Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lietuva – Bulgarija 3:1. Pažymiai rinktinės žaidėjams, treneriui ir teisėjui

Lietuvos rinktinė sužaidė vieną įspūdingiausių mačų per pastarąjį dešimtmetį ir šeštadienio vakarą 3:1 nukovė Bulgarijos rinktinę. Tai buvo pirmieji mūsiškių taškai šiame pasaulio čempionato atrankos cikle, nutraukę ilgiausią istorijoje devynių iš eilės pralaimėjimų seriją. 15min tradiciškai vertina aikštėje žaidusių futbolininkų pasirodymą, trenerio Valdo Augustino Ivanausko bei rungtynėms vadovavusio arbitro darbą.
Lietuvos rinktinė
Lietuvos rinktinė / LFF nuotr.

Ernestas Šetkus – 9

Dar vienas labai solidus tauragiškio pasirodymas. 36-erių komandos kapitonas pradėjo rinkti bonusus dar tuomet, kai jo komandos draugai tik pradėjo įsibėgėti. 15-ąją minutę atrėmė prastokai Dimitaro Ilievo muštą baudinį ir ši akimirka tapo viena svarbiausių visame mače. Netrukus po to lietuviai išsiveržė į priekį, o puikų vartininko žaidimą po mačo išskyrė tiek V.Ivanauskas, tiek Fiodoras Černychas. Šeštadienio popietę lietuviai žaidė taip gerai, kad net vartininkas darbo turėjo kur kas mažiau nei įprastai. Visgi 36-ąją minutę Ernestui jau teko demonstruoti visą meistriškumą, kai po rikošeto labai pavojingai smūgiavo Kirilas Despodovas. Bulgarams mušant vienintelį savo įvartį gelbėti komandos neturėjo jokių šansų, nes tas pats K.Despodovas pramušė tiesiog idealiai. Iki idealaus pasirodymo trūko tik geresnio žaidimo kojomis, bet tai niekada nebuvo stiprioji E.Šetkaus pusė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ernestas Šetkus
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ernestas Šetkus

Rolandas Baravykas – 7

V.Ivanauskas po mačo pareiškė, kad tai buvo rungtynės, kuriose nė vienas aikštėje pasirodęs futbolininkas neiškrito iš konteksto. Su treneriu šį kartą reiktų sutikti, bet ir pripažinti, kad didžiąją rungtynių kairysis Lietuvos gynybos kraštas buvo silpniausia šeimininkų komandos grandis. R.Baravykas patikimai gynėsi ir kritinių klaidų nedarė, bet blaškymosi, plaukiojimo ir pozicijos „pametimų“ buvo nemažai. Visgi, kaip ir mače su Šiaurės Airija, galėjo blykstelėti įvarčiu, kai 73-ąją minutę varžovų baudos aikštelėje puikiai susistabdė kamuolį, bet iš aštroko kampo šovė virš vartų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rolandas Baravykas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rolandas Baravykas

Benas Šatkus – 8

Nors į šią stovyklą atkeliavo būdamas U-21 jaunimo rinktinės sąraše, Edgaro Utkaus trauma V.Ivanauską privertė keisti pirminius planus ir „Nurnberg“ rezervinės komandos narys ne tik buvo vėl grąžintas į nacionalinę komandą, bet ir buvo mestas į aikštę nuo pirmųjų minučių. Sužaidė dar vienas labai solidžias rungtynes, nors ir teko rungtyniauti su nauju bei nepažintu porininku Linu Klimavičiumi. Vėl buvo patikimas ir užtikrintas, o ir darbo lietuviams dominuojant bei kur kas daugiau kontroliuojant kamuolį, šį kartą turėjo mažiau nei įprastai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Benas Šatkus
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Benas Šatkus

Linas Klimavičius – 8

Komandos veteranas buvo solidus ir vaizdo tikrai negadino, o mačo pabaigoje netgi pavojingai pramušė galva ir kamuolys sudrebino bulgarų skersinį. Įprastai į akis krisdavo Lino nemobilumas, bet šį kartą ir tą pavyko užmaskuoti. Su savo pirminėmis užduotimis tvarkėsi labai kokybiškai ir užtikrintai, o gynybinį arsenalą papildydavo neretai nuskubėdamas į priekį standartinių situacijų metu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Klimavičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Klimavičius

Egidijus Vaitkūnas – 7,5

Veteranas ​gavo nelengvą užduotį dešiniajame krašte stabdyti Bulgarijos rinktinės žvaigždę K.Despodovą ir su šiomis funkcijomis tvarkėsi labai gerai. 14-ąją minutę užsidirbo apmaudų baudinį, bet E.Šetkus situaciją ištaisė. Antrajame kėlinyje efektingai nutraukė ataką pasivijęs ir išspyręs kamuolį iš po pavojingai link lietuvių vartų artėjusio K.Desporodovo kojų.

Linas Mėgelaitis – 8

Labai solidus pirmasis kėlinys – neabejotinai geriausias, kurį 23-ejų „Viterbese“ saugas yra turėjęs nacionalinėje rinktinėje. Buvo superkovingas ir nepaisant nedidelio ūgio laimėjo ypač daug dvikovų. Šeštadienį Linas labai priminė tą saugą, kuris kelis pastaruosius metus buvo U-21 rinktinės vienas lyderių. Akivaizdu, kad nacionalinėje komandoje jaunas futbolininkas apsipranta vis labiau, o nusimetęs jaudulio pančius tapo kur kas drąsesnė ir solidesnė figūra Lietuvos trenerio taktinėje schemoje. Šaukštas deguto medaus statinėje – „silpna“ pražanga 63-ąją minutę baudos aikštelės prieigose prieš K.Despodovą, po kurios tas pas bulgaras meistriškai išlygino rezultatą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Mėgelaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Mėgelaitis

Vykintas Slivka – 8,5

Pirmoje rungtynių pusėje buvo viena esminių Lietuvos rinktinės figūrų. Labai lengvas, nevengęs palaikyti kamuolio ir tai daręs drąsiai bei žaismingai. V.Slivka yra plastiškiausias šios rinktinės žaidėjas ir šias savo savybes šiemet išnaudoja ypač gerai. Komandai didelė vertybė turėt tokį dispečerį, ypač kai jis žaidžia taip, kaip mače su bulgarais. Visgi nepaisant visų savo kūrybinių gabumų, Vykintas tradiciškai atliko ir daug juodo darbo, laimėdamas nemažai oro dvikovų, tarp jų – ir ore. 52-ąją minutę po Justo Lasicko perdavimo iš dešinės labai solidžiai smūgiavo nenuleidęs kamuolio ant žemės ir turėjo gerą progą pasižymėti, bet paskutinę akimirką bulgarų gynėjas pakėlė koją. Lietuviams mušant trečią įvartį atliko pirmą labai gerą perdavimą Donatui Kazlauskui.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vykintas Slivka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vykintas Slivka

Justas Lasickas – 9

Šiemet Justas tapo tvirtu šios komandos lyderiu ir bene stabiliausiu žaidėju. Dar vienas labai geras mačas. 19-ąją minutę būtent „Voždovac“ saugo kovingumas leido perimti kamuolį ir šis labai patogiai nukrito Arvydui Novikovui, kuris po kelių akimirkų grąžino jį į baudos aikštelę puikiai įkirtusiam J.Lasickui ir Lietuva išsiveržė į priekį.

52-ąją atliko dar vieną labai gerą perdavimą V.Slivkai, bet šio smūgį paskutinę akimirką blokavo gynėjas. Po dviejų minučių jau pats J.Lasickas atsilaisvino nuo gynėjų ir pavojingai smūgiavo iš toli kaire koja.

82-ąją minutę A.Novikovo ir J.Lasicko tandemas dar sykį suveikė nepriekaištingai. Justas labai techniškai krūtine priėmė paskubomis Arvydo siųstą perdavimą į baudos aikštelę ir numetęs jį Fiodurui Černychui sukonstravo antrą lietuvių įvartį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Justas Lasickas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Justas Lasickas

Fiodoras Černychas – 9

Pakeitė savo įprastą 22-ąjį numerį į 10-ąjį, kuriuo žaidžia Balstogės „Jagiellonia“ klube. Keletą pastarųjų mačų buvo vienas aktyviausių Lietuvos rinktinės žaidėjų, bet šių rungtynių didžiąją dalį tūnojo puikiai žaidusių komandos draugų šešėlyje. Visgi buvęs komandos kapitonas iššovė tuomet, kai to labiausiai reikėjo. Ir iššovė efektingai, pelnydamas du įvarčius bei išplėšdamas įspūdingą pergalę. Fiodoras dar niekada rinktinės rungtynėse nebuvo įmušęs daugiau nei vieno įvarčio. Iš viso tai buvo 11-asis jo taiklus smūgis nacionalinėje komandoje ir visų laikų snaiperių rikiuotėje puolėjas aplenkė ketvirtoje pozicijoje buvusį Edgarą Jankauską (10).

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Fiodoras Černychas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Fiodoras Černychas

Arvydas Novikovas – 9

Pagaliau rinktinės lyderį pamatėme tokį, kokio ir tikėjomės. Be jokios abejonės, Arvydui tai buvo geriausias mačas rinktinėje šiais metais. Blykstelėjo jau 2-ąją minutę, kai iš kairio krašto atliko labai gerą perdavimą Karoliui Laukžemiui ir šis buvo labai arti to, jog pasiųstų kamuolį į bulgarų vartus. Laisvumo šį kartą buvo kur kas daugiau nei keliose pastarosiose rungtynėse, kokybiškų perdavimų – taip pat. 19-ąją minutę vienas toks epizodas baigėsi nuostabiu Lietuvos rinktinės įvarčiu. Dėkingoje padėtyje atsidūręs „Erzurumspor“ saugas galėjo ir pats smūgiuoti savo patogia kaire koja, tačiau surado dar geresnėje pozicijoje esantį J.Lasicką ir šis išvedė lietuvius į priekį. Keista, kad įpusėjus pirmam kėliniui buvo perstumtas į dešinį kraštą, nes kairiajame turėjo ypač daug laisvės ir daug kūrė. Nieko keisto, kad labai greitai buvo grąžintas į sau įprastą poziciją. 53-ąją minutę gražiai įžaidė su J.Lasicku baudos smūgį ir viskas baigėsi labai geru V.Slivkos smūgiu.

Antrajame kėlinyje jau šiek tiek stigo jėgų, tad buvo mažiau pastebimas, bet vis tiek 82-ąją minutę puikiai išpildė baudos smūgį, labai greitai ir laiku pasiųsdamas kamuolį į baudos aikštelę J.Lasickui, o šis atmetė kamuolį F.Černychui ir viskas baigėsi antruoju įvarčiu.

Aktyviai sudalyvavo ir lietuviams mušant trečią įvartį, kai dešiniajame baudos aikštelės krašte išmaudė varžovų gynėją.

Už ginčus su teisėju gavo nereikalingą geltoną kortelę.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Novikovas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Novikovas

Karolis Laukžemis – 8,5

Išsigydęs ligą, dėl kurios negalėjo padėti komandai praėjusiame atrankos lange, iš karto buvo mestas į starto sudėtį ir pakeitė Edgarą Dubicką. Jau 2-ąją minutę turėjo labai gerą progą ir nors smūgiavo nepatogia kaire koja, kamuolys praskriejo visai šalia vartų. Labai gerai kovojo dėl pirmų aukštų kamuolių, o to ypač rinktinei stigo, kai atakos smaigalyje žaidė E.Dubickas. Pasižymėjo kovingumu, veržlumu, atliko daug juodo darbo ir buvo vienas svarbiausių žaidėjų aikštėje, po mačo sulaukęs ir V.Ivanausko pagyrų. Puikus sugrįžimas.

LFF nuotr./Karolis Laukžemis
LFF nuotr./Karolis Laukžemis

Ovidijus Verbickas – 8

Aktyviai įsijungė į žaidimą, 67-ąją minutę pakeitęs L.Mėgelaitį ir buvo gana pavojingai iššokęs prieš bulgarų vartus, bet paskutinę akimirką nesugebėjo suvaldyti kamuolio. 84-ąją minutę po užsitęsusios lietuvių atakos atliko perdavimą į baudos aikštelę ir F.Černychas įmušė galva.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ovidijus Verbickas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ovidijus Verbickas

Donatas Kazlauskas – 8

74-ąją minutę pakeitė pavargusį K.Laukžemį ir labai gerai įėjo į rungtynes. V.Ivanauskas iš Donato gavo tai, ko ir tikėjosi – tokį pačią energiją ir kovingumą. 84-ąją minutę būtent vienas toks epizodas baigėsi trečiu lietuvių įvarčiu. Donatas labai techniškai ore priėmė ilgą ir sudėtingą V.Slivkos perdavimą ir galiausiai viskas išsirutuliojo į labai kokybišką ir rezultatyvų šeimininkų išpuolį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donatas Kazlauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donatas Kazlauskas

Martynas Dapkus – be vertinimo

90-ąją minutę pakeitė Fiodorą Černychą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Martynas Dapkus
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Martynas Dapkus

Valdas Augustinas Ivanauskas – 8,5

Viena kregždė – dar ne pavasaris, bet... sunku prisiminti, kada Lietuvos rinktinė žaidė tokias geras ir kokybiškas rungtynes, kurias laimėjo dominuodama.

Koronavirusą įveikusio trenerio sugrįžimas prie šoninės linijos buvo pergalingas. Starto sudėtyje šį kartą nebuvo nė vieno klausimų keliančio pasirinkimo, nors strategui ketvirtajame mače iš eilės teko rinktis skirtingą gynybos liniją.

Visgi lietuviai didžiąją rungtynių dalį dominavo žaisdami su kamuoliu, kūrė daugiau progų ir tą puikiai atspindi plika statistika. Smūgiai – 16-14, smūgiai į vartų plotą – 5-4, perimti kamuoliai – 44-38, pražangos – 19-12. Visi šie skaičiai puikiai signalizuoja, jog šeštadienio pavakarę lietuviai labiau norėjo laimėt ir tai taipogi didelis trenerio nuopelnas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pasaulio futbolo čempionato atranka: Lietuva – Bulgarija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pasaulio futbolo čempionato atranka: Lietuva – Bulgarija

Galbūt V.Ivanauskas ir nėra didis taktikas, bet šalia aikštės šį kartą Lietuvos rinktinės vienuoliktukas turėjo labai emociškai stiprų užnugarį. Treneris techninėje zonoje draskėsi ne mažiau nei futbolininkai aikštėje ir šiomis savo savybėmis sugebėjo uždegti komandą.

Visgi reikia pripažinti ir tai, kad bulgarai į Vilnių atvyko labai silpnai pasirengę taktiškai. Sunku suvokti, kaip geriausias Lietuvos rinktinės žaidėjas A.Novikovas pirmajame kėlinyje savo kairiajame krašte galėjo turėti tiek laisvės. Lietuvis tuo naudojosi ir kūrė, tad šeimininkų žaidimas tapo kur kas lengvesnis. Lietuvos rinktinės žaidimą palengvino ir tai, kad abu bulgarų atraminiai saugai Petaras Vitanovas ir Kristijanas Malinovas šįkart žaidė pernelyg giliai ir leido mūsiškiams dominuoti svarbiausioje aikštės zonoje, o taip nutinka ypač retai. Bet čia jau bulgarų problemos...

Pastarosiomis savaitėmis V.Ivanauskas buvo sulaukęs nemažai kritikos dėl pašlijusios rūbinės, bet visus kritikus užčiaupė pačiu geriausiu būdu – efektinga pergale, kurios Lietuva laukė labai ilgai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Ivanauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Ivanauskas

Visgi svarbiausia – kokybė, kurią šeštadienį LFF stadione kūrė komanda. Įvertinus, jog prieš mus žaidė ne koks nors Europos futbolo nykštukas, o bent jau vidutiniokė, tai buvo bene solidžiausias rinktinės mačas per pastarąjį dešimtmetį.

Ironiška, bet šią pergalę apie komandos jauninimą daug kalbėjęs V.Ivanauskas pasiekė su kolektyvu, kurio amžiaus vidurkis – 28,4 metų. Palyginimui, paskutinė Valdo Urbono vienuolikė, žaidusi prieš Ispaniją, turėjo tik 27,6 metų vidurkį.

Tarp neraminančių dalykų žvelgiant į ateitį, reikėtų pastebėti, kad įvartis ir vėl praleistas po standartinės situacijos – baudinys buvo skirtas po grumtynių pakėlus kampinį.

Norėtųsi, kad tai nebūtų vienadienis stebuklas. Jei bent panašią žaidimo kokybę matysime ir antradienį mače su šveicarais, V.Ivanausko šansai išsilaikyti poste ir pasibaigus šiam atrankos ciklui sutvirtės iki maksimumo.

Teisėjas Jevhenas Aranovskis (Ukraina) – 7,8
Arbitro darbą vertino futbolo blogo „12 jardų“ kūrėjas, buvęs FIFA teisėjas Paulius Malžinskas.

Teisėjo darbas įvertintas nepatenkinamai: viena kritinė klaida ir kelios kitos rimtos pastabos.

Baudinys turi būti aiškus ir suprantamas: tokios yra bendros UEFA instrukcijos teisėjams. Todėl rungtynių teisėjo J.Aranovskio 12 min. priimtas sprendimas kelia daug abejonių, tuo labiau, kad žaidėjai neturėjo net teorinės galimybės sužaisti į kamuolį, nes jis, po kampinio, nusileido kitoje baudos aikštėlės pusėje. Teisėjo neužtikrintumą dėl šio sprendimo sustiprina ir sumaištis rodant geltoną kortelę: iš pradžių ji parodoma Linui Mėgelaičiui, o vėliau sprendinas pakeičiamas ir kortelę prieš save pamato Egidijus Vaitkūnas. TV transliacijos neparodė epizodo kartojimo, todėl sunku pasakyti, ar situacija buvo peržiūrima ir VAR kambaryje, tačiau pats faktas, kad geltona kortelė iš pradžių buvo parodyta ne tam žaidėjui, jau turėtų būti vertinamas kaip paprasta klaida, o „12 jardų“ nuomone, baudinys – kaip kritinė klaida.

Wikipedia nuotr./Jevhenas Aranovskis
Wikipedia nuotr./Jevhenas Aranovskis

Teisėjo sprendimų nuoseklumo pritrūko ir kitose situacijose: už visai smulkų prisilietimą 60 min. parodoma abejotina geltona kortelė Georgijui Jomovui, o 78 min. nešvilpiama, kuomet į nugarą yra stumiamas A.Novikovas, tačiau tuojau pat jis baudžiamas už išreikštas emocijas.

Lygiai taip pat nesuprantamas sprendimas 62 min. surasti pražangą pavojingoje zonoje, kuri pavirsta rezultatyviu smūgiu į Lietuvos vartus, kas turi būti įvertinta kaip rimta klaida, tačiau švilpukas tyli, kuomet 56 min. Bulgarijos baudos aikštėlės prieigose žymiai ryškesnė situacija pražangai prieš J.Lasicką – akivaizdus varžovo blokas kūnu stabdant lietuvio judėjimą.

Viską reziumavo nesusipratimas dėl užribio krypties 90+3 min. – teisėjas nežino ar nerodo krypties, asistentas irgi laukia, o žaidėjai nesupranta kam turi atitekti kamuolys. Lygiai toks įspūdis ir paliko stebint teisėjo darbą – kryptis nežinia kur, neužtikrina kūno kalba ir komunikacija, lėti sprendimai ir blankus pasirodymas.

Lietuvos futbolininkų pažymiai 2021-aisiais
Futbolininkas
0:4

0:1
Italy
0:2

0:1
Latvia
1:3
Spain
0:4

1:4

0:1
Italy
0:5

3:1
Vidurkis
Švedkauskas 5 7 8 5 4 3 5.33
Šetkus 5 8 4 9 6.5
Vaitkūnas 4 4,5 5,5 4 5 3,5 7.5 4.8
Beneta 3 3 4,5 4,5 3,5 3 3.58
Gašpuitis 2 4 n 4 3 3.25
Mikoliūnas 4 4 5,5 5 5 3,5 4.5
Girdvainis 6,5 4 4,5 3 4.5
Slavickas 4 3 3,5
Utkus 3,5 5 3 3.83
Šatkus 3,5 6 5 8 5.63
Baravykas 5 7 6
Barauskas n 3 3
Tutyškinas n
Klimavičius n 3 8 5.5
Slivka 5 4,5 6,5 6 3 8.5 5.58
Dapkus 4 3 5,5 4,5 3,5 n 2 n 3.75
Lasickas 4 4 5 4 n 5 5 2 9 4.75
Golubickas 6 5 5.5
Novikovas 4 5 6 5 4 3 3 4,5 2 9 4.55
Sirgėdas 6 5 5.5
Verbickas n 4,5 3 4,5 5 8 5
Mėgelaitis 5 3,5 3,5 4,5 3 8 4.58
Uzėla n n
Černychas 5 5 6 4,5 4 3 6 4,5 9 5.22
Šimkus 3 5,5 6,5 4,5 4,5 3,5 n 4.58
Eliošius 3 n 5,5 4,5 n 4.33
Jankauskas n 5 5
Romanovskis n
Dubickas n 2 4 4 3.33
Valskis n
Laukžemis n 4,5 5 n 8.5 6
Petravičius n n n n 4 3 3.5
Kazlauskas 4 5 3,5 n 5,5 3 8 4.83
Urbonas (treneris) 2 4 6,5 4 3 2 3.58
Ivanauskas (treneris) 4 4 2 8.5 4.12

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius