Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Lietuvių dilema dėl koronaviruso: atostogos Lombardijoje – jau šį savaitgalį, o pinigai negrąžinami

Grupelė lietuvių netrukus turėtų išvykti slidinėjimo atostogų, tačiau suplanuota kelionė – į koronaviruso židiniu Europoje tapusią šiaurės Italiją jau šį savaitgalį. Kompanija vykti saugumo sumetimais nebenori ir kelionių organizatoriaus prašo grąžinti pinigus arba pakeisti kelionę. Tačiau kurortas neįtrauktas į rekomenduojamų vengti savivaldybių sąrašą, tad kažko reikalauti iš organizatoriaus yra keblu.
Livinjo slidinėjimo kurortas – Lombardijoje, kur karantinuota keliolika miestelių
Livinjo slidinėjimo kurortas – Lombardijoje, kur karantinuota keliolika miestelių / „Scanpix“ nuotr.

Siūloma atsisakyti nebūtinų kelionių

Italija pastarosiomis dienomis ėmėsi griežtų priemonių, norėdama užkirsti kelią naujo viruso plitimui. Nuo jo jau mirė mažiausiai 6 žmonės, dar daugiau nei pora šimtų – užsikrėtę. Keliolika miestelių Lombardijoje ir Venete yra karantinuoti, kituose uždaromos mokyklos, muziejai, kai kurie lankytini objektai, atšaukiami masiniai renginiai. Plačiau skaitykite čia: Italija imasi griežtų priemonių dėl viruso: karantinas, baudos ir atšaukti renginiai.

„Jeigu dabar žmonės manęs klaustų – tikrai sakyčiau, kad yra kitų šalių, kur galima važiuoti ir keliauti. Nebūtinų kelionių į Italiją aš siūlyčiau atsisakyti“, – 15min pirmadienį sakė Žydrė Gavelienė, Nacionalinės turizmo verslo asociacijos, Lietuvos turizmo rūmų ir kelionių agentūros „Estravel“ Vilnius vadovė. Dukart pagalvoti apie kelionės į Italiją būtinumą ragina ir sveikatos apsaugos specialistai.

Užsienio reikalų ministerija vykstantiesiems į Italiją rekomenduoja imtis atsargos priemonių, nepataria vykti į 12 savivaldybių šiaurės Italijoje.

Dėl sparčiai plintančio naujojo koronaviruso rekomenduojama laikinai nevykti į šias savivaldybes: Lombardijoje: Codogno, Castiglione d'Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano; Venete: Vo’ Euganeo, Mira.

Kelionė – šį savaitgalį

Paulius su dar trijų draugų kompanija savaitgalį turėtų skirsti į Milano (Bergamo) oro uostą, o iš ten autobusu vykti į Livinjo regioną Lombardijoje. Pirmadienį paaštrėjus situacijai dėl koronaviruso, keliautojai panoro atšaukti arba bent pakoreguoti kelionę, tačiau organizatorius to daryti nelinkęs.

„Kreipėmės į „Novaturą“, klausėme, galbūt galėtume atšaukti kelionę, nevykti. Tuomet klausėme – gal galima pakeisti kelionės vietą, laiką. Į visus klausimus sulaukėme neigiamo atsakymo“, – 15min pasakojo Paulius.

Anot jo, „Novaturo“ darbuotojai jam aiškino, esą vienintelis variantas, dėl ko kelionė būtų atšaukta, o už ją grąžinti pinigai – jeigu bus uždarytas Bergamo oro uostas ir atšaukti skrydžiai.

Kelionė buvo įsigyta prieš kelis mėnesius, kai apie koronaviruso keliamą pavojų nebuvo net kalbama. Vienam žmogui ji kainavo apie 800 Eur. Nepaisant nemažos sumos, kompanija vykti į kelionę neplanuoja.

Paulius apgailestavo, kad nusprendę atšaukti kelionę, pagal sutarties sąlygas iš organizatoriaus jau negautų nė cento. Joje numatyta, kad atšaukus kelionę bent prieš 6 dienas, galima susigrąžinti bent 20 proc. sumokėtos sumos. „O dabar likę 5 dienos, tad tokia sąlyga negalioja“, – sakė Paulius.

„Klausiau dėl garantijų – tarkim, nuvykti tai nuvyksim, o savaitę paslidinėjus nuspręs oro uostą uždaryti. Kaip tada jie elgsis? Ar ketina pargabenti keliautojus? „Novaturas“ tokią situaciją vertina kaip hipotetinę, todėl atsakymo pateikti sakė negalintys. Net nepasakė, kokie galėtų būti jų sprendimai tokiu atveju“, – pasakojo Paulius.

Vyras taip pat teiravosi, ar yra planuojamos kokios nors papildomos apsaugos priemonės keliautojams – pavyzdžiui, dalijamos kaukės, būtų pasirūpinta, kad autobusas važiuotų tik iš taško A į taško B, be sustojimų. Į šiuos klausimus sakė taip pat sulaukęs neigiamų atsakymų.

„Novaturas“: kelionės vyksta įprastai

„Šiai dienai kelionių organizavimo planai nesikeičia ir vyksta įprastai, įskaitant ir skrydžius į Bergamo oro uostą. Kelionių keitimo ar nutraukimo atvejams taikomos įprastos sąlygos – reikėtų kiekvieną sutartį žiūrėti individualiai“, – situaciją komentavo „Novaturo“ komunikacijos projektų vadovė Dovilė Zapkutė.

Ji pabrėžė, kad žmonių saugumas kelionių organizatoriui yra svarbiausias, todėl į naujienas Italijoje bus reaguojama greitai. „Pasaulis su tokiu virusu susiduria pirmą kartą, todėl situacija labai jautri ir bet kada gali pasikeisti, todėl ir sprendimai nėra galutiniai“, – 15min į pateiktus klausimus atsakė bendrovės atstovė.

URM rekomenduoja nevykti į 12 savivaldybių Italijoje. Livinjas į šį sąrašą nepatenka.

Artimiausias „Novaturo“ reisas į Bergamo oro uostą su aviacijos partneriais „GetJet Airlines“ numatytas šeštadienį. Šiuo metu Šiaurės Italijos kurortuose yra 178 „Novaturo“ klientai. Jie daugiausiai pasirinkę Bormijų, Livinją, Val di Fasą, Val di Fiemę, Val Rendeną, Val di Solę, Val Gardeną. Šie slidinėjimo kurortai nuo karantinui uždarytų miestelių yra nutolę bent per 300 kilometrų.

„Slidinėjimo kurortai yra ganėtinai izoliuoti nuo aplinkinių miestų, juose gyvenimas ir turizmas vyksta įprastai. Nuolat bendraujame su partneriais kryptyse, turizmo asociacijomis ir atsinaujiname informaciją“, – situaciją komentavo D.Zapkutė.

Tokiose situacijose vadovaujamasi atsakingų institucijų rekomendacijomis, pirmiausiai – Užsienio reikalų ministerijos. Šiuo atveju URM rekomenduoja nevykti į 12 savivaldybių Lombardijos ir Veneto regionuose. Livinjas į šį sąrašą nepatenka.

„Keliauti visur kitur nėra nerekomenduojama, tiesiog patariama laikytis saugumo priemonių. Nevykti patariama dėl to, kad miesteliai dėl viruso pavojaus uždaryti karantinui. (...) Suprantame, kad situacija kelia nerimo, bet stengiamės kliautis kompetentingų institucijų rekomendacijomis. Žmonėms patariame laikytis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijų – vengti kontakto su peršalusiais ar karščiuojančiais žmonėmis, dažnai plauti rankas, prisidengti čiaudint“, – teigė D.Zapkutė.

Šie slidinėjimo kurortai nuo karantinui uždarytų miestelių yra nutolę bent per 300 kilometrų.

Keliones ir toliau kaip įprasta į Italijos slidinėjimo kurortus vykdys ir kitas didysis kelionių organizatorius „Tez Tour“. Jis atostogautojus veža į Trento savivaldybę Pietų Tirolio regione, kuris nepatenka į URM nerekomenduojamų vykti regionų sąrašą. Šiuo metu Italijoje yra 129 „Tez Tour“ keliautojai, 15min informavo bendrovės VR ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė.

„Susisiekėme su kolegomis iš Italijos biuro. Buvome patikinti, kad situacija rami – gyvenimas kalnų kurortuose vyksta kaip įprasta. Keliautojai, vykstantys slidinėti, gyvena nedideliuose kalnų miesteliuose, kurie nėra masiškai apgyvendinti. Situaciją nuolat stebime, su biuru Italijoje palaikomas ryšys. Jei padėtis keistųsi, esame pasirengę reaguoti nedelsiant“, – teigė kelionių organizatoriaus atstovė. Jos teigimu, dėl situacijos Italijoje jie yra gavę užklausų iš keliautojų, tačiau atsisakiusių kelionės šiuo metu nėra.

Kada galima susigrąžinti pinigus?

Feisbuko diskusijose apie keliones kai kurie lietuviai pirmadienį rašė atsisakantys artimiausiu metu turėjusių vykti kelionių į šiaurės Italiją. Kai kurie atšaukė ir kovo pabaigoje turėjusias būti išvykas. Nevykti tautiečių ragino ir Italijos šiaurėje gyvenantys lietuviai. Kiti keliautojai, tiesa, pasakojo viruso nesibaiminantys ir kelionės planų nekeisiantys.

123rf.com nuotr./Italijos slidinėjimo širdis – Livinjas
123rf.com nuotr./Italijos slidinėjimo širdis – Livinjas

Į panašią situaciją prieš kelias savaites buvo pakliuvę lietuviai, turėję išvykti į kruizą Azijoje. Tuomet aiškinta, kad turistas turi teisę nemokėti sutarties nutraukimo mokesčio, jeigu kelionės tikslo vietoje ar visiškai greta atsiranda nenugalimos jėgos aplinkybių, dėl kurių gali tapti neįmanoma vykdyti kelionę ar nuvežti turistus į kelionės tikslo vietą.

Tokiu atveju turistas turi teisę reikalauti, kad jam būtų grąžinti už kelionę sumokėti pinigai, tačiau jam nesuteikiama teisė papildomai gauti žalos atlyginimą, 15min tuomet aiškino Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) Tarptautinių ir viešųjų ryšių skyriaus vyresnioji patarėja Natalija Jarmulkovič.

Ji atkreipė dėmesį, kad vertinant nenugalimos jėgos aplinkybes yra vadovaujamasi URM paskelbta informacija, į kurias šalis ar vietoves nerekomenduojama vykti.

„Jei URM skelbia, kad dėl sparčiai plintančio koronaviruso Lietuvos piliečiams nerekomenduojama vykti į atitinkamas šalis, vadovaujantis šia rekomendacija turistai gali prašyti kelionių organizatorių nutraukti sutartį ir grąžinti už kelionę sumokėtus pinigus, netaikant sutarties nutraukimo mokesčio“, – teigė N.Jarmulkovič.

Visgi šiuo atveju URM nerekomenduoja vykti tik į karantinuotas savivaldybes.

Reikia įvertinti ir pavojų užsikrėsti, ir karantino galimybę

Sprendžiant, ar atsisakyti kelionės, reikėtų atsižvelgti ne tik į paties užkrato pavojų savo sveikatai. Įvertinti reikėtų ir riziką, kad plintant virusui galima atsidurti vietoje, kurią būtų nuspręsta izoliuoti. Potencialiai atsirastų papildomos išlaidos būstui, maistui, gali iškilti problemų dėl galimybės grįžti į darbą ir Lietuvą.

Šalyje išplitus virusui, gali būti priimami sprendimai ir karantinuoti iš šiaurės Italijos grįžtančius keliautojus. Nuo pirmadienio Lietuvos oro uostuose taikomos papildomos rizikos valdymo priemonės. Keleiviai iš šiaurės Italijos nukreipiami į vieną zoną, papildoma jų patikra gali užtrukti 10–15 minučių.

Visas naujienas apie koronavirusą rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite 15min naujienlaiškius