15min be reklamos
Publikuota 2022 01 03, 16:00

20 receptų, vertų išbandyti sausį: ir lengvų patiekalų, ir jaukaus maisto gerbėjams

Metai startavo su lietumi, tad pilkos dienos kai kam lemia ir niūrią nuotaiką. Tačiau toli gražu ne visiems, nes daliai žmonių metų startas – tai nauja pradžia, o ji visada intriguoja. Kokios nuotaikos bebūtumėt, prisiminkite, jog maistas savijautai daro didžiulę įtaką. Siūlome dvi dešimtis patiekalų, kurie itin tiks sausį.
Šilta grikių mišrainė su morkomis ir baltuoju sūriu
Šilta grikių mišrainė su morkomis ir baltuoju sūriu / Shutterstock nuotr.

Salotos ir mišrainės:

Receptas: Skrudintų avinžirnių ir morkų salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.1 / 20
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (po šaukštą pačioms salotoms ir padažui)
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š. (galite perpus su rūkyta)
Pankolių sėklos: 1.00 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Avinžirniai: 800.00 g (tai yra 2x400 g skardinės arba atitinkamo kiekio virtų; nusausintų)
Morkos: 3.00 vnt. (nuskustos ir supjaustytos ilgomis „virvelėmis“)
Žolelės: 1.00 sauja (mėtų, bazilikų, kalendrų, petražolių)
Halumi sūris: 200.00 g
Citrinos sultys: 2.00 valg. š. (padažui)
Medus: 1.00 valg. š. (padažui)
Kaip gaminti

1. Didelėje keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus. Suberkite visus prieskonius ir druską ir kepinkite apie 1–2 minutes, kol pasklis aromatas. Tada suberkite nusausintus avinžirnius ir maišydami toliau kepkite, kol avinžirniai apskrus ir gerai pasidengs prieskoniais (apie 5 min.).

2. Į dubenėlį supilkite padažo ingredientus ir gerai sumaišykite. Tada į tą patį dubenį sudėkite morkų „virveles“, žalumynus, sutarkuotą sūrį ir lengvai pamaišykite, kad jie visi pasidengtų padažu. Išdalykite morkas į serviravimo lėkštes, o ant viršaus užberkite skrudintų avinžirnių, papuošdami keliomis juostomis morkų spiralių.

Salotos skanios tiek šiltos, tiek atvėsusios, kambario temperatūros.

Suskleisti
Receptas: Mišrainė su perlinėmis kruopomis
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 85
Receptas
Ingredientai
Perlinės kruopos: 300.00 g (virtų)
Morkos: 2.00 vnt. (virtos)
Salierai: 2.00 vnt. (lapkočiai)
Kaliaropė: 1.00 vnt.
Apelsinai: 2.00 vnt.
Majonezas: 2.00 valg. š.
Žirniai: 1.00 st. (tinka ir šaldyti, ir konservuoti)
Kaip gaminti

1. Morkas ir kaliaropes nulupkite ir supjaustykite vienodo dydžio kubeliais. Jei naudojami šaldyti žirneliai, juos suberkite į verdantį vandenį ir pavirkite 7 min. Paskui nukoškite ir ataušinkite. Konservuotus tereikia nuvarvinti.

2. Salierų lapkočius supjaustykite plonais griežinėliais, apelsinus nulupkite, išskirstykite skiltelėmis, šias supjaustykite mažesniais gabaliukais.

3. Visus produktus (jie turi būti vienodos temperatūros) sumaišykite ir pagardinkite majonezu. Paruoštą mišrainę reikėtų porą valandų palaikyti šaldytuve, kad visi skoniai gerai susimaišytų.

Suskleisti
Receptas: Šilta grikių mišrainė su morkomis ir baltuoju sūriu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 74
Receptas
Ingredientai
Grikiai: 250.00 g
Varškės sūris: 100.00 g (baltojo)
Morkos: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 5.00 ml (šlakelis - kepti)
Kaip gaminti
  1. Grikius išvirkite. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite. Svogūną nulupkite ir supjaustykite gabalėliais.
  2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite tarkuotas morkas ir smulkintą svogūną. Troškinkite, kol suminkštės.
  3. Suberkite į troškintas morkas grikius ir dar kiek patroškinkite. Pagal skonį pagardinkite pipirais, pasūdykite.
  4. Baltą varškės sūrį supjaustykite riekelėmis, įtrinkite smulkintais česnakais, ir apkepkite 160 laipsnių orkaitėje ant grotelių, kol sušils ir suminkštės (galima kepti ir keptuvėje). 
  5. Į lėkštę suberkite troškintus grikius, ant viršaus išdėliokite sūrį.
  6. Ši mišrainė skani su šviežiomis daržovėmis: agurkais, pomidorais, žalialapėmis salotomis.
Suskleisti
Receptas: Skandinaviškos salotos su ruginės duonos skrebučiais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 5
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.20 kg (nedidelių)
Duona: 3.00 riekės (ruginės, supjaustytos į 2-3 cm gabaliukus)
Krapai: 1.00 sauja (šviežių)
Ančiuviai: 5.00 vnt. (konservuoti aliejuje)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Actas: 0.50 valg. š. (raudonojo acto)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Prieskoniniai žalumynai: 80.00 g (mėgstamų)
Ridikėliai: 50.00 g (supjaustytų)
Vištienos krūtinėlė: 2.00 vnt. (keptos, be odos)
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180-200 °C laipsnių temperatūros. Kubeliais pjaustytą duoną dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite apie 15 minučių, vidury kepimo apversdami.

2. Virkite bulves dideliame pasūdyto verdančio vandens puode 20 minučių, kol jos suminkštės.

3. Pusę krapų, visus ančiuvius, alyvuogių aliejų, actą ir česnaką su dviem šaukštais vandens sutrinkite iki padažui tinkamos konsistencijos.

4. Dar šiltas, nusausintas ir per pusę perpjautas bulves dėkite į dubenį kartu su žalėsiais, plonai pjaustytais ridikėliais ir plėšyta vištiena. Supilkite padažą, gerai išmaišykite. Sudėkite ruginės duonos skrebučius, tada atsargiai įmaišykite į likusius supjaustytus krapus.

Suskleisti

Sriubos:

Receptas: Gardi ir švelni žiedinių kopūstų sriuba su porais ir pupelėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.8 / 15
Receptas
Ingredientai
Porai: 1.00 vnt. (didelis, nupjautais kietais žaliais lapais)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (500–600 g svorio)
Daržovių sultinys: 500.00 ml (arba vandens)
Pupelės: 1.00 st. (virtų baltųjų (tinka ir konservuotos))
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (kapotų šviežių)
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (kapotų šviežių)
Kaip gaminti

1. Plonais žiedais supjaustykite porą, žiedinį kopūstą padalinkite žiedynais.

2. Plačiame puode ant vidutinės kaitros įkaitinkite aliejų, sudėkite porus ir pamaišydami kepinkite, kol suminkštės – apie 5 min. Į puodą suberkite ir kopūsto žiedynus, išmaišykite ir pakepinkite 5 min.

3. Į puodą supilkite vandenį, uždenkite ir virkite tol, kol žiediniai kopūstai bus tokie minkšti, kad nesunkiai juos sutrintumėte šakute. Į virimo pabaigą suberkite pupeles (saujelę pasilikite atsidėję), pakaitinkite, kad ir pupelės būtų karštos, o tada nukelkite puodą nuo kaitros ir įmerkiamu elektriniu trintuvu sutrinkite viską iki vientisos tyrės, jei pernelyg tirštą, galite įpilti dar verdančio vandens.

4. Berkite druskos, negailint – pipirų, taip pat kapotų rozmarinų ar nuskabytų čiobrelių lapelių. Pateikdami į kiekvieną dubenėlį dar įberkite pasiliktųjų pupelių ir pašlakstykite kokybišku alyvuogių aliejumi. Skanaus!

Suskleisti
Receptas: Imbieru ir sojos padažu pagardinta vištienos sriuba
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 17
Receptas
Ingredientai
Ryžių spagečiai: 100.00 g
Imbieras: 1.00 vnt. (šviežias; pusės nykščio dydžio gabaliukas)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Svogūnai: 3.00 vnt.
Vištiena: 100.00 g (filė)
Sojos padažas: 50.00 ml (šviesaus)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Čili prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Iš pradžių išvirkite ryžių spagečius. Išvirusius juos nupilkite šaltu vandeniu ir atidėkite.

2. Į didelį puodą supilkite vištienos sultinį, įberkite maždaug 8 arbat. šaukšt. nulupto ir smulkiai supjaustyto imbiero, česnaką ir griežinėliais supjaustytus svogūnus. Vištienos sultinį užvirkite ir palikite lengvai virti ant vidutinės ugnies.

3. Tuomet į sultinį supilkite sojos padažą, įberkite žiupsnelį druskos, čili paprikos ir smulkiai pjaustytą vištienos filė. Sriubą 5 minutes virkite ant vidutinės ugnies.

4. Praėjus nurodytam laikui, suberkite į sriubą ryžių spagečius, puodą nukelkite nuo ugnies ir prieš patiekdami palaikykite uždengtą dar 5 minutes.

Suskleisti
Receptas: Džiovintų žirnių sriuba
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.8 / 56
Receptas
Ingredientai
Sultinys: 2.00 l (paukštienos)
Žirniai: 500.00 g (500-600 džiovintų)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt. (stiebas)
Bulvės: 4.00 vnt. (4-5)
Morkos: 1.00 vnt.
Raudonėliai: 1.00 arbat. š.
Čiobreliai: 1.00 arbat. š.
Kumpis: 150.00 g (vytintas)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (Dižono)
Salierai: 1.00 vnt. (stiebas)
Kaip gaminti
  1. Nuplautus žirnius suberkite į dubenį, užpilkite sultiniu ir porą valandų mirkykite. Kumpį supjaustykite juostomis, paskrudinkite jas sausoje keptuvėje. Palikite atvėsti. Morką nuskuskite, nuplaukite, sutarkuokite šiaudeliais. Saliero stiebą supjaustykite griežinėliais, nuskustas bulves – kubeliais. Nuluptus svogūnus susmulkinkite.
  2. Puode įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus. Sudėkite smulkintus svogūnus, morkas, salierų stiebus ir 5 minutes pakepinkite. Suberkite džiovintus prieskonius, išmaišykite, kepinkite dar penkias minutes. Supilkite sultinį su žirniais. Kai užvirs, ugnį sumažinkite iki vidutinės ir virkite, kol žirniai suminkštės.
  3. Suberkite smulkintas bulves, pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų, druskos. Virkite apie 10 minučių. Nukėlusi nuo ugnies, įmaišykite šaukštelį garstyčių. Į kiekvieną sriubos dubenėlį įdėkite po kelias skrudinto kumpio riekeles, užberkite šviežių smulkintų krapų.  
Suskleisti
Receptas: Tiršta lašišų sriuba
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 25
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 4.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Morkos: 1.00 vnt. (didesnė)
Petražolės: 70.00 g (smulkintos)
Lašiša: 350.00 g (filė)
Krapai: 2.00 valg. š.
Karis: 2.00 g (1/2 arbat. š.)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (Dižono)
Peletrūnas: 2.00 g
Laiškiniai česnakai: 1.00 sauja
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Bulves nulupkite, supjaustykite nedideliais kubeliais ir išvirkite. Sutarkuokite morkas, susmulkinkite petražoles. Jas suberkite į įkaitintą keptuvę ir kepkite 3–4 minutes, kol švelniai paruduos. Į puodą su verdančiu litru vandens suberkite karį, įdėkite filė, žiedinius kopūstus, laiškinius česnakus ir virkite ant silpnos ugnies 5–8 minutes.
  2. Išgriebkite žuvį ir sutrinkite šakute. Nusunkite bulves ir sutrinkite šakute. Į košę suberkite peletrūnus, sudėkite Dižono garstyčias ir gerai išmaišykite. Bulvių košę, trintą lašišą sudėkite į puodą ir pavirkite kelias minutes. Pagardinkite druska,  pipirais ir smulkintais krapais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti

Rimtieji patiekalai:

Receptas: Lašiša su daržovėmis
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.9 / 42
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 800.00 g
Svogūnai: 2.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Salierai: 70.00 g (gabalėlis)
Petražolės: 70.00 g (70 - šaknies ir lapelių)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Vynas: 2.00 valg. š. (balto sauso)
Peletrūnas: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Miltai: 1.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (trynys)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Gabalėliais supjaustytą žuvį pasūdykite ir 30 min. laikykite šaldytuve.

2. Žuvies nuopjovas užpilkite dviem stiklinėmis pasūdyto vandens, išvirkite sultinį ir nukoškite.

3. Nuvalytas daržoves supjaustykite šiaudeliais ir sudėkite į šaukštu sviesto pateptą keptuvę. Ant daržovių sudėkite žuvis, apšlakstykite vynu, apibarstykite peletrūnais, uždenkite ir troškinkite ant mažos ugnies 20 min.

4. Kitoje keptuvėje ištirpinkite likusį sviestą, įberkite miltų, išmaišykite ir atskieskite žuvų nuoviru. Pasūdykite, įberkite žiupsnelį cukraus ir 10 min. kaitinkite. Šiek tiek ataušinkite, supilkite trynį ir maišydami dar pakaitinkite, bet neužvirinkite.

5. Šiuo padažu užpilkite žuvies gabalėlius su daržovėmis ir papuoškite petražolių lapeliais.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Receptas: Kiaulienos troškinys su bulvėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 56
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 500.00 g
Prieskoniai: ( įvairūs pagal skonį, nebijokite eksperimentuoti) 3.00 žiupsnelis
Vynas: 400.00 ml (raudono sauso)
Alyvuogių aliejus: 30.00 ml
Bulvės: 10.00 vnt.
Sojos: 2.00 vnt. (2 valg. š.)
Kaip gaminti
  1. Mėsą supjaustykite nedideliais gabalėliais, pabarstykite prieskoniais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir užpilkite vynu (kad mėsą dubenėlyje vos vos apsemtų).
  2. Mėsą padėkite į šaldytuvą ir bent porą valandų marinuokite (jei norite galite palikti per naktį).
  3. Mėsą apkepkite gerai įkaitintoje keptuvėje, į ją įpilkite dar šiek tiek vyno ir palaukite kol išgaruos alkoholis, tada sudėkite stambiais kubeliais supjaustytas bulves, įpilkite pora šaukštų  sojos, šlakelį vandens ir viską troškinkite ant mažos ugnies kol bulvės suminštės.

Pagaminsite per 1 valandą, neskaičiuojant marinavimo laiko.

Receptas Lauros Kanevičiūtės, http://virtuvesuzrasai.blogspot.com/

Suskleisti

Receptas: Varške, kumpiu ir sūriu įdarytos paprikos

Receptas: Makaronų apkepas su vištiena ir brokoliais
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 6
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 800.00 g
Pomidorai: 6.00 vnt. (maži)
Fermentinis sūris: 200.00 g
Grietinėlė: 200.00 ml
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Sviestas: 40.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (jūsų mėgstamų; pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Sutarkuokite sūrį, susmulkinkite svogūną bei česnakus. Brokolius suskaldykite nedideliais žiedynais bei apvirkite pasūdytame vandenyje.

2. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C laipsnių temperatūros ir per tą laiką išvirkite makaronus pasūdytame vandenyje pagal nurodymus ant jų pakuotės.

3. Kol makaronai virs, nedideliais gabaliukais supjaustykite vištieną bei sudėkite ją į keptuvėje įkaitintą aliejų. Pamaišykite ir pakepkite apie keletą minučių ir tuomet perdėkite į dubenį.

4. Keptuvėje ištirpdykite sviestą bei suberkite svogūnus. Kepkite ant silpnos ugnies, kol jie taps skaidrūs. Suberkite česnakus, grietinėlę suplakite su kiaušiniu, įberkite druskos ir pipirų bei viską suverskite į keptuvę su svogūnais.

5. Į kepimo indą, tinkamą kepti orkaitėje, įpilkite šaukštą aliejaus, suverskite makaronus bei sumaišykite. Užberkite sūrio bei išmaišykite. Tolygiai ant viršaus suberkite vištieną, išdėliokite brokolius bei pusiau perpjautus pomidorus. Supilkite grietinėlę su svogūnais, suberkite likusį sūrį, kepimo indą kiškite į orkaitę bei kepkite apie 20-30 minučių.

Suskleisti
Receptas: Prieskonių prisodrintas vištienos troškinys su džiovintais abrikosais
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
4.0 / 19
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 1.00 kg (be kaulų ir odos (labiausiai tinka šlaunelių mėsa, bet galima naudoti ir krūtinėlės filė))
Džiovinti abrikosai: 150.00 g (nuplautų ir supjaustytų pusiau)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (malto)
Kalendros: 1.00 arbat. š. (maltos; ir pluoštas kapotos šviežios; patiekimui)
Gvazdikėliai: 4.00 vnt.
Kardamonas: 4.00 vnt. (ankštys; šiek tiek patraiškytos)
Česnakai: 3.00 skiltelės (sutraiškytos)
Cinamonų lazdelė: 1.00 vnt. (arba 1 šaukštelis malto cinamono)
Imbieras: 1.00 vnt. (pusės nykščio dydžio šviežio gabaliukas, sutarkuotas)
Svogūnai: 2.00 vnt. (smulkiai supjaustyti)
Konservuoti pomidorai: 1.00 vnt. (skardinė (jei jie nepjaustyti, kiek pasmulkinkite))
Rafinuotas rapsų aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite aitriosios paprikos dribsnius, kuminą, maltą kalendrą, gvazdikėlius, kardamoną, česnaką ir imbierą. Užpilkite šį mišinį keliais šaukštais šilto vandens – turite gauti rupią tirštą košelę. Atidėkite į šalį.

2. Vištieną supjaustykite maždaug kąsnio dydžio gabaliukais.

3. Plačiadugnėje keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitinkite šiek tiek aliejaus, įmeskite cinamono lazdelę (arba suberkite cinamoną), 15 sekundžių pakepinkite, tuomet suberkite svogūnus, įberkite 3/4 šaukštelio druskos, pakepinkite 3–4 min., kol svogūnai ims minkštėti ir ruduoti. Sudėkite į keptuvę prieš tai pasigamintą prieskonių košelę, išmaišykite. Sudėkite vištieną, pakepinkite maišydami, kol vištiena pabals. Sudėkite abrikosus ir konservuotus pomidorus. Išmaišykite, įpilkite apie stiklinę vandens ir uždengę troškinkite ant nedidelės kaitros apie 25–30 min., kol vištiena bus paruošta. Jei skysčio atrodo daugoka, į pabaigą nudenkite keptuvę ir padidinkite kaitrą, kad skystis nugaruotų. Būtinai paragaukite, ar netrūksta druskos.

4. Leiskite patiekalui kelias minutes pailsėti, o tada patiekite su virtais ryžiais, pabarstę kapota šviežia kalendra.

Suskleisti
Receptas: Orkaitėje kepti kiaulienos šašlykai
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.1 / 20
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 800.00 g (sprandinės)
Svogūnai: 3.00 vnt.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Vynas: 1.00 st. (baltojo)
Vyno actas: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Sprandinę supjaustykite gabalėliais, svogūnus – storesniais žiedais. Svogūnus ir mėsą išmaišykite su druska ir pipirais. Tai geriausia daryti rankomis. Actą supilkite į vyną, išmaišykite ir užpilkite ant mėsos.

2. Mažiausiai keletą valandų leiskite mėsai pasimarinuoti šaldytuve. Geriausia ją palikti visai nakčiai.

3. Mėsos gabalėlius verkite ant iešmų. Vieną nuo kito atskirkite svogūnų žiedais. Kepkite orkaitėje apie 20 minučių.

Suskleisti

Skanėstai:

Receptas: Lazdyno riešutų sausainiai vos iš 4 ingredientų
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.4 / 10
Receptas
Ingredientai
Speltų miltai: 90.00 g (šviesių)
Cukrus: 40.00 g (šviesaus muskavado)
Sviestas: 90.00 g (kambario temperatūros)
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitiname iki 180°C laipsnių temperatūros, kepimo funkcija – be ventiliatoriaus. Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi.

2. Lazdyno riešutus paskleidžiame kepimo skardoje, kepame orkaitėje apie 10 minučių, kol apskrus. Jiems atvėsus, triname tarp delnų, kad nusiimtų luobelės.

3. Į trintuvo indą beriame lazdyno riešutus ir smulkiname iki smulkių trupinių. Tada dedame visus kitus ingredientus išskyrus sviestą ir sukame, kol ingredientai susimaišys.

4. Gabalėliais supjaustytą kambario temperatūros sviestą dedame į trintuvą su kitais ingredientais ir pulsuojančiu rėžimu sukame, kol viskas suiims į vieną masę. Kai jau matome, kad masė darosi vientisa būtinai nustojame sukti, nes kitaip keisis sausainių tekstūra.

5. Gautą masę padaliname į 12 dalių ir rankomis suvoliojame rutuliukus.

6. Dedame į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir paspaudžiame kad išeitų sausainių forma. Svarbu palikti tarpus tarp sausainių, nes kepant jie padidės. Dedame į šaldytuvą ir paliekame 20-30 minučių.

7. Kepame sausinius 15-17 minučių, kol šiek tiek apskrus.

8. Išimame sausainius iš orkaitės ir leidžiame 5 minutes atvėsti, tada perkeliame ant grotelių.

9. Sausainių viršų galite apšlakstyti šokoladu, bet labai skanu ir be jo.

Suskleisti
Receptas: Varškės sausainiai be pridėtinio cukraus
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 10
Receptas
Ingredientai
Varškė: 200.00 g
Bananai: 1.00 vnt. (didelis)
Razinos: 80.00 g
Juodasis šokoladas: 50.00 g (papuošimui)
Riešutai: 1.00 sauja (mėgstamų; papuošimui)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia sutrinkite bananą su kokosų kremu.

2. Visus birius ingredientus sumaišykite ir įmaišykite į banano ir kokosų kremo masę. Leiskite tešlai pastovėti apie 20 minučių.

3. Šlapiomis rankomis formuokite sausainius ir kepkite juos iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes.

4. Iškepusius ir dar šiltus sausainius apliekite tirpintu juoduoju šokoladu ir apibarstykite smulkintais riešutais.

Suskleisti
Receptas: Varškės keksas su šaldytomis uogomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.4 / 20
Receptas
Ingredientai
Varškė: 250.00 g (riebios, sausos)
Sviestas: 150.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Cukrus: 1.00 st. (nerafinuoto rudojo)
Speltų miltai: 1.50 st. (šviesių)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Vanilės ekstraktas: 0.25 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Šaldytos uogos: 0.50 st. (aviečių, spanguolių, šilauogių)
Liofilizuotos uogos: 2.00 arbat. š. (aviečių arba spanguolių miltelių; apibarstyti)
Kaip gaminti

O pabaigai, rekomenduoju baltus cukraus miltelius iškeisti į spalvotus lofilizuotų uogų miltelius. Aš rinkausi šaltyje džiovintų aviečių ir spanguolių miltelius. Jie kepiniui suteikia ne tik rausvos spalvos, bet ir gaivaus uogų skonio. Tokie spalvoti milteliai puikus pakaitalas tradiciškai pyragų apibarstymui naudojamai cukraus pudrai.

1. Visų pirma varškę pertrinkite per sietelį arba sutrinkite elektine kapokle, kad būtų vientisa ir be gumulėlių. Sviestą išlydykite. Miltus atskirame inde sumaišykite su kepimo milteliais ir druska.

2. Kiaušinius gerai išsukite su cukrumi, tada supilkite praaušusį lydytą sviestą ir įmaišykite pertrintą varškę, įlašinkite vanilės ekstrakto. Į paruoštą masę suberkite miltų ir kepimo miltelių mišinį ir užmaišykite gana tirštą tešlą. Į tešlą suberkite šaldytas neatitirpusias uogas, išmaišykite ir iš karto ją sukrėskite į kekso formą.

3. Keksinę ištepkite sviestu, galite iškloti kepimo popieriumi, į ją sukrėskite paruoštą tešlą. Tešlos viršų gražiai išlyginkite. Pašaukite kepti į įkaitintą iki 180 laipsnių karčio orkaitę 45-50 min., kol keksas gerai iškils ir pilnai iškeps. Ar keksas jau iškepęs tikrinkite mediniu pagaliuku.

4. Iškepusį keksą išimkite iš kepimo formos ir palikite ant grotelių praaušti. Pravėsusį keksą per sietelį apibarstykite lofilizuotų uogų milteliais. Pjaustykite ir valgykite visai šaltą.

Suskleisti
Receptas: Moliūgų keksas su apelsinais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 15
Receptas
Ingredientai
Moliūgo tyrė: 1.00 st.
Alyvuogių aliejus: 0.50 st.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Cukrus: 1.00 st. (nerafinuoto cukranendrių)
Miltai: 2.00 st. (šviesių speltų)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Apelsinai: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Meduolių prieskoniai: 1.00 arbat. š. (arba specialių prieskonių moliūgų pyragui)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (pabarstymui)
Kaip gaminti

Namie pasigaminti moliūgų tyrę visai nesudėtinga. Tai patogus moliūgų apdorojimo būdas, leidžiantis prapjautą didelį moliūgą išlaikyti ilgiau ir net užšaldyti. Ruošdami tyrę, moliūgą perpjaukite pusiau ir kiškite kepti į orkaitę. Iškepusio moliūgo minkštimą išskaptuokite ir sutrinkite. Kad moliūgų tyrė būtų kuo tirštesnė, ją per naktį nuvarvinkite tankiame kiaurasamtyje. Sausesnė moliūgų tyrė labiau tinka kepiniams.

Paruoštą tyrę galite iki savaitės laikyti šaldytuve arba užšaldyti vėlesniam naudojimui. 

1. Kiaušinius išplakite su cukrumi, tada iš lėto supilkite alyvuogių aliejų, po jo berkite prieskonius, sukrėskite moliūgų tyrę.

2. Apelsinus gerai nuplaukite su soda. Nuo vieno apelsino smulkiai nutarkuokite geltonąją žievelę ir išspauskite sultis, viską supilkite į kekso tešlą.

3. Miltus persijokite ir sumaišykite su kepimo milteliais, druska. Miltų mišinį supilkite į paruoštą tešlą, gerai išmaišykite.

4. Kekso kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, į ją supilkite paruoštą tešlą. Antrąjį apelsiną plonai supjaustykite riekelėmis ir gražiai uždėkite ant kekso viršaus, jį apibarstykite cinamonu. Pašaukite keksą kepti į įkaitintą 170 laipsnių orkaitę 50-60 minučių, kol gerai iškeps. Ar keksas jau iškepęs, tikrinkite įbesdami į jį medinį pagaliuką.

5. Iškepusį keksą palikte praaušti ant grotelių. Pjaustykite ir valgykite jau visai atšalusį.

Suskleisti
Receptas: Morenginis plokštainis su mandarinais
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.3 / 13
Receptas
Ingredientai
Cukrus: 120.00 g (ir dar 2 šaukštai pertepimui)
Cukraus pudra: 100.00 g
Miltai: 40.00 g
Žemės riešutai: 120.00 g
Grietinėlė: 350.00 ml (36 proc. riebumo; pertepimui)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š. (pertepimui)
Mandarinai: 1.00 vnt. (indelis konservuotų; pertepimui)
Kaip gaminti

Keisčiausias atradimas – tai, jog „ypatingasis kremas“, kaip jį įvardindavo mėgėjai, yra paprasčiausia plakta grietinėlė; tačiau brinkstantis morengas ir išsiskiriančios mandarinų sultys jai suteikia daug turtingesnį skonį. Beje, konservuotus mandarinus galite keisti bet kokiais kitais konservuotais vaisiais ar šviežiomis uogomis.

1. Orkaitę įkaitinkite iki 160 C laipsnių temperatūros.

2. Riešutus suberkite ant kepimo skardos ir pakepinkite orkaitėje 5-7 minutes, kol švelniai parus. Palaukite, kol atvės, suberkite į maisto trintuvą ir šiek tiek pasmulkinkite. Nemalkite iki miltų – plokštainyje turite jausti riešutų gabaliukus.

3. Baltymus supilkite į plakiklio indą ir pradėkite plakti. Kai jie suputos, pamažu suberkite visą cukrų ir plakite, kol baltymai taps standūs.

4. Kitame inde sumaišykite cukraus pudrą, miltus ir riešutus. Atsargiai įmaišykite sausus produktus į baltymus.

 

5. Orkaitę įkaitinkite iki 200 C laipsnių temperatūros.

6. Didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Morengo masę paskirstykite skardoje ir išlyginkite. Kepkite 10 minučių, tada sumažinkite kaitrą iki 160 C ir kepkite dar 5-10 minučių.

7. Iškeptą lakštą išimkite iš orkaitės ir perpjaukite skersai į tris lygias dalis. Palikite atvėsti.

8. Lakštams atvėsus, išplakite grietinėlę su cukrumi bei vanilės ekstraktu iki standumo. Mandarinus nuvarvinkite.

9. Sluoksniuokite plokštainį: dėkite lakštą morengo, sudėkite apie pusę grietinėlės, suberkite pusę mandarinų. Dėkite antrą morengo lakštą, likusią grietinėlę bei likusius mandarinus. Galiausiai uždenkite paskutiniu morengo lakštu. Plokštainį įvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve pernakt.

10. Prieš tiekdami apibarstykite cukraus pudra.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką