-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

9 produktai, kurie sukelia uždegimą

Sveika mityba – neatsiejama geros savijautos dalis. Tačiau ne kiekvienas maitinasi sveikai, na, o piktnaudžiavimas greituoju ar perdirbtu maistu, pasak specialistų, turi įtakos uždegiminiams procesams organizme.
Šlamštmaistis
Šlamštmaistis / Vida Press nuotr.

Sportuojate, stengiatės neviršyti kilokalorijų normos, tačiau pūpsantis pilvukas vis tiek neduoda ramybės? Gal būti, kad jus kamuoja chroniškas uždegimas, rašoma eatthis.com.

Tyrėjai sako, kad chroniškas uždegimas yra susijęs su tuo, ką mes valgome – pasitikrinkite, ar šie produktai nėra kasdienė jūsų mitybos dalis? Mat jeigu juos valgote kiekvieną dieną, įsijungia aliarmo signalas jūsų organizme. Kokie simptomai gali kamuoti? Svorio augimas, mieguistumas, odos problemos, virškinimo sutrikimai, o vėliau ir tokių ligų kaip diabetas ar vėžys rizika.

Cukrus

Gazuoti saldūs gėrimai, šokoladiniai batonėliai, saldainiai, kepti saldėsiai, kava su saldžiais priedais.

Kaip rašoma žurnale Journal of Endocrinology, suvartodami per daug cukraus, mes sau kenkiame, kadangi tai slopina baltųjų kraujo kūnelių gebėjimą kovoti su bakterijomis, silpnina imunitetą, tampame neatsparūs įvairioms ligoms.

Patartina rinktis mažo GI (glikemijos indekso), viso grūdo produktus, taip pat tuos, kuriuose gausu gerųjų riebalų, skaidulų, baltymų. Tyrimas, publikuotas Journal of Nutrition, atskleidė, jog valgiusieji žemo GI produktus ir vėliau, palyginti su tais, kurie valgė aukšto GI produktus, džiaugėsi sumažėjusiu C-reaktyvinio baltymo lygiu.

Augalinis aliejus, transriebalai

Majonezas, salotų padažai, duona, bulvių traškučiai, krekeriai, kepsnių padažas.

Išgąsdinti transriebalų, kurie kenkia mūsų organizmui, daugelis pradėjo ieškoti alternatyvų ir ruošti maistą pasitelkiant tokius aliejus kaip kukurūzų, sojų, saulėgrąžų, dygminų ar palmių. Tačiau juose taip pat slypi pavojus. Rašoma, jog šie aliejai turi labai didelį kiekį omega-6 riebalų rūgščių. Bėda ta, kad šių rūgščių mes ir taip daug gauname su maistu, ypač perdirbtu, o štai omega-3 riebalų rūgščių mums stinga. Pastarosios pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, o omega-6 rūgštys gali paskatinti uždegimą. Jos mums reikalingos, kad kovotų su infekcijomis ir padėtų gyti žaizdoms, bet jei jų per daug, uždegimas gali tapti nevaldomas.

Negana to, pakaitintas toks aliejus virsta transriebalais, kurie sukelia uždegimą, o tai skatina širdies ir kraujagyslių ligas, diabetą ir kitus lėtinius susirgimus.

Pasistenkite sumažinti tokio aliejaus savo racione kiekį ir įtraukite į meniu daugiau riebių žuvų, žalių lapinių daržovių, riešutų, sėklų. Šiuose produktuose gausu omega-3 riebalų rūgščių.

„Fotolia“ nuotr./Traškūs svogūnų žiedai
„Fotolia“ nuotr./Traškūs svogūnų žiedai

Keptas maistas

Bulvytės, vištiena, žuvies piršteliai, svogūnų žiedai ir pan.

Augaliniame aliejuje aukštoje temperatūroje keptame ir kitaip ruošiamame perdirbtame maiste susidaro tokių medžiagų, kurios vadinamos ardomosiomis molekulėmis – AGEs (angl. Advanced Glycation End products). Pastarosios sukelia uždegiminius procesus, tačiau to galima išvengti. Mount Sinai medicinos mokyklos tyrėjai aptiko, jog kai žmonės atsisako perdirbtų ir keptų maisto produktų, kuriuose gausu jau minėtų ardomųjų molekulių, uždegimas sumažėja.

Miltai

Pica, balta duona, krekeriai, makaronai, riestainiukai, tortilijos, pusryčių dribsniai ir t. t.

Rafinuotų kviečių miltų produktus mūsų organizmas labai greitai suskaido, o kuo greičiau kūnas virškina gliukozės turinčius produktus, tuo labiau šokinėja cukraus kiekis kraujyje. Tokiu atveju padidėja ir insulino, kuris susijęs su uždegiminiu atsaku.

Journal of Nutrition rašoma, jog žmonių, kurių mityboje buvo gausu rafinuotų miltų produktų, kraujyje buvo rasta didesnė koncentracija uždegiminio žymens PAI-1. Palyginti valgant viso grūdo produktus, situacija buvo priešinga – mažesnis CRB lygmuo.

Pieno produktai

Pienas, minkšti sūriai, jogurtas, sviestas.

Fotolia nuotr./Sūris
Fotolia nuotr./Sūris

Nors vidutiniškas jogurto vartojimas gali sumažinti uždegiminius procesus, tačiau pieno produktuose yra ir sočiųjų riebalų, kurios – uždegimo šaltinis. Tyrimas atskleidžia, kad piene esantys riebalai gali turėti įtakos gerųjų bakterijų sumažėjimui, kurios kovoja su uždegimu.

Taip pat pabrėžiama, kad pienas – alergenas, dažnai netinkantis daugeliui žmonių dėl to, kad šie netoleruoja laktozės. O bet koks alergeno tipas gali sukelti uždegimines reakcijas. Stebėkite save – jeigu suvalgę tam tikrą pieno produktą blogai jaučiatės, kamuoja pilvo pūtimas, metas pamėginti jį išimti iš savo mitybos.

Dirbtiniai saldikliai ir dažikliai

Becukriai produktai, dietiniai gėrimai, perdirbtas maistas, dribsniai, ledai, saldainiai.

Natūralu, kad kasdien mėgaudamiesi tokiais produktais galime sau padaryti meškos paslaugą. Pavyzdžiui, rašoma, jog dėl tokių priedų mažėja gerųjų bakterijų, kovojančių su uždegimu. Štai kodėl verta pernelyg nepriprasti prie šių produktų.

Sotieji riebalai

Mėsainiai, picos, traškučiai, saldainiai.

Greičiausiai jau teko girdėti, jog sotieji riebalai yra siejami su širdies ligų rizika, tačiau tai dar ne viskas – pasak Expert Review of Cardiovascular Therapy, jie siejami ir su uždegiminiais procesais.

Grūdais šertų gyvūnų mėsa bei perdirbti mėsos produktai

Šioje srityje savo juodą darbą atlieka antibiotikai, kuriais šeriami gyvūnai, dėl to jie greičiau auga, priauga daugiau svorio. Vėliau tai turi įtakos mėsos kokybei, joje esančioms medžiagoms, kurios sukelia uždegimą.

Perdirbtoje mėsoje gausu sočiųjų riebalų, taip pat jau minėtų ardomųjų molekulių (AGEs), kurios formuojasi mėsos perdirbimo (rūkymo, džiovinimo ir kt.) metu. Pridėkime dažiklius, priedus ir gausime ne itin imunitetui draugišką gaminį.

Alkoholis

Alkoholis, kaip visi puikiai žinome, itin kenkia sveikatai. Dideli jo kiekiai ir skilimo procese išsiskiriantys toksiniai šalutiniai produktai, kenkia kepenų ląstelėms, neigiamai veikia imunitetą, skatina uždegiminius procesus.

TAIP PAT SKAITYKITE: Mokslininkai siūlo visiškai atsisakyti alkoholio: įrodyta, kad jis sukelia septynių rūšių vėžį

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius