Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: kalėdinis keksas, galintis tapti ir vaišėmis, ir dovana

Tie apdairieji, net neabejoju, Kalėdoms pradeda ruoštis labai iš anksto. Jie nepalieka dovanų pirkimo paskutinėms dienoms, kai parduotuvės lūžta nuo lankytojų srauto, kai nėra kur pastatyti automobilio, kai visi išvargę ir suirzę. Tie apdairieji, net neabejoju, dovanomis arba jau pasirūpino, arba turi sugalvoję planą, kaip pradžiugins artimuosius ir bičiulius.
Nida Degutienė ir jos keptas kalėdinis keksas
Nida Degutienė ir jos keptas kalėdinis keksas / Nidos Degutienės nuotr.

Aš jau daugelį metų esu valgomų dovanų advokatė. Ypač tais atvejais, kai dovanas tenka teikti mažiau pažįstamiems žmonėms ir nesinori nepataikyti. Arba tada, kai kokiam bičiuliui beprasmiška būtų dovanoti daiktą, nes daiktų jis turi į valias ir viską, ko nori, gali įsigyti pats. O valgoma dovana juk įteikia emociją, o tai per šventes visuomet pasiteisina.

Nidos Degutienės nuotr. /Kalėdinis keksas
Nidos Degutienės nuotr. /Kalėdinis keksas

Todėl aš jums pateikiu vieną iš savo siūlomų šiems metams valgomų dovanų. Ji kartu ir paprasta, ir ypatinga, ir įprasta, ir naujoviška, nes kas jau kas, keksas yra tai, su kuo sunku prašauti.

Kalėdoms pastaraisiais metais madinga buvo kepti brandintus pyragus. Visų pirma, tai labai patogus kepinys, mat gali būti iškeptas labai iš anksto – kad ir prieš mėnesį. Toks kepinys reikalauja nedaug dėmesio – tik kartkartėmis belieka švelniai pagirdyti jį romu ar brendžiu… Nereikia net sufleruoti, kad brandintas pyragas labai tinka šventinei dovanai (tik suaugusiems!), nes gavęs tokį saldų siurprizą žmogus neprivalo greitai dovanos suvartoti: cukrus ir alkoholis užkonservuoja pyragą sėkmingai prailginant galiojimo laiką.

Perskaitę ingredientų sąrašą suprasite, kad iš tokių kokybiškų produktų sumaišytas kepinys negali nepasisekti.

Tačiau šiemet jums siūlau šiek tiek kitokį saldžios dovanos variantą. Keksą, kuris neturi tokio ilgo galiojimo laiko, kaip tie, brandinti, tačiau jo skonis ir ypač išvaizda pavergs visus savo ryškiu kalėdiškumu. Jau perskaitę ingredientų sąrašą, suprasite, kad iš tokių kokybiškų produktų sumaišytas kepinys negali nepasisekti. Jis bus ypatingas, pamatysit. Toks pat ypatingas, kokiais esate jūs patys ir kokie yra jūsų artimieji bei bičiuliai, nusipelnę tokio saldaus dėmesio.

Ingredientai (vienam 2224 cm skersmens pyragui):

  • 250 g įvairių džiovintų vaisių ir cukatų (tiks džiovinti ananasai, papajos, susmulkinti džiovinti obuoliai, abrikosai, slyvos ir kiti);
  • 150 g geltonųjų razinų (sultanas);
  • 100 g paskrudintų migdolų plokštelių;
  • 250 ml romo;
  • 100 ml Cointreau likerio;
  • 225 g sviesto, minkšto, kambario temperatūros;
  • 115 g rudojo cukraus;
  • 115 g baltojo cukraus;
  • 4 kiaušiniai;
  • 280 g miltų;
  • 3 šaukšteliai kepimo miltelių;
  • ¾ šaukštelio druskos;
  • 1 šaukštelis meduoliams skirto prieskonių mišinio;
  • 1 šaukštelis cinamono.

trupiniams:

  • 115 g miltų;
  • 1 ir ½ šaukštelio kepimo miltelių;
  • žiupsnis druskos;
  • 60 g baltojo cukraus;
  • 1 šaukštelis cinamono;
  • 60 g šalto (kieto) sviesto, supjaustyto gabalėliais.

Gaminimas:

1. Kekso gaminimą pradėkite iš vakaro. Į didelį dubenį suberkite džiovintus vaisius ir cukatus, razinas ir migdolus. Užpilkite romu ir Cointreau (ar kokiu kitiu apelsininiu likeriu) ir uždengę palikite išbrinkti. Geriausia, jei leisite brinkti per naktį (arba bent 6 valandas).

2. Kekso kepimo formos (22– 24cm skersmens su nusegamais kraštais) dugną išklokite pergamentiniu popieriumi, formos šonus patepkite sviestu. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.

3. Į virtuvinio kombaino indą sudėkite sviestą ir suberkite rudąjį bei baltą cukrų. Plakite, kol cukrus ištirps, o sviestas taps labai purus. Muškite po vieną kiaušinį, nesustodami plakti, kaskart labai gerai viską suplakdami, prieš įmušant kitą kiaušinį.

4. Atskirame dubenyje sumaišykite visus birius ingredientus: miltus, kepimo miltelius, druską, prieskonius. Šį mišinį dalimis berkite ir plakite, kol visi ingredientai susimaišys. Pačioje pabaigoje sudėkite išbrinkusius vaisius kartu supildami visą alkoholį, kuriame jie brinko. Švelniai išmaišykite. Masę supilkite į paruoštą kepimo formą.

5. Kepkite keksą 60 minučių.

6. Kol keksas kepa, pasigaminkite trupinių masę: suberkite visus ingredientus į dubenį ir pirštų galais sutrinkite, nesistengdami sumaišyti visko iki vientisumo, tegul lieka didesni ir mažesni trupiniai. Išimkite keksą iš orkaitės, visą viršų užbarstykite trupinių mase ir kepkite dar 15–20 minučių, t. y. kol trupiniai bus pilnai iškepę. Atvėsinkite keksą, tik tada išimkite jį iš kepimo formos.

7. Prieš patiekdami keksą pabarstykite cukraus pudra. Iškeptą keksą galite laikyti sandariai uždengtame inde 7–10 dienų.

Nidos Degutienės nuotr. /Kalėdinis keksas
Nidos Degutienės nuotr. /Kalėdinis keksas

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi tris kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“ ir „Nidos receptai. 10 metų drauge“ o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius