Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

10 produktų, kurių verta atsisakyti vengiant cukraus. Jiems yra alternatyvų

Dėl to, kiek cukraus derėtų suvartoti, net mitybos specialistų nuomonė nėra vieninga. Vieni ragina daryti radikalius žingsnius ir visai ar kone visai jo atsisakyti, kiti pataria vengti cukrumi piktnaudžiauti atidžiau studijuojant produktų etiketes, dažniau gaminant maistą patiems. Štai produktų dešimtukas, kuris gerokai padidina suvartojamo cukraus kiekį, puiku bent jau tai, kad jiems nesunkiai galima rasti alternatyvų.
Sausi pusryčiai
Sausi pusryčiai / Vida Press nuotr.

Sausi pusryčiai. Spintelėje turint dėžutę sausų dribsnių, o šaldytuve – pieno ar jogurto, pusryčius galima pasiruošti per minutę. Kitas klausimas, kokia bus jų vertė. Spalvomis ir įvairiais herojais traukiančiose dribsnių dėžutėse dažnai yra itin daug pridėtinio cukraus, ypač jei tai produktas su įvairiomis glazūrom, mirgantis spalvomis. Tad labai atidžiai studijuokite etiketes.

Alternatyvos cukraus kupiniems pusryčių dribsniams – becukriai dribsniai, kurių taip pat galima rasti, arba naminė granola, į kurią ką dėsite, tą ir turėsite.

Konservuoti vaisiai. Prieš daugiau kaip 20–30 metų Lietuvoje buvo galima dažniau nusipirkti konservuotų, o ne šviežių egzotiškų vaisių. Tačiau dabar situacija visiškai kita – visus metus turime šviežių vaisių, neretai atkeliaujančių iš tų šalių, kuriose yra pats jų sezonas. O konservuoti vaisiai dažnai plaukioja cukraus kupiname sirupe, kuriame netenka ir bet kokių vertingų maisto medžiagų, ir patys tampa saldumynu.

Alternatyva sirupe konservuotiems vaisiams – švieži, o jei norisi, kad būtų saldesni, galima juos trumpai karamelizuoti ar pagardinti trupučiu tokių saldiklių, kaip medus, klevų sirupas.

Vida Press nuotr./Konservuoti persikai sirupe
Vida Press nuotr./Konservuoti persikai sirupe

Džiovinti vaisiai ir uogos. Šie produktai gali būti, o ir būna kupini vitaminų, vertingų maistinių medžiagų, jei yra tinkamai paruošti, nepapildyti jokiais priedais. Bėda ta, kad kai kurie jų natūraliai sudžiovinti nėra itin saldūs, o tai „sprendžiama“ juos gerokai pasaldinus. Tad ieškokite informacijos ant pakuočių ir rinkitės tokius, kuriuose pridėtinio cukraus nėra.

Riešutų sviestas. Galbūt nustebsite, apie kokį cukrų kalbama. Tačiau jei atidžiau paanalizuosite etiketes, rasite tokio riešutų sviesto, kuriame yra pridėtinio cukraus. Laimė, Lietuvoje turime puikių nedidelių gamintojų, kurių produktuose naudojami tik riešutai ir daugiau nieko. Tokius gaminius verčiau ir rinkitės. Arba riešutų sviesto pasigaminkite patys.

Vida Press nuotr./Riešutų sviestas
Vida Press nuotr./Riešutų sviestas

Jogurtai su priedais. Jogurtas pusryčiams ar užkandžiui – dar vienas paprastas, greitas variantas. Tačiau jei renkatės ne natūralų jogurtą, bet paskanintą priedais, atkreipkite dėmesį, kiek cukraus jame yra. Neretai nustebsite. Tad geriau pirkti natūralų jogurtą, o jei norisi saldumo, įsimeskite kokį šaukštelį natūralios naminės uogienės.

Javainių batonėliai. Rankinėje ar stalčiuje turimas javainių batonėlis gali trumpam išgelbėti užklupus badui, bet ir vėl verta analizuoti sudėtį. Cukraus dažnas gamintojas nepagaili, ypač gaila, kad nemažai jo yra produktuose, orientuotuose į vaikus. Ieškokite javainių batonėlių, pasaldintų džiovintais vaisiais, uogomis, datulėmis, bus žymiai sveikiau.

Šokoladiniai avižinių dribsnių miusli batonėliai
Receptas: Šokoladiniai avižinių dribsnių „miusli“ batonėliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 12
Receptas
Ingredientai
Chia sėklos: 1.00 valg. š. (juodųjų)
Klevų sirupas: 125.00 ml
Vanduo: 60.00 ml
Džiovintos figos: 100.00 g (supjaustytų gabaliukais)
Migdolai: 160.00 g (80 g plokštelių ir 80 g smulkintų riešutų)
Kakava: 25.00 g (raw)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C. Kepimo indą (20x20cm) išklokite pergamentiniu popieriumi.

2. Į dubenį suberkite chia sėklas ir supilkite vandenį. Išmaišykite ir palikite apie 10 min. išbrinkti. Tada supilkite klevų sirupą, suberkite miltus, avižinius dribsnius, figas, migdolų plokšteles, kakavą, vanilės ekstraktą ir susmulkintus migdolus, viską sumaišykite.

3. Masę sukrėskite į paruoštą kepimo indą ir paskirstykite per visą paviršių, galiausiai gerai suplokite, suspauskite, kad viršus būtų tolygus ir visi kraštai prisipildytų mase.

4. Kepkite 30 min., arba kol gražiai patamsės.

5. Išimkite iš orkaitės ir visiškai atvėsinkite kepimo inde. Tada išimkite ir dantytu peiliu supjaustykite norimo dydžio batonėliais (aš supjausčiau į 8 dalis).

Suskleisti
Tahini, goji ir kokosų batonėliai
Receptas: Tahini, goji ir kokosų batonėliai
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.3 / 3
Receptas
Ingredientai
Goji uogos: 40.00 g (džiovintų)
Moliūgo sėklos: 40.00 g
Tahini pasta: 50.00 g
Datulės: 6.00 vnt. (Medjool; be kauliukų)
Kokosų aliejus: 1.00 valg. š. (nerafinuoto)
Kaip gaminti

1. Trintuvo inde išsukame datules su kokosų aliejumi iki vientisos masės, šiek tiek šviesesnės, negu buvo iš pradžių. Dedame į dubenėlį kartu su ožerškio uogomis, kokosų drožlėmis, moliūgų sėklomis, migdolų sviestu ir tahiniu. Viską gerai išmaišome, nebijokite to daryti rankomis.

2. Gautą masę dedame į metalinę13 × 13 cm formą be dugno, pastatytą ant nedidelės skardos ar kito lygaus paviršiaus, tolygiai paskirstome, paspaudžiame ir dedame į šaldymo kamerą. Laikome šaldymo kameroje bent porą valandų, o geriausia – per naktį.

3. Ištraukiame formą iš šaldymo kameros, peiliu prie sienelės apipjauname sustingusią masę ir išimame iš formos. Supjaustome į pailgas juostas, o šias susmulkiname nedideliais gabalėliais.

4. Laikome šaldymo kameroje. Rekomenduojame suvartoti per mėnesį.

Patarimas: Batonėliams nurodome naudoti 13×13 cm metalinę formelę be dugno, bet jeigu jos neturite, tai ne problema: paprastą mažą kepimo formelę išklokite maistine formele ir suformuokite reikiamą batonėlių dydį, neužpildydami pilnos formelės.

Suskleisti

Pirktinis salotų padažas. Salotų padažą nesunku susiplakti patiems, bet kartais kyla pagunda dar labiau viską pagreitinti ir griebti jau paruoštą buteliuką parduotuvėje. Ne visi produktai blogi, tačiau yra tokių, kuriuose cukrus dėl skonio paryškinimo vaidina svarbų vaidmenį. Tad gal geriau sugaišti tas kelias minutes ir gamintis padažą patiems – dėl paprastesnės ir sveikesnės sudėties.

Paruoštas pomidorų padažas ar kečupas. Galite nustebti, kodėl į tokius „rimtus“ padažus dedama cukraus? Jei jo nedaug, tai nėra didelė nuodėmė – cukrus ir subalansuoja skonį, atsveria rūgštumą, ir yra natūralus skonio stipriklis. Net verdant naminį pomidorų padažą žiupsnis cukraus gali labai praversti. Tačiau pirktiniuose padažuose pasitaiko, jog cukraus stebėtinai daug. Tad ir vėl – palyginkite kelių gamintojų produktus ir rinkitės to, kurio etiketėje ingredientų kuo mažiau. Tokiu principu pataria vadovautis 15min kalbinta maisto kokybės specialistė Asta Kairiūkštė.

123rf.com/Kečupas
123rf.com/Kečupas

Kisieliaus paruoštukai. Labai patogu iš pakuotės išimti nemažą kubelį, mesti jį į verdančio vandens puodą ir po poros minučių mėgautis garuojančiu kisieliumi. Tačiau tokio operatyvumo kaina – cukraus kiekis, kurio jūs nesirinkote, bet parinko gamintojas. Taip, ir naminiam kisieliui reikia saldumo, tad ir cukraus, tačiau patys galite rinktis jo kiekį, o gėrimą skaninti įvairiausių uogų, vaisių tyrėmis, šaldytomis gėrybėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas