Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: keptas tandūri žiedinis kopūstas

Rudenį viso pasaulio indai švenčia didžiausią metų šventę – Divalį. Tai šviesos, optimizmo, gėrio pergalės prieš blogį šventė. Indų gyvenamose bendruomenėse šiuo laikotarpiu jau iš tolo kvepia kariais ir saldumynais, kurie yra neatskiriami šios penkias dienas trunkančios šventės dalis.
Nida Degutienė ir jos ruoštas žiedinis kopūstas
Nida Degutienė ir jos ruoštas žiedinis kopūstas / Nidos Degutienės nuotr.

Mano indė draugė Lorraine – yra ta, kurios indiškais receptais mėgaujuosi pati ir dalinuosi su jumis, iš kurios kaskart sužinau vis kitokių įdomybių apie indiškas tradicijas. Lorraine gyvena Johanesburge, Pietų Afrikoje, o tenykštė indų bendruomenė nuo seno įsitvirtinusi Durbano aplylinkėse. Iš Durbano kilusi ir Lorraine šeima. Kai tik keliauju pas Lorraine, visada parsivežu pilną lagaminą jos mamos pagamintų prieskonių mišinių, kuriuos Lorraine vadina tiesiog masala.

Su Lorraine mudvi visuomet turim daug temų aptarti – apie kokius nors ypatingus patiekalus, apie skaniąsias indiškas duonas, kurias ji kepa kasdien, apie skaniuosius karius, kuriuos vis norisi ragauti...

Nidos Degutienės nuotr. /Keptas „tandūri“ žiedinis kopūstas
Nidos Degutienės nuotr. /Keptas „tandūri“ žiedinis kopūstas

Šįkart kalbėjom apie Divalį, nes Lorraine kaip tik jam intensyviai ruošėsi. Kasdien kepė vis kitus saldėsius, sausainėlius, puoštus žiedlapiais, medumi sulaistytas chalvas, aukso plokštelėmis dabino ryžių pudingus, paskanintus kardamonais ir šafranais… Visi iki vieno Divalio šventei gaminami valgiai privalo būti vegetariški, juose nenaudojami kiaušiniai.

Ta proga ir aš pasigaminau indišką vegetarišką patiekalą – orkaitėje keptą tandūri (tandoori) žiedinį kopūstą (kalafiorą)! Tandūri – tai specialios indiškos molinės krosnys, kurios įkaista iki raudonumo, ir ant jų sienelių lipdomi duonos paplotėliai, kurie iškepa akimirksniu, net šiek tiek apdega. Krosnies viduryje paprastai susmaigstomi iešmai su jogurto, česnakų, imbierių ir kalno prieskonių marinate išmirkyta mėsa.

Šį prieskoniais paskanintą keptą žiedinį kopūstą patiekite su gaiviu kalendrų čatniu ir virtais ryžiais.

Nidos Degutienės nuotr. /Keptas „tandūri“ žiedinis kopūstas
Nidos Degutienės nuotr. /Keptas „tandūri“ žiedinis kopūstas

Ingredientai:

  • 1 žiedinis kopūstas (kalafioras).

tandoori marinatui:

  • 3 šaukštai graikiško jogurto;
  • 1,5 šaukštelio čili (naudojau Kašmyro čili, jis švelnesnis) arba dėkite pagal skonį;
  • 1 šaukštelis imbiero šaknies, sutarkuotos;
  • 1 šaukštelis česnakų, sutrintų presu arba susmulkintų;
  • ½ šaukštelio ciberžolės;
  • ½ šaukštelio rūkytų paprikų;
  • ½ šaukštelio garam masala prieskonių;
  • ½ šaukštelio malto kumino;
  • 1 šaukštelis maltų kalendrų;
  • 1 šaukštas augalinio aliejaus;
  • ½ citrinos sulčių;
  • druskos (apie ½ šaukštelio, tačiau ragaukite pagal skonį).

kalendrų čatniui:

  • ryšelis šviežių kalendrų;
  • ½ citrinos sulčių;
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnis druskos;
  • cukraus (apie ½ šaukštelio) arba pagal skonį.

patiekti:

  • šviežių kalendrų;
  • raudona aitrioji paprika, supjaustytas plonomis juostelėmis;
  • basmati ryžių, išvirtų.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros. Pasiruoškite indą, kuriame kepsite žiedinį kopūstą: tai gali būti skardelė ar nedidelė ketaus keptuvė. Indą ištepkite trupučiu aliejaus.

2. Didesniame puode (kuriame tilps kopūsto galva) užvirkite apie 1 stiklinę vandens, įberkite druskos. Nupjaukite kopūsto išorinius lapus ir kotą taip, kad galva stabiliai stovėtų. Panardinkite žiedinį kopūstą į verdantį vandenį ir uždengę puodą dangčiu troškinkite garuose apie 10 minučių, arba kol jis taps al dente.

3. Išvirusį žiedinį kopūstą išimkite iš puodo ir palaukite, kol jis apdžius. Tada įstatykite į paruoštą kepimo indą.

4. Visus tandoori marinato ingredientus sumaišykite nedideliame dubenėlyje ir šiuo mišiniu aptepkite visą kopūsto galvą. Patogiausia prieiti prie kiekvieno kampo bus teptuku. Pašaukite žiedinį kopūstą į orkaitę ir kepkite apie 15 minučių, arba kol gražiai apskrus.

5. Kol kopūstas kepa, elektriniu smulkintuvu (blenderiu) iki vientisos masės susmulkinkite visus kalendrų čatnio ingredientus.

6. Patiekite žiedinį kopūstą su ryžiais, paskaninę čatniu, pabarstę kalendrų lapais ir aitriosiomis paprikomis.

Nidos Degutienės nuotr. /Keptas „tandūri“ žiedinis kopūstas
Nidos Degutienės nuotr. /Keptas „tandūri“ žiedinis kopūstas

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi tris kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“ ir „Nidos receptai. 10 metų drauge“ o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius