vadovė sau žada būtinai apsilankyti Kauno pilyje bei Velnių muziejuje, kuris mirga užsienio žiniasklaidoje kaip vienas įdomiausių ar keisčiausių pasaulio muziejų. Dar – ir Atominį bunkerį, nes pastaruoju metu I.Trakimaitei-Šeškuvienei labai įdomus tapo tamsusis turizmas. Ir – būtinai aplankyti Aviacijos muziejų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius