Tiesiogiai
Publikuota 2022 10 03, 14:00

Nori – gali atrasti: dvi sriubos – moliūgų su aitriosiomis paprikomis ir elegantiška burokėlių

Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori gali“ padėsime jums į savo racioną įtraukti daugiau vaisių, daržovių, kruopų, ankštinių produktų. Jūsų dėmesiui – veganiškų receptų dvejetukas.
Rudeniškų veganiškų sriubų duetas
Rudeniškų veganiškų sriubų duetas / Projekto nuotr.

Moliūgų sriuba su aitriosiomis paprikomis

Ši sriuba skiriasi nuo kitų moliūgo sriubų, nes vietoje įprasto švelnaus skonio ji užkaitina savo aštrumu. Tai greitas ir lengvai pagaminamas patiekalas, puikiai tiksiantis rudens gėrybių sunaudojimui.

Ingredientai:

  • 1 vidutinio dydžio sviestinis moliūgas, supjaustytas kubeliais;
  • 1 raudonoji paprika, supjaustyta kubeliais;
  • 1 aitrioji paprika, supjaustyta griežinėliais;
  • 1 didelis svogūnas, susmulkintas;
  • 1 skardinė pomidorų, konservuotų savo sultyse;
  • 750 ml vandens;
  • 1 lauro lapas;
  • 2 valg. šaukšt. aliejaus;
  • 2 kubeliai daržovių sultinio;
  • 1 valg. šaukšt. saldžiosios paprikos miltelių.

Gaminimas:

1. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir maišydami keletą minučių pakepinkite aitriąją papriką, raudonąją papriką, svogūną ir moliūgą.

2. Supilkite skardinę pomidorų, įdėkite lauro lapą ir daržovių sultinio kubelius. Supilkite vandenį ir leiskite virti apie 15 min., kol daržovės suminkštės.

3. Išimkite lauro lapą ir suberkite paprikos miltelius.

4. Sutrinkite sriubą maišytuvu arba rankinu trintuvu.

5. Patiekiant sriubą galima papuošti šviežiomis petražolėmis.

Projekto nuotr. /Moliūgų sriuba su aitriosiomis paprikomis
Projekto nuotr. /Moliūgų sriuba su aitriosiomis paprikomis

Elegantiška rudeninė burokėlių sriuba

Skrudintos daržovės sukuria puikų šios sriubos aromatą ir skonio gilumą, o ryškiai violetinė spalva puikiai papuoš jūsų stalą.

Ingredientai:

  • 500 g burokėlių;
  • 250 g saldžiųjų bulvių;
  • 125 g pastarnoko;
  • 4 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • ½ arbat. šaukšt. druskos;
  • keli žiupsneliai šviežiai maltų pipirų;
  • 1 valg. šaukšt. klevų sirupo (nebūtina);
  • ¼ arbat. šaukšt. susmulkinto šviežio rozmarino;
  • ½ arbat. šaukšt. susmulkintos arba tarkuotos citrinos žievelės;
  • 1 arbat. šaukšt. džiovinto šalavijo (arba 1 valg. šaukšt. šviežio, susmulkinto);
  • 1 skiltelė česnako, susmulkinto;
  • 1 l daržovių sultinio;
  • 200 ml kokoso arba avižų grietinėlės.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C (kaitinimas – viršus ir apačia);

2. Nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite daržoves gabalėliais.
Sudėkite jas ant kepimo skardos, apšlakstykite 3 šaukštais alyvuogių aliejaus, apibarstykite prieskoniais, citrinos žievele ir apšlakstykite klevų sirupu (jei naudojate). Gerai išmaišykite ir kepkite orkaitėje 25 minutes.

3. Vidutinio dydžio puode įkaitinkite likusį šaukštą aliejaus ir jame ant vidutinės ugnies švelniai pakepinkite česnaką. Tada sudėkite orkaitėje keptas daržoves, supilkite daržovių sultinį ir leiskite viskam virti 5–10 minučių, kol daržovės taps labai minkštos.

4. Sriubą sutrinkite trintuvu iki kreminės masės.

5. Patiekdami papuoškite ir pagardinkite kokosų (arba avižų) grietinėle ir, jei norite, šviežiomis žolelėmis.

Projekto nuotr. /Rudeniška burokėlių sriuba
Projekto nuotr. /Rudeniška burokėlių sriuba

Šių receptų publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių receptų! Už šios savaitės receptus dėkojame organizacijos partneriams Proveg International ir jų šefei Theofano Vetouli.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką