Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Galite rinktis: dietos ir žarnyno plovimai, ar sielos ir kūno valymas Kalabrijoje?

Pauliaus ir Jurgos Jurkevičių pomėgis – dukart per metus – birželį ir rugsėjį – pabūti laukinėje Pietų Italijos dalyje, Kalabrijoje, ragaujant jos virtuvę. Žurnalistai teigia, kad ten vyksta jau daug metų ne tik pailsėti, bet ir išvalyti sielą, ir taip užsitikrinti puikią fizinę formą. Kalabrijoje tai galima padaryti be skausmo, su malonumu.
„Tavo Roma“ nuotr./Tropėjos svogūnai – vitaminų šaltinis
„Tavo Roma“ nuotr./Tropėjos svogūnai – vitaminų šaltinis

Ant kasdienio stalo – jūros gėrybės ir žuvis

Tuo tarpu jūros gėrybių ir žuvies Kalabrijos virtuvėje netrūksta kiekvieną dieną. Egzotiškiausios žuvys – jie jas vadina „pesce azzurro“ (it. žydroji žuvis) kasdien ant „A Turri“ viešbučio klientų stalo.

Tačiau užsieniečius stebina ne tik žuvų įvairovė, bet ir jų pagaminimo būdas – kalabriečiai žuvį gamina ant grilio, arba su pomidorų padažu lengvai patroškindami alyvuogių aliejuje.

„Tavo Roma“ nuotr./„Pesce azzurro“ italai vadina egzotišką žuvį „Costardelle“
„Tavo Roma“ nuotr./„Pesce azzurro“ italai vadina
egzotišką žuvį „Costardelle“

Gausybė daržovių ir vaisių, kuriuos taip pat nuolat vartoja kalabriečiai, neapsunkina skrandžio. Net suvalgęs keletą patiekalų, nuo stalo atsistoji lengvas.

Be to, būtina laikytis tam tikro režimo: po pietų Kalabrijos gyventojai pailsi, o vakarieniauja ilgai diskutuodami prie stalo.

Ne kartą Kalabrijoje lankiusis J.Jurkevičienė dabar jau ir pati moka daug jūros gėrybių gaminimo receptų.

Pavyzdžiui, P. ir J.Jurkevičių šeimos dievinamą aštuonkojį, kurį gamina savo svečiams namuose Romoje ir garsiuose Lietuvos restoranuose, J.Jurkevičienė išmoko gaminti būtent Kalabrijos viešbučio „A Turri“ restorane.

Tačiau Jurgos patiekalas, kaip juokauja vienas iš Pontoriero šeimos jaunosios kartos atstovų Ignazio, yra jo tėvo Girolamo auginami pomidorai.

Pomidorus Jurga valgo pietų ir vakarienės metu, užsigerdama taure raudonojo stalo vyno, ir tiki, kad pomidoras yra tas stebuklas, kuris natūraliai išvalo organizmą. 

Jurga kasdien užsisako bifštekso forma supjaustyto pomidoro, kuris patiekiamas kartu su violetiniais Tropėjos svogūnais, sūdytais Kalabrijos ančiuviais ir šviežiu raudonėliu.

Pomidorus Jurga valgo pietų ir vakarienės metu, užsigerdama taure raudonojo stalo vyno, ir tiki, kad pomidoras yra tas stebuklas, kuris natūraliai išvalo organizmą.

Po dešimties dienų poilsio ir „pomidorų dietos“ Kalabrijoje, žmogus jaučiasi lyg gimęs iš naujo. Jurga tvirtina, kad tuomet kūnas tampa lengvas, veidas įdegęs ir skaistus, o akys – spindi.

Viešint „A Turri“ būtina dalyvauti teminiuose vakaruose – Kalabrijos produktų ir jūros gėrybių meniu ir picų.

Jo metu dar vienas Pontorierų šeimos palikuonis Giuseppe svečiams paaiškina, kaip svarbu gerai pagaminti picos tešlą, kokia temperatūra turi būti malkų krosnyje, kodėl įkaitusios anglys – būtinai iš ugnikalnio lavos, kaip paruošiama pomidorų tyrė ir dar daugybę dalykų apie picos sudedamąsias dalis.

Mėgstamiausia Lietuvos keliautojų pica – tai firminė „A Turri“. Ji gaminama su nduja su Tropėjos svogūnais ir buivolių mocarela.

Kitas Giuseppe kūrinys – pica „Vulcano“. Šią picą įkvėpė Tirėnų jūros horizonte boluojantis ugnikalnis Strombolis, kurį keliautojai aplanko kruizo po Eolijos salas metu.

„Tavo Roma“ nuotr./Tartufo ledai – vienas iš desertų, kuris nepalieka abejingų Kalabrijoje
„Tavo Roma“ nuotr./Tartuffo ledai – vienas iš desertų, kuris nepalieka abejingų Kalabrijoje

Pabaigoje dar labiau suerzinsime jūsų skrandžius – siūlome susipažinti su dešimt skanumynų, dėl kurių verta keliauti į Kalabriją:

1. Nduja

2. Tropėjos violetiniai svogūnai

3. Pomidorai del monte

4. Ančiuviai

5. Brandintas avies sūris pecorino

6. Pica su nduja ir Tropėjos svogūnais

7. Pakeptos sepijos

8. Aštuonkojo carpaccio

9. Pupelių sriuba

10. Morengų skonio ledai tartuffo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius