Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: nuostabioji bananų duona su šokolado gabalėliais

Ar žinote, kad COVID-19 laikais populiariausiu namuose kepamu kepiniu pasaulyje buvo bananų duona? Labai daug žmonių, viruso įspausti į kampą, atrado savo pačių virtuves, daugelis ir pandemijai pasibaigus nepaleidžia iš rankų maisto gaminimo džiaugsmo. Restoranuose valgyti smagu ir įdomu, bet sakykit ką norit – namuose gamintas maistas lenkia visus restoranus savo kokybe bei šviežumu (jau nekalbant apie lėšų taupymą!).
Nida Degutienė ir jos kepta bananų duona
Nida Degutienė ir jos kepta bananų duona / Nidos Degutienės nuotr.

Bananų duona Australijoje visais laikais turėjo milžinišką pasisekimą. Greičiausiai todėl, kad šioje šalyje užauginama itin daug bananų, todėl ko jau ko, o žaliavos šiam kepiniui čia niekada netrūksta. Beje, tai ir pats puikiausias būdas išgelbėti pernokusius bananus, o mes juk visi žinom, kaip greitai jie ima ruduoti, pastovėję kelias dienas vaisių lėkštėje...

Įdomus faktas, iliustruojantis australų meilę bananų duonai: ji įtraukta į šios šalies „McDonalds“ kavinių pusryčių meniu! Dar įdomu ir tai, kad bananų duonos kepaliukais prekiauja kiekviena maisto prekių parduotuvė, ji pirkėjus pasitinka šalia kitų šviežios duonos gaminių. Dažną rytą australai pradeda būtent storai atriektos ir paskrudintos bananų duonos rieke, storai užtepta sūdytu sviestu.

Nidos Degutienės nuotr. /Pernokę bananai
Nidos Degutienės nuotr. /Pernokę bananai

Pirktinė bananų duona daug saldesnė nei ta, kurią kepu pati. Todėl kai tik namuose atsiranda pernokusių bananų, greitai užmaišau tešlą ir pašaunu kepaliuką į orkaitę, o iškepusią bananų duoną sandariai uždarytoje dėžutėje laikau šaldytuve, tokiu būdu ji išsilaiko šviežia savaitę ir ilgiau.

Beriu į tešlą kaskart vis kitokius priedus – riešutus, džiovintus vaisius, kakavos pupelių traškučius. Šįkart ją pagardinau karčiojo šokolado gabalėliais.

Nidos Degutienės nuotr. /Bananų duona su šokolado gabalėliais
Nidos Degutienės nuotr. /Bananų duona su šokolado gabalėliais

Ingredientai (10 riekelių):

  • 125 g sviesto, minkšto;
  • 25–50 g cukraus;
  • 4 bananai, kuo labiau pernokę (iš viso apie 350 g);
  • 2 kiaušiniai;
  • 2 šaukšteliai vanilės ekstrakto;
  • 250 g miltų;
  • žiupsnis druskos;
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių;
  • 150 g karčiojo juodojo šokolado, susmulkinto peiliu.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Nedidelės kepimo formelės (20 x 10 cm) kraštus ir dugną patepkite trupučiu riebalų ir išklokite kepimo popieriumi.

2. Mikseriu arba mediniu šaukštu gerai ištrinkite sviestą su cukrumi, kol masė taps balkšva ir vienalytė. Sudėkite bananus ir kiaušinius kartu su vanile ir viską dar kurį laiką paplakite.

3. Kitame dubenėlyje sumaišykite miltus su druska ir kepimo milteliais bei susmulkintu šokoladu. Įmaišykite miltų mišinį į bananų masę, tik jokiais būdais nepermaišykite (svarbu, kad neliktų miltų gumulėlių).

4. Tešlą suverskite į paruoštą kepimo formą ir išlyginkite paviršių.

5. Kepkite 1 valandą (arba kol įkišę medinį pagaliuką ištrauksite jį sausą).

6. Išėmę iš orkaitės palaikykite bananų duoną kepimo formoje 5 min., o tada išimkite ir pilnai atvėsinkite ant grotelių. Patiekdami supjaustykite storom riekėm (jas galite dar ir paskrudinti), užtepę trupučiu sviesto.

Nidos Degutienės nuotr. /Bananų duona su šokolado gabalėliais
Nidos Degutienės nuotr. /Bananų duona su šokolado gabalėliais

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi tris kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“ ir „Nidos receptai. 10 metų drauge“ o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius