-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tinklaraštininkės Astos Černės klasikinis medaus tortas su citrinomis ir imbierais

Desertai – sritis, kurioje maisto tinklaraštininkė Asta Černė jaučiasi stipriausiai. Juos Astai labiausiai patinka ir gaminti, ir fotografuoti. Saldumynus ragauti mėgsta vyras, sūnus, jų skonį žino artimieji ir kaimynai. Iš pradžių jos tinklaraštyje buvo tik desertų receptai, gal todėl iki šiol jis daug kam kelia būtent saldžių asociacijų. O visai neseniai pasirodė ir jos knyga „Saulėta virtuvė. Saldumynų knyga“.
Asta Černė ir jos klasikinis medaus tortas su citrinomis ir imbierais
Asta Černė ir jos klasikinis medaus tortas su citrinomis ir imbierais / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Beje, svarstydama, kokiu receptu pasidalyti su skaitytojais, patarimo ji paklausė savo bendruomenės instagrame. Daugiausia balsų surinko medaus tortas.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Astos Černės klasikinis medaus tortas su citrinomis ir imbierais
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Astos Černės klasikinis medaus tortas su citrinomis ir imbierais

Ingredientai:

lakštams:

  • 100 g sviesto;
  • 1⁄3 stiklinės (100 g) natūralaus medaus;
  • 1 stiklinė (200 g) rudojo cukraus;
  • 1 šaukštelis malto cinamono;
  • 1⁄2 šaukštelio malto muskato;
  • 1⁄2 šaukštelio maltų kvapiųjų pipirų;
  • 1⁄4 šaukštelio maltų gvazdikėlių;
  • 3 dideli kiaušiniai;
  • 4–4 1⁄2 stiklinės (560–630 g) miltų;
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių;
  • žiupsnis druskos.

kremui:

  • 1 litras 40 proc. riebumo grietinės;
  • 1 stiklinė (200 g) cukraus;
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus;
  • 1 citrinos žievelė;
  • 2 šaukštai citrinų sulčių;
  • 1 stiklinė (250 ml) 35–36 proc. riebumo grietinėlės;
  • 300 g citrinų džemo su imbierais.

papuošti:

  • 125 g maskarponės;
  • stiklinės (33 g) cukraus pudros;
  • 1⁄2 stiklinės (125 g) riebios grietinėlės.

Gaminimas:

1. Pirmiausia Asta ruošia tešlos lakštus. Į vidutinio dydžio puodą sudeda sviestą, medų, suberia cukrų, maltą cinamoną, muskatą, kvapiuosius pipirus ir gvazdikėlius. Maišydama kaitina ant vidutinės ugnies, kol sviestas bei cukrus ištirpsta ir masė tampa vientisa. Tada puodą nukelia nuo ugnies ir masę atvėsina iki kambario temperatūros. Į atvėsusią įmuša kiaušinius ir gerai išplaka elektriniu plaktuvu.

2. Kitame dubenyje sumaišo 4 stiklines miltų, kepimo miltelius ir žiupsnį druskos. Mišinį beria į plakinį ir atsargiai išmaišo. „Jei matote, kad tešla per minkšta, įberkite dar truputį miltų“, – pataria. Išminko glotnią, minkštą tešlą. Ją padalija į aštuonias lygias dalis, kiekvieną tešlos gabalėlį suvynioja į maistinę plėvelę. Palaiko šaldytuve apie valandą.

3. Nustačiusi kepimo režimą su vėjeliu, orkaitę įkaitina iki 180 laipsnių. Pasiruošia aštuonis kepimo popieriaus lakštus, ant jų nubrėžia 22 centimetrų skersmens apskritimus.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Klasikinis medaus tortas su citrinomis ir imbierais
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Klasikinis medaus tortas su citrinomis ir imbierais

4. Iš šaldytuvo ima po vieną gabalėlį tešlos. Išvyniojusi iš maistinės plėvelės, deda ant miltais pabarstyto kepimo popieriaus lakšto, apiberia trupučiu miltų ir labai plonai iškočioja iki reikiamo dydžio. Aštriu peiliu apipjauna tešlą pagal pažymėto apskritimo ribas, kraštelius atideda į šalį.

5. Iškočiotą tešlą subado šakute, kad kepant lakštas nesideformuotų. Kiekvieną lakštą kepa įkaitintoje orkaitėje 4–5 minutes. „Stebėkite, kad pernelyg neparustų ar nesudegtų – tešlos lakštai kepa labai greitai!“ – įspėja. Visus nupjautus kraštelius suminko į tešlos rutuliuką, iškočioja ir iškepa devintą lakštą. Jis bus skirtas trupiniams. Iškeptus lakštus atideda į šalį, kad visiškai atvėstų.

6. Ruošia kremą. Į plakimo dubenį deda grietinę, beria cukrų, vanilinį cukrų, nutarkuotas citrinos žieveles, supila citrinų sultis. Išplaka elektriniu plaktuvu. Atskirame dubenyje iki standžių putų išplaka šaltą grietinėlę. Lengvais judesiais ją įmaišo į grietinę. „Turėtų išeiti tirštas kremas – perbraukus per jo paviršių šaukšteliu, turėtų likti griovelis“, – aiškina.

7. Metas daryti tortą! Asta pirmą lakštą deda į didelę lygią lėkštę taip, kad pusė, kuri lietėsi su kepimo popieriumi, būtų viršuje – taip susluoksniuotas tortas bus lygesnis. Apjuosia torto formos žiedu – jis padės suformuoti dailų kepinį.

8. Ant pirmo torto lakšto paskirsto maždaug aštuntadalį paruošto kremo. Ant jo deda antrą torto lakštą, lengvai delnais paspaudžia. Aptepa pora šaukštų citrinų ir imbierų džemo, ant viršaus tepa kremo. Susluoksniuoja visus torto lakštus, kas antrą iš jų papildomai aptepdama ir džemu. Paskutinį, aštuntą, torto lakštą aptepa likusiu kremu.

9. Suteptą tortą uždengia maistine plėvele ir šaldytuve laiko per naktį ar net visą parą, kad kremas susigertų į biskvitus, šie taptų minkštesni, o visas torto skonis – labiau subalansuotas, subrandintas. Sustingusį tortą išima iš šaldytuvo. Aštriu peiliu apipjauna palei formos sieneles ir atsargiai ją nuima. Atidėtą devintą lakštą maisto smulkintuvu sutrupina. Trupiniais apiberia torto kraštus ir viršų.

10. Maskarponę ir cukraus pudrą lengvaiišplaka, pamažu supila grietinėlę. Padidina plakimo greitį ir išplaka iki standžių putų. Kremą deda į konditerinį maišelį su žvaigždutės formos antgaliu ir ant torto viršaus išspaudžia bokštelius. Papuošia citrinų gabalėliais, spanguolėmis, anyžiais.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Klasikinis medaus tortas su citrinomis ir imbierais
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Klasikinis medaus tortas su citrinomis ir imbierais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius