-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sveikos mitybos ekspertė V.Kurpienė pataria, ką dėti į moksleivio priešpiečių dėžutę: blogiausia, kai ją sudaro vien angliavandeniai

Vasara baigėsi, prasidėjo naujieji mokslo metai. Su šypsenomis, o kai kurie – ir ašaromis, į mokyklas išėjo vaikai. Be kitų su mokslais susijusių rūpesčių, tėvai turi ir dar vieną – pasirūpinti, kaip atrodys vaikų priešpiečiai, o gal ir pietūs mokykloje. Kaip sako sveikos mitybos ekspertė, dietistė Vaida Kurpienė, sumuštinis su batonu, bandelė, bulvių traškučiai – lengvas sprendimas, bet labai prastas. Taigi kas turėtų atsidurti vaikų priešpiečių dėžutėse?
Valganti mergaitė
Valganti mergaitė / Vida Press nuotr.

Į ką atsižvelgti ruošiant priešpiečių dėžutę?

Sveikos mitybos ekspertės V.Kurpienės teigimu, situacija dėl koronaviruso pandemijos ir kaip dėl jos pasisuks ugdymo įstaigų veikla vis dar neaiški, nežinia, kiek laiko – valandų per dieną, vaikai praleis mokykloje. Ruošiant priešpiečių dėžutę, ji siūlo į tai ir atsižvelgti.

Antras svarbus aspektas, pasak pašnekovės, į kurį turėtų atsižvelgti tėvai, ar vaikas valgo pusryčius namuose. „Dalis vaikų juos valgo mokykloje po pirmos pamokos, nes atsikelia tokiu metu, kad prieš pamokas tik spėja prasiplauti akis ir šauna pro duris“, – šypsodamasi sakė V.Kurpienė.

Tėvams planuojant priešpiečių dėžutę svarbu atsižvelgti į tai, kiek kartų vaikas valgys.

Taigi, pasak jos, tėvams planuojant priešpiečių dėžutę svarbu atsižvelgti į tai, kiek kartų vaikas valgys. „Nes būna, kad tėvai prideda daug maisto, o vaikai dalį jo – surauginto – parsineša atgal“, – pastebi sveikos mitybos specialistė.

Kitas akcentas, kuriuo galima vadovautis, ko ir kiek įdėti, ar vaikas pietus valgys mokykloje, ar atsineš savus.

„Jeigu vaikas pusryčius valgo namie, pietus gaus užsakytus mokykloje – dabar pagal naują tvarką, suprantu, jie bus atnešami vienkartiniuose induose į klases, ir mokykloje bus tik iki 13–14 val., jam pakanka su savimi atsinešti nedidelį užkandį – sezoninių vaisių ar uogų: slyvų, obuolių, kriaušių ir pan., ir daugiau to maisto nereikia“, – sakė V.Kurpienė.

Jei vaikas mokykloje bus ilgiau, pašnekovės teigimu, reikia skaičiuoti – kiek ilgiau ir kiek kartų jis valgys.

Vaisių pjaustyti nerekomenduoju, nes supjaustyti jie oksiduojasi, patyžta ir dažniausiai vaikai juos parneša namo.

„Kai kur mokyklose yra galimybė papildomai užsisakyti vadinamuosius pavakarius, jei nėra tokios galimybės, vaikai atsineša savo. Čia reiktų atkreipti dėmesį, ką dedate, nes dažnai tėvai vaikams prideda tik angliavandenių: duonos su dešra ar kumpiu, sausainių, bandelių. Tai duoda energijos pliūpsnį, bet sotumo jausmą suteikia labai trumpam ir po kokių dviejų pamokų vaikai jaučiasi apsunkę, pavargę, nes gliukozė užkeliama aukštai, o paskui ir vėl nukrinta.

Taigi reiktų pergalvoti, ką būtų galima įdėti. Galbūt ką nors gaminate vakarienei ir to paties galėtumėte įdėti vaikams. Jei jau dedate sumuštinį, tai gal geriau jį dėti su kiaušiniu ar namie pagamintu kotletuku, kad būtų ir baltymų.

Galima nupirkti grūdėtos varškės mažuose indeliuose, ji vakuumuota, gali ilgiau išsilaikyti, o dar geriau, jei sudėsite į specialų termodangą turintį priešpiečių krepšelį ir į jį įdėsite šaldymo kapsulę.

Taip pat galima papjaustyti kokių nors daržovių. Vaisių pjaustyti nerekomenduoju, geriau jau įdėti visą mažesnį, nes supjaustyti jie oksiduojasi, patyžta ir dažniausiai vaikai juos parneša namo, o tėvai bara, kodėl nesuvalgei. O nevalgė todėl, kad jie pagedo, parūgo, ir natūralu, kad vaikas jų nenorėjo“, – sakė sveikos mitybos ekspertė.

Karinos Krisikaitytės nuotr./Vaida Kurpienė
Karinos Krisikaitytės nuotr./Vaida Kurpienė

Kokių užkandžių galima įdėti vaikams?

V.Kurpienė siūlo keletą lengvų užkandžių idėjų, ką vaikams būtų galima įdėti į priešpiečių dėžutę.

Įvairūs užkandžiai:

  • Uogos ir vaisiai. Tik jų nepjaustykite, nes oksiduojasi (ruduoja), pažliunga, tyžta ir rūgsta. Kietus vaisius galite perpjauti, sudėti atgal ir suspausti kanceliarine gumyte. Taip išlaikys formą ir vaizdą.
  • Kukurūzų burbuolė arba konservuoti kukurūzai. Jei dėsite juos į indelį, nepamirškite ir šaukštelio.
  • Riešutai. Jei leidžiama jų atsinešti į mokyklą, tik venkite žemės riešutų.
  • Daržovių pagaliukai.
  • Nedidelės daržovės: paprikos, mažosios cukinijos, vyšniniai pomidorai, agurkai.
  • Alyvuogės.
123RF.com nuotr./Šviežios daržovės
123RF.com nuotr./Šviežios daržovės

Pieno produktai:

  • kieto sūrio gabaliukai ar riekelės kito;
  • varškės sūris: šviežias, džiovintas arba keptas;
  • sūrio lazdelės;
  • kefyras mažame indelyje;
  • natūralus ar graikiškas jogurtas, pagardintas cinamonu, vanile ar druska;
  • airanas.

Daugiau patarimų ir patiekalų receptų galite rasti čia: www.vaikumityba.lt.

Pietų dėžutėje venkite perdirbtų grūdų patiekalų

Paklausta, ką patartų tėvams įdėti į vaikų pietų dėžutes, jei šie mokykloje pietų nevalgo ir atsineša savo, V.Kurpienė sakė, kad geriau, jog jos turinį daugiau sudarytų baltymai nei angliavandeniai.

„Gerai būtų, kad pietų dėžutėje būtų ankštinės daržovės – pavyzdžiui, pupelės, arba mėsos ar varškės patiekalas, na, žuvies neįdėsime. Nes dažniausiai tėvai įdeda blynų, bandelę ar makaronų. Tokiu atveju, geriau įdėkite ankštinių kultūrų miltų makaronų – juos vaikai irgi mielai valgo.

Svarbiausia, kad būtų suvartojama ir baltymų, nes dažniausiai vaikai valgo tik perdirbtus grūdus, paskui dėl to kyla ir imuniteto problemų, ir susikaupti jiems sunku, tampa nervingesni, irzlesni, o grįžę namo, atrodo, nori suvalgyti viską iš eilės, nes tokie patiekalai sukelia alkį“, – pataria sveikos mitybos ekspertė.

Svarbiausia, kad būtų suvartojama ir baltymų, nes dažniausiai vaikai valgo tik perdirbtus grūdus.

Pasak specialistės, šioje vietoje būtina išlaviruoti, nepasiduoti vaikų norams ir neklausti jų, ko nori, nes jie visada norės makaronų, blynų, bulvyčių, bandelių, sausainių ir pan.

„Aišku, klausimas yra, kaip tai įgyvendinti? Jei kiti vaikai į mokyklą atsineša bulvių traškučių, bandelių, vaikui, kuris valgo vertingesnį maistą, po kurio laiko tampa sudėtinga. Vaikai nori pritapti, ir čia daug kas priklauso nuo to, ką dauguma atsineša. Gal vertėtų tėvų komitetuose tartis, kad, tarkime, vieną dieną per savaitę visi vaikai nešasi ką nori, o kitas dienas tam tikrų produktų į dėžutes vaikams nededate“, – siūlė V.Kurpienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius