Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vidutiniškai debiutą vertinęs Martynas Alekna: „Tai buvo viena iš mano svajonių“

22-ejų Martynas Alekna debiutavo pasaulio lengvosios atletikos čempionate.
Martynas Alekna
Martynas Alekna / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Galingą progresą šiemet padariusi vyresnioji legendinio Virgilijaus Aleknos atžala kvalifikacijoje geriausiu antruoju bandymu įrankį sviedė 62,57 m ir A grupėje užėmė 10 vietą (tarp 18 dalyvių).

Pirmuoju bandymu diskas leidosi už 58,44 m, trečiuoju – už 58,06 m, tad jau debiutiniame čempionate patekti į finalą nepavyko.

Martyno rezultatą greitai pagerino B grupės atstovai, tarp jų – ir Andrius Gudžius, o į kovą dėl medalių pirmadienį žengs tik 12 geriausiųjų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Martynas Alekna
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Martynas Alekna

Suskaičiavus visus rezultatus Martynui galiausiai atiteko 21 vieta. Iki finalo jam pritrūko 1,22 metro.

„Tai buvo viena iš mano svajonių – sudalyvauti pasaulio čempionate. Tikslas buvo patekti į TOP-16. Rezultatas – ne pats aukščiausias. Toks – vidutinis. Pasirodymą vertinčiau vidutiniškai, – atviravo planetos pirmenybių debiutantas.

– Nemanau, kad metimus atlikau taip, kaip galėčiau. Vis dėlto – pirmos tokio lygio varžybos man. Jaudulys tikrai buvo ir padarė savo.“

„Dėl karščio didelių problemų man nebuvo. Lietuvoje irgi šilta. Treniruojamės panašiomis sąlygomis“, – šyptelėjo Martynas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mykolas Alekna
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mykolas Alekna

Drauge atrankoje dalyvavęs 20-metis brolis Mykolas, ginantis pasaulio vicečempiono titulą, diską metė 66,04 m ir finalo duris pravėrė su antruoju rezultatu. Kitas lietuvis – 32-ejų Andrius Gudžius – kvalifikacijoje užėmė 6 vietą (65,50 m) ir taip pat kovos dėl medalių.

Finalo dalyviai
Finalo dalyviai

Jau antrajame savo pasaulio čempionate dalyvaujantis Mykolas gyrė Martyną, už palaikymą ir patarimus broliui dėkojo ir pats Martynas.

„Tikrai labai smagu dalyvauti kartu. Daug smagiau, nei žiūrėti per televizorių, – prisipažino Martynas. – Brolis sakė mėgautis varžybomis, nesijaudinti.“

Suprasti akimirksniu: aplenkė tėtį

  • Legendinis Virgilijus Alekna pasaulio čempionate debiutavo vyresnis nei abu jo sūnūs. 1995-aisiais Geteborge, būdamas 23-ejų, jis atrankoje diską numetė 59,20 m, užėmė 19 vietą ir į finalą nepateko.
  • Tiesa, jau kitose planetos pirmenybėse, 1997-aisiais Atėnuose, būsimasis dukart olimpinis ir pasaulio čempionas įrankį metė 66,70 m, o ant krūtinės jau spindėjo ir sidabrinis apdovanojimas.

Įspūdingą progresą šiemet padaręs Martynas prie geriausio asmeninio rezultato pridėjo beveik 7 metrus. Metų pradžioje jo rekordas siekė tik 60,40 m, o birželį Latvijoje įrankį jis švystelėjo jau 67,23 m.

Dabar Martynas jau žvelgia į kitus metus: „Noriu įvykdyti normatyvą į olimpines žaidynes. Tai – kol kas didžiausias mano tikslas.“

Alfredo Pliadžio nuotr./Virgilijus Alekna su sūnumis Martynu ir Mykolu bei Atėnų olimpiados aukso medaliu, 2004 m.
Alfredo Pliadžio nuotr./Virgilijus Alekna su sūnumis Martynu ir Mykolu bei Atėnų olimpiados aukso medaliu, 2004 m.

Šis metimas Manto Jusio auklėtiniui ir įteikė bilietą į planetos čempionatą Budapešte, pirmąjį karjeroje. Tiesa, vėliau pakartoti to nepavyko – Martynas nė sykio nemetė disko toliau nei 65 m.

Prie to prisidėjo ir kirkšnies trauma. „Kaip tik po to metimo viskas ir prasidėjo. Ten viskas buvo gerai – puikios sąlygos, pūtė vėjas. Vėliau – tie kirkšnies skausmai“, – atsiduso Martynas.

Suprasti akimirksniu: tik antras kartas istorijoje

  • Trys disko metikai lietuviai drauge pasaulio čempionate iki šiol buvo dalyvavę tik sykį – 1999 m. Sevilijoje varžėsi Virgilijus Alekna, Romas Ubartas ir Vaclovas Kidykas (dabartinis A.Gudžiaus treneris).
  • V.Alekna tuomet metė toliausiai atrankoje (65,86 m). Į finalą pateko ir V.Kidykas (62,83 m), o R.Ubartas liko už borto (58,49 m).
  • Finale medalių lietuviams iškovoti nepavyko. V.Alekna užėmė 4 vietą (67,53 m), V.Kidykas – penktą (65,05 m). Pasaulio čempionu vienintelį sykį karjeroje tapo amerikietis Anthony Washingtonas (69,08 m).

Vyrų disko metimo finalas Budapešte vyks pirmadienį nuo 21:30 val.

Visus lietuvių starto laikus, dalyvius ir lūkesčius rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius