-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Blankus vaizdas, eilinis pralaimėjimas: pažymiai rinktinės žaidėjams ir treneriui

Lietuvos futbolo rinktinė penktadienio vakarą baigė 2022-ųjų metų pasaulio čempionato atranką. Stebuklas neįvyko – Valdo Augustino Ivanausko auklėtiniai gavo eilinį dūrį, 0:1 Belfaste nusileidę Šiaurės Airijos ekipai ir liko C grupės dugne.15min tradiciškai vertina aikštėje žaidusius futbolininkus, trenerio bei rungtynių arbitro gebėjimus.

Ernestas Šetkus – 6

V.Ivanauskui stojus prie komandos vairo Ernestas komandos vartus gynė visuose šešiuose mačuose. Gali būti, kad rungtynės Belfaste 36-erių tauragiškiui buvo paskutinis oficialus mačas vilkint nacionalinės rinktinės aprangą. E.Šetkus su keistu baltų marškinėlių ir raudonų kelnaičių deriniu iš skirtingų aprangos komplektų labiau priminė ne geriausią šalies futbolininką, o Sekmadienio futbolo lygos žaidėją. Sėkmės ekipiruotė neatnešė. Nors vartininkas ir vėl buvo viena esminių figūrų Lietuvos rinktinėje, mūsiškiai aikštę paliko nuleidę galvas. 12-ąją minutę puiki vartininko reakcija neleido airiams pelnyti pirmojo įvarčio, kai Conoras Washingtonas iš kelių metrų šovė būdamas visiškai laisvas. Kėlinio pabaigoje sukūrė dar vieną stebuklą, kai labai galingai smūgiavo Joshas Magennis. Gelbėti, praleidžiant vienintelį mačo įvartį, neturėjo šansų.

„Scanpix“ nuotr./Ernestas Šetkus.
„Scanpix“ nuotr./Ernestas Šetkus.

Dominykas Barauskas – 5,5

Antrą mačą iš eilės 24-erių vilnietis priverstinai lopė kairįjį gynybos kraštą ir reikėtų pasakyti, kad vėl nebuvo silpniausia rinktinės grandis. Darė smulkių klaidelių, bet iš konteksto neiškrito. Keletą kartų gindamasis blykstelėjo greičio savybėmis. Pabaigoje gavo vienintelę rungtynių geltoną kortelę.

„Scanpix“ nuotr./Dominykas Barauskas
„Scanpix“ nuotr./Dominykas Barauskas

Martynas Dapkus – 5

Po nesėkmingų Valdo Urbono ir V.Ivanausko eksperimentų atraminėje zonoje 28-erių tauragiškis pagaliau buvo nuleistas į gynybos vidurį. Šioje pozicijoje Martynas įprastai žaidžia „Kauno Žalgirio“ komandoje, tačiau pastarojo strategas Rokas Garastas dažniausiai naudoja trijų vidurio gynėjų liniją. Tai jautėsi, iš pradžių kovoti dėl aukštų kamuolių su augalotais airiais M.Dapkui sekėsi sunkokai. 12-ąją minutę nesusikalbėjimas su B.Šatkumi baigėsi tuo, jog C.Washingtonas labai pavojingai smūgiavo iš kelių metrų. Po sunkios rungtynių pradžios kiek nusiramino ir vėliau žaidė gana patikimai. 71-ąją minutę susiėmė už kirkšnies ir buvo priverstas palikti aikštę bei vietą užleido Vytui Gašpuičiui.

„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Airija – Lietuva mačo akimirka. Martynas Dapkus
„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Airija – Lietuva mačo akimirka. Martynas Dapkus

Benas Šatkus – 4,5

18-ąją minutę ištiko nelaimė, kai po airių kampinio nukreipė galva kamuolį į savo vartus. Kėlinio pabaigoje vėl užmigo stabdydamas Joshą Magennį ir šis vos neįmušė antrojo įvarčio. Maža to, nedaug trūko, kad šis epizodas pasibaigtų dar vienu įvarčiu į savus vartus. Atrodė vangokas ir žaisti gynybos viduryje su nauju porininku nebuvo lengva.

„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Airija – Lietuva mačo akimirka. Benas Šatkus pelnė įvartį į savo vartus.
„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Airija – Lietuva mačo akimirka. Benas Šatkus pelnė įvartį į savo vartus.

Egidijus Vaitkūnas – 5,5

39-ąją minutę po oro dvikovos su C.Washingtonu labai skausmingai nukrito ant vejos ir susimušė kairį klubą. Laimei, galėjo tęsti dvikovą ir V.Ivanauskui keitimo daryti nereikėjo. Antrajame kėlinyje kelis kartus pavojingai išmetė kamuolį į baudos aikštelę nuo šoninės linijos. 52-ąją minutę savame krašte paleido C.Washingtoną ir lietuviams pasisekė, kad airiai nesugebėjo realizuoti labai geros progos. 90-ąją minutę atliko gerą perdavimą į baudos aikštelę, bet nei Justas Lasickas, nei Arvydas Novikovas kamuolio sustabdyti nesugebėjo.

LFF nuotr./Egidijus Vaitkūnas
LFF nuotr./Egidijus Vaitkūnas

Ovidijus Verbickas – 5

Aikštės vidurio šį kartą tikrai trūko. Iš atraminės zonos į baudos aikštelę buvo siunčiama ypač daug kamuolių ir dėl to atsakomybė turėtų kristi būtent ant Ovidijaus ir Lino Mėgelaičio pečių. Pradėti atakas žalgiriečiui taip pat sekėsi labai sunkiai.

„Scanpix“ nuotr./Ovidijus Verbickas
„Scanpix“ nuotr./Ovidijus Verbickas

Linas Mėgelaitis – 5

23-ejų šilutiškis rinktinėje žaidė aštuntą dvikovą iš eilės, tačiau išlaikyti kartelės tame pačiame lygyje kaip keliuose pastaruosiuose mačuose nepavyko. Naujoje poroje su O.Verbicku darė nemažai pozicinių klaidų, stipriai vėlavo ir airiai tvirtai kontroliavo svarbiausią aikštės teritoriją.

„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Airija – Lietuva mačo akimirka. Linas Mėgelaitis
„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Airija – Lietuva mačo akimirka. Linas Mėgelaitis

Arvydas Novikovas – 5,5

Blankus komandos lyderio mačas. Nepavyko Arvydui dvikova su Šiaurės Airija Vilniuje, nesusiklostė ir Belfaste. Tradiciškai buvo kaitaliojamas kraštais su J.Lasicku, o sužaidus beveik pusvalandį turėjo ir puikią progą įsirašyti rezultatyvų perdavimą, bet „iš dangaus“ nukritusia galimybe tas pats J.Lasickas nepasinaudojo. Ne kartą buvo priverstas nusileisti pakankamai giliai, tad įprasto kūrybiškumo akivaizdžiai stigo. Buvo ir nemažai klaidų perduodant kamuolį bei per daug blaškymosi, bet taip jau būna, kai lietuviai nekontroliuoja aikštės vidurio ir didžiąją mačo dalį yra priversti žaisti be kamuolio.

„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Airija – Lietuva mačo akimirka. Arvydas Novikovas
„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Airija – Lietuva mačo akimirka. Arvydas Novikovas

Fiodoras Černychas – 5

Lenkijos čempionate pastaruoju metu neblogą formą demonstravęs puolėjas neblizgėjo ir buvo gana vangus. Aišku, tokio jo žaidimo mače su Bulgarija užteko, kad įmuštų du įvarčius, bet istorija Belfaste nepasikartojo. Fiodoras daug dirbo, blaškėsi be kamuolio, bet apčiuopiamos naudos išpešti sekėsi sunkiai, pernelyg dažnai klimpo airių gynyboje. Sunku net pasakyti, kurioje pozicijoje F.Černychas rinktinėje šiuo metu jaučiasi geriausiai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Fiodoras Černychas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Fiodoras Černychas

Justas Lasickas – 6

Jau pripratome, kad Justas turi geriausius rungtynių šansus, tačiau jais pasinaudoti dar sugeba retai. Taip nutiko ir 28-ąją minutę, kai suklydus airiams ir kamuoliui atsimušus į A.Novikovą, gavo puikią galimybę išlyginti rezultatą, bet atsidūręs vienas prieš vartininką jo pergudrauti nesugebėjo. Pirmo kėlinio pabaigoje kairiajame krašte gavo „klyną“ iš Paddy McNairo ir ši klaida vos nevirto antruoju įvarčiu, o mačą komentavęs Ramūnas Jakubauskas po šio epizodo netgi pradėjo svarstyti apie geriausio šių metų Lietuvos futbolininko karjeros pabaigą. 67-ąją minutę puikiai prasiveržė kairiu kraštu ir atliko nuostabų perdavimą A.Novikovui, bet gaila, kad „Erzurumspor“ saugas žaidžia tik kaire koja.

„Scanpix“ nuotr./Justas Lasickas
„Scanpix“ nuotr./Justas Lasickas

Karolis Laukžemis – 5,5

Kaip įprasta buvo labai energingas, daug ir kantriai dirbo gynyboje, bet atakuodamas net trupinių ant stalo nesulaukė. Tokie mačai, kai reikia bėgioti be kamuolio, iš Karolio pareikalauja ypač daug jėgų. Laimei, šiame lange lietuviai turės tik vieną oficialią dvikovą. 80-ąją minutę vietą užleido Donatui Kazlauskui.

„Scanpix“ nuotr./Karolis Laukžemis
„Scanpix“ nuotr./Karolis Laukžemis

Vytas Gašpuitis – be vertinimo

Priverstinis keitimas. 73-ąją minutę pakeitė kirkšnies traumą patyrusį M.Dapkų.

Donatas Kazlauskas – be vertinimo

80-ąją minutę pakeitė K.Laukžemį.

Domantas Šimkus – be vertinimo

Ant suolo ilgą laiką V.Ivanausko marintas saugas šansą gavo 86 minutę, pakeitęs O.Verbicką.

Vilius Armanavičius – be vertinimo

Kauno „Hegelmann Litauen“ kapitonas šansą antrą kartą išbėgti į aikštę su nacionalinės rinktinės marškinėliais gavo 85-ąją minutę, pakeitęs L.Mėgelaitį.

Valdas Augustinas Ivanauskas – 5

Pirmo kėlinio pabaigoje iš aikštės į techninę zoną atskriejusį kamuolį V.Ivanauskas savo juodu klasikiniu batu sustabdė ypač techniškai ir kelis kartus jį pažongliravo ore. Akivaizdu, kad 55-erių kauniečio futbolininko karjera buvo kur kas įstabesnė, nei jo bandymai strateguoti nuo atsarginių suolo.

Dar prieš dvikovą ir vėl susidūrė su problemomis, kokių pastaruoju metu neturėdavo nė vienas Lietuvos rinktinės strategas. Jei ankstesniame lange V.Ivanauskas akivaizdžiai kentė dėl puolėjų stygiaus, tai šį kartą į Belfastą atsivežė vos keturis gynėjus.

„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Airija – Lietuva mačo akimirka. Valdas Ivanauskas
„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Airija – Lietuva mačo akimirka. Valdas Ivanauskas

Šis faktas bene geriausiai iliustruoja trenerio gebėjimą komplektuoti komandos sudėtį. Nors keletą pastarųjų mėnesių V.Ivanauskas kankliavo tą pačią mantrą apie žaidėjų pasidalijimą su U-21 rinktinės treneriu Mariumi Stankevičiumi, finalinis atrankos akordas Šiaurės Airijoje baigėsi absoliučiu fiasko – jaunimo rinktinė sutrypta 0:4, o nacionalinė komanda vilčių taip pat nepateisino.

Per tris atrankos langus didžiausios problemos išspręsti taip ir nesugebėta – „Windsor Park“ lietuviai ir vėl gavo pirmą įvartį po standartinės padėties, o konkrečiai – kampinio.

Aikštės viduryje rinktinė atrodė labai blankiai, sukurti kažko pavojingesnio per visas 90 minučių taip ir neįstengta. Šiaurės Airija taip pat neatrodė įspūdingai ir bent jau tašką buvo galima graibyti. Visgi net antrajame kėlinyje kiek atkutus ir daugiau pradėjus žaisti su kamuoliu, rimčiau grasinti šeimininkų vartams nepavyko.

„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Airija – Lietuva mačo akimirka. Valdas Ivanauskas
„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Airija – Lietuva mačo akimirka. Valdas Ivanauskas

Nors švieslentė rodė neguodžiančius skaičius 0:1, kažko panašaus į šeimininkų vartų šturmą taip ir nebuvo. Vienintelė reali proga, kurią turėjo J.Lasickas, – atsitiktinė.

Blanki dvikova, taškų nėra, naujos sutarties, panašu, kad neturėtų būti taip pat. Nėra nė vienos objektyvios priežasties, kuri verstų manyti, kad V.Ivanauskas nusipelnė likti prie rinktinės vairo dar vienam ciklui. Nebent atidarius LFF būstinės langus ir vėl pratrauks švogeriniai vėjai.

Teisėjas Istvánas Vadas (Vengrija) – 8,2 (patenkinamai)
Arbitro darbą vertino „12 jardų“ tinklaraščio kūrėjas, buvęs FIFA teisėjas Paulius Malžinskas.

Vengrijos teisėjas kritinių klaidų nepadarė, tačiau sunkių ir spręstinų situacijų baudos aikštelėje nebuvo.

Visiškai teisingai neįskaitytas įvartis 19 min. ir nors galima diskutuoti ar tikrai Šiaurės Airijos puolėjas užstojo E.Šetkui matomumą, tačiau reikia turėti omenyje, kad būdamas vartininko aikštelėje, t.y. visiškai netoli Lietuvos rinktinės vartininko, jis atliko judesį, praleido skriejantį kamuolį, o tai tikrai galėjo padaryti įtaką Ernesto galimybėms apsaugoti savo vartus.

Vertinant arbitro pasirodymą turėtume paminėti mažiausia kelias paprastas klaidas: jeigu pirmojo kėlinio pabaigoje įvykusius susistumdymus „tu man – aš tau“ tarp E.Vaitkūno ir J.Magenniso galima nurašyti, tačiau 43 min. įvykusi M.Dapkaus pražanga stabdant pavojingą varžovų ataką turėjo būti įvertinta geltona kortele ir J.Magennis priekaištai teisėjui buvo visiškai suprantami. Lygiai taip pat įspėjimo buvo vertas F.Černycho grubus žaidimas alkūne 50 min., o taip pat kortelės nepamatėme po šiurkščios C.Cathcarto pražangos (60 min.).

Apibendrinus, neįspūdingas I.Vado pasirodymas. Ir nors rimtų klaidų išvengta, tačiau didelio užtikrintumo ir pasitikėjimo valdant rungtynes - nesijautė, todėl teisingai parodyta vienintelė geltona kortelė rungtynėse D.Barauskui atrodė kaip nesubalansuotas ir pavėluotas sprendimas.

Lietuvos rinktinės žaidėjų įvertinimai 2021-aisiais
Futbolininkas
0:4

0:1
Italy
0:2

0:1
Latvia
1:3
Spain
0:4

1:4

0:1
Italy
0:5

3:1

0:4

0:1
Vidurkis
Švedkauskas 5 7 8 5 4 3 5.33
Šetkus 5 8 4 9 4 6 6
Vaitkūnas 4 4,5 5,5 4 5 3,5 7.5 5,5 4.93
Beneta 3 3 4,5 4,5 3,5 3 3.58
Gašpuitis 2 4 n 4 3 n n 3.25
Mikoliūnas 4 4 5,5 5 5 3,5 4.5
Girdvainis 6,5 4 4,5 3 3 4.5
Slavickas 4 3 3,5
Utkus 3,5 5 3 3.83
Šatkus 3,5 6 5 8 5 4,5 5.33
Baravykas 5 7 4,5 6
Barauskas n 3 4,5 5,5 4.33
Tutyškinas n
Klimavičius n 3 8 5.5
Slivka 5 4,5 6,5 6 3 8.5 4,5 5.42
Dapkus 4 3 5,5 4,5 3,5 n 2 n 5 3.92
Lasickas 4 4 5 4 n 5 5 2 9 5 6 4.9
Golubickas 6 5 5.5
Novikovas 4 5 6 5 4 3 3 4,5 2 9 5 5,5 4.66
Sirgėdas 6 5 5.5
Verbickas n 4,5 3 4,5 5 8 4 5 4.85
Mėgelaitis 5 3,5 3,5 4,5 3 8 4,5 5 4.63
Uzėla n n
Armanavičius n n
Černychas 5 5 6 4,5 4 3 6 4,5 9 4,5 5 5.13
Šimkus 3 5,5 6,5 4,5 4,5 3,5 n n 4.58
Eliošius 3 n 5,5 4,5 n 4.33
Jankauskas n 5 5
Romanovskis n
Veliulis n
Dubickas n 2 4 4 3.33
Valskis n
Laukžemis n 4,5 5 n 8.5 4 5,5 5.5
Petravičius n n n n 4 3 3.5
Kazlauskas 4 5 3,5 n 5,5 3 8 5 n 4.85
Urbonas (treneris) 2 4 6,5 4 3 2 3.58
Ivanauskas (treneris) 4 4 2 8.5 3 5 4.41

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius