Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Laimingas Mykolas Alekna: „Esu tarp geriausių pasaulyje ir planuoju čia likti ilgam“

20-metis Mykolas Alekna nuskynė dar vieną medalį svarbiausiose pasaulio varžybose. Dramatiškame planetos pirmenybių disko metimo finale Budapešte jis pasipuošė bronza.

Geriausiu ketvirtuoju bandymu įrankį jis nusviedė 68,85 metro.

Jauniausias finalo varžybų dalyvis buvo vienintelis, kurio visi metimai buvo įskaityti.

Pirmuoju jis sviedė 65,23 m, antruoju – 67,08 m, trečiuoju – 64,37 m, o nuo ketvirtojo ėmė mesti ne mažiau nei 68 metrus. Jau minėtas ketvirtasis buvo tolimiausias, o penktasis ir šeštasis leidosi tuo pačiu atstumu – 68,07 m.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mykolas Alekna
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mykolas Alekna

Kitas lietuvis, vyriausias finalo dalyvis, 32-ejų Andrius Gudžius užėmė 6 vietą (66,16 m). Jis sveikino Mykolą su pirmuoju Lietuvai padovanotu medaliu šiame čempionate ir vylėsi, kad jis nebus paskutinis.

Pasaulio čempiono titulą fantastiškai išplėšė švedas Danielis Stahlis (71,46 m), paskutiniu metimu pagerindamas ir pasaulio čempionatų rekordą. Prieš tai trumpai pirmavusiam slovėnui Kristjanui Čehui (70,02 m) teko tenkintis sidabru.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kristjanas Čehas, Danielis Stahlis ir Mykolas Alekna
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kristjanas Čehas, Danielis Stahlis ir Mykolas Alekna

„Fantastika. Tokių varžybų nesu regėjęs savo gyvenime. Nei per televizorių, nei realybėje“, – atviravo Mykolas, Budapešto stadiono tribūnose palaikytas visos šeimos: tėčio Virgilijaus, mamos Kristinos, brolio Martyno, atrankoje užėmusio 20 vietą, ir sesers Gabrielės.

„Esu patenkintas trečia vieta. Tai parodo mano stabilumą. Pernai buvau antras. Gal kažkam atrodė, kad tai buvo tik vienas toks iššovimas. Dabar įrodžiau ir sau, ir kitiems, kad esu tarp geriausių metikų pasaulyje ir planuoju čia likti ilgam“, – tęsė Manto Jusio ir Mohamado Saataros auklėtinis.

nuotr. Alfredo Pliadžio/Mykolas Alekna, Mantas Jusis ir Mohamadas Saatara
nuotr. Alfredo Pliadžio/Mykolas Alekna, Mantas Jusis ir Mohamadas Saatara

Nors nuo tauresnių medalių jaunasis lietuvis šįkart atsiliko atitinkamai 1,17 ir 2,61 metro, jis tikėjo, kad buvo galima iškovoti ir aukštesnę vietą.

„Manau, buvo tikrai įmanoma. Neišpildžiau metimų iki galo... Trūksta gal dar to stabilumo šiek tiek. Per kitus metus padirbsime papildomai ir pridėsime“, – viltingai kalbėjo legendinio V.Aleknos atžala.

„Tie paskutiniai K.Čeho ir D.Stahlio metimai tikrai nustebino. Maniau, kad jau viskas tikrai baigta. Aišku, tikėjausi pats šeštuoju bandymu dar užmesti, bet netikėjau, kad ir K.Čehas, ir D.Stahlis dar pagerins savo rezultatus. Iš tikrųjų, tiesiog įspūdinga“, – žavėjosi My.Alekna.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Danielis Stahlis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Danielis Stahlis

Nustebino lietuvį ir netikėtai iššovęs australas Matthew Denny. 27-erių atletas ketvirtuoju bandymu, prieš pat Mykolą, švystelėjo įrankį 68,24 metro, pagerino Australijos rekordą ir tuo metu buvo išstūmęs lietuvį iš prizininkų trejeto. Laimei, tik trumpam.

„Iš tikrųjų, tas jo metimas davė man tokį gerą sukrėtimą. Pasakiau sau, kad ketvirtas tikrai neliksiu. Turėjau rodyti charakterį, išspausti, kiek dar turėjau. Nuliūdo jis, nes ir olimpiadoje liko ketvirtas. Nesiseka“, – prizininkų papėdėje vėl likusį varžovą paguosti bandė lietuvis.

Pačiam Mykolui tai buvo antrasis pasaulio čempionatas. Pernai tituluotiems vyrams nosis dar šluostė susikaustęs jaunuolis, o šiemet lietuvis jau demonstravo emocijas – prašė ir žiūrovų plojimų, šokinėjo po savo metimų ir lydėjo juos šūksniais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasaulio čempionato talismanas ir Mykolas Alekna
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasaulio čempionato talismanas ir Mykolas Alekna

„Į metimus sudėjau visas emocijas, tikėjau, kad mesiu toli. Bandžiau padėti sau ir šūksniais. Galvojau, gal skries kiek toliau diskas. Po metimo visos emocijos išsiveržia“, – aiškino My.Alekna.

Tiesa, triukšmingai švęsti iškovoto medalio jis nesiruošia: „Ne, dar nesuplanavau. Nežinau, šiandien gal išsimiegosiu. Po to organizuosim.“

nuotr. Alfredo Pliadžio/Mykolas Alekna
nuotr. Alfredo Pliadžio/Mykolas Alekna

Rytoj Budapešte, prie naujojo stadiono, disko metikams bus surengta ir apdovanojimų ceremonija, per kurią bus įteiktas tikras medalis. Tas, su kuriuo Mykolas pozavo fotografams iš karto po finalo – netikras.

„Šitą pasiims atgal, man atrodo. Čia toks – parodinis. Tikiuosi, ne šokoladinis, – juokėsi lietuvis. – Rytoj įteiks tikrąjį.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mykolas Alekna
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mykolas Alekna

Tarsi raketa į disko metimo elitą šovęs Mykolas pernai planetos pirmenybėse Judžine (JAV) buvo iškovojęs sidabrą, o po kelių mėnesių Europos čempionate Miunchene – jau ir auksą.

„Šitame čempionate jau jaučiausi ramiau. Žinojau, kaip mesti, kaip tvarkytis su emocijomis. Ta patirtis tikrai jautėsi“, – teigė My.Alekna.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mykolas Alekna
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mykolas Alekna

Šiemet sezono pradžioje vis dar jaunuolis gerino karjeros rekordą, diską numesdamas lygiai 71 metrą ir tapdamas pirmuoju tai padariusiu 20-mečiu žmonijos istorijoje.

Persikėlus į šią Atlanto pusę rezultatai kiek suprastėjo, bet Mykolas vis tiek dominavo Europos U23 čempionate, nuskindamas auksą ir pagerindamas pirmenybių rekordą (68,34 m).

Galiausiai, prieš pat pasaulio čempionatą Budapešte, jis vėl priartėjo prie 70 m žymos – Lietuvos čempionate metė 69,30 m.

Kitąmet jaunojo, bet jau tituluoto disko metiko laukia ir pirmosios karjeroje olimpinėse žaidynėse. Mykolas jau yra įvykdęs normatyvą.

„Smagu, kad pavyko užsitikrinti bilietą taip anksti. Jaučiuosi daug saugiau. Žinau, kad ten tikrai būsiu“, – viltingai pokalbį užbaigė planetos pirmenybių bronzos medalininkas.

Atrankoje Budapešte My.Alekna buvo antras, diską sviedęs 66,04 m.

Visus lietuvių starto laikus, dalyvius ir lūkesčius Budapešte rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius