Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kepame riešutinius sausainius be jokių miltų

Sausainiai be miltų – nauja mada kulinarijoje, tinkanti netoleruojantiems glitimo ir laktozės. Jie paruošiami vos iš kelių ingredientų, o iškepa per keliolika minučių.
Žemės riešutų sviesto sausainiai
Žemės riešutų sviesto sausainiai / Vida Press nuotr.

Prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai cituojama sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad norint visavertiškai maitintis, reikėtų valgyti kuo daugiau skirtingų rūšių riešutų. Juos galima keisti ir kokybišku riešutų kremu, tinkamu dėti į sausainius.

Riešutų mirkymas didelės įtakos sveikatai neturi, bet tai gali paryškinti jų skonį, o kai kuriems tokia forma riešutus bus paprasčiau ir sukramtyti.

Nors sklando nuomonė, kad prieš valgant riešutus geriau pamirkyti, dr. E.Gavelienė teigia, jog tai daryti būtina ne visada. „Prieš valgant riešutus reikėtų nuplauti arba nuplikyti karštu vandeniu: taip sumažinamas toksinų ar kitų žalingų medžiagų kiekis, kuriais riešutai gali būti užteršti juos transportuojant. Riešutų mirkymas didelės įtakos sveikatai neturi, bet tai gali paryškinti jų skonį, o kai kuriems tokia forma riešutus bus paprasčiau ir sukramtyti. Be to, pašalinus išorinę riešuto luobelę sumažinamas skaidulų kiekis, todėl tokius riešutus gali valgyti dažnai pilvo pūtimo varginami asmenys“, – pastebi specialistė.

Anot gydytojos dietologės, riešutai vertinami dėl juose esančių mononesočiųjų riebalų, mažinančių širdies ligų riziką, organizmui svarbių mineralų, baltymų ir antioksidantų: „Riešutai – sotus produktas, puikiai tinkantis kaip užkandis tarp dienos valgymų ar kaip skirtingų patiekalų komponentas. Įvairios riešutų rūšys savo skoniais gali paįvairinti pabodusius patiekalus ar padažus. Visuose riešutuose galima rasti kalio, magnio, seleno, kalcio, folio rūgšties, skaidulinių medžiagų. Šios medžiagos itin reikalingos sklandžiai žarnyno veiklai užtikrinti. Vos 100 g riešutų galima rasti net 5–10 proc. paros skaidulų normos.“

Riešutai kaloringi, tad patartina per dieną jų suvalgyti apie 30 g – geriausia, kaip užkandį.

Be to, riešutuose gausu mikroelementų: kalio, kalcio, magnio ir kitų, tad riešutai yra tas maisto produktas, kurį verta skanauti kasdien. „Tiesa, būtina neužmiršti, kad jie kaloringi, tad patartina riešutų per dieną suvartoti apie 30 g – geriausia, kaip užkandį. Valgyti reikėtų po vieną riešutą, kruopščiai sukramtant ir pajaučiant skonio subtilybes. Šis procesas leidžia mokytis lėto, sąmoningo valgymo“, – pataria gydytoja dietologė.

Vida Press nuotr./Anakardžio riešutai
Vida Press nuotr./Anakardžio riešutai

Riešutų kremo skanaukime saikingai

Pasak gydytojos dietologės dr. E.Gavelienės, jei renkamės riešutų kremą, dar vadinamą ir „sviestu“, geriausia, kad jame nebūtų jokių priedų – tik riešutai. „Net ir aliejus riešutų kremo sudėtyje visai nebūtinas. Dažniausiai riešutų kremui naudojami anakardžiai, migdolai, žemės ir lazdyno riešutai. Renkantis kremą, verta patyrinėti jo sudėtį, nes sveikatai palankiausias – be jokių kitų komponentų. O riešutų kremo nauda – kaip ir riešutų: jei per dieną rekomenduojama jų suvalgyti 30–50 gramų, tai juos atstosiantį šaukštą riešutų kremo galima užsitepti ant vaisių skiltelių ar panaudoti gaminant žaliąjį kokteilį gamybai. Tai būtų geras užkandis priešpiečiams ar pavakariams“, – siūlo E.Gavelienė.

Vida Press nuotr./Anakardžių „sviestas“
Vida Press nuotr./Anakardžių „sviestas“

Be to, gydytoja dietologė įspėja, kad viena dažniausiai pasitaikančių alergijų – žemės riešutams, todėl tiek jų pačių, tiek kremo turėtų vengti alergiški žmonės.

ČIA rasite receptą, kaip patiems pasigaminti riešutų kremo.

Sausainiai be miltų, kvepiantys riešutais

Ingredientai:

  • 1 puodelis natūralaus žemės riešutų sviesto;
  • 3/4 puodelio cukraus;
  • 2/3 stiklinės cukraus pudros;
  • 1 kiaušinis;
  • 0,5 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 0,5 arbat. šaukšt kepimo miltelių.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC.

2. Sudėkite visus ingredientus į dubenį ir gerai išmaišykite. Jei tešla vis dar per minkšta, įberkite dar šaukštą ar du cukraus pudros, kad tešla dar labiau sutvirtėtų.

3. Padalykite sausainių tešlą į 12 dalių. Kiekvieną gabalėlį suvoliokite į rutuliuką ir šiek tiek suplokite. Dėkite sausainius ant kepimo popieriumi išklotos plačios skardos.

4. Kepkite sausainius apie 12 min. įkaitintoje orkaitėje. Iškepusiems leiskite šiek tiek atvėsti ant skardos, o paskui perkelkite sausainius ant grotelių, kad visiškai atvėstų ir tik tada ragaukite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius