-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Akcijos „Darom“ švaros patrule tapusi Monika Šalčiūtė: „Ne madų demonstruoti čia einame“

Šeštadienį visoje Lietuvoje vyko kasmetinė švaros akcija „Darom“, prie kurios prisijungė ir žinomi visuomenės veikėjai. Viena iš akcijos ambasadorių, kitaip – „švaros patrulių“, šiemet tapo ir socialinių tinklų žvaigždė Monika Šalčiūtė. Su būriu bendraminčių ji nepabūgo visai nepavasariško oro ir nuo pat ryto rinko šiukšles bei gražino sostinės Antakalnio rajono miškus.
Monika Šalčiūtė
Monika Šalčiūtė / Juliaus Kalinsko nuotr.

Kelinta Monikai tai „Darom“ akcija, ji sako jau nebesuskaičiuojanti. Kasmet aktyviai dalyvaujanti visuomeniniame renginyje šiemet ji tapo ir akcijos veidu. Drauge su sporto treneriu Ignu Bakėjumi, aktore Ineta Stasiulyte ir buvusiu Aplinkos viceministru, aplinkosaugos ekspertu Linu Jonausku ragino kuo daugiau žmonių savo dalyvavimu prisidėti prie švaresnės gamtos.

„Man ši akcija – rūpi, kasmet dalyvauju. O patrule sutikau būti todėl, kad žinau, jog galiu duoti naudą ne tik dėl to, kad pati prisidėsiu prie tvarkymo, bet ir todėl, kad savo dalyvavimu, tikiu, paskatinsiu prisijungti ir kitus. Noriu, kad kuo daugiau žmonių prisijungtų prie šios iniciatyvos“, – 15min kalbėjo Monika.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Monika Šalčiūtė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Monika Šalčiūtė

Pirmą kartą ji prie „Darom“ prisijungė dar besimokydama mokykloje, tuomet, kaip pati sako, net nekildavo klausimų – su klasės draugais pasiėmę maišus drauge keliaudavo rinkti šiukšlių. Gal todėl bėgant metams jai balandžio pabaigoje vykstantis renginys tapo jau kone tradicija, Monika kasmet stengiasi jo nepraleisti.

„Man keista, kad yra tokių, kurie nenori prisidėti prie panašių akcijų, gėda dėl tokių, kurie sako, kad tingi, kad jiems trūksta ūpo, kad vis atsiranda kažkokių svarbesnių darbų. Tikrai stebina – juk galima rasti vieną ar kitą laisvą valandą net ir labiausiai įtemptame grafike!“ – 15min sakė Monika.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Monika Šalčiūtė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Monika Šalčiūtė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Monika Šalčiūtė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Monika Šalčiūtė

Aplinkinių abejingumą ji sako ypač pastebėjusi tuomet, kai pati tapo švaros patrule, tuomet, kai asmeniškai kalbino draugus, bičiulius, pažįstamus ir nepažįstamus tapti „Darom“ dalimi.

„Kai susitvarkome savo pačių namus, jaučiamės daug smagiau, nei gyvendami netvarkoje. Lygiai taip pat ir mieste, gamtoje – kai mūsų aplinka tvarkinga, gyvenimas tampa gražesnis. Šiukšlės turi būti savo vietoje – tikrai ne ant žemės ir tikrai ne numestos kur nors pakelėje“, – įsitikinusi ji.

Tačiau nors Monika sako susidūrusi su žmonių abejingumu, sakyti, kad nėra tų, kuriems nerūpėtų jų pačių gyvenamoji aplinka, taip pat negalima. Prie „Darom“ ji pati prikalbino prisijungti ir savo draugių būrelį.

„Apie akciją dar prieš jai prasidedant pranešiau ir savo socialiniuose puslapiuose, todėl tikiuosi, kad mano žinutė tikslingai pasiekė ir tuos, kurie dar dvejojo, ką veikti šeštadienį“, – kalbėjo Monika.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Monika Šalčiūtė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Monika Šalčiūtė

Mergina džiaugiasi, kad kasmet švaros akcija sulaukia vis didesnio populiarumo, prie tvarkymosi iniciatyvos prisijungia vis daugiau žmonių visoje Lietuvoje.

„Prieš tampant patrule manęs klausė – kodėl man tai svarbu? Juk yra žmonių, kurie nori pasireklamuoti, pagerinti savo vardą. Man to tikrai nereikia. Man svarbu, kad aplinka būtų švari, noriu, kad ir mes, ir mūsų vaikai augtų ir gyventų švarioje aplinkoje“, – sakė ji.

Antakalnyje su būreliu bendraminčių gamtą švarinusios Monikos neišgąsdino ir žvarbus lietingas oras. Pasak jos, svarbiausia – tinkamai apsirengti, tuomet jokie iššūkiai nebaisūs. „Ne madų demonstruoti čia einame“, – šyptelėjo ji.

Skaičiuojama, kad per 9 veiklos metus akcijose dalyvavo 1,361 mln. žmonių ir surinkta apie 38 tūkst. tonų atliekų. Kiekvienais metais dalyvių skaičius auga, bet surenkamų atliekų nedaugėja. Tai rodo, anot akcijos organizatorių, kad „Darom“ iniciatyva kuria pridėtinę vertę, nes ugdo pilietišką, sąmoningą ir draugišką aplinkai visuomenę.

Oficialius nacionalinės „Darom“ akcijos tvarkymosi taškus savo savivaldybėje RASITE ČIA ir savo savivaldybių internetiniuose puslapiuose.

TAIP PAT SKAITYKITE: Prie „Darom 2016“ prisijungusi Monika Šalčiūtė stebėjosi: „Koks nevisprotis gali prie upės palikti klozetą?“

TAIP PAT SKAITYKITE:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius