15min be reklamos
2022 11 30, 09:33

Pusryčiams ar vakarienei – 10 nesaldžių košių receptų

Su košių gaminimu paprastai daug vargo nebūna net virtuvės pradinukams. Žinoma, košė košei nelygu – ji gali būti ir paprastutė, ir rafinuota. Šįsyk siūlome kai ką per vidurį pagal sudėtingumą bei nesaldaus. Puikiai tiks pusryčiams, lygiai taip pat ir vakarienei.
Grikių košė
Grikių košė / Fotolia nuotr.
Receptas: Ryžių košė su žaliaisiais žirneliais
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.5 / 45
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 250.00 g (ilgagrūdžių)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Sūris: 50.00 g (fermentinio)
Bazilikai: 20.00 g (šviežių lapelių)
Kaip gaminti

1. Keptuvėje išlydykite šaukštą sviesto ir patroškinkite smulkiai supjaustytą svogūną.

2. Suberkite ryžius, truputį pakepinkite ir po stiklinę supilkite karštą sultinį.

3. Po 10 min. sudėkite žirnelius ir virkite dar maždaug 20 min.

4. Gatavą košę pagardinkite likusiu sviestu, jei reikia, pasūdykite, išdėliokite į lėkštes ir iš karto apibarstykite tarkuotu sūriu. Puoškite šviežiais bazilikų lapeliais.

Suskleisti
Receptas: Kepta sorų kruopų košė
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 25
Receptas
Ingredientai
Sorų kruopos: 250.00 g
Pienas: 2.00 st.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Džiūvėsiai: 1.00 valg. š.
Varškė: 200.00 g
Grietinė: 100.00 g
Džiovintos slyvos: 200.00 g
Cukrus: 3.00 valg. š.
Migdolai: 4.00 valg. š. (drožlių)
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Gerai nuplautas kruopas užpilkite karštu pienu, pasūdykite, įdėkite šaukštą sviesto ir 20 min. virkite ant mažos ugnies.

2. Slyvas išmirkykite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Riešutus sukapokite.

3. Į išvirusią košę sudėkite slyvas, riešutus, suberkite cukrų ir gerai išmaišykite.

4. Viską sukrėskite į sviestu pateptą ir džiūvėsėliais pabarstytą kepimo indą, ant viršaus sudėkite su cinamonu ir grietine sutrintą varškę, apibarstykite migdolų drožlėmis ir 15 min. kepkite 200ºC karštumo orkaitėje.

Suskleisti
Receptas: Perlinių kruopų košė su riešutais
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 52
Receptas
Ingredientai
Perlinės kruopos: 200.00 g
Pienas: 3.00 st.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Riešutai: 100.00 g (žemės ar lazdynų)
Druska: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Gerai nuplautas ir išbrinkintas kruopas suberkite į verdantį vandenį ir 5–10 min. pavirkite. Paskui vandenį nupilkite, o apvirusias kruopas suberkite į verdantį pasūdytą pieną ir ant mažos ugnies virkite, kol kruopos sugers visą skystį ir suminkštės.

2. Paruoškite padažą: smulkiai sukapotą svogūną pakepinkite svieste. Kai svogūnų gabalėliai pasidarys skaidrūs, suberkite sukapotus riešutus ir dar truputį pakepinkite.

3. Košę patiekite užpiltą riešutų padažu.

Suskleisti
Receptas: Pusryčių košė su bolivinių balandų kruopomis
1 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.8 / 44
Receptas
Ingredientai
Bolivinės balandos 100.00 g
Pienas: 200.00 ml (arba vanduo)
Razinos: 100.00 g (geltonosios)
Obuoliai: 1.00 vnt.
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Virkite 1 dalį bolivinių balandų kruopų kartu su 2 dalimis pieno ar vandens, sudėkite razinas ir tarkuotą obuolį.

2. Baigiant virti įberkite žiupsnelį cinamono ir pagardinkite gabalėliu sviesto.

Skanaus!

Plačiau skaitykite: „Inkų auksas – bolivinės balandos“

Suskleisti
Receptas: Moliūginė manų košė su citrina
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.5 / 53
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 500.00 ml
Moliūgai: 100.00 g
Citrinos: 1.00 vnt.
Sviestas: 10.00 g
Cukrus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Bazilikai: 4.00 vnt. (lapeliai)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Manai: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Vandenyje pavirti apie 5 min. tarkuotą moliūgą, smulkintus bazilikus.
  2. Sudėti druską, cukrų, maišant supilti manų kruopas, pavirti kelias minutes ir dar kiek palaikyti košę uždengtame puode.
  3. Paskaninti citrinos sultimis ir sviestu, išmaišyti, patiekti. Baziliko galima ir nedėti.

Receptą atsiuntė Regina R.

Suskleisti
Receptas: Perlinių kruopų košė su morkomis
2 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.5 / 57
Receptas
Ingredientai
Perlinės kruopos: 100.00 g
Morkos: 2.00 vnt. (nedidelės)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Pomidorai: 1.00 vnt.
Grietinė: 1.00 valg. š.
Druska: 0.30 arbat. š.
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (mėgstamų)
Kaip gaminti

1. Perlines kruopas pamerkite nakčiai ir ryte užvirkite su nedideliu kiekiu vandens.

2. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite burokine tarka.

3. Morką, svogūną ir kubeliais pjaustytą pomidorą apkepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus, druska ir prieskoniais.

4. Daržoves sudėkite į kruopas ir virkite ant silpnos ugnies. Kai vanduo nugaruos, įpilkite dar šiek tiek vandens ir virkite apie pusvalandį.

5. Palikite šiek tiek pastovėti, o vėliau įdėkite šaukštą grietinės, išmaišykite, uždenkite dangčiu ir palikite dar 15 minučių pastovėti.

Suskleisti
Receptas: Kynvos košė su keptais pomidorais, feta ir žolelių aliejumi
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.8 / 16
Receptas
Ingredientai
Daržovių sultinys: 1.00 l (arba vandens)
Sviestas: 20.00 g
Petražolės: 2.00 sauja (po saują košei ir aliejui; sukapotų)
Fetos sūris: 100.00 g (stambiai sutrupinto)
Alyvuogių aliejus: 100.00 ml (žolelių aliejui; ir dar šaukštas košei)
Pomidorai: 250.00 g (vynuoginių)
Mėtos: 2.00 sauja (šviežių, kapotų; saujelė košei ir sauja žolelių aliejui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonįl košei ir žolelių aliejui)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (žalioji, be sėklų, stambiai supjaustyta (nebūtinai))
Kaip gaminti

1. Pirmiausia pagaminkite žolelių aliejų. Sudėkite visus jam skirtus ingredientus į elektrinį smulkintuvą, įberkite didelį žiupsnį druskos ir sumalkite iki beveik vientisos konsistencijos.

2. Sultinį (ar vandenį) užkaiskite nedideliame puoode, suberkite kruopas, užvirkite ir virkite neuždengę ant nedidelės kaitros apie 20-25 min., kol skystis išgaruos ir kruopos bus išvirusios. Virdami kartas nuo karto pamaišykite. Jei matote, jog ima trūkti skysčio, galite dar šiek tiek įpilti. Nuimkite puodą nuo ugnies, dėkite sviestą, kapotas petražoles ir trupintą fetą. Labai aktyviai nemaišykite, tik vos vos.

3. Kai kruopų virimas eis į pabaigą, užkaiskite keptuvę, įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus, įkaitinkite ir sudėkite pomidoriukus. Kepinkite juos apie 5 min., kartais pavartydami, galiausiai sudėkite česnako skilteles ir jas dar šiek tiek pakepinkite su pomidorais, kol taps rusvos, tačiau nepradės degti. Nukaiskite ir pabarstykite druska, šviežiai maltais juodaisiais pipirais, užberkite kapotų mėtų.

4. Į lėkštes dėkite košės su feta ir petražolėmis, ant viršaus – pakepintų pomidoriukų, o tada negailėdami pašlakstykite žolelių aliejumi. Patiekite iškart.

Suskleisti
Receptas: Airiška bulvių ir kopūstų košė „colcannon“
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.8 / 25
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 600.00 g
Kopūstai: 600.00 g
Šoninė: 100.00 g
Pienas: 100.00 ml (arba grietinėlės)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Sviestas: 30.00 g
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Laiškiniai svogūnai: 1.00 sauja (patiekimui)
Kaip gaminti

1. Bekoną smulkiai supjaustykite, pačirškinkite keptuvėje, išgriebkite gabalėlius ir padėkite šiltai. Į likusius riebalus sudėkite smulkiai supjaustytą svogūną ir šiek tiek pakepinkite. Tada sudėkite smulkiai supjaustytą kopūstą, sumaišykite ir kepinkite ant mažos ugnies apie 25 minutes. Retkarčiais pamaišykite.

2. Nuskustas bulves išvirkite, nusunkite, įpilkitę pieną arba grietinėlę, įdėkite sviestą ir sutrinkite, bet ne pernelyg smulkiai, košėje gali likti ir mažų gabalėlių.

3. Sudėkite bulvių košę į keptuvę su kopūstais, pasūdykite, įdėkite pipirų ir sumaišykite.

4. Dėkite kolkanoną į didelę lėkštę, apibarstykite bekono gabalėliais bei smulkintais svogūno laiškais.

5. Valgykite karštą.

Suskleisti
Receptas: Grikių košė-salotos su saulėje džiovintais pomidorais
1 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
4.0 / 23
Receptas
Ingredientai
Grikiai: 0.50 g (neapdorotų)
Vanduo: 1.50 puodelis
Bazilikai: 1.00 sauja (šviežių)
Žolelės: 1.00 sauja (šviežių krapų, mėtų ar petražolių)
Pomidorai: 0.50 puodelis (perpjautų perpus vyšninių)
Saulėje džiovinti pomidorai: 0.30 puodelis (supjaustytų)
Česnakai: 1.00 skiltelės (sukapota)
Agurkai: 1.00 puodelis (grubiai supjaustytų, be sėklų ir minkštimo)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (išspaustos sultys)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia paruoškite grikius – juos galite berti dar į neverdantį vandenį. Šiam užvirus sumažinkite ugnį ir palikite virti 7-8 minutes. Po 6 minučių pirmąkart paragaukite ir kai jausite, jog grikiai išvirę, nusunkite bei atidenkite juos.

2. Salotų dubenyje sumaišykite grubiai supjaustytus bazilikus ir kitas žoleles, agurkus, pomidorus, saulėje džiovintus pomidorus, citrinos sultis ir alyvuogių aliejų. Gerai išmaišykite, suberkite grikius ir vėl išmaišę pagardinkite druska ir pipirais.

3. Prieš skanaudami leiskite salotoms-košei kelias minutes pastovėti.

Suskleisti
Receptas: Ukrainietiška kukurūzų košė „Banush“
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
5.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Grietinė: 2.00 st.
Vanduo: 0.50 st.
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Lašinukai: 100.00 g (sūdytų; galima keisti karšto rūkymo šonine)
Baravykai: 30.00 g (džiovintų; arba 200 g šviežių)
Aliejus: 2.00 valg. š. (arba taukų)
Brinzos sūris: 100.00 g
Svogūnų laiškai: 1.00 valg. š. (nebūtinai)
Kaip gaminti

1. Lašinukus (arba šoninę) supjaustykite kubeliais ir paspirginkite.

2. Džiovintus baravykus užpilkite vandeniu, valandą pamirkykite, o tada išimkite iš vandens pasmulkinkite. Grybus ir vandenį, kuriame mirko, supilkite į keptuvę ir virkite, kol nugaruos visas skystis. Tada įdėkite šaukštelį taukų ir dar šiek tiek maišydami pakepkite. Pagardinkite druska, pipirais.

3. Į puodą supilkite grietinę, vandenį, druską. Išmaišykite, užvirkite. Maišydami suberkite kukurūzų kruopas. Originaliame recepte rekomenduojama maišyti mediniu šaukštu ir pagal laikrodžio rodyklę. Virkite ant minimalios kaitros maišydami, kol košė pradės nelipti prie puodo sienelių ir dugno. Tai užtruks apie 10–15 minučių. Uždenkite dangčiu ir pabrandinkite dar 10 minučių.

4. Patiekite koše su spirgučiais, keptais grybais, trupinta brinza. Pagardinkite svogūnų laiškais.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką