Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Naujame Azijos maisto restorane – tarptautinė komanda, dim sum ir ypatinga antis

Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, Azijos šalių virtuvė labai mėgstama. Turime kinų ar indų restoranų, gyvuojančių ne vieną dešimtmetį, naujos vietos taip pat traukia smalsuolius. Kita vertus, panorus įdomesnio maisto, o ne mėsos ar baklažanų gabaliukų kisieliaus konsistencijos padaže, tenka pasukti galvą. Nedidelis meniu, ypatingas dėmesys ingredientams, patiekalų skoniui ir estetikai – tuo lankytojus pasišovė vilioti naujas restoranas pačiame sostinės centre.
Virtuvės šefas Gil Deoquino
Virtuvės šefas Gil Deoquino / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Centrinėje Vilniaus arterijoje, Gedimino prospekte, restoranas „Cantonese“ duris atvėrė prieš kelias savaites. „Moderni Azijos virtuvė“ toks papildinys iškaboje lydi pavadinimą.

Šios vietos savininkas – verslininkas Rytis Kričenas ir tai ne pirmas jo verslas, susijęs su maistu, tačiau pirmasis restoranas. Prieš kelerius metus jis buvo vienas iš projekto, tiekusio produktus iš ūkininkų miestiečiams, bendraįkūrėjų (jis ir toliau sėkmingai gyvuoja), jam priklauso „BAR Pahonia“ – baltarusių ir ukrainiečių bendruomenės itin pamėgtas baras Vilniuje.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Verslininkas Rytis Kričenas ir virtuvės šefas Gil Deoquino
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Verslininkas Rytis Kričenas ir virtuvės šefas Gil Deoquino

Naujasis restoranas duris atvėrė vietoje, kur jau buvo nemažai bandymų sukurti valgytojus traukiantį tašką – čia ruoštas ir veganiškas maistas, kurį laiką karaliavo vietnamietiška virtuvė. Tačiau šie projektai nebuvo sėkmingi.

R.Kričenas pasakoja senokai turėjęs viziją įkurti kokybiško Azijos maisto restoraną, kuris dvelktų prabanga ir išskirtinumu, būtų skirtas siauresniam gurmanų ratui. Tačiau kai susidėjus įvairiausioms aplinkybėms jam į akiratį pakliuvo dabartinės restorano patalpos, kur gali tilpti apie 140 svečių, koncepcija kiek pasikeitė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Restoranas „Cantonese“
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Restoranas „Cantonese“

Taip, Azijos virtuvė liko dėmesio centre, ingredientų kokybė irgi labai svarbi, tačiau didelių pretenzijų į prabangą čia nėra – erdvu, tvarkinga, daug įvairaus dydžio stalų, šiek tiek iš Tolimųjų Rytų atkeliavusių detalių, bet pati vieta demokratiška ir neįpareigojanti. Čia kviečiama užsukti ir dienos pietų, ir popietės užkandžio ar deserto, ir, žinoma, vakarienės.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Restoranas „Cantonese“
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Restoranas „Cantonese“

„Cantonese“ meniu kūrimą ir šeimininkavimą virtuvėje R.Kričenas patikėjo talentingam šefui, kuriuo akivaizdžiai džiaugiasi ir didžiuojasi.

Tai iš Filipinų kilęs patyręs Azijos virtuvės ekspertas Gil Deoquino. Jis sveikinasi plačiai šypsodamasis, teiraujasi, kaip patiko maistas, ir tiesiog nušvinta patvirtinus, jog maistas išties gardus.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gil Deoquino
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gil Deoquino

Nesinorėjo restorano, kuriame vartai storą meniu, bet iš esmės supranti, kad ten tų pačių patiekalų variacijos.

Įdomu, jog G.Deoquino prieš kelerius metus jau dirbo Vilniuje, vėliau jam teko darbuotis ir Dubajuje, Abu Dabyje, Seišeliuose. Tačiau, apsukęs ratą, į Vilnių jis vėl sugrįžo iš Kyjio. Tuo metu Ukrainoje jau tvyrojo Rusijos invazijos nuojauta, tačiau aktyvūs kariniai veiksmai dar nebuvo prasidėję.

Be šefo, virtuvėje dar dirba vyrukai iš Ukrainos, Irano ir Tadžikistano. Kompanija itin daugiakalbė, o tarpusavyje jie bendrauja anglų ir rusų kalbos mišiniu. „Puikiai susikalba“, – šypteli R.Kričenas, kol virtuvės komanda pozuoja fotografui.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Virtuvės komanda
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Virtuvės komanda

Kaip tiesiogiai sufleruoja restorano pavadinimas, čia pristatoma Kinijos Kantono regiono virtuvė, o joje, pasak pašnekovo, susieina daugybė įvairiausių kulinarinių visos Azijos įtakų.

Vis tik nuo pat pradžių buvo nutarta kurti ne begalinį, kaip būna dažname kinų restorane Lietuvoje, tačiau nesunkiai akimis aprėpiamą meniu. „Visi patiekalai yra savito skonio, originalūs ir gardūs. Žinoma, dalyvavau meniu kūrimo procese, tačiau už patiekalų pasiūlymus buvo atsakingas šefas. Manau, pavyko. Nesinorėjo restorano, kuriame vartai storą meniu, bet iš esmės supranti, kad ten tų pačių patiekalų variacijos, gal tik mėsa kitaip supjaustyta“, – kiek ironizuoja restorano savininkas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Restorano „Cantonese“ virtuvėje
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Restorano „Cantonese“ virtuvėje

Paklaustas, kokie gi patiekalai restorane yra svarbiausi, charakteringiausi, jis susimąsto, o paprašytas vis tik patarti, nuo ko pradėti ragauti, jis sako, kad tai būtinai turėtų būti dim sum ir kantonietiškai paruošta antis.

Meniu galima rasti net 11 dim sum variacijų, jie ne tik lengvučiai, gardūs, bet ir traukia akį savo forma, tešlos spalva, puošyba.

Dim sum žmogus iš gatvės, greičiausiai, pavadintų tiesiog koldūnais, tačiau pašnekovas skuba patikslinti, jog tai plonytės tešlos krepšeliai su įvairiausiais įdarais, verdami garuose. Ir iš tiesų, kai ant stalo atkeliauja bambukinis krepšelis su dimsum'ais, tiesiog koldūnais jų neapsiverčia vadinti liežuvis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Dim sum
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Dim sum

„Cantonese“ jie gali būti įdaryti ir krevetėmis, ir aštuonkojais, ir kepta antiena, ir jautiena, ir daržovėmis. Meniu galima rasti net 11 dim sum variacijų, jie traukia akį savo forma, tešlos spalva (gali būti ne tik įprasta balkšva, bet ir juoda, žydra!), puošyba. Vien dėl šių mažų valgomų meno kūrinių restorano virtuvėje įdarbintas specialus garinimo aparatas. Dim sum porcijos kaina čia varijuoja tarp 5 ir beveik 7 eurų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Restorano „Cantonese“ virtuvėje
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Restorano „Cantonese“ virtuvėje

Dar vienas patiekalas, kurio šefas ir restorano savininkas siūlytų būtinai ragauti, tai kantonietiškai paruošta antis. Mėsa šiam patiekalui atkeliauja iš ūkio Lietuvoje, tačiau paukštiena ruošiama net porą dienų – ji marinuojama, tuomet vytinama, kepama, o tada skrudinama. Ant stalo ji atkeliauja su permatomais tešlos blyneliais, įvairių šviežių gėrybių šiaudeliais ir hoisin padažu. Belieka susidėlioti improvizuotą suktinuką ir ragauti.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kantonietiška antis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kantonietiška antis

Turtingo skonio čia ir sriubos – pavyzdžiui, antienos su ryžių makaronais ar su tigrinėmis krevetėmis įdarytais wonton'ais, visos jos patiekiamos jaukiuose, giliuose dubenyse. Pagrindiniai patiekalai čia kainuoja nuo 11 iki 34 eurų, sriubos – nuo 6 iki 7,30.

Restorane galima rasti ir tokios klasikos, kaip traškūs suktinukai (dar žinomi kaip springrolls'ai), kepti ryžiai su priedais ar saldžiarūgštė vištiena su mangais. Tik šefas G.Deoquino juos bus kilstelėjęs į kiek aukštesnį lygį, nei galbūt daugelis tikėtumėmės.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ruošiami dim sum
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ruošiami dim sum

Kiekvieną darbo dieną restoranas kviečia dienos pietų. R.Kričenas sako, kad įsikūrę tokioje vietoje, kur per pietus juda nemažas žmonių srautas, jie beveik privalo tokius tiekti – tai ir būdas sudominti lankytojus, kurie galbūt vėliau grįžtų vakare, savaitgalį, taptų nuolatiniais svečiais. Kol kalbamės su šios vietos savininku ir šefu, kaip tik prasideda pietų metas ir restorano durys imamos darinėti vis aktyviau, praeiviai vis stabteli prie lauke demonstruojamo meniu.

Per pietus retokai kas turi laiko pasimėgauti ir desertais, tačiau pašnekovai sako, jog ir jie čia neįprasti ir labai skanūs. Išskirtiniu saldžiajame trejetuke R.Kričenas įvardija pandano sulčių ir kokoso želė su ličiais ir vyšniomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius