Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nidos receptas: itališkas obuolių pyragas iš senos užrašų knygutės

Ar esat kada skaičiavę, kiek obuolių pyragų iškepėte ar ragavote? Man suskaičiuoti visus būtų nelengva, nes mėgstu bandyti vis naujus receptus, atrasti ką nors neįprasto ir kitokio, nei esu kepusi iki šiol. Kai viename savo skaitomų portalų perskaičiau šį receptą, kelias dienas neradau sau vietos, kol nepasiraitojau rankovių ir jo neiškepiau.
Nida Degutienė ir jos keptas itališkas obuolių pyragas
Nida Degutienė ir jos keptas itališkas obuolių pyragas / Nidos Degutienės nuotr.

Obuolių pyragas šįkart atkeliavo iš Paola Bacchia knygos „Istria“, o kas jo sudėtyje: į pyrago tešlą įmaišoma pusė stiklinės balto vyno, obuoliai pašlakstomi brendžiu ir pabarstomi amaretti sausainiais... Toliau neverta net tęsti, nes su tokiais ingredientais kepinys negali būti koks nors paprastas, pilkas ir neįsimenantis.

Beje, jis, pasak autorės, atkeliavo iš senos užrašų knygutės, kurią jai nusišypsojo laimė vartyti. Užrašų knygutės autorė – signora Nita, tad ir itališką pyragą autorė pavadino Nitos vardu.

Nidos Degutienės nuotr. /Itališkas obuolių pyragas
Nidos Degutienės nuotr. /Itališkas obuolių pyragas

Kol valgau paskutinius iškepto Nitos pyrago likučius, mąstau, kad šis receptas kuriam laikui tikrai pasiliks mano virtuvėje, ir kepsiu jį dar ne vienąkart.

Beje, žinau, kad kam nors kils klausimas, kuo pakeisti vyną, tad iškart ir atsakau: vyno nepakeisite šiame kepinyje NIEKUO. Verčiau keiskit receptą ir kepkit kitą pyragą, bet būkit geri, neklauskit, kuo keisti vyną. Jei baiminatės, kad pyragą valgys jaunimas, tai primenu, kad karštyje alkoholis išgaruoja ir laipsnių ten nelieka nė miligramo.

Nidos Degutienės nuotr. /Itališkas obuolių pyragas
Nidos Degutienės nuotr. /Itališkas obuolių pyragas

O štai amaretti (jei jų neišsikepsite patys) galite pakeisti lietuviškais traškiais avižiniais sausainiais. Nes amaretti surasti pirkti Lietuvoje gali būti nelengva, esu kažkada nesėkmingai ieškojusi…

Ingredientai:

tešlai:

  • 2 kiaušinio tryniai;
  • 50 g cukraus (originaliame recepte 80 g);
  • 30 g sviesto, ištirpinto ir atvėsinto;
  • 200 g kvietinių miltų;
  • 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 150 ml pieno;
  • 125 ml baltojo vyno;
  • 1 citrinos nutarkuota živelė;
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto;
  • žiupsnis druskos.

įdarui:

  • 4 obuoliai, nulupti, supjaustyti plonomis apie 6 mm skiltelėmis;
  • 20 g sviesto, šalto, supjaustyto mažais gabaliukais;
  • 2 šaukštai vyšnių džemo;
  • 1 šaukštas brendžio;
  • 30g razinų sultana;
  • 40 g amaretti sausainių (pakeiskit avižiniais sausainiais, jei neturit).
Nidos Degutienės nuotr. /Itališkas obuolių pyragas
Nidos Degutienės nuotr. /Itališkas obuolių pyragas

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių temperatūros. Apvalią arba kvadratinę pyrago formą (21–22 cm skersmens) išklokite pergamentiniu popieriumi (patariu prieš išklojant formos dugną ir kraštus patepti trupučiu sviesto).

2. Iš visų nurodytų ingredientų sumaišykite tešlą. Eiga nėra labai svarbi, tiesiog sumaišykit iki vientisos konsistencijos. Greičiausia bus, jei naudosite virtuvinį kombainą ir baltymams plakti skirtą šluotelę arba blenderį (koteilinę).

3. Į paruoštą kepimo formą supilkite pusę tešlos. Ant jos sudėliokite pusę obuolių skiltelių, jas kur ne kur pabarstykite puse sviesto gabaliukų, ant viršaus išbarstykite razinas ir rankomis sutrinkite sausainius (nesistenkit sutrinti iki trupinių). Tada sudėliokite likusias obuolių skilteles, pakaišiokite į tarpus likusio sviesto gabalėlius.

4. Mažame indelyje sumaišykite džemą su brendžiu ir šia mase ištepkite obuolių sluoksnį. Pabaigoje supilkite likusią tešlą (ji subėgs į tarpus tarp obuolių skiltelių).

5. Kepkite pyragą žemesnėje orkaitės dalyje apie 1 val. 15 min., arba kol gražiai parus ir tešla bus visiškai iškepusi. Atvėsinkite prieš išimdami iš kepimo formos, pabarstykite cukraus pudra.

Nidos Degutienės nuotr. /Itališkas obuolių pyragas
Nidos Degutienės nuotr. /Itališkas obuolių pyragas

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi tris kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“ ir „Nidos receptai. 10 metų drauge“ o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius