-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šventės Romoje: Kūčių vakarienė pas močiutę – šiltai, jaukiai ir elegantiškai

Jau visas mėnuo, kai Italijoje jaučiamas šventinis maratonas. Panašiai, kaip ir Lietuvoje, italai skuba nusipirkti Kūčių vakarienei reikiamus produktus. Man asmeniškai ši naktis svarbi, nes kartu su italais po vakarienės lankausi parapijos bažnyčios Bernelių mišiose.
Dovanų pintines galima rinktis pagal norus ir piniginės storį
Dovanų pintines galima rinktis pagal norus ir piniginės storį / Jurgos Jurkevičienės nuotr.

Jose kasmet dalyvauju ne vien todėl, kad išpažįstu katalikų tikėjimą. Romoje šios šventinės mišios tiesiogiai susijusios su tam tikra nuotaika. Aš ją vadinu „itališkumu“ – tai ypatingas tautos išskirtinumas, meistriškai susimaišęs su prabanga.

Šv. Mišios, kurias matau prieš akis, vyksta apie 10 valandą vakaro, pasibaigus tradicinei vakarienei šeimos rate. Jose dalyvauja ir mamos, ir anūkės, ir močiutės – visos kartu. Joms asistuoja šventiškai pasipuošusi ir šventiniais parfumais kvepianti stiprioji lytis, ir būtent todėl tos pamaldos atrodo harmoningos.

Jurgos Jurkevičienės nuotr./„Dolce Gabbana“ šventinė vitrina Romoje įrodo, kaip arti mada ir maistas.
Jurgos Jurkevičienės nuotr./„Dolce Gabbana“ šventinė vitrina Romoje įrodo, kaip arti mada ir maistas.

Per vakarienę svarbu pasipuošti

Kūčių vakaro metu moterims skauda galvą ne tik dėl gausaus vakarienės valgiaraščio. Nors Romoje Kūčių vakarienė tradiciškai rengiama „a casa della nonna“ (liet. močiutės namuose), Amžinojo miesto moterims ji tiesiogiai siejama su elegancija.

Kaip bebūtų paradoksalu, būtent šios vakarienės metu močiutė vadovauja keliomis pagalbininkėms, kurios nėra šeimos rato moterys – tik pagalbininkės.

Tuo tarpu dukterys ir marčios atvyksta į močiutės namus su dovanų pintinėmis (Il Cesto di Natale).

Italijoje tiesiog klesti pintinių kultas. Tai tikri prabangos ir estetikos šedevrai ir kiekvienas šeimos narys jaučia pareigą savo tėvams įteikti kuo gražesnę, kuo didesnę ir brangesnę šventinę pintinę, kuriuoje – gausybė įvairiausių Kalėdų gėrybių: butelis šampano, Kalėdų pyragas su citrusų žievelėmis „panettone“, ir cukraus pudra „pandoro“, džiovinti vaisiai, „torrone“ (presuostas Kalėdų saldainis su migdolais), kava ir dar daugybė įvairiausių kitų saldumynų.

Jurgos Jurkevičienės nuotr./Pintinėse – šventiniai pyragai, putojantys gėrimai ir kiti skanėstai
Jurgos Jurkevičienės nuotr./Pintinėse – šventiniai pyragai, putojantys gėrimai ir kiti skanėstai

Tai vienintelė vakarienė, kai italės tampa viešniomis ir pagarbą savo protėviams parodo, suformuodamos išskirtinai prabangų naujomis mados tendencijomis dvelkiantį garderobą.

Kaip teigia vienas mėgstamiausių mano dizainerių Ermanno Scervino, šią žiemą moterims nei meilės, nei dėmesio mados kūrėjai nepagailėjo. Minkšti, lyg pliušiniai žaislai, audiniai iš moheros, alpakos, Merinos vilnos ir kašmyro suteikia moterų veidams ypatingą atsipalaidavimo ir ramybės išraišką.

Iš jų pasiūtus apdarus privaloma vilkėti tiesiog ant nuogo kūno, nes taip vilkimas brangus žakardinis nertinis ir moheros suknelė atliks savo šventinį vaidmenį.

Kūrėjas atkreipia dėmesį į tai, kad moters garderobe vėl atgyja „twin set“ (paltas ir suknelė iš to paties audinio) stilius, kuris geriausiai atspindi itališkumą.

Romos moterys įpratusios net savo namuose gamindamos vyrui vakarienę ant balto marmuro kaukšėti aukštakulniais.

Tačiau verta pabrėžti, kad močiutės namai, kad ir kokioje prabangioje Romos užmiesčio viloje jie būtų, nėra ta vieta, kur reikia vilkėti iššaukiančias peršviečiamas palaidines ir mini sijonus.

Romietės niekada Kūčių šventei nepasipuoš ir figūros linkius pernelyg išryškinančiais trikotažo drabužiais.

Romos moterys įpratusios net savo namuose gamindamos vyrui vakarienę ant balto marmuro kaukšėti aukštakulniais. Tačiau Kūčių vakarą juos paliks namuose.

Prie jaukaus, kūną šildančio garderobo geriau derins patogius verstos odos aulinukus su vos kelių centimetrų aukščio kulnu.

Į bažnyčią – su brangakmeniais ir „Chanel 5“

Atsakingai rūbai pasirenkami ir išsiruošus į Šv. Mišias. Kūčių naktį šią žiemą bažnyčioje minia atrodys harmoninga – joje išsiskirs samanų, rugiagėlių ir rūdžių subtilūs tonai.

Kaip ir močiutės namuose, bažnyčioje garderobas privalo būti prabangus, bet neprovokuoti. Tuo tarpu brangakmenių Romos moterys šią naktį netaupo.

Jurgos Jurkevičienės nuotr./„Castellacci“ butikas iškepė didžiulį  5 kg svorio šventinį pyragą – „Panettone“
Jurgos Jurkevičienės nuotr./„Castellacci“ butikas iškepė didžiulį 5 kg svorio šventinį pyragą – „Panettone“

Šv. Mišiose bažnyčioje jie tiesiog be gailesčio žaižaruoja. Bernelių mišioms leidžiama iš komodos ištraukti ir legendinius „Chanel 5” kvepalus.

Jie čia puikiai tinka. Nors dauguma romiečių šiais metais dievina Kaprio saloje gimusį apelsinų žiedlapių ir smilkamų mišinį parfumerijos stebuklą „Carthusia“.

Būtent Kūčių vakarienės metu kasmet įsitikinu, kaip arti Italijoje mada ir virtuvė.

Kad ir kokį rafinuotą vakarienės meniu pasiūlytų močiutė, vis dėlto stengiamasi nepersivalgyti, nors ir šiaip italai neturi įpročio persivalgyti ir viršyti alhoholinių gėrimų kiekį. 

Jurgos Jurkevičienės nuotr./Žuvies turguje kai kuriuos švenčių stalui reikalingus produktus reikia užsisakyti iš anksto
Jurgos Jurkevičienės nuotr./Žuvies turguje kai kuriuos švenčių stalui reikalingus produktus reikia užsisakyti iš anksto

Svarbiausias patiekalas – žuvis

Vakarienės valgiaraštyje pagrindinį vaidmenį atlieka viena didelė brangi žuvis, kurią siūloma užgerti brangiu baltuoju vynu. Romoje užgeriama tipiniu Lacijaus vynu.

Būtent Kūčių vakarienės metu kasmet įsitikinu, kaip arti Italijoje mada ir virtuvė.

Žuvis – dantytoji jūros dorada, lašiša su džiovintais grybais ir kitos didelės žuvys – tai pagrindinis karštas patiekalas, dažniausiai kepamas orkaitėje.

Kartais stalas papildomas ant griliaus keptais langustinais arba tešloje skrudintomis jūros gėrybėmis. Man labiausiai patinka Kūčių vakarienė tose italų šeimose, kur gaminama tik brangi karšta žuvis, be jokių užkandžių.

Na, o tiems, kurie mėgsta pilną šventinį meniu, žuvies turguje yra plati šviežių jūros gėrybių pasiūla. Užkandžių stalui negali pritrūkti garsių itališkų jūros gėrybių salotų, kurios būna marinuojamos iš vakaro carpaccio principu.

Jurgos Jurkevičienės nuotr./Violetinis žiedinis kopūstas atkeliauja iš Palermo
Jurgos Jurkevičienės nuotr./Violetinis žiedinis kopūstas atkeliauja iš Palermo

Aštuonkojai, midijos, kalmarai, krevetės ir saliero stiebai pašlakstomi citrinos ir brangaus tyro alyvuogių aliejaus mišiniu. Iš sūdytos druskoje menkės baccala gaminamos užtepėles.

Paštetas labiausiai dera prie trapios tešlos pyragaičio. Prieš ruošiant paštetą menkė visą parą mirkoma vandenyje, kad išsiplautų druska.

Kūčių vakarienės metu italai valgo tik rūkytą arba rūkytą-marinuotą silkę. Ir tai yra tas patiekalas, kuris man labiausiai nepatinka. Kai namuose ruošiu Kūčių stalą, silkę keičiu marinuotais ančiuviais, kurie yra puikaus skonio ir labiausiai primena lietuvišką silkę.

Jurgos Jurkevičienės nuotr./Per Kūčias romiečiai valgo ir sepijas
Jurgos Jurkevičienės nuotr./Per Kūčias romiečiai valgo ir sepijas

Itališkoji rūkyta silkė nedengiama jokiais padažais, tačiau pamerkiama į aliejų.

Šaltų patiekalų sąraše – taip pat suktinukai su sūdyta lašiša, krevetės su raudonuoju majonezo (gaminto namuose) padažu, taip pat insalata russa – (rusiškos salotos), taip pat insalata capricciosa – salotos su tarkuotomis šviežiomis morkomis ir ropėmis.

Antrasis patiekalas – visada karšti spagečiai, bulvių kukuliai gnocchi arba risotto. Spagečiai gaminami su vongole (mažos jūros kriauklės), plokšti makaronai linguine al astice – su langustinų padažu.

O risotto al nero di seppia – daugiaryžiai su sepijos rašalu – tai itin brangus egzotiškas patiekalas, kurį tik patyrusi močiutė moka teisingai pagaminti.

Turguje tiek sepijos, tiek ir langustinai užsakomi iš anksto. Pardavėjas užtikrina, kad jūros gėrybės – visiškai šviežios, nes, pavyzdžiui, rašalas iki risotto pagaminimo šaldytuve „išgyvena“ vos kelias valandas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Vakarienė Romoje pas Jurgą ir Paulių Jurkevičius: ne tik skonis, bet ir žinios

Prie karšto žuvies patiekalo dera orkaitėje kepti bulvių kroketai, įdaryti svogūnai arba violetinis žiedinis kopūstas. Tai daržovė, kuri specialiai auginama Sicilijoje Kūčių vakarienei. Ji – ypatingo skonio, nepanaši į tradicinį baltą žiedinį kopūstą. Ši daržovė žiemą į Romos turgų atkeliauja tiesiog iš Palermo.

Jurgos Jurkevičienės nuotr./„Skani“ prakartėlė
Jurgos Jurkevičienės nuotr./„Skani“ prakartėlė

Saldumynų stalo Italijoje nepuošia nei saldūs kūčiukai su aguonomis, nei aguonpienis, kurių man visada čia trūksta. Vakarienė baigiama desertiniu šampanu ir tradiciniu pyragu panettone su įvairiausiais – šokolado, riešutų kremo, pistacijų kremo, limoncello kremo įdarais arba ledų įdaru ir pyragu su citrusų žievelėmis pandoro.

Taigi, ne tik įteikdamos brangią pilną šventinių skanumynų dovaną Romos moterys parodo dėmesį savo mamoms ir močiutėms. Po vakarienės visa šeima kartu keliauja į parapijos bažnyčią Bernelių mišioms. Moterys meldžiasi už savo vyrus ir vaikus, vyrai – už savo moteris. Visi kartu gieda „Aleluja“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius