Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2017 08 17 /14:41

Lietuvos kelionių organizatoriai: Koksaki viruso atvejų pasitaiko kasmet – tai jokia naujiena

Prieš kelias dienas pasirodžiusi informacija apie lietuvių pamėgtuose Turkijos kurortuose siaučiantį Koksaki virusą pasėjo nerimo. Tačiau kelionių organizatoriai ramina, jog šis virusas nėra toks baubas, kokiu jį bandoma pavaizduoti, ir ragina keliautojus nepanikuoti.
Per moksleivių atostogas viešbutyje Alanijoje ilsisi šimtai lietuvių
Šiuo metu Turkijos kurortai pilni turistų / Sauliaus Jakutavičiaus nuotr.

15min trečiadienį rašė apie tai, kad įvairiuose keliautojų forumuose plinta diskusija, ar šiuo metu saugu vykti atostogų į Turkiją. Teigiama, kad Turkijos viešbučiuose vienas po kito suserga vaikai. Šiuo metu jau patvirtinti 500 susirgimų atvejų, tačiau Turkija epidemijos skelbti neplanuoja. Apie tai, jog Turkijoje ir Lietuvoje užsikrėtė šiuo virusu jų atžalos 15min informavo ir keletas lietuvių šeimų.

Turkija – itin populiari atostogų kryptis tarp lietuvių. O rugpjūtis – pats sezono pikas, tad iš Lietuvos į įvairius Turkijos kurortus kone kasdien skrenda poilsiautojų pilni lėktuvai. Pasak kelionių organizatorių, kol kas panikos nėra – žmonės neatšaukia atostogų, nors užklausų, ar keliauti į Turkiją, kurioje siaučia paslaptingas virusas, padaugėjo.

Susirgimų šiemet tiek pat, kiek ir pernai

„Šio viruso sukeltų susirgimų pasitaiko kasmet. Vertinant statistiškai, šiemet situacija yra tokia pati, kaip ir pernai“, – 15min sakė kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė.

Pasak jos, pasirodžius informacijai apie virusą žiniasklaidoje, turistai teiraujasi apie situaciją Turkijos kurortuose, bet kelionių neatšaukia.

Šio viruso sukeltų susirgimų pasitaiko kasmet. Vertinant statistiškai, šiemet situacija yra tokia pati, kaip ir pernai, – sakė kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė

„Mūsų žiniomis, šiuo metu sergančių „Tez Tour“ turistų nėra. Tiesa, dažnu atveju į medikus kreipiamasi ir dėl kitų priežasčių, mat viruso simptomai – aukšta temperatūra, bėrimai – panašūs ir į kitų virusų sukeliamus susirgimus ar peršalimą, apsinuodijimą.

Turkijos biuro atstovai patikino, jog viešbučiai imasi atsargumo priemonių, daug dėmesio skiriama patalpų ir aplinkos dezinfekcijai“, – kalbėjo I.Aukštuolytė.

„Tez Tour“ savo klientams, esantiems ir besiruošiantiems į Turkiją, rekomenduoja, jog, kaip ir visų virusų, taip ir šiuo atveju itin svarbu asmeninė higiena.

„Mūsų gidai, aplankantys poilsiautojus viešbučiuose, papildomai atkreipia dėmesį į elementariąją higieną, mat apskritai virusai, bakterijos pietinėse šalyse plinta greičiau.

Ilsintis pietuose svarbiausia vengti vandens patekimo į burną baseine ir jūroje, dažniau plauti rankas su muilu, atsiradus žaizdelei – dezinfekuoti panaudojus antiseptinę priemonę. Pirmomis dienomis šiltuose kraštuose organizmas turi aklimatizuotis, todėl galima jam padėti renkantis termiškai apdorotus produktus. Žalias daržoves, vaisius valgykite tik oficialiose maitinimosi įstaigose. Tiesiog gatvėje siūlomo maisto vertėtų atsisakyti.

Sunegalavus turistams rekomenduojama ne užsiimti savigyda, o kreiptis į viešbučiuose ar mieste esančius gydytojus. Apie susirgimus prašome pranešti telefonu vietoje, Turkijoje, veikiantiems „Tez Tour“ biurams“, – kalbėjo kelionių organizatoriaus atstovė.

Seka oficialią informaciją ir nedaro skubotų išvadų

123rf.com /Antalijos uostas
123rf.com /Antalijos uostas

„Esant tokioms situacijoms, mes vengiame nepatikrintos informacijos ar pernelyg skubotų išvadų. Vertindami šią situaciją, vadovaujamės oficialių institucijų išvadomis bei rekomendacijomis, kurios yra kompetentingos teisingai įvertinti padėtį“, – taip situaciją apie Koksaki virusą komentavo kelionių organizatoriaus „Novaturas“ rinkodaros projektų vadovė Dovilė Zapkutė.

Jos teigimu, Turkijos sveikatos ministerija oficialiai išplatino informaciją, kurioje pažymima, kad šalyje nėra peržengtos statistinės ribos skelbti ypatingą padėtį.

„Tačiau mes ėmėmės prevencinių veiksmų iš savo pusės: renkame informaciją apie visus “Novaturo„ pasiūloje esančius viešbučius ir tikriname, ar juose yra užfiksuojami ar jau užfiksuoti susirgimo Koksaki atvejai“, – sakė D.Zapkutė.

Pasak jos, tarp klientų, esančių Turkijos kurortuose, panikos nėra.

„Mūsų atstovai užsienyje intensyviau su jais bendrauja bei lanko viešbučiuose ir informuoja mus, kad klientai nepageidauja keisti savo atostogų planų. Savo ruožtu klientams primygtinai patariame, kad atsiradus bent kokiems negalavimo požymiams, nieko nelauktų ir kreiptųsi į gydytojus ir būtinai informuotų mūsų atstovus.

Klientai, kurie yra įsigiję ar planuoja įsigyti keliones į Turkijos kurortuose, reaguoja kiek intensyviau – sulaukėme keleto skambučių ir laiškų su klausimais, kokia situacija kurortuose“, – tikino pašnekovė.

Keliones į Turkiją organizuojančios „Kidy Tour“ viešųjų ryšių ir komunikacijos vadovės Karolinos Kažukauskaitės teigimu, jokios oficialios informacijos apie tai, kad Koksaki virusas siaučia Turkijoje, kol kas nėra, tad daryti skubotų išvadų nevertėtų.

„Ramu – panikos tarp klientų nėra. Šiuo metu laukiame oficialios informacijos iš atsakingų institucijų – Užsienio reikalų ministerijos (URM), Valstybinio turizmo departamento, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro su rekomendacijomis, kuriomis turėtume vadovautis mes ir poilsiautojai“, – sakė kelionių organizatoriaus atstovė.

Tos pačios pozicijos – sulaukti oficialios ir išsamesnės informacijos apie situaciją Turkijoje – ragina ir kelionių organizatorius „Makalius.lt“ vadovas Rimvydas Širvinskas.

„Nuo ryto sulaukėme kelių sunerimusių klientų skambučių, aptarėme situaciją. Tik keli žmonės panoro atšaukti kelionę arba pasidomėti krypties keitimo galimybėmis, todėl tuo šiuo metu intensyviai domimės (kokia situacija Turkijoje – aut. past.). Sekame URM puslapį keliauk.urm.lt ir rekomendacijas dėl Turkijos krypties. Kol kas jų puslapyje rekomendacijų susilaikyti nuo kelionių į Turkiją nėra“, – kalbėjo R.Širvinskas.

Žinios apie virusą – sąmokslas?

Kelionių agentūrą „Labas“ Alanijoje turinčio Mustafa Erkuto nuomone, visa bauginanti informacija apie virusą skleidžiama tendencingai, turint tikslą pakenkti turizmui Turkijoje.

„Buvau pagrindinėje Alanijos ligoninėje. Ten nėra nė vieno paciento, užsikrėtusio Koksaki virusu. Apie jį ir šiuo virusu užsikrėtusius žmones informacijos neturėjo ir kitos dvi ligoninės.

Gydytojai sako, kad tai „fake news“ (netikros žinios). Mano nuomone, tokios žinios sklinda iš Rusijos, Egipto, Tuniso ar Graikijos.

Kokiu tikslu? Jie nori išgąsdinti žmones, kad jie pakeistų savo atostogų kryptis ir vyktų nebe į Turkiją. Girdėjau, jog panaši informacija, kaip kad skleidžiama Lietuvoje, taip pat rašoma ir Ispanijoje. Taigi, darau prielaidą, jog tai daroma sąmoningai. Ir, kaip jau minėjau, už to stovi Rusijos žiniasklaida su Tunisu, Graikija ir Egiptu“, – savo versiją pateikė lietuvių turistams Turkijoje gerai pažįstamas kelionių organizatorius.

Rekomendacijos, kurių reikėtų laikytis

Visuomenės sveikatos specialistai primena, kad Koksaki infekcija perduodama oro lašeliniu būdu. Žarnyno virusai paplitę visose šalyse, tačiau vidutinių platumų klimato šalyse pastebimas sezoniškumas – sergamumas išauga vasaros pabaigoje bei rudens pradžioje. Daugiausia virusinėmis žarnyno infekcijomis suserga vaikai ir jauni žmonės.

Keliautojams rekomenduojama:

1) Karštis sunaikina virusus bei bakterijas, todėl stenkitės vartoti termiškai apdorotus produktus. Įvairias salotas su šviežiomis daržovėmis bei vaisiais, termiškai neapdorotas jūros gėrybes derėtų rinktis atidžiau. Nepamirškite, kad kai kurios žuvų rūšys (tropinės, rifinės, raudonos žuvys, jūros lydekos bei ešeriai) savyje kaupia toksinus.

2) Venkite gatvės maisto, jei nežinote, kokiomis sąlygomis ir kada jis buvo paruoštas. Stenkitės valgyti sertifikuotose maitinimo įstaigose. Jeigu nesate tikri dėl jums patiekto maisto kokybės, verčiau mandagiai atsisakykite patiekalo ar/ir gėrimo.

3) Kad jūsų organizmas geriau ir greičiau prisitaikytų prie naujos šalies, pirmosiomis viešnagės dienomis vertėtų atsisakyti patiekalų, kurie yra aštrūs ar paruošti su daug augalinio aliejaus.

4) Karštame klimate mikrobai dauginasi itin aktyviai, todėl šiltuosiuose kraštuose kiekvieną žaizdelę ar įdrėskimą vertėtų nedelsiant apdoroti antiseptikais.

5) Atsiminkite, kad staigūs ir dideli temperatūrų pokyčiai, kuriuos organizmas išgyvena, kai jūs, pavyzdžiui, iš karšto lauko pereinant į kondicionieriaus vėsinamas patalpas, gali sukelti peršalimą. Aukšta temperatūra ir drėgmė taip pat gali tapti dermatitų (odos uždegimų) priežastimi.

6) Maudydamiesi jūroje ar baseine venkite vandens patekimo į burną. Vandenyje gali būti žarnyno infekcijas sukeliančių virusų. Žarnyno virusai į organizmą dažniausiai patenka per burną. Skirtingai nei bakterijos, maiste jie nesidaugina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje