-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 auksinių patarimų naminės picos kepėjams. Picerijas galėsit pamiršti!

Vasario 9-ąją minima Tarptautinė picos diena, tad kaipgi praleisite tokią gerą progą suvalgyti šio kepinio? Pagirtina, jei picą kepsite patys, o jei jaučiatės dėl to kiek netvirtai, štai 10 patarimų, kurie pravers visiems – ir naujokams, ir patyrusiems.
Naminė pica
Naminė pica / Vida Press nuotr.

Apie tešlą:

1. Picos tešla labai paprasta: miltai + mielės + vanduo + alyvuogių aliejus. Dar prireiks ir žiupsnio druskos bei šaukštelio cukraus. Miltai – picos pado pagrindų pagrindas, juos rinkitės geros kokybės smulkius kvietinius, kai kuriose parduotuvėse net galit rast specialių, skirtų būtent picai. Mieles galima rinktis šviežias, galima sausas, o vandenį naudokite drungną (kitaip – vasarošiltį). Cukrus reikalingas mielėms „pabudinti“, o aliejų į tešlą įminkykite pačioje pabaigoje.

2. Tešlą kildinkite trumpai šilumoje arba ilgai vėsioje temperatūroje. Šilumoje tešla turėtų pakilti maždaug per valandą (kol tūris padvigubės). Rasite nemažai receptų, kuriuose patariama tešlą kildinti (tiksliau – brandinti) keliolika ar keliasdešimt valandų. Jei turite laiko ir noro eksperimentuoti, palaikykite uždengtą tešlą šaldytuve parą ar net dvi ir įsitikinkite, kaip skiriasi toks išlauktas picos padas.

Apie padažą:

3. Pagal daugelį receptų picos padą pirmiausiai reikia patepti pomidorų padažu. Jo verta pasigaminti iš anksto, o kiek nesunaudojate, galite užšaldyti. Padažo receptas visai paprasta: reikės storadugniame puode alyvuogių aliejuje pakepinti labai smulkiai supjaustytą svogūną, išspausti 2 skilteles česnako, tada supilti kuo geresnės kokybės (idealu – itališkų) luptų smulkintų pomidorų skardinę, įberti arbatinį šaukštelį rudojo cukraus, pagal skonį druskos, pipirų ir džiovintų žolelių – bazilikų ir / ar raudonėlių. Keliolika minučių stebint procesą, retkarčiais pamaišant ir šakute patraiškant stambesnius pomidorų gabalėlius. Padažas paruoštas.

Vida Press nuotr./Naminė pica, aptepta padažu
Vida Press nuotr./Naminė pica, aptepta padažu

4. Netepkite picos padažo iki pat pado kraštelių – palikite maždaug vieną centimetrą, padažas nenuvarvės per kraštus, taip pat turėsite tą tokį geidžiamą traškų picos kraštelį. Nedidelei, 20–22 cm skersmens, picai užteks poros valgomųjų šaukštų padažo, didelei – 3–4 šaukštų. Svarbu ištepti plonai ir tolygiai.

Apie sūrį:

5. Nenaudokit picai labai lieso sūrio ar „sūrio gaminių“, geriausiai tam tinka natūralaus riebumo pieno mocarela. Ją galima stambiai tarkuoti, bet verčiau suplėšyti pirštais ir dėlioti ant picos pagrindą jau dengiančių produktų bei padažo.

6. Kartais picos viršų sudaro tik sūriai, prisiminkite kad ir populiarią keturių sūrių picą. Sūrį rinkitės geros kokybės, kas, kad jis išsilydo. Yra nemažai receptų, kuriems reikia rikotos, pusminkščio ožkų pieno sūrio, nebijokite išbandyti ir jų.

Vida Press nuotr./Pica
Vida Press nuotr./Pica

Apie viršaus ingredientus:

Svarbu, kad visi ingredientai, kurių prikrovėte ant picos viršaus, iškeptų vienu metu.

7. Renkant produktų derinį picos viršui vadovaukitės taisykle „mažiau yra geriau“. Pagrindinių produktų geriau tebūnie 2–3 (žinoma, galima ir daugiau, jei jie dera tarpusavyje), o ne visi likučiai, kurių tik yra šaldytuve.

8. Svarbu, kad visi ingredientai, kurių prikrovėte ant picos viršaus, iškeptų vienu metu. Kas bus, jei picą apkrausit jau iškepta vištiena ar kumpiu ir, tarkime, saldžiosios paprikos juostelėmis ar baklažano gabaliukais? Pagrindas iškeps, mėsa apskrus, o daržovės dar nebus iškepusios. Tad tokias daržoves, kaip paprikos, baklažanai, pomidoriukai, verta iškepti iš anksto, tarkim, kol kyla tešla.

Vida Press nuotr./Naminė pica
Vida Press nuotr./Naminė pica

9. Neužtenka sumėtyt visų picos viršaus ingredientų bet kaip: pirmiausia tepamas padažas, tada dėliojamos daržovės, mėsa ar kiti produktai, ant šių dedamas sūris ir galiausiai džiovintos žolelės ar kiti papildomi priedai. Žalėsių, tokių, kaip švieži bazilikai, gražgarstės, neverta kepti. Jais apdėliosite jau iškepusią picą. Išimtis gali būti špinatai (kai siekiama, kad jie sukristų) ar rozmarinai (jie dažnai paskanina picą su bulvėmis ir kepami pakvimpa).

Apie kepimą:

Kuo orkaitė karštesnė, tuo trumpiau pica keps, tuo atidžiau ją reikia prižiūrėti.

10. Pica kepama didelėje kaitroje, galite net įkaitinti orkaitę iki didžiausios galimos temperatūros. Bet rasite receptų, kuriuose nurodoma įkaitinti iki 200–220 laipsnių. Kuo orkaitė karštesnė, tuo trumpiau pica keps, tuo atidžiau ją reikia prižiūrėti. Jei picas kepate dažnai, pagalvokite apie galimybę įsigyti picos akmenį, jis padeda karščiui pasiskirstyti tolygiau, jį sudaranti medžiaga gerai sugeria drėgmę, padas išeina skaniai traškus.

Vida Press nuotr./Formuojamas picos padas
Vida Press nuotr./Formuojamas picos padas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius