Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ką suvalgyti, kai šalta?

Šaltuoju metu vis norisi kažko užkąsti, ypač ko nors riebaus – juk ne nuodėmė po apdribusiais megztiniais slėpti nereikalingus kilogramus. Bet ir žiemą mūsų organizmui reikalingas palaikymas. Taigi, kas padės išgyventi šaltėjančius orus, kas stiprins imunitetą ir kas mums pakels nuotaiką?
Ką valgyti, kai šalta
Ką valgyti, kai šalta / Dmitry Mordolff, Flickr.com

Salotos. Šis žaliasis draugas mums pažįstamas dažniausiai kaip stalo papuošimas. Tačiau neskubėkite vien tik dekoruoti stalų: jos turtingos vitaminais A ir C, be to, salotose yra kalcio, kuris reikalingas kaulams stiprinti, mineralų balansui išlaikyti ir stimuliuoti medžiagų apykaitą. Salotose taip pat yra beta-karotino, kuris stiprina regėjimą.

Norint įsisavinti visas šias medžiagas, salotas reikia vartoti kartu su augaliniu aliejumi arba grietine.

Burokėlis. Kiek daug patiekalų galima pagaminti iš burokėlių! Barščius, mišraines ir salotas, galima kepti arba patiekti kaip garnyrą. Burokėlis – dietinis produktas, todėl nebijokite sustorėti valgydami jį. Esančios medžiagos padeda širdies profilaktikai ir sportuojant.

Kopūstas. Tinka įvairūs kopūstai, nes kiekviena rūšis turi daugybę naudingų medžiagų. Pagrindinė kopūsto savybė – jo dėka užmušamos vėžinės ląstelės. Taip pat manoma, kad kopūstas stimuliuoja kepenų veiklą, skatina naikinti pesticidus ir kancerogenines medžiagas.

Spanguolės. Žiemos viešnia – skani ir su cukrumi, ir be jo. Iš spanguolių galima gaminti puikius kokteilius, kepti pyragus, užraugti kopūstus. Jose daug mineralų ir naudingų organizmui liuteinų.

Moliūgas. Jis padeda stiprinti imunitetą ir netgi įveikti šaltį. Moliūgai labai maistingi ir gerai žinomi dėl savo naudingų savybių. Tiesa, paskutiniu metu jis vis dažniau yra pamirštamas. Be reikalo, nes jis tinka įvairiems patiekalams bei desertams.

Mango. Mango – egzotinis vaisius, kuris jau mėgstamas ir Lietuvoje. Teigiama, kad valgydami pastoviai mango, mes užkertame kelią vėžinėms ląstelėms. Mango vaisiuje gausu geležies, todėl labai svarbu jį valgyti žmonėms, sergantiems anemija ir nėščiosioms. Mango gerina virškinimą, jame mažai angliavandenių, tačiau jis turtingas A ir E vitaminais.

Morkos. Morkas valgyti kaip galima dažniau. Jos tinka visur ir visada. Reguliariai kramsnokite morkytes, pagardinkite jas aliejumi arba grietine – taip teigiamai veiksite visą organizmą, neišskiriant odos, plaukų ir nagų, gerinsite regėjimą ir maisto virškinimą, kraujyje mažinsite cholesterolio ir cukraus kiekį, normalizuosis kraujospūdis.

Citrusiniai vaisiai. Citrinos, mandarinai, apelsinai, pamelo, greipfrutai – tinka viskas. Nepaisant to, kad dažnai tai alergiją sukeliantys vaisiai, juose labai daug naudingų medžiagų. Citrusiniuose vaisiuose gausu vitaminų, ląstelienos, flavanoidų. Jie suteikia atsparumą peršalimo ligoms, didina organizmo tonusą, tinka profilaktikai nuo vėžinių susirgimų.

Kivi. Seniai įrodyta, kad šiame vaisiuje yra daug daugiau C vitamino nei citrusiniuose vaisiuose. Jį galima valgyti ir vieną, ir maišant salotose.

Česnakas ir svogūnas. Ko gero, jų teigiamų savybių žiemos metu net vardinti neverta.

Granatas. Ar žinote, kad viename granate yra apie 40 proc. vitamino C paros dozės? Čia taip pat rasite A ir E vitaminus, folio rūgštį ir daug ląstelienos. Neseni tyrimai parodė, kad reguliariai valgant granatus, jūs stiprinsite dantis ir kaulus, gerinsite širdies ir kraujotakos darbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius