Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seną melą pritaikė naujam karui: ne, ši mergaitė nevaidino nei Gazoje, nei Sirijoje

Jau mėnesį trunkančio Izraelio karo su „Hamas“ metu imta aktyviai platinti koliažą iš trijų nuotraukų, kuriose matyti galimai iš griuvėsių ištraukta ar sužeista mergaitė. Kadangi ją vienas po kito neša trys vyrai, o už jų nugarų matyti skirtingas fonas, kadrus lydi komentarai, esą mažametė esanti aktorė, „pergyvenusi“ tris atakas. Tai yra dvigubas melas – mergaitė nevaidino, be to, vaizdai buvo užfiksuoti ne dabar ir net kitoje šalyje.
Interneto komentatoriams įtarimų kėlė, kad mergaitė buvo nufotografuota su trimis skirtingais žmonėmis
Interneto komentatoriams įtarimų kėlė, kad mergaitė buvo nufotografuota su trimis skirtingais žmonėmis / Ekrano nuotr. iš „Facebook“

Siūlo įrašyti į Guinnesso rekordų knygų

Trijų nuotraukų koliažas internete paplito spalio pabaigoje. Jose matyti akivaizdžiai šoko ištikta mergaitė ant trijų skirtingų vyrų rankų. Pirmame kadre ją laiko žmogus melsvais marškiniais ir baltu šalmu, viduriniame – vyras geltonais drabužiais, galbūt uniforma, paskutiniame – languotus marškinius ir džinsus vilkintis vyras, kitaip tariant, ne kariškis ar kokios nors spec. tarnybos atstovas.

Koliažas patraukė ir Lietuvos internautų dėmesį. „Mergaitė, kuri buvo išgelbėta 3 kartus po Izraelio atakų Gazos Ruože... – prieš porą savaičių nuotrauka pasidalijusi savo paskyroje „Facebook“ pakomentavo viena moteris. – Ta pati mergaitė, tie patys rūbai ir net ta pati šukuosena... taip naciai meluoja visam pasauliui.“

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Praėjus 8 metams, per karą Sirijoje padarytos nuotraukos buvo pritaikytos įvykiams Gazoje
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Praėjus 8 metams, per karą Sirijoje padarytos nuotraukos buvo pritaikytos įvykiams Gazoje

Įrašo (atrodo, ir pačios paskyros) nebėra, bet liko jo suarchyvuota versija. „Facebook“ galima rasti kitą įrašą su koliažu ir kone identišku tekstu, kuris lygiai tuo pačiu metu pasirodė kitoje to paties socialinio tinklo paskyroje.

Ta pačia nuotrauka su panašiais komentarais dalijamasi ne tik „Facebook“ (čia, čia), bet ir kituose socialiniuose tinkluose, pavyzdžiui, „Instagram“, „X“ (anksčiau vadintame „Twitter“) ir net tokioje tolimoje šalyje, kaip Japonija

„Kas nors pakvieskite Gineso rekordų knygą, – diena anksčiau nei lietuvės sarkastiškai rašė vienas „X“ vartotojas, prisistatantis Izraelio žydu. – Radome laimingiausią (ar nelaimingiausią?) mergaitę pasaulyje.

Ji stebuklingai tą pačią dieną išgyveno 3 atskiras negailestingas Izraelio atakas. Wow!“

Ekrano nuotr. iš „Instagram“/Komentaruose prie nuotraukų nevengiama net sarkazmo
Ekrano nuotr. iš „Instagram“/Komentaruose prie nuotraukų nevengiama net sarkazmo

Kitoje „X“ paskyroje prie koliažo pasirodė klausimas „Ar dar likę melagingų ašarų?“ ir grotažymė „Pallywood production“ („Pallywoodo produkcija“). Ši grotažymė, sudaryta iš žodžių „Palestina“ ir „Hollywood“, dažnai dedama prie įrašų socialiniuose tinkluose, kai teigiama, esą atakos dabartinio karo metu ir jų aukos yra suvaidintos.

Taip pat skaitykite: Kitas karas – kita „suvaidintų žudynių“ banga: rodomas kadras iš seno filmo

Taip pat skaitykite: Nužudytų kūdikių vaizdai – nepakeliami: internautai aiškina, kad jie sufabrikuoti

Taip pat skaitykite: Izraelio ir „Hamas“ karo „vaidyba“ tęsiasi: šįkart žuvęs 4-metis išvadintas lėle

Net viešai pasirodžius įspėjimų, kad mergaitės nuotraukos klaidingai siejamos su dabartiniais įvykiais Gazoje, vienas „Instagram“ vartotojas izraelietis jas komentavo tuo pačiu stiliumi, kaip cituotame „X“ įraše: „Kas nors atnaujinkite Gineso pasaulio rekordų knygą.

Radome laimingiausią (ar nelaimingiausią?) mergaitę pasaulyje.

Ji stebuklingai išgyveno 3 atskirus „Izraelio bombardavimus“ Gazoje, vilkėdama tais pačiais drabužiais. Bet pasirodo, kad šie vaizdai yra iš Sirijos. Kas toliau Palestinos žiniasklaidoje? Kaltinimai, kad Izraelis vagia iš jų debesis?“

Itin aktyviai platinta Rusijoje

Atvirkštinė vaizdų paieška atskleidžia, kad tas pats koliažas su komentarais, esą nuotraukose užfiksuotos suvaidintos scenos, platinamas jau keletą metų.

Viename rusiškame forume 2016 m. gruodį nuotrauka paskelbta su tokiu komentaru: „Šią mergaitę nuo Rusijos bombardavimo Idlibe gelbėjo mažiausiai tris kartus. Na, arba tris fotosesijas su tuo pačiu makiažu kankino per karščius.“

2016-ųjų lapkritį straipsnis apie tai pavadinimu „Proamerikietiški savanoriai Sirijoje „gelbėjo“ tą pačią mergaitę tris kartus skirtingose ​​vietose“ pasirodė net viename žinomame Rusijos tinklalapyje. Šios informacijos šaltiniu tuomet buvo nurodytas sirų kilmės Rusijos žurnalisto Abbaso Džumos įrašas socialiniame tinkle „Twitter“ (dabar – „X“).

Keliomis dienomis anksčiau šių vaizdų „analizė“ buvo paskelbta viename čekiškame tinklalapyje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gazos Ruože dalijama humanitarinė pagalba
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gazos Ruože dalijama humanitarinė pagalba

Po pusantro mėnesio dviejuose rusiškuose tinklaraščiuose pasirodė tekstai (čia, čia), kuriuose išdėstyta ta pati mintis – kadrai buvo suvaidinti. Čia net publikuota daugiau nuotraukų, kuriose matyti ta pati mergaitė ir kurios tariamai parodo, kaip vyko „fotosesija“.

Pavyzdžiui, vienoje fotografijoje matyti, kaip ją iš vyro su šalmu perima kitas, vilkintysis marškinius ir džinsus. Tai paaiškina, kodėl mergaitė matyti ant vis kito žmogaus rankų, tačiau tinklaraštininkai šiuos vaizdus interpretavo kaip tariamai skirtingų atakų įamžinimą.

Ta pati istorija įvairiuose forumuose ir tinklaraščiuose buvo kartojama ir 2018 m. Vienas tinklaraštininkas net sukūrė eilėraštį apie tariamai aštuonis kartus žuvusią mergaitę Laną.

Panašiu metu koliažą sudarančios nuotraukos be jokių komentarų publikuotos ir viename rusiškame forume. Jis prisimintas ir 2019-ųjų rudenį, tą dieną, kai rastas nusižudžiusio savanorių organizacijos „Baltieji šalmai“ („White Helmets“) veikiančios opozicijos kontroliuojamose Sirijos dalyse, įkūrėjo Jameso Le Mesurier kūnas.

Kaip tik šios organizacijos savanoris, galvą pridengęs baltu šalmu, laiko mergaitę pirmoje nuotraukoje. Ant jo marškinėlių matyti jos ženklas – baltas šalmas Sirijos žemėlapio fone. Tas pats ženklas, tik dar aiškiau, matyti ant automobilio dešiniausiai esančioje nuotraukoje.

Ekrano nuotr. iš showmania.bbon.ru/Tos pačios mergaitės nuotraukos su komentarais, esą ji vaidino, platinamos nuo 2016 m.
Ekrano nuotr. iš showmania.bbon.ru/Tos pačios mergaitės nuotraukos su komentarais, esą ji vaidino, platinamos nuo 2016 m.

Ketverių metų senumo įrašo, kuriame savižudybė susieta su tariama mergaitės vaidyba, dabar galima rasti komentaruose prie vieno iš minėtų lietuvių įrašų „Facebook“.

Šie įrašai patvirtina, kad mergaitė nėra Izraelio atakų auka. Apie ją dar 2016 m. yra kalbėjęs ir Sirijos prezidentas Basharas al Assadas. Jis kartojo (čia, čia, čia) tą pačią sąmokslo teoriją – neva scenos buvo suvaidintos.

Žuvo 15 žmonių

Netiesa ir tai, kad šoko ištiktas vaikas vaidino. Šią melagieną yra dekonstravę faktų tikrintojai iš „Snopes“ (dar 2016 m.), naujienų agentūrų AFP (2018 m.) ir „Reuters“ (šių metų vasarą), neseniai – vėl „Reuters“ ir Palestinos tinklalapis „Thaqaq“.

Nuotraukų, kurių fragmentų koliažu dalijamasi, autorius yra fotografas Ameeras al-Halabi, kuris tuo metu kaip laisvai samdomas žurnalistas dirbo naujienų agentūrai AFP.

Mergaitę jis nufotografavo 2016 m. rugpjūčio 27 d. Alepo miesto rytiniame rajone al-Maadi, prieš pusšeštų metų rašė agentūra. Tuomet per Sirijos režimo pajėgų antskrydį žuvo mažiausiai 15 žmonių,

Panašių šios mergaitės gelbėjimo nuotraukų padarė ir „Reuters“ fotografas. Vienoje iš jų matyti tas pats vyras languotais trumparankoviais marškiniais ir su tamsiais akiniais ant nosies.

Nuotraukos aprašyme paaiškinta, kad joje „vyras neša mergaitę, išgyvenusią dvigubą ataką prieš sukilėlius Bab al-Nairabo rajone Alepe“.

15min verdiktas: melas. Nuotraukose matoma mergaitė nevaidino, kad buvo išgelbėta po kelių Izraelio atakų Gazos Ruože. Ji tikrai nukentėjo per antskrydį sugriuvus namui, bet ne šiame regione ir ne dabar, o 2016 m. Sirijoje.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius