Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įtakingų vyrų slaptos nuodėmės: prisipažinimų akmenį išjudino Panevėžio J.Miltinio teatro aktorė

Pastaruosius mėnesius pasaulį krečia viena po kitos į dienos šviesą traukiamos Holivudo vyrų nuodėmės. Vis daugiau moterų, patyrusių seksualinę prievartą, išdrįsta prabilti ir skatina tai padaryti kitas. Tarp jų – ir lietuvės, atskleidžiančios, kad Lietuvoje vyksta lygiai tokie patys dalykai.
Harvey Weinsteinas, Šarūnas Bartas, Kevinas Spacey
Harvey Weinsteinas, Šarūnas Bartas, Kevinas Spacey / Scanpix, Žygimanto Gedvilos nuotr.

Spalio mėnesį socialiniuose tinkluose „Twitter“ ir „Facebook“ prasidėjusios kampanijos #metoo dėka tūkstančiai moterų prabilo apie seksualinę prievartą, kai į viešumą iškilo Holivudo prodiuserio Harvey Weinsteino seksualinio priekabiavimo prie daugiau nei 50 moterų istorijos.

Visgi Lietuvoje ši banga, tik ne tokia didelė, prasidėjo dar pavasarį. Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro aktorė Erika Račkytė prabilo apie itin baisią patirtį darbe.

G. Adinavičiūtės/15min nuotr./Linas Zaikauskas
G. Adinavičiūtės/15min nuotr./Linas Zaikauskas

24-erių mergina tikino, kad režisierius ir teatro vadovas Linas Marijus Zaikauskas jai siūlė permiegoti, prie jos kabinėjosi ir fiziškai, grasino pakenkti jos karjerai, jei ši neatsiims pareiškimo policijoje.

Visgi aktorė išdrįso su tokia situacija nesitaikstyti ir kovoti. Padavus pareiškimą dėl seksualinio priekabiavimo į policiją, L.M.Zaikauskas, šių metų birželį buvo atleistas iš pareigų.

Visgi pats L.M.Zaikauskas kaltinimų nepripažįsta iki šiol. Penktadienį teismas ėmėsi bylos nagrinėjimo.

TAIP PAT SKAITYKITE: Atleidžiamas seksualiniu priekabiavimu kaltinamas J.Miltinio teatro direktorius

Įkvėpta aplink daugėjančių pasiryžimų atskleisti žinomų, įtakingų vyrų nuodėmes, savo istoriją penktadienį papasakojo ir aktorė, kino koloristė Julija Steponaitytei.

Mergina viešai prakalbo, kad prieš penkerius metus, būdama 20-ies patyrė režisieriaus Šarūno Barto seksualinį priekabiavimą.

„Prieš penkerius metus prie manęs seksualiai priekabiavo kino režisierius Šarūnas Bartas. Praėjo penkeri metai, bet tai vis dar gyva šį vakarą, kai tai rašau. Laikiau tai paslaptyje, nes maniau, jog tai neegzistuos, jei niekas nesužinos. Bet tai nėra tiesa. Metas sugriauti tylą ir nustoti apsimetinėti, kad tai neegzistuoja. Prašau, neleiskime tam nutikti dar kartą“, – feisbuke rašė ji.

Pats Š.Bartas atsitvėrė tylos siena, iki šiol į skambučius neatsiliepia ir komentarų šia tema neteikia.

TAIP PAT SKAITYKITE: Žinomi žmonės išreiškė palaikymą Š.Barto priekabiavimą patyrusiai aktorei: skatina nebetylėti

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnas Bartas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnas Bartas

Tuo pačiu klausimu spalį prasidėjo kaltinimų banga ir iš už Atlanto. Su prodiuseriu Harvey Weinsteinu prasidėjęs sekso skandalas jau palietė režisierius Brettą Ratnerį ir Jamesą Tobacką, aktorius Keviną Spacey, Dustiną Hoffmaną, Edą Westwicką, Jeremy Piveną ir Steveną Seagalą.

„Scanpix“/AP nuotr./Harvey Weinsteinas ir Naomi Watts
„Scanpix“/AP nuotr./Harvey Weinsteinas ir Naomi Watts

65 metų kino magnatą, prodiuserį Harvey Weinsteiną lytine prievarta ir priekabiavimu jau apkaltino daugiau kaip 50 moterų, tarp jų – tokios žvaigždės kaip Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie ir Mira Sorvino, tačiau jis pats neigia, kad yra prie ko nors lindęs prievarta. Los Anželo policija pradėjo tyrimą.

TAIP PAT SKAITYKITE: Seksualine prievarta kaltinamas Holivudo magnatas H.Weinsteinas atleistas iš savo bendrovės

Hope Exiner d'Amore kaltina Harvey Weinsteiną 8-ajame dešimtmetyje išžaginus ją viešbučio kambaryje, rašoma laikraščio „The New York Times“ pirmadienio straipsnyje. Cynthia Burr tvirtina, kad jis užpuolė ją per vieną susitikimą, kuris baigėsi priverstiniu oraliniu seksu koridoriuje.

Dar viena prodiuserio kaltintoja, šokėja Ashley Matthau, pasirodžiusi viename jo filme, sakė, kad jis 2004 metais užpuolė ją, parvertė ant lovos ir apsižergęs ją masturbavosi.

Šeštadienį žurnalas „The New Yorker“ paskelbė interviu su aktore Annabella Sciorra, kuri už vaidmenį seriale „Sopranai: mafijos kronika“ buvo nominuota apdovanojimui „Emmy“. Ji kaltina Harvey Weinsteiną 10-ajame dešimtmetyje įsiveržus į jos butą ir smurtingai ją išžaginus.

Praėjusią savaitę, kaip rašė „The New York Times“, aktorė Dominique Huett iškėlė bylą, kurioje teigia, kad 2010 metais Harvey Weinsteinas privertė ją atlikti oralinį aktą, o buvusi prodiuserio asistentė Mimi Haleyi spaudos konferencijoje Niujorke pareiškė, kad jis ją buvo užpuolęs 2006 metais.

Beje, vyras ne tik seksualiai priekabiavo, tačiau ir vertė ant raudonojo kilimo rengtis savo žmonos Georgina Chapman mados namų drabužiais. Moteris po viso šio skandalo H.Weinsteiną paliko.

TAIP PAT SKAITYKITE: Holivudo prodiuseris ne tik seksualiai priekabiavo: aktores vertė rengtis žmonos kurtais drabužiais

Skandalas su dviem „Oskarais“ apdovanotu Kevinu Spacey (58) prasidėjo, kai aktorius Anthony Rappas (46) portalui „Buzzfeed“ papasakojo apie 1986 metais patirtą priekabiavimą. Tuo metu jie abu vaidino Brodvėjuje – Anthony Rappui tebuvo 14 metų, o Kevinas Spacey buvo už jį 12 metų vyresnis ir bandė turėti lytinių santykių su paaugliu.

Vida Press nuotr./Kevinas Spacey seriale „Kortų namelis“
Vida Press nuotr./Kevinas Spacey seriale „Kortų namelis“

Po šios istorijos Kevinas atsiprašė, tikino buvęs girtas ir prisipažino esantis gėjus, tačiau palaikymo jis nesulaukė. Anaiptol – į viešumą pradėjo lįsti daugiau istorijų, kuriose – kitų vyrų pasakojimai apie aktoriaus priekabiavimus.

Aštuoni žmonės, dirbę kuriant populiarųjį serialą „Kortų namelis“, televizijai CNN sakė, kad Kevinas Spacey filmavimo aikštelėje seksualiai priekabiaudavo, paprastai prie jaunų vyrų, o vienas iš tų aštuonių žmonių tvirtino, kad Kevinas Spacey jį seksualiai užpuolė.

Kitas aktorius pasakojo, kad būdamas 12-os dalyvavo Kevino Spacey vaidybos kursuose. Po dvejų metų jie užmezgė tai, ką šis vyras pavadino „seksualiniais santykiais“.

Pasak vyro, vėliau, kai jam buvo 15 metų, Kevinas Spacey bute pabandė jį išprievartauti – tuomet jųdviejų ryšiai nutrūko. „Pavadinčiau jį pedofilu ir seksualiniu grobuoniu.“

Po viso to internetinė televizija „Netflix“, kurioje Kevinas Spacey buvo pagrindinis aktorius, atsisakė jo paslaugų. O garsiajame seriale „Kortų namelis“ jo vaidmenį perėmė kitas aktorius.

Naujausi kaltinimai skrieja ir veiksmo filmų žvaigždės Steveno Seagalo (65) adresu.

„Scanpix“ nuotr./Stevenas Seagalas
„Scanpix“ nuotr./Stevenas Seagalas

Aktorė Portia de Rossi (44), labiausiai žinoma iš kultinio serialo „Eli Makbyl“, papasakojo, kaip Stevenas Seagalas per aktorių atranką į jo filmą atsitraukė savo kelnių užtrauktuką tikėdamasis turėti intymių santykių su ja: „Aš pabėgau ir paskambinau savo agentei. Ji ramiai pasakė: Na, aš nežinojau, ar jis tavo skonio.“

Apie Steveno Seagalo seksualinį priekabiavimą prakalbo ir žurnalistė Lisa Guerrero (53) bei aktorė Rae Dawn Chong (56), kurias aktorius dešimtajame dešimtmetyje kvietėsi į „privačias atrankas jo namuose“.

TAIP PAT SKAITYKITE: Veiksmo filmų žvaigždę Steveną Seagalą būrys kolegių apkaltino seksualiniu priekabiavimu

Už filmo „Bagsis“ scenarijų „Oskarui“ nominuotą scenaristą ir režisierių Jamesą Tobacką 38 moterys taip pat kaltina lytiniu priekabiavimu.

Vida Press nuotr./Jamesas Tobackas
Vida Press nuotr./Jamesas Tobackas

Daugelis jų teigia, kad Jamesas Tobackas prieidavo prie jų Niujorko gatvėse ir žadėdavo atverti kelius į šlovę. Susitikimai su juo dažnai baigdavosi lytinio pobūdžio klausimais; Jamesas Tobackas masturbuodavosi moterų akivaizdoje arba prie jų glaustydavosi.

Aktorė Echo Danon prisiminė incidentą jo filmo „Black and White“ filmavimo aikštelėje, kai Jamesas Tobackas uždėjo ant jos rankas ir pasakė, kad jam įvyks ejakuliacija, jei ji žiūrės jam į akis ir sugnybs jo spenelius.

„Visi nori dirbti, tad su tuo taikstosi, – laikraščiui sakė Echo Danon. – Štai kodėl su tuo taiksčiausi. Nes vyliausi gauti ir kitą darbą.“

TAIP PAT SKAITYKITE: Sekso skandalas Holivude tęsiasi: 38 moterys režisierių J.Tobacką kaltina lytiniu priekabiavimu

Kultinio jaunimo serialo „Liežuvautoja“ („Gossip Girl“) žvaigždę Edą Westwicką (30) jau dvi moterys apkaltino išprievartavimu.

Aurelie Wynn ir Kristina Cohen teigė, kad po šio incidento aplinkiniai privertė jas tylėti, nes niekas nepatikėtų jų pasakojimais, o be to, pakenktų Edo karjerai. Tuometiniai vaikinai jas iškart paliko ir skausme aktorėms teko gyventi trejus metus.

„Scanpix“ nuotr./Edas Westwickas „Gossip Girl“ filmavimo aikštelėje (2010 m.)
„Scanpix“ nuotr./Edas Westwickas „Gossip Girl“ filmavimo aikštelėje (2010 m.)

Holivudo aktorius Dustinas Hoffmanas taip pat sulaukė kaltinimų dėl lytinio priekabiavimo prie 17-metės stažuotojos 1985 metais.

Rašytoja Anna Graham Hunter teigia, kad 80 metų aktorius televizijos filmo „Komivojažieriaus mirtis“ („Death of a Salesman“) filmavimo aikštelėje grabinėjo ją ir „su ja bei jai girdint kalbėjo apie seksą“. Trečiadienį laikraštyje „The Hollywood Reporter“ paskelbtame savo straipsnyje ji rašė, kad tąsyk apsiverkė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Holivudo žvaigždė Dustinas Hoffmanas atsiprašė už įtariamą lytinį priekabiavimą

AFP/„Scanpix“ nuotr./Dustinas Hoffmanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dustinas Hoffmanas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius