Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Rizikingos teritorijos: šalys, kuriose koronaviruso pavojus didžiausias

Sveikatos apsaugos (SAM) ministerija dėl naujojo koronaviruso (COVID-19) pavojaus ketvirtadienį išplėtė rizikingų teritorijų sąrašą. Kur rekomenduojama nevykti ir ką daryti, jeigu ten lankėtės per pastarąsias dvi savaites?
Koronavirusas: rizikingos kryptys
Koronavirusas: rizikingos kryptys

Ką daryti, jeigu lankeisi?

Visų keliautojų, per pastarąsias dvi savaites buvusių šiose teritorijose, SAM prašo registruotis užpildant Nacionalinio visuomenės sveikatos centro interneto svetainėje pateikiamą anketą bei dvi savaites vengti artimų socialinių kontaktų.

VIDEO: Koronavirusas: ką turėtų žinoti keliaujantys?

Jeigu buvote tose teritorijose ir jaučiate simptomus, nevažiuokite į polikliniką ar pas šeimos gydytoją – skambinkite 112. Įtariamu atveju laikoma, kai žmogui pasireiškia ūmi kvėpavimo takų infekcija – jaučiamas bent vienas iš šių simptomų: kosulys, karščiavimas, pasunkėjęs kvėpavimas.

15min vizualizacija/Koronaviruso simptomai
15min vizualizacija/Koronaviruso simptomai

„Taip pat 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios atitinka bent vieną iš šių epidemiologinių kriterijų: arba žmogus turėjo artimą sąlytį su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 atveju, arba keliavo į Kiniją, Šiaurės Italiją, Honkongą, Iraną, Japoniją, Pietų Korėją ir Singapūrą, arba dirbo aplinkoje, kurioje buvo gydomi asmenys, sergantys COVID-19“, – teigia ministerija.

Šiaurės Italijos regionai

SAM dėl koronaviruso rizikingomis teritorijomis paskelbė keturis Italijos regionus: Venetą, Lombardiją, Pjemontą ir Emiliją-Romaniją. Šalyje jau užregistruota maždaug 650 užsikrėtimo atvejų, mažiausiai 17 asmenų mirė.

Lietuviams rekomenduojama nevykti į 12 Italijos savivaldybių, kuriose keliolika miestelių yra karantinuoti. Be specialaus leidimo neleidžiama į juos nei atvykti, nei iš jų išvykti. Infekcija nustatyta ir lietuvei, kuri iš Veronos Šiaurės Italijoje vasario 24 dieną grįžo į Lietuvą.

Kinija

Uhano maisto turgus
Uhano maisto turgus

Nuo protrūkio pradžios gruodį Kinijose žemyninėje dalyje koronaviruso epidemija pareikalavo iš viso 2 788 žmonių gyvybių. Šalies žemyninėje dalyje koronavirusu užsikrėtė iš viso 78 824 žmonės.

Kinija pradėjo svarstyti pasiūlymą uždrausti bet kokią prekybą laukiniais gyvūnais ir jų vartojimą maistui. Šį žingsnį paskatino prielaida, kad naujo koronaviruso COVID-19 protrūkio pirminis židinys buvo jūros gėrybių ir laukinių gyvūnų turgus Uhano mieste.

Iranas

„Scanpix“/AP nuotr./Moterys su kaukėmis Teherano gatvėse.
„Scanpix“/AP nuotr./Moterys su kaukėmis Teherano gatvėse.

Iranas jau pranešė apie 15 mirties atvejų nuo koronaviruso infekcijos (COVID-19). Tai yra didžiausias skaičius iš visų šalių, įskyrus Kiniją. Tačiau šiuo skaičiumi abejojama. Irano vyriausybė pažadėjo laikytis skaidrumo, kai vienas įstatymų leidėjas pirmadienį leido suprasti, kad šiitiška respublika bando nuslėpti ligos protrūkį ir kad tikrasis mirusiųjų nuo šios infekcijos skaičius šalyje gali siekti 50.

Irane mažiausiai 7 aukšto rango pareigūnai taip pat yra užsikrėtę virusu, įskaitant ir šalies viceprezidentę. Asmuo iš Irano taip pat yra pirmasis koronaviruso atvejis Estijoje. Vyras iš Irano skrido į Stambulą, tuomet į Rygą, o iš ten autobusu nuvažiavo į Taliną.

Japonija

AFP/„Scanpix“ nuotr./Tokijas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tokijas

Japonijoje liga COVID-19 susirgo 186 žmonės, trys nuo jos mirė. Be šių atvejų, koronavirusas buvo diagnozuotas mažiausiai 705 žmonėms, buvusiems prie Japonijos krantų karantinuotame kruiziniame laive, įskaitant keleivius, kuriems buvo leista išsilaipinti, jų organizme neaptikus užkrato pėdsakų.

Šalyje užfiksuotas ir pirmasis atvejis, kai veikiausiai nuo viruso pasveikusiam pacientui vėliau buvo pakartotinai diagnozuota infekcija.

Pietų Korėja

„Scanpix“/AP nuotr./Koronaviruso protrūkis Pietų Korėjoje
„Scanpix“/AP nuotr./Koronaviruso protrūkis Pietų Korėjoje

Pietų Korėja penktadienį pranešė apie 256 naujus užsikrėtimo koronavirusu atvejus, bendrą infekuotųjų šalyje skaičių – didžiausią pasaulyje už Kinijos ribų – padidinusius iki 2 022. Mirę mažiausiai 13 žmonių.

Bendras užsikrėtimo atvejų skaičius Pietų Korėjoje tikriausiai dar padidės, nes pradėti tikrinti daugiau kaip 210 tūkst. Jėzaus Naujojo Dangaus ir Žemės Bažnyčios (Shincheonji) narių. Ši sekta vadinama uždara bendruomenė yra susijusi su maždaug puse šalies užsikrėtimo atvejų.

Singapūras

AFP/„Scanpix“ nuotr./Singapūras
AFP/„Scanpix“ nuotr./Singapūras

Singapūras patvirtinęs mažiausiai 96 užkrato atvejus. 66 jų pasveiko, 30 yra dar ligoninėje, iš jų bent 8 – intensyvios slaugos skyriuje.

Šalies ministrai ir prezidentas mėnesiui atsisakė savo algų, kad papildomi pinigai būtų skiriami kovai su užkratų. Kai kurių ministrų alga siekia per milijoną JAV dolerių per metus.

Honkongas

AFP/„Scanpix“ nuotr./Honkongas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Honkongas

Honkonge nustatyti 93 oficialūs užsikrėtimo atvejai, du iš užsikrėtusiųjų mirė. Šią savaitę į karantiną uždarytas ir šuo, kurio mėginyje rasta užkrato. Augintinis yra asmens, kuris turėjo virusą.

Honkonge juntamas didelis medicininių kaukių deficitas, būtiniausių prekių stygius, nes jas paniškai supirkinėja dėl koronaviruso protrūkio nerimaujantys gyventojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius