-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maratono išvakarėse: kaip turi atrodyti bėgiko pusryčiai?

„Artėjant didžiausiam metų bėgimo renginiui svarbu prisiminti, kad nuo pat starto iki finišo yra labai svarbi jūsų mityba“ , ‒ teigia mitybos specialistas Artūras Sujeta ir visiems, rytoj startuosiantiems „Danske Bank Vilniaus maratone“ pataria, kaip reikėtų maitintis ir kokių maisto produktų derėtų vengti.
V. Musvydaitė jau atsiėmė savo startinį numerį
V. Musvydaitė jau atsiėmė savo startinį numerį / Sportobirza.lt nuotr.

Diena prieš bėgimą. Vakarienė

„Ką reiktų valgyti likus dienai iki bėgimo? Vakare, kiekvieno bėgiko lėkštėje turėtų dominuoti kompleksiniai angliavandeniai, pavyzdžiui, rudieji, laukiniai ryžiai, grikiai, kruopos, neskaldyti grūdai, avižos, pilno grūdo makaronai“, ‒ vardija „Sporto biržos“ mitybos specialistas.

Pasak jo, tinkamiausi baltymų šaltiniai ‒ liesas pienas, liesa vištiena, soja, tofu, kalakutienos krūtinėlė, žirniai, pupelės, riešutai, kiaušiniai, juodosios pupelės ‒ taip pat turėtų būti įtraukti į bėgiko vakarienės valgiaraštį. „Negalima pamiršti kokybiškų nesočiųjų riebalų ‒ tai laukinė lašiša, menkė, tunas, avokadai, šalto spaudimo alyvuogių aliejus, kokosų aliejus, riešutai, sezamų aliejus. Iš šio platau spektro išvardintų maisto produktų daugelis tikrai pasigamins sau skanią, sočią ir sveiką vakarienę“, ‒ pataria A. Sujeta.

Bėgimo diena. Pusryčiai

Pasak mitybos specialisto, svarbu prisiminti, kad likus 3-4 valandoms iki bėgimo galima pavalgyti ir sočiau: pusryčiams puikiai tinka košės, vaisiai, uogos riešutai. „Tačiau jeigu nespėjote laiku atsikelti ir iki bėgimo liko vos 2 valandos, derėtų suvalgyti lengvo, geriausiai trinto, skysto maisto, pavyzdžiui, trintų vaisių kokteilį su avižomis. Toks maistas lengvai susivirškina ir neapsunkina bėgiko.“

Po bėgimo

Po bėgimo labai svarbu atgauti savo jėgas, bet dar svarbiau yra atgauti prarastus skysčius – atstatyti vandens balansą. „Iškart po bėgimo patarčiau lėtai gerti vėsų, bet ne šaltą vandenį, o praėjus 20-30 minučių suvalgyti vaisių, pavyzdžiui, bananą arba mėgstamą javainį, šokoladuką. Šis maistas padės atstatyti bėgimo metu išeikvotas gliukogeno atsargas – padės atgauti jėgas“, - teigia mitybos specialistas. Po bėgimo praėjus valandai, išdegintas kalorijas galima „kompensuoti“ sočiais ir skaniais patiekalais.

Svarbiausia – neeksperimentuoti

„Sporto biržos“ įkūrėja Vlada Musvydaitė, sekmadienį bėgsianti „Danske Bank Vilniaus maratono“ „MAGNEB6.10km“ bėgime, teigia, kad svarbiausia laikytis kasdienių įpročių ir neeksperimentuoti.

„Kol sportavau profesionaliai, visuomet prieš bėgimą darydavausi „čempioniškus pusryčius“ – tai būdavo paprasčiausia varškė su šaukštu grietinės ir medaus. Tokie pusryčiai tonizuodavo kūną ir suteikdavo „lengvumo“ pojūtį. Visiems entuziastams ir megėjams , rytoj stosiantiems prie starto linijos, bėgimo išvakarėse patariu neeksperimentuoti su maistu – maitinkitės taip, kaip maitinatės prieš treniruotes. Neeksperimentuokite ir su apranga, bėgimo bateliais – jie turi būti bent kelis kartus išbandyti. Dar vienas patarimas – nepamirškite, kad yra ne tik startas, bet ir finišas, tad tolygiai paskirstykite jėgas ir didžiausiu greičiu įveikite ne pirmąjį, o paskutinį kilometrą. Kadangi rytoj tiesioginio eterio metu man teks ne tik bėgti, bet ir kalbėti, taip pat turėsiu atidžiai sekti savo tempą ir pulsą. Beje, primenu dar vieną labai svarbią taisyklę – nepamirškite po bėgimo nudžiuginti save pačiu mėgstamiausiu desertu!“.

Interaktyvus „MAGNE B6.10 km“ bėgimas kartu su Vlada Musvydaite bus tiesiogiai transliuojamas rytoj, 14 val. per asmeninių trenerių portalą www.sportobirza.lt ir www.15min.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius