Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: pranokstantis lūkesčius indiškas karis su baltu sūriu

Kaip gera žinoti, kad aš nesu vienintelė, kuri kiekviena pasitaikiusia proga kaulija receptų! Mano draugė Suzette iš Pietų Afrikos, pasirodo, lygiai tokia pat. Matyt, dėl to mudvi ir tapome tokiomis geromis draugėmis. Viskuo, ką iškaulijam, dalinamės tarpusavyje, o aš dar ir su jumis ta proga pasidalinu. Taip ir sklinda žodis per visą pasaulį – nuo Pietų Afrikos, Australijos iki pat Lietuvos...
Nida Degutienė ir jos gamintas indiškas karis su baltu sūriu
Nida Degutienė ir jos gamintas indiškas karis su baltu sūriu / Nidos Degutienės nuotr.

Suzette augo Durbane – Pietų Afrikos mieste, kuris garsėja gausia indų bendruomene. Indai Durbane apsigyveno dar tais laikais, kai per šią šalį driekėsi „prieskonių kelias“ iš Indonezijos ir Indijos į Europą. Sako, Durbano indai turi ir labai savitą kulinarinę kultūrą, kuri kitokia nei Indijoje ir kitur pasaulyje, o Durbano kariai garsėja savo ypatingai subalansuotais skoniais.

Kiek man teko tų karių valgyti Pietų Afrikoje (ir Durbane), turiu pasakyt jie buvo nenusakomo gardumo... O kai vienąkart Durbano turguje prisipirkau indiškų prieskonių ir juos susikroviau į savo lagaminą, tas lagaminas kariais kvepėjo gal penkerius metus, kad ir kaip jį vėdinau (nėra taip, kad tas kvapas man nepatinka, bet keista būdavo pusmetį nenaudojus lagamino ir jį atsidarius, vėl užuosti tas aromatų puokštes).

Taigi, kario receptą Suzette dar 2011 metais išsikaulijo iš Durbano Royal Hotel šefo Luke Nair, saugo jį atsispausdinusi kartu su visu emailu ir aprašymu. Tokį nuskanuotą komplektą paveldėjau ir aš.

Tiesa, originalioje versijoje šefas naudoja krevetes ir vištieną (tą versiją kada nors pagaminsiu ir aš), tačiau šiandien mano kario variacija – vegetariška, su panyru (jį kuo puikiausiai pakeis baltas lietuviškas sūris). Iš šefo recepto pasiskolinau tik mintį, gaminimo eigą ir preliminarius produktų kiekius, o mano rezultatas (bent man pačiai) toli pranoko lūkesčius!

Nidos Degutienės nuotr./Indiškas karis su baltu sūriu
Nidos Degutienės nuotr./Indiškas karis su baltu sūriu

Ingredientai (4 asm.):

  • 1 šaukštas augalinio aliejaus;
  • 50 g sviesto;
  • 1 svogūnas (vidutinio dydžio, apie 100 g), smulkiai supjaustytas;
  • 30 g česnakų, sutarkuotų arba sutrintų į tyrelę;
  • 30 g imbiero šaknies, sutarkuotos arba sutrintos į tyrelę;
  • 3 pomidorai (arba 1 indelis konservuotų pomidorų savo sultyse), blenderiu sutrinti iki skystos tyrelės;
  • ¼ šaukštelio ciberžolės;
  • 1 šaukštelis kario miltelių;
  • 1 šaukštelis saldžios paprikos miltelių;
  • ½ šaukštelio prieskonių mišinio „Garam masala“;
  • ½ šaukštelio kumino;
  • ½ šaukštelio pankolių sėklų;
  • 100 ml grietinėlės (10 proc. riebumo arba riebesnės);
  • druskos;
  • cukraus;
  • 400 g panyro (arba balto lietuviško varškės sūrio, riebesnio), supjaustyto kubeliais;
  • virtų ryžių ir šviežių kalendrų, patiekti.

Gaminimas:

1. Puode storesniu dugnu įkaitinkite aliejų kartu su sviestu, suberkite svogūnus ir kepinkite kol jie suminkštės, taps skaidrūs. Sudėkite česnakus ir imbierus ir toliau kepinkite, kol pasklis aromatas. Suberkite visus prieskonius, pusę minutės pakepinkite (masė truputį lips prie puodo dugno) ir supilkite pomidorų masę. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virinkite apie 5-10 min., arba kol masė labai sutirštės.

2. Supilkite į puodą grietinėlę, įberkite druskos ir cukraus, pakaitinkite dar apie 2-3 minutes.

3. Jei norite, per tą laiką galite apkepinti panyrą. Keptuvėje įkaitinkite truputį sviesto ir iš visų pusių apkepinkite sūrio kubelius (panyras kepant neišsileidžia, tuo tarpu baltas sūris, jei liesesnis, gali imti lydytis, todėl jo kepti nepatarčiau). Tačiau apkepinti nebūtina ir panyro – jis gali toliau būti ruošiamas „žalias“.

4. Sūrio gabalėlius (tiek apkeptus, tiek ir neapkeptus) sudėkite į karštą kario padažą ir pakaitinkite kol sūris sušils. Patiekite, pabarstę kalendromis, su virtais basmati ryžiais.

Nidos Degutienės nuotr./Indiškas karis su baltu sūriu
Nidos Degutienės nuotr./Indiškas karis su baltu sūriu

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi jau 4-ias kulinarines knygas: „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“, „Nidos receptai. 10 metų drauge“ bei „Australijos skoniai“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius