-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Putinas apsijuokė prieš visą pasaulį: apsimetė, kad žemėlapyje nepamatė Ukrainos

Gegužės 22 d. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas susitiko su šalies Konstitucinio Teismo (KT) pirmininku Valerijumi Zorkinu. Šis parodė jam XVII a. Prancūzijos žemėlapio kopiją ir atkreipė dėmesį, kad jame nėra Ukrainos. Prezidentas patvirtino, kad jam žinoma, jog iki Spalio revoliucijos tokios valstybės kaip Ukraina istorijoje nebuvo. Tačiau Guillaumo Sansono sudarytame žemėlapyje Ukraina yra.
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas / „Zuma press“/„Scanpix“

Konstitucinio Teismo pirmininkas atnešė V.Putinui XVII a. vidurio Prancūzijos žemėlapį ir pareiškė, kad šiame nėra Ukrainos.

„Konstituciniame Teisme turime XVII a. žemėlapio, sudaryto Liudviko XIV laikais, kopiją. Tai yra sudaryto pačių prancūzų. Kodėl aš jį atnešiau, Vladimirai Vladimirovičiau: ten nėra Ukrainos“, – pataikaudamas bedė pirštu į žemėlapį V.Zorkinas.

„Kodėl pasiryžau jums parodyti: nes buvo daug spekuliacijų apie tai, kur yra ištakos, kaip ir kas, kaip visa tai atsirado“, – pridūrė Rusijos KT pirmininkas.

Įdomiausia tai, kas nutiko po to – V.Putinas apsimetė, kad išties nemato Ukrainos, ir puolė tvirtinti, esą kaip valstybė ji neegzistavo istorijoje iki Ukrainos sukūrimo po 1917 m. Spalio revoliucijos.

„Žinome, kad šios žemės priklausė Abiejų Tautų Respublikai (ATR), o paskui ji paprašė, kad būtų prijungta prie Maskvos karalystės.

O po Spalio revoliucijos ėmė kurtis įvairūs kvazivalstybiniai dariniai. Sovietų valdžia sukūrė Sovietų Ukrainą, tai gerai žinoma.

Prieš tai žmonijos istorijoje nebuvo jokios Ukrainos“, – V.Putinas pažėrė pseudoistorinių mitų kratinį.

Ne pirmas kartas

V.Putinas ne kartą kartojo, esą Ukrainos valstybingumui pradžią davė sovietai.

Tokią tezę jis išsakė 2020 metais publikuotame savo rašinyje „Apie istorinę rusų ir ukrainiečių vienybę“.

Publikacijoje pateikiamas paprastas naratyvas – Rusijos vykdoma Ukrainos okupacija yra ne agresyvus bandymas užgrobti suverenią valstybę, o „istorinio teisingumo atkūrimas“, nes Ukraina, anot V.Putino, yra dirbtinis ir negyvybingas darinys.

Panašios tezės iš V.Putino lūpų nuskambėjo ir praėjusių metų vasario 21-osios kreipimesi į Rusijos gyventojus dėl vadinamųjų „DLR“ ir „LLR“ pripažinimo.

Jis tuomet pareiškė, esą „šiuolaikinę Ukrainą visiškai ir iš pagrindų sukūrė Rusija, tiksliau, bolševikinė, komunistinė Rusija.

Savo kalboje jis akcentavo, kad būtent Vladimiras Leninas buvo Ukrainos valstybės kūrėjas ir architektas, todėl Ukrainą reikėtų vadinti „Vladimiro Iljičiaus Lenino vardo Ukraina“.

Tai buvo Ukraina ar ne?

Žemėlapį, kurį V.Zorkinas parodė V.Putinui, iš tiesų XVII a. nubraižė prancūzų kartografas Guillaumas Sansonas.

Skaitmeninę jo kopiją galima rasti Prancūzijos nacionalinės bibliotekos svetainėje.

Žemėlapio pavadinimas – „Baltoji Rusija arba Maskva, suskirstyta į karalystes, kunigaikštystes, kunigaikštystes, provincijas ir tautas, šiuo metu pavaldžias Rusijos carui“ (pranc. „La Russie Blanche ou Moscovie divisée suivant l'estendue des Royaumes, duchés, Principautés, provinces et peuples“).

Šiame žemėlapyje iš tikrųjų vaizduojama Ukraina – jo apatinėje kairėje dalyje, į vakarus nuo Krymo, esančio Volynės sudėtyje, pažymėta teritorija „Ukraine pays des cosaques“, ką galima išversti kaip „Ukraina, kazokų šalis".

https://gallica.bnf.fr//G.Sansono sudaryto žemėlapio fragmentas
https://gallica.bnf.fr//G.Sansono sudaryto žemėlapio fragmentas

Kartu Krymo teritorija pažymėta kaip atskira valstybė, pusiasalis pasirašytas kaip „Krimsky tartares du Crime“, kita dalis „Petite tartarie“ – „Krymo totorių žemių Mažojoje Tatarijoje“.

O dabartinės Leningrado apskrities žemės ir vieta, kur ateityje bus statomas Sankt Peterburgas, žemėlapyje vadinamos Ingrija ir priklauso Švedijos imperijai.

IX amžiuje dabartinės Ukrainos teritorijoje susiformavo pirmoji rytų slavų valstybė – Kijevo Rusia, kurios sostinė buvo Kyjivas.

Rusios valstybę įkūrė kunigaikščių Rurikaičių dinastijos atstovai.

Tuo pat metu pirmieji Rusios kunigaikščiai rėmėsi ir vietinėmis tradicijomis – prieš jiems pasirodant, Vidurio Dnipro regione jau egzistavo slavų genčių sąjungos, turėjusios valstybinių darinių požymių.

Kijevo Rusia klestėjo X-XI amžiais, vėliau ją susilpnino tarpusavio kovos ir totorių invazija.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Vyšyvanka
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Vyšyvanka

Patys pripažino nepriklausomybę

Iš tikrųjų Ukraina yra Ukrainos Sovietų Socialistinės Respublikos, kuri savo ruožtu buvo viena iš Sovietų Sąjungos ir JT įkūrėjų, įpėdinė arba tęsėja.

JT požiūriu, tai net ne tęstinumo, o nepertraukiamumo klausimas: kalbant apie Ukrainą ir jos pavadinimą, oficialioje organizacijos interneto svetainėje rašoma: „1991 m. rugpjūčio 24 d. Ukrainos Sovietų Socialistinė Respublika pakeitė pavadinimą į Ukrainą“.

Iš tikrųjų Ukrainos Sovietų Socialistinė Respublika atsirado dar prieš Sovietų Sąjungos įkūrimą ir veikė kaip nepriklausomas tarptautinės teisės subjektas iki SSRS įkūrimo.

Pavyzdžiui, 1921 m. kovo 18 d. sudarant Rygos taikos sutartį, Ukraina ir Rusijos Tarybų Federacinė Socialistinė Respublika veikė savarankiškai, o taikos sutarties 2 straipsnyje buvo nurodyta: „Abi Susitariančiosios Šalys, vadovaudamosi tautų apsisprendimo principu, pripažįsta Ukrainos ir Baltarusijos nepriklausomybę...“.

Be to, Ukrainos SSR buvo viena iš Jungtinių Tautų steigėjų ir tai užfiksuota oficialiuose JT dokumentuose.

Visos valstybės, priklausančios Jungtinių Tautų organizacijai, yra suverenios, o jų sienos neliečiamos.

Kišimasis į suverenios valstybės teritorinį vientisumą yra tarptautinis nusikaltimas, kurio negalima pateisinti jokiais pseudoistoriniais išvedžiojimais.

Rusija, kaip ir kitos JT šalys, pripažino Ukrainos nepriklausomybę ir patvirtino jos sienų neliečiamumą – įskaitant Krymo Autonominę Respubliką Ukrainos sudėtyje ir Donecko bei Luhansko sritis.

Tai nurodyta Draugystės, bendradarbiavimo ir partnerystės sutartyje, kurią Ukraina ir Rusijos Federacija pasirašė 1997 m.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius