-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva – Šiaurės Airija. Pažymiai rinktinės žaidėjams ir treneriams

Ketvirtadienio vakarą stipriai atjaunėjusi Lietuvos futbolo rinktinė 2022-ųjų metų pasaulio čempionato atrankos varžybose patyrė jau trečią pralaimėjimą, 1:4 Vilniuje kapituliavusi prieš Šiaurės Airijos komandą. 15min tradiciškai vertina aikštėje pasirodžiusius nacionalinės komandos futbolininkus ir trenerių Valdo Ivanausko bei Tomo Ražanausko darbą.
Lietuvos futbolo rinktinė
Lietuva – Šiaurės Airija / 15min koliažas

Ernestas Šetkus – 5

Atsistojo į rinktinės vartus po dvejų metų, bet ir vėl aikštę buvo priverstas palikti nuleista galva. Sugrįžęs į Lietuvą, 36-erių tauragiškis sugrįžo ir į realybę – vieną po kito traukė kamuolius iš savų vartų, nors pats tuose epizoduose buvo bejėgis ir mažai ką galėjo padaryti. Truputėlis kartėlio E.Šetkui gali likti nebent dėl pirmojo praleisto įvarčio, kai vartininkas nesugebėjo nutraukti iš dešinės Connoro Washingtono pasiųsto perdavimo, nors ir ten daugiau kaltės tenka Danielio Ballardo nesugaudžiusiems vidurio gynėjams ir ypač Benui Šatkui. Kituose epizoduose vartininkas gelbėti neturėjų šansų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ernestas Šetkus
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ernestas Šetkus

Vaidas Slavickas – 4

Marijampolės „Sūduvos“ veteranas į rinktinę grįžo dar po didesnės pertraukos nei E.Šetkus. Pastarąjį kartą 35-erių kairysis gynėjas nacionalinėje komandoje žaidė 2019-ųjų kovą per pačias pirmąsias Valdo Urbono rungtynes, kai 1:2 buvo pralaimėta Liuksemburge. Vėliau buvusio trenerio schemose gynėjas nefigūravo, o štai V.Ivanauskas buvo priverstas grąžinti V.Slavicką ne tik į rinktinę, bet ir į starto sudėtį, kai traumą patyrė Saulius Mikoliūnas.

Šio vieta dešinėje buvo lopoma Rolandu Baravyku, nors idealiu atveju jis veikiausiai būtų žaidęs kairėje. Pastarąją poziciją užėmė V.Slavickas.

Didelių klaidų veteranas nedarė, bet ir tos sprogstamosios jėgos, kuri ypač reikalinga šiuolaikiniam krašto gynėjui, Vaidas jau nelabai gali pasiūlyti. Pirmo kėlinio pabaigoje kiek pavėlavo išeiti į priekį su likusiais gynėjais ir šia klaida varžovai vos nepasinaudojo – išvengęs nuošalės Shayne'as Lavery iššoko vienas prieš vartininką, bet nepataikė į vartus. 73-ąją minutę vietą aikštėje užleido rinktinės debiutantui Dominykui Barauskui.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Vaidas Slavickas
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Vaidas Slavickas

Benas Šatkus – 3,5

„Nurnberg“ dubleriams priklausančiam dvidešimtmečiui tai buvo vos antrosios rungtynės vilkint nacionalinės rinktinės marškinėlius. Jo ir Edgaro Utkaus vidurio gynėjų pora buvo jauniausia per visą šalies futbolo istoriją. Išspręsti didžiausios Lietuvos rinktinės bėdos vaikinams nepavyko. Daugiausiai atsakomybės B.Šatkus turėtų prisiimti dėl pirmojo praleisto įvarčio, kai subyrėjus gynybos linijai buvo paskutinis žmogus, galėjęs sulaikyti D.Ballardą, tačiau irgi pametė poziciją. Vidurio gynėjų tarpusavio supratimas tokio lygio varžybose yra labai svarbus. Benui su Edgaru kol kas jo trūksta.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Benas Šatkus
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Benas Šatkus

Edgaras Utkus – 3,5

„Cercle Brugge“ gynėjas rinktinėje žaidė trečią mačą ir pirmą sykį nacionalinėje komandoje užėmė ne saugo, o vidurio gynėjo poziciją. 21-erių futbolininko universalumas matosi plika akimi. Lietuva pagaliau turi vidurio gynėją, kuris geba atlikti nuostabų pirmą perdavimą bet kuriam komandos draugui. Tiksliai, toli ir akcentuotai kamuolius siuntęs E.Utkus gali tapti gyvybiškai svarbus mūsiškiams pradedant atakas, nes šia savybe pasižyminčio vidurio gynėjo rinktinė neturėjo jau seniai.

Visgi yra ir kita medalio pusė. Iš gynybinės pusės Edgarui tai buvo sunkus mačas. Komunikacijos su nauju porininku B.Šatkumi trūko, trečio praleisto įvarčio epizode nesugaudė Sh.Lavery, o netrukus ir nukirto airių kapitoną Steve'ą Davisą visai nekaltoje situacijoje baudos aikštelėje. Be to, netgi rizikavo gauti antrą geltoną kortelę ir palikti komandą dešimtyje.

Žaidėjo potencialas – didelis, belieka apsišarvuoti kantrybe ir laukti.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Edgaras Utkus
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Edgaras Utkus

Rolandas Baravykas – 5

S.Mikoliūnui iškritus, R.Baravykas priverstinai buvo stumiamas į dešinį gynybos kraštą, nors abu mačus šį sezoną Rumunijos čempionate kol kas žaidė priešingoje pusėje. V.Urbonas 26-erių šiaulietį jau buvo nurašęs, o naujasis trenerių štabas grąžino viltį.

Sugrįžimas buvo sunkus. Gynėjas dažnai klydo ganėtinai paprastose situacijose – stabdant kamuolius ar vaikantis priešininkus. Didžiąją rungtynių dalį Arado UTA narys iškrito iš konteksto, perdavimais, kurie priminė tarsi šuniui numestą kaulą, degino tiek save, tiek komandos draugus, tačiau tada pradėjo tiksėti 54-oji minutė ir R.Baravykas užsidėjo Supermeno apsiaustą.

Pats perėmęs kamuolį, Rolandas sužaidė sienelę su Fiodoru Černychu, atliko galingą šūvį. Tąkart airius gelbėjo tik rikošetas. Visgi iš karto po to sekęs kampinis baigėsi dar vienu puikiu R.Baravyko šūviu – kamuolys ant gynėjo kojos „prilipo“ taip, jog viskas baigėsi vienu gražiausių pastarojo dešimtmečio rinktinės įvarčiu. Šią poros minučių atkarpą futbolininkas galės drąsiai išsikirpti ir senatvėje rodyti savo anūkams.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Rolandas Baravykas
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Rolandas Baravykas

Linas Mėgelaitis – 3,5

Naujai Lietuvos rinktinės vidurio saugų porai sekėsi sunkiai. Tarpusavio supratimo ir komunikacijos stygius ypač jautėsi pirmajame kėlinyje. Kurį laiką netgi susidarė įspūdis, jog šeimininkai žaidė be „aikštės vidurio“. Trūko pasitikėjimo savimi, per daug nereikalingų lietimų aikštės viduryje – susidarė įspūdis, kad vos ketvirtą kartą rinktinės marškinėlius vilkintis 22-ejų „Viterbese“ saugas tiesiog perdegė. Kai nusiramino, buvo geriau – 30-ąją minutę atliko nuostabų perdavimą iš gilumos Edgarui Dubickui, bet šis nepataikė į kamuolį.

51-ąją minutę akivaidžiai pritrūko patirties blokuojant tolimą Michaelo Smitho smūgį, tad viskas baigėsi ranka baudos aikštelėje ir skirtu baudiniu į mūsų vartus.

68-ąją minutę dešiniajame baudos aikštelės krašte vėl davė pernelyg daug laisvės Jordanui Thompsonui. Šis atliko aštrų perdavimą į vartininko aikštelę, o Sh.Lavery įmušė trečią įvartį.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Linas Mėgelaitis
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Linas Mėgelaitis

Ovidijus Verbickas – 4,5

Sudėtingas mačas, nemažai klaidų perduodant kamuolius, daug sizifiško darbo aikštės vidury. Susidarė įspūdis, jog Ovidijui būtų buvę geriau aikštės viduryje žaisti su Karoliu Uzėla, nes šį žalgirietį kur kas geriau pažįsta ir jaučia. 80-ąją minutę buvo pakeistas ir vietą aikštėje užleido tam pačiam savo bendraklubiui.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Ovidijus Verbickas
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Ovidijus Verbickas

Justas Lasickas – 5,5

Mačo pradžioje 23-ejų „Voždovac“ saugas kairiajame atakos krašte atrodė ypač solidžiai, buvo vienas aktyviausių komandos žaidėjų ir dažnai labai protingai palaikydavo kamuolį. Tiksint minutėms entuziazmas ir jėgos seko, bet Justas neabejotinai buvo vienas geriausių ir pastebimiausių futbolininkų šeimininkų ekipoje. 64-ąją minutę uždirbo baudinį, kurio plika akimi prastai mačui vadovavusi prancūzė Stéphanie Frappart neįžvelgė. Pažiūrėjus į VAR monitorių teisėja sprendimą pakeitė ir parodė į 11m žymą, bet reikia pripažinti, kad baudinys skystokas.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Justas Lasickas
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Justas Lasickas

Fiodoras Černychas – 5,5

Ketvirtadienio vakarą Fiodoras buvo ryškiausia komandos figūra aikštėje. Nors žaidė ganėtinai toli nuo atakos smaigalio, puolėjas atliko daug naudingo darbo priimdamas kamuolius ir sėkmingai rasdamas atakos tęsinius. Viso mačo metu Fedia rodė lyderio savybes ir vėl buvo labai agresyvus, o to ypač pasigesdavome keliuose pastaruosiuose rinktinės mačuose.

Keli efektingi perdavimai vienu lietimu smagiai aštrino lietuvių žaidimą. Balstogės „Jagiellonia“ atstovas ne kartą blykstelėjo puikiu pirmu lietimu, kas šioje Lietuvos rinktinėje nėra dažnas reiškinys. Antrajame kėlinyje atliko puikų perdavimą ir išvedė E.Dubicką vieną prieš vartininką, bet šis nesustabdė kamuolio.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Fiodoras Černychas
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Fiodoras Černychas

Arvydas Novikovas – 3,5

Kuklus rinktinės lyderio mačas. Varžovai Arvydui nesuteikė laisvės, tad šis buvo priverstas žaisti ypač giliai. „Erzurumspor“ saugas buvo pastebimas kur kas mažiau, nei esame įpratę, nors ir kelis sykius blykstelėjo individualia kamuolio technika. Tai nebuvo A.Novikovo diena. Kampinis, po kurio buvo įmuštas lietuvio įvartis, irgi buvo nelabai vykęs, bet „geras perdavimas neprapuola“ – R.Baravykas pykštelėjo tiesiog nuostabiai.

Kai atėjo akimirka sužibėti – šaltakraujiškumo pritrūko. Baudinys buvo toks, koks ir visas rinktinės lyderio mačas – blankus. Tai buvo rungtynių lūžis – išlyginę rezultatą, ant emocinės bangos lietuviai galbūt galėjo pakovoti net dėl pergalės. Bet ketvirto baudinio ir tryliktojo įvarčio rinktinėje vilnietis neįmušė.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Arvydas Novikovas
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Arvydas Novikovas

Edgaras Dubickas – 2,5

Antrosios rungtynės nacionalinėje rinktinėje 23-ejų „Piacenza“ puolėjui nesusiklostė. Pernelyg daug neišnaudotų situacijų, kurių tokio lygio varžybose Lietuva ir taip nesusikuria. 30-ąją minutę gavo puikų L.Mėgelaičio perdavimą iš aikštės vidurio, bet kaire koja smūgiuoti nesugebėjo, o dešine nebuvo patogu. Perdavimai iš saugų zonos puolėją pasiekdavo gana dažnai, bet susidarydavo įspūdis, jog tam E.Dubickas nebūdavo pasiruošęs ir kamuolius priimdavo pernelyg „stačiomis kojomis“. Akivaizdžiai trūko šaltakraujiškumo ir ramybės – ypač 54-ąją minutę, kai gavo puikų F.Černycho perdavimą, tačiau „nesusitvarkė“ su paprasčiausiu kamuoliu. 73-ąją minutę vietą užleido Donatui Kazlauskui. E.Dubicko pasirinkimas nepasiteisino.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Edgaras Dubickas
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Edgaras Dubickas

Dominykas Barauskas – be vertinimo

Debiutavo rinktinėje 73-ąją minutę, pakeitęs Vaidą Slavicką.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Dominykas Barauskas
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Dominykas Barauskas

Donatas Kazlauskas – be įvertinimo

73-ąją minutę pakeitė nesužibėjusį E.Dubicką.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Donatas Kazlauskas
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Donatas Kazlauskas

Karolis Uzėla – be įvertinimo

80-ąją minutę įėjo į aikštę vietoj O.Verbicko ir debiutavo rinktinėje.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Karolis Uzėla
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Karolis Uzėla

Eligijus Jankauskas – be įvertinimo

80-ąją minutę pakeitė F.Černychą ir debiutavo rinktinėje.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Eligijus Jankauskas
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Eligijus Jankauskas

Tomas Ražanauskas ir Valdas Ivanauskas – 4

Trenerių tandemui tai tikrai nebuvo svajonių debiutas. V.Ivanauską mačo išvakarėse netikėtai užklupęs koronavirusas stipriai sujaukė kortas, tad į ugnį buvo mestas asistentas.

Neįprastame amplua atsidūręs T.Ražanauskas šalia šoninės linijos buvo kur kas aktyvesnis, nei treniruodamas Alytaus „Dainavos“ komandą A lygoje.

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Tomas Ražanauskas
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Tomas Ražanauskas

Trenerius reikėtų pagirti už drąsą, leidžiant į aikštę jauną sudėtį, nes žaidimo kokybė nuo keletą pastarųjų metų matyto vaizdo stipriai nesiskyrė.

V.Ivanauskas su T.Ražanausku gynybos linijoje išleido keturis vyrus, iš kurių nė vienas šiemet per šešias vykusias rinktinės rungtynes nebuvo žaidęs nė minutės. Ir verta pripažinti – geriau aikštėje matyti vos dvidešimt atšventusius B.Šatkų ir E.Utkų, nei 34-erių iš nežionios ištrauktą ir žaidybinės praktikos klube neturintį Markusą Palionį.

Visgi reikia pasakyti ir tai, kad visi praleisti įvarčiai krito būtent po jaunųjų rinktinės žaidėjų individualių klaidų ir prastai užsiimtų pozicijų. Patirties stoka kainavo brangiai.

Vidurio saugų poros pasirinkimas taip pat diskutuotinas, nes pastaruoju metu rinktinėje svarbius vaidmenis atlikę Vykintas Slivka ir Domantas Šimkus net nepateko į rungtynių protokolą. E.Dubicko "X faktorius" absoliučiai neveikė ir visiškai nepasiteisino.

Vadovauti iš viešbučio kambario su telefonu rankoje V.Ivanauskui, žinoma, nebuvo lengva. Dabar įdomiausia, kaip trenerių štabas sureaguos, taip pat ar sugebės komanda padaryti išvadas ir pasimokyti iš savo klaidų sekmadienį Sofijoje vyksiančiame mače.

LFF nuotr./Valdas Ivanauskas
LFF nuotr./Valdas Ivanauskas

2018-ųjų spalį Lietuvos rinktinei LFF stadione 1:4 pralaimėjus Tautų lygos dvikovą Juodkalnijai, V.Ivanauskas davė interviu lrytui.lt ir gana aršiai sukritikavo tuometinį rinktinės strategą Edgarą Jankauską.

„Nėra alternatyvos – yra tik visiškas beviltiškumas. Visų pirma, E.Jankauskas privalo pirmas apsispręsti, kaip jis nori gyventi toliau – jo, kaip trenerio, reputacija sumenko iki nulio. Gėda. Jei tokiais skirtumais pralaimima ir Juodkalnijai, tai kas kaltas? Manau, Edgaras supranta viską – jis yra protingas žmogus, tačiau žingsnius vis dėlto reikia žengti“, – tuomet aršiai kalbėjo V.Ivanauskas.

Tą rudenį E.Jankauskas atsisveikino su pareigomis. Praėjo treji metai, karma apsuko ratą ir vėl aplankė Lietuvos rinktinės stovyklą – V.Ivanauskas pradėjo taip, kaip E.Jankauskas baigė.

FIFA rinktinių reitinge Juodkalnija tuo metu užėmė 41-ąją vietą, Šiaurės Airija šiuo metu žengia dešimčia laiptelių žemiau...

Belieka tikėti, kad kaltos aplinkybės, COVID-19 išdaigos ir vadovavimas iš viešbučio kambario. Galbūt treneriui grįžus prie šoninės linijos viskas pasikeis. Sveikatos!

Futbolininkas
0:4

0:1
Italy
0:2

0:1
Latvia
1:3
Spain
0:4

1:4
Vidurkis
Švedkauskas 5 7 8 5 4 3 5.33
Šetkus 5 5
Vaitkūnas 4 4,5 5,5 4 5 3,5 4.42
Beneta 3 3 4,5 4,5 3,5 3 3.58
Gašpuitis 2 4 n 4 3 3.25
Mikoliūnas 4 4 5,5 5 5 3,5 4.5
Girdvainis 6,5 4 4,5 3 4.5
Slavickas 4 4
Utkus 3,5 3,5
Šatkus 3,5 3,5
Baravykas 5 5
Barauskas n
Slivka 5 4,5 6,5 5.33
Dapkus 4 3 5,5 4,5 3,5 n 4.1
Lasickas 4 4 5 4 n 5 4.4
Golubickas 6 5 5.5
Novikovas 4 5 6 5 4 3 3 4.28
Sirgėdas 6 5 5.5
Verbickas n 4,5 3 4,5 4
Mėgelaitis 5 3,5 3,5 4
Uzėla n
Černychas 5 5 6 4,5 4 3 6 4.79
Šimkus 3 5,5 6,5 4,5 4,5 3,5 4.58
Eliošius 3 n 5,5 4,5 n 4.33
Jankauskas n
Romanovskis n
Dubickas n 2
Valskis n
Laukžemis n 4,5 5 n 4.75
Petravičius n n n n 4 3 3,5
Kazlauskas 4 5 3,5 n 4.2
Urbonas (treneris) 2 4 6,5 4 3 2 3.58
Ivanauskas (treneris) 4 4

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius