Tiesiogiai
15min be reklamos
2022 11 29, 10:00

Renkamės kepsnį šventėms: 10 puikių receptų antienos mėgėjams

Kai prie Kalėdų stalo sėda nedidelis būrelis svečių, kepta antis – nuostabus variantas šventiniams pietums. Kita vertus, jei tų svečių būrelis didesnis, ant stalo gali nutūpti ir dvi ar trys antys, kodėl gi ne? Jei jau renkatės, kokių gi būdu antį (ar antis) kepti, jums pravers šis receptų rinkinys!
Kepta antis
Kepta antis / 123RF.com nuotr.
Receptas: Kepta antis su apelsinais
5 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.0 / 70
Receptas
Ingredientai
Antis 1.00 vnt.
Čiobreliai: 1.00 valg. š. (džiovinti)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š.
Česnakai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Apelsinai: 3.00 vnt. (1 kg)
Kaip gaminti

1. Paruoštą antį įtrinkite prieskoniais bei česnako skiltelėmis ir palaikykite per naktį.

2. Apelsinus supjaustykite riekelėmis ir sudėkite į anties vidų. Vieno apelsino sultis išspauskite ant anties viršaus.

3. Dėkite antį į kepimo maišą ir kepkite 2-3 valandas (priklausomai nuo orkaitės). Paprasta, bet labai skanu. Skanaus!

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Receptas: Kepta antis su figomis
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.3 / 25
Receptas
Ingredientai
Antis: 1.00 vnt. (marinato ingredientai apskaičiuoti 1 kg, didesniam paukščiui juos dauginkite)
Druska: 1.00 arbat. š. (marinatui)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (marinatui)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (marinatui)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (marinatui)
Vynas: 30.00 ml (baltojo; marinatui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (marinatui ir dar šiek tiek įdarui)
Džiovintos figos: 150.00 g (įdarui)
Pievagrybiai: 150.00 g (įdarui)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (nedidelis; įdarui)
Džiūvėsiai: 1.00 sauja (arba skrebučių; įdarui)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Brendis: 50.00 ml (įdarui)
Balzaminis actas: 2.00 valg. š. (įdarui)
Kaip gaminti

1. Sumaišome marinatui skirtus ingredientus, jais įtriname antį, nepamiršdami ir jos vidaus.

2. Supjaustome džiovintas figas ir pievagrybius didesniais gabaliukai, o svogūną ir česnaką – smulkiai. Juos sumaišome su džiuvėsėliais, brendžiu, balzamiku ir aliejumi. Gautą įdarą sudedame į antį.

3. Kad antis išlaikytų formą ir įdaras neištekėtų, surišame kojas su specialia tvirta maistui skirta virvele. Jei norite, kad anties viduje esantys taukai ištekėtų, ją reikia subadyti.

4. Kepkite antį vadovaudamiesi ekspertės rekomendacijomis, o iškepus neskubėkite valgyti, leiskite mėsai kiek „pailsėti“.

Rekomendacijos:

  • Skaniausia antis būna tada, kai yra kepama žemoje temperatūroje (150–160 laipsnių), tačiau ilgesnį laiką (3 valandas). Jei norite, kad antis apskrustų, temperatūrą iki 200 laipsnių reikėtų padidinti kepimo pabaigoje ir kepti dar 20 minučių.
  • Kepant antį, uždengtą folija, reikėtų kartais palaistyti išsiskiriančiais riebalais.
  • Ančiai iškepus, neskubėkite jos valgyti. Išėmus iš orkaitės ir uždengus folija, ji turi pastovėti 15 minučių. Tada anties mėsa atsipalaiduoja, išleidžia sultis, būna dar minkštesnė.
  • Dažniausia klaida daroma tada, kad antis kepama per trumpai ir per aukštoje temperatūroje. Jei išvengsite šių klaidų, turėsite ant stalo nuostabaus skonio patiekalą.

 

Suskleisti
Receptas: Kepta antis su džiovintomis slyvomis ir balzamiko padažu
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.9 / 9
Receptas
Ingredientai
Antis: 1.00 vnt. (apie 2,5 kg svorio antis)
Kalendros sėklos: 2.00 valg. š.
Rudasis cukrus: 4.00 arbat. š.
Laurų lapai: 3.00 vnt.
Džiovintos slyvos: 250.00 g (kokybiškų didelių, be kauliukų)
Cinamonas: 1.00 valg. š.
Balzaminis actas: 70.00 ml (kokybiško, pvz., Modenos)
Vištienos sultinys: 300.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Granatas: 1.00 vnt. (sėklos; papuošimui)
Gražgarstės: 2.00 sauja (papuošimui)
Kaip gaminti

1. Pirmiausiai pasiruoškite prieskonių mišinį paukščiui įtrinti. Kalendrų sėklas lengvai pagrūskite, kad išsiskleistų kvapas, bet sėklų pilnai nesugrūskite. Kalendrų sėklas sumaišykite su cinamonu, druska, cukrumi ir maltais pipirais.

2. Antį nuplaukite, jos odelę prie krūtinėlės įpjaukite kryžmai, stenkitės paties raumens neįpjauti. Paruoštu prieskonių mišiniu gerai įtrinkite visą antį, taip, kad kalendrų grūdelių prilystų ir į įpjautą odelę.

3. Kepimui skirtame inde sumaišykite sultinį su balzamiko actu, į skystį suberkite nuplautas bei verdančiu vandeniu nuplikytas slyvas, įmeskite lauro lapelius. Į indą guldykite prieskoniais įtrintą antį ir pašaukite į įkaitintą iki 160 °C laipsnių orkaitę kepti.

4. Kepkite antį apie 2 valandas, karts nuo karto ją palaistydami karštu sultinio ir balzaminio acto padažu. Kai antis jau bus iškepusi, orkaitės temperatūrą pakelkite iki 200 °C laipsnių karščio ir apskrudinkite anties odelę.

 

5. Iškepusią antį ištraukite iš orkaitės ir iškelkite ant lėkštės, šalia išdėliokite iškepusias ir padaže išbrinkusias slyvas. Padažą, kuriame kepė antis perkoškite, nuo jo viršaus nugraibykite dalį anties riebalų, o padažą gerai išsukite, kad būtų kuo vientisesnis. Aišku, geriausiai būtų padažą statyti į šaldytuvą ir po kiek laiko nuo jo nugraibyti užšalusius riebalus, bet, deja, tada ir iškepta antis per tą laiką atšals, todėl padažas šiam patiekalui tebūnie kiek riebesnis.

6. Prieš nešdami į stalą, antį apibarstykite granatų sėklomis ir apdėliokite gražgarsčių lapeliais. Padažą supilkite į padažinę ir pateikite šalia anties.

Suskleisti
Receptas: Kalėdinė kepta antis su grikiais ir vaisiais
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.9 / 25
Receptas
Ingredientai
Antis: 1.00 vnt.
Grikiai: 500.00 g
Kriaušės: 1.00 vnt.
Obuoliai: 10.00 vnt. (nedidelių)
Česnakai: 5.00 skiltelės
Medus: 1.00 valg. š. (skysto)
Citrinos sultys: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Citrinų sultis sumaišyti su medumi, druska ir pipirais. Antį ištepti marinatu ir palikti šaldytuve mažiausiai valandai.

2. Grikius nuplauti, užpilti verdančiu vandeniu ir palikti 30 minučių išbrinkti.

2. Kriaušę perpjauti per pusę, pašalinti sėklalizdžius ir sudėti į anties vidų. Nenuluptas česnako skilteles švelniai sutraiškyti.

3. Nuo grikių nupilti vandenį ir palikti, kad nuvarvėtų. Tada sumaišyti su česnaku ir prikimšti jais anties vidų.

4. Antį dėti į kepimo indą, apdėti obuoliais, uždengti ir kepti iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 1,5–2 valandas palaistant kepimo sultimis. Likus pusvalandžiui iki kepimo pabaigos nuimti dangtį ir antį apskrudinti.

Suskleisti
Receptas: Duonos gabalėliais įdaryta antis su apelsinų padažu
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 50 min.
0.0 / 0
Receptas
Ingredientai
Antis: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 0.50 arbat. š.
Duona: 4.00 riekės (baltos, supjautytų kubeliais)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Pievagrybiai: 200.00 g
Obuoliai: 2.00 vnt.
Razinos: 1.00 sauja
Petražolės: 1.00 sauja (šviežių; patiekimui)
Pomidorai: 1.00 sauja (patiekimui)
Apelsinai: 2.00 vnt. (pariekimui)
Kaip gaminti
  • Paukštį įtrinkit pipirais, druska. Tuomet iki dviejų parų palikite šaldytuve.
  • Išėmus antį iš šaldytuvo nuvalykite druską popieriniu rankšluosčiu. Į anties vidų prikimštkite baltos duonos gabalėlių, svogūnų, grybų, obuolių skiltelių ir razinų.
  • Orkaitę įkaitinkite iki 160 laipsnių ir antį kepkite apie 3 valandas (priklausomai nuo paukščio dydžio).
  • Antį geriausiai kepti skardoje, kad joje liktų visi nuvarvėję riebalai. Be to, kepimo metu reikėtų nepamiršti anties pašlakstyti riebalais, taip paukštis liks sultingas. Pabaigoje orkaitės kaitrą galima padidinti iki 220 laipsnių ir 15 minučių leisti ančiai paskrusti.
  • Prieš patiekiant keptą antį vertėtų papuošti šviežiomis petražolėmis, apelsinų griežinėliais ir vynuoginiais pomidorais.
Suskleisti
Receptas: Imbierinė antis su citrusais
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
0.0 / 0
Receptas
Ingredientai
Antis: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Imbieras: 1.00 vnt. (nykščio dydžio gabaliukas, sutarkuotas)
Medus: 1.00 valg. š.
Sojos padažas: 2.00 valg. š.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Citrinos: 2.00 vnt.
Apelsinai: 2.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Kriaušės: 1.00 vnt.
Džiovintos slyvos: 1.00 sauja
Kaip gaminti
  • Pirmiausiai antį rekomenduojama įtrinti druska, pipirais ir palikti šaldytuve. Tiesa, šįkart anties patariama šaldytuve per ilgai nelaikyti, mat ją dar reikės marinuoti.
  • Tuomet prieskonius nuvalyti popieriniu rankšluosčiu, įpjauti anties odą. Iš smulkinto imbiero, česnako, medaus ir sojos padažo pasigaminkite marinatą. Juo ištrinkite visą antį ir dar pamarinuokite per naktį.
  • Tuomet į anties vidų pridėkite susmulkintų svogūnų, apelsinų, citrinų, kriaušių ir, jeigu mėgstate – džiovintų slyvų.
  • Taip paruoštą antį kepkite iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 3 val. ir patiekite su gaiviomis salotomis arba anties riebaluose keptomis bulvėmis.
Suskleisti
Receptas: Kepta antis su abrikosais
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
3.3 / 21
Receptas
Ingredientai
Antis 1.00 vnt.
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Druska: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š.
Sultys: 50.00 ml (citrinų)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Paruoštą antį įtrinkite prieskoniais, česnako skiltelėmis ir palaikykite per naktį.

2. Abrikosus ir svogūno galvutę (perpjautą pusiau) sudėkite į anties vidų, viršų apšlakstykite citrinų sultimis ir įdėkite į kepimo maišą.

3. Kepkite 2-3 valandas.

Receptą atsiuntė Edita Aleksandravičienė

Suskleisti
Receptas: Antiena su juodųjų serbentų-„porto“ padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.1 / 14
Receptas
Ingredientai
Antis: 2.00 vnt. (krūtinėlės)
Pankolių sėklos: 2.00 arbat. š. (grūstų)
Druska: 0.30 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Bulgur kruopos: 60.00 g
Mėtos: 30.00 g (šviežių)
Vynas: 200.00 ml („porto“)
Apelsinai: 1.00 vnt. (sultys)
Serbentai: 50.00 g (juodųjų)
Sviestas: 20.00 g
Salotos: 200.00 g (Romaninių (1 didelė gūžė arba 2 mažesnės))
Kaip gaminti

1. Anties krūtinėlių odelę įpjauname įstrižai, pabarstome grūstomis pankolio sėklomis, druska, šviežiai grūstais juodaisiais pipirais, užpilame šlakelį aliejaus ir viską tolygiai paskirstome rankomis.

2. Bulgur kruopas užpilame verdančiu vandeniu ir uždengus dangčiu paliekame 15 minučių. Supjaustome mėtas ir sumaišome su išbrinkusiomis bulgur kruopomis, porą šaukštų alyvuogių aliejaus, žiupsniu druskos ir pipirų.

3. Į nedidelį puodą pilame „porto“ vyną ir apelsino sultis bei verdame, kol skysčio sumažėja perpus, tada dedame sviesto, jam ištirpus sudedame juoduosius serbentus ir dar kokias 5 minutes paverdame.

4. Įkaitiname grill keptuvę, dedame anties krūtinėles odele žemyn ir kepame uždėję lakštą kepimo popieriaus ir ką nors sunkaus ant viršaus, retkarčiais pavartydami, kad tolygiau iškeptų, ištekėtų maksimaliai taukų ir odelė būtų apskrudusi ir traški. Kepti iš viso prireiks 12–15 minučių. Iškepus dedame į lėkštę ir uždengiame folija.

5. Į tą pačią keptuvę įpilame šlakelį alyvuogių aliejaus ir kelias minutes kepame romaninės salotos lapus.

6. Į lėkštę dedame bulgur su mėtomis, tuomet pakeptų romaninės salotos lapų, o ant viršaus – pjaustytą anties krūtinėlę. Šalia pilame juodųjų serbentų ir „porto“ vyno padažą.

Suskleisti
Receptas: Antiena su vyno padažu, lazdyno riešutais ir slyvomis
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 6
Receptas
Ingredientai
Antis: 2.00 vnt. (šlaunelės)
Slyvos: 6.00 vnt.
Vynas: 75.00 ml (marsalos)
Vištienos sultinys: 50.00 ml (naminio)
Lazdynų riešutai: 1.00 valg. š.
Citrinos sultys: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Cikorija: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Pirmiausia įkaitiname orkaitę iki 160 laipsnių.

2. Antienos šlauneles įtriname prieskonių mišiniu, druska ir pipirais. Dedame į keptuvę odele žemyn ir kepame apie 5 minutes ant vidutinės ugnies, kol odelė apskrus ir antiena išleis daug taukų.

3. Apkepinus antieną, nupilame taukus ir keptuvę (jei ji tinkama dėti į orkaitę, jei ne – antieną perkelkite į kitą indą) dedame į orkaitę kartu su šalotiniu svogūnu. Prieš tai svogūną perpjaukite į dvi dalis.

4. Kol antiena kepa, slyvas perpjauname per pusę.

5. Praėjus 45 min. patikriname antį. Jei reikia, vėl nupilame taukus.

6. Šalia anties dedame slyvas, pilame vyną ir vištienos sultinį. Dedame atgal į orkaitę dar maždaug 20 minučių, tik padidiname temperatūrą iki 200 laipsnių. Po 10 minučių, jei reikia, galite įpilti truputėlį daugiau sultinio, nes svarbu, kad padažas visiškai neišgaruotų.

7. Tuo tarpu peiliu susmulkiname lazdyno riešutus. Dedame juos į sausą, įkaitintą keptuvę ir apskrudiname. Supjaustome cikoriją ir apšlakstome citrinos sultimis.

8. Viską dedame į lėkštę ir valgome kartu su iškepusia antiena. Skanaus!

Suskleisti
Receptas: Antiena su aštriu šokolado padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.8 / 4
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt.
Vynas: 250.00 ml (raudonojo)
Sviestas: 10.00 g
Prieskoniai karštam vynui: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Nuo antienos filė pašalinkite riebalų perteklių ir skersai įpjaukite odelę. Dėkite filė gabalėlius į šaltą keptuvę ir vartydami kepkite ant karštos ugnies. Kai mėsa įgaus auksinį atspalvį, sudėkite ją į skardą odele į viršų ir kepkite iki 200°C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 7 minutes.

2. Keptuvėje paruoškite padažą: ant mažos ugnies pakepinkite svogūnus, supilkite raudonąjį vyną ir prieskonius, dar kiek pakaitinę sudėkite šokoladą ir sviestą. Dar šiltą antienos filė gausiai užpilkite padažu.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką