-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 20

Keisčiausias Lietuvos talentas, kokį regėjo NBA žvalgai

„Jis yra keisčiausias lietuvis krepšininkas, kokį kada nors esu matęs“, – 24sek pasakojo vienas NBA skautas, stebėjęs Igno Brazdeikio kelionę stipriausios krepšinio lygos link. Jam pritartų ir daugiau kolegų iš NBA. Na, pirmiausia, oficialiai I.Brazdeikis yra kanadietis, nors liežuvis nesiverčia lietuviu nevadinti žmogaus, kuris gimė ir trejus pirmuosius metus gyveno Kaune, augo lietuvių šeimoje, didžiuojasi lietuviškomis šaknimis ir tikisi susigrąžinti Lietuvos pilietybę. Tačiau tai iš tikrųjų keistas, bet tuo pačiu intriguojantis talentas, gimęs Lietuvos krepšinio žemėje ir birželio 20-ąją greičiausiai praversiąs NBA vartus.
Ignas Brazdeikis
Ignas Brazdeikis / „Scanpix“/AP nuotr.

Ignas Brazdeikis dar neįžengė į NBA, bet jau gyvena NBA ritmu.

20-metis jaunuolis dar turėtų įdėmiai pasitikrinti paklaustas, kiek komandų peržiūrų dalyvavo iki NBA naujokų biržos. Per pastarąjį mėnesį, iškart po oficialios NBA naujokų stovyklos Čikagoje, I.Brazdeikis dalyvavo 13, o gal ir 14 NBA ekipų peržiūrose.

Kartais lyg NBA krepšininkas jis vieną dieną kelias valandas dirbo vienoje, o kitą dieną – jau kitoje NBA komandoje. Skrydžiai per NBA miestus jam tapo įprasti lyg išvažiavimai į miestą uberiu.

„Labai įtemptas tvarkaraštis, – 24sek pasakojo I.Brazdeikio agentas Deirūnas Visockas. – Bet peržiūrose Ignas pasirodė labai gerai. Iš visų gavome tik pozityvius atsiliepimus.

Jis atrodydavo arba geriausias, arba vienas iš kelių geriausių peržiūros žaidėjų.“

Paskutinė I.Brazdeikio stotelė prieš NBA naujokų biržos naktį buvo Klivlandas, kuriame „Cavaliers“ treniruočių marškinėlius puolėjas užsivilko pirmadienį.

„Michigan State“ universitete sezoną NCAA praleidęs I.Brazdeikis susikrovė lagaminus ir grįžo namo į Kanadą. Ten jis atsipūs po pasiutusio mėnesio ir naujokų biržos renginį su šeima ir artimiausiais žmonėmis stebės per televizorių Toronte.

Palyginimui, kitas NBA naujokų biržoje dalyvausiantis talentas Deividas Sirvydis nepasirodė nė vienai komandai ir porą pastarųjų savaičių ramiai treniravosi Los Andžele.

Tai – agentų strateginiai žaidimai.

Kalbama, kad peržiūrose nedalyvaujantys krepšininkai arba turi NBA komandų pažadėtą šaukimą, arba tiesiog slepia savo galimus trūkumus, kurie muštų per jų akcijas prieš naujokų biržą.

Tuo tarpu didelis peržiūrų skaičius kartais reiškia, jog krepšininko šaukimas numatomas naujokų biržos pabaigoje, o jį NBA klubas kviečiasi tik norėdamas palyginti su kitais kandidatais, kuriems neprognozuojami aukšti šaukimai. Tai taip pat kartais gali reikšti, kad potencialus naujokas niekam nepalieka tokio gero įspūdžio, kad galėtų ramiai sudėti rankas ir laukti biržos žinodamas, kad tikrai bus pašauktas geru šaukimu.

Bet yra ir kita versija.

I.Brazdeikio stovykla turėjo strategiją, kuria bandė NBA klubams atskleisti savo stiprybes.

Aš manau, kad jo šaukimų amplitudė yra kažkur tarp 25 ir 45 šaukimų.

„Visi turi savo strategijas, – 24sek pasakojo D.Visockas. – Mūsų strategija buvo tokia – kuo daugiau žmonių mes parodysime Igną, tuo labiau jis galės sau pagelbėti.

Kiti žmonės bando slėpti žaidėjus dėl vienokių ar kitokių priežasčių, bet mes žinome, koks yra Ignas ir koks jis kovotojas. Žinome, kad jis tikrai tikrai gerai pasirodys toje konkurencinėje aplinkoje.

Jis žiauriai savimi pasitiki ir visada galvoja, kad yra geriausias. O jis tikrai gerai pasirodė peržiūrose.

Tai buvo maksimalus skaičius peržiūrų, ką galėjome jam sudėlioti, kad NBA komandos jį pasitikrintų. Kad pasirodytų tiems klubams, kuriems jis patinka ir kurie galėtų iš arčiau pačiupinėti Igną.“

TAIP PAT SKAITYKITE: Puiki žinia Lietuvos rinktinei: į NBA taikantis Kanados lietuvis pasakė „taip“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis

Ilga kelionė NBA vartų link išvargino I.Brazdeikį.

201 cm ūgio žaidėjas ne sykį dvi dienas iš eilės sportavo dviejų skirtingų NBA komandų stovyklose. D.Visockas pažymėjo, kad niekada nebuvo trijų peržiūrų per tris dienas – toks krūvis būtų jau nebepakeliamas.

„Į peržiūrų pabaigą jau ir pats Ignas prasitarė, kad ir fiziškai, ir emociškai pavargo. Bet pridūrė, kad tokį procesą praeini tik kartą gyvenime. O tai yra smagi kelionė, kai NBA – jau čia pat“, – kalbėjo D.Visockas.

Per turnė po Ameriką D.Visockas pajuto, kad kai kurios NBA komandos domisi Ignu labiau nei kitos.

Paties Igno šansai naujokų biržoje kol kas išlieka mįsle.

Pavyzdžiui, garsus ESPN apžvalgininkas Jonathanas Givony ir „The Athletic“ Iggy už Atlanto vadinamam krepšininkui net neprognozuoja šaukimo.

„Sports Illustrated“ puolėjui prognozuoja 57-ąjį, „The Ringer“ – 49 arba 53 šaukimus.

Įdomu, kad vienintelė Kanados komanda – „Toronto Raptors“ turi 59 šaukimą.

I.Brazdeikio stovykla nedrįsta prognozuoti, kokiu šaukimu lietuvis turėtų įžengti į NBA. Bet tai gali būti klubai, kuriems reikia jaunų žaidėjų, jau dabar galinčių efektyviai kilti nuo atsarginių suolo.

O vid. 14,8 taško ir 5,4 atkovoto kamuolio NCAA čempionate rinkęs ir tvirtai sudėtas I.Brazdeikis yra būtent toks – jau dabar žaisti NBA pasirengęs ir labai savimi pasitikintis žaidėjas.

Kol kas NBA naujokų biržos projektuotojai Amerikoje I.Brazdeikį siejo su „Utah Jazz“, „San Antonio Spurs“, „New Orleans Pelicans“ pavadinimais.

„Susidomėjimas yra tikrai didesnis, nei prognozuojama, – 24sek tikino D.Visockas. – Yra net kelios pirmojo rato komandos, kurios smarkiai apie jį galvoja. Aš manau, kad jo šaukimų amplitudė yra kažkur tarp 25 ir 45 šaukimų.

Bet neaišku, kur jis bus pašauktas. Jei atvirai, ši birža labai neprognozuojama, nes net kelios komandos turi daug šaukimų, o tai reiškia, kad bus daug mainų ir permainų. Todėl labai sunku kažką numatyti.“

TAIP PAT SKAITYKITE: Lietuvis be lietuviško paso: įdomus talentas beldžiasi ir į NBA, ir į Lietuvos rinktinę

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis

I.Brazdeikis yra keisčiausias Lietuvos talentas ir dėl savo charakterio, ir dėl žaidimo savybių.

Tai 201 cm ūgio fiziškai stiprus žaidėjas, kurio energijos motoras leidžia aplenkti greitesnius ir fizine jėga įveikti stipresnius.

Maža to, I.Brazdeikis NCAA tritaškius metė 39,2 proc. taiklumu.

24sek kalbinti NBA skautai Igną apibūdina kaip protingą, tvirtą, kietą ir galintį pataikyti žaidėją.

Daugiausiai jie dvejoja dėl I.Brazdeikio fizinių savybių: kiek tais pranašumais jis naudojosi NCAA ir kiek jais pavyks pasinaudoti NBA, kur žaidžia nebe studentai, o subrendę atletai.

Dėl fizinio I.Brazdeikio sudėjimo NBA skautams kyla dvejonių ir dėl jo galimos pozicijos stipriausioje krepšinio lygoje. Pavyzdžiui, jeigu nepajėgs žaisti arčiau krepšio, kaip jis vaikysis NBA perimetro žaidėjus?

Daugelis skautų jį mato kaip labai gerą krepšininką Europoje, bet I.Brazdeikio stovykla galvoja tik apie krepšinį Šiaurės Amerikoje.

Apie I.Brazdeikį NBA skautams gražiai atsiliepė ir buvę jo treneriai Mičigane.

„NBA klubai labiausiai jį vertina už gerą žaidimo skaitymą, charakterį, pataikymą, gebėjimą rinkti taškus ir fiziškumą. O labiausiai patinka jo charakteris“, – tikina D.Visockas.

Asmeninio archyvo nuotr./Mindaugas Kuzminskas, Aušrinė Sabonytė, Donatas Motiejūnas, Marius Rutkauskas ir Deirūnas Visockas
Asmeninio archyvo nuotr./Mindaugas Kuzminskas, Aušrinė Sabonytė, Donatas Motiejūnas, Marius Rutkauskas ir Deirūnas Visockas

I.Brazdeikio charakteris yra vertas atskiro straipsnio.

NCAA arenose fanai skandavo jam „tu šlykštus“, o lietuvis atsakė jiems taikliais metimais ir oro bučiniais.

Jis išsitatuiravęs savo pavardę per visą krūtinę ir be galo didžiuojasi savo šeima ir lietuviškomis šaknimis.

Jis mano, kad yra geriausias žaidėjas aikštėje, o jo tikslas tapti NBA žvaigžde ir susikrauti milijonus.

Tai dar vienas argumentas, kodėl I.Brazdeikis yra vienas keisčiausių Lietuvos talentų.

Ar tai – grėsminga kaukė priešininkams, ar tikrasis spalvingas I.Brazdeikio veidas?

„Jis toks ir yra, – šypteli D.Visockas. – Jis pasitikintis savimi, linksmas. Taip, to pasitikėjimo jam tikrai netrūksta. Bet jis yra smagus, bendraujantis žaidėjas. Ir tai nereiškia, kad jis yra pasikėlęs ar kažkoks neigiamas.

Bet ir aikštėje jis toks – kovotojas, kuris nieko nebijo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius