Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 08 06

Mano kiemas: natūralistinis Rūtos gėlynas, paukščiai ir bitės

Vilnietė Rūta Karulaitė anksčiau nebuvo kapstymosi žemėje ir augalų priežiūros mėgėja. Kaip pati sako, šis pomėgis atsirado su amžiumi, tačiau galiausiai taip užsidegė, kad ėmėsi keisti savo tėvų aplinką. Jos darbo vaisiai – tvenkinys su gaiviu kriokliuku, girdykla paukščiams ir natūralistinio stiliaus gėlynas, o planuose – dar ir bičių aviliai, mat jos svajonė sukurti saugią ekosistemą, kurioje sugyventų daug gamtos gyvūnėlių – pradedant varlėmis, baigiant drugeliais.
Rūtos Karulaitės puoselėjama aplinka
Rūtos Karulaitės puoselėjama aplinka / Asmeninio albumo nuotr.

Vilniuje, netoli Žaliųjų ežerų esantį šeimos namą suprojektavo ir pastatė pats Rūtos tėtis. Jo idėja – ir į senuosius amžius nukelianti tvora bei kiti elementai. Sovietmečiu čia netgi buvo įsiprašę kino kūrėjai, kad nufilmuotų tam tikras scenas. Pats sklypas – labai erdvus. „Tikrai yra vietos, kur pasireikšti“, - juokėsi pašnekovė.

Tėvo idėja buvo kieme palikti daug žolės, tačiau Rūta nusprendė koncepciją pakeisti – esą dabar į madą ateina gėlynai. „Labai užsinorėjau natūralistinio gėlyno. Kad suprasčiau, kaip jį reikia kurti, įgaučiau žinių, net kursus lankiau“, - teigė moteris.

VIDEO: Mano kiemas. Rūta Karulaitės puoselėjama aplinka

Natūralistiniai gėlynai atrodo kaip laukinė pieva, gali priminti pamiškę, paežerę ar net pelkę, nors iš tiesų yra kruopščiai sukurti žmogaus. Juose dominuoja varpiniai augalai, jie gali būti įvairaus aukščio, spalvos ar tekstūros, susodinti gana tankiai.

Dar viena Rūtos idėja – pakeltos lysvės darže, kuriose, pasak jos, labai gerai užaugo daržovės, nors anksčiau augdavo viskas labai sunkiai.

„Dabar puoselėju dar vieną idėją – pastatyti du avilius. Mano sumanymas, kad kieme būtų kuo pilnesnė ekosistema, kad gamta būtų kuo gyvesnė. Į tvenkinį įleistos žuvytės, gyvena varlės, pievoje skraido drugeliai, padaryta girdykla paukščiams, kad jie atskristų, ir noriu bičių, kad jos galėtų naudotis čia augančiomis gėlėmis, jas apdulkinti ir tokiu būdu padauginti. Norisi, kad viskas būtų kuo natūraliau, kad čia gyventų kuo daugiau gyvūnėlių ir kad jie pas mus gerai jaustųsi.

Asmeninio albumo nuotr./Rūtos Karulaitės puoselėjama aplinka
Asmeninio albumo nuotr./Rūtos Karulaitės puoselėjama aplinka

Gėlynui augalus įsigijau dar pernai, o šiemet susodinau. Kol kas jie įvairių spalvų, kurių nederinu, nes dar iki galo nežinau, kaip žydės. Kai bus aiškiau, kitais metais pagalvosiu apie derinius, paieškosiu naujų rūšių gėlių, kad daugiau jų žydėtų.

Tiesą sakant, idėja dėl spalvotų augalų atsirado, kai viena giminaitė pastebėjo, kad pas mus visur tik žalia spalva, nėra jokių žydinčių gėlių. Tai paskatino daugiau dėmesio skirti spalvoms, šiek tiek paspalvinti erdvę. Manau, kitais metais spalvotų plotų atsiras dar daugiau“, - pasakojo Rūta.

VIDEO: Rūtos Karulaitės puoselėjama aplinka

Visai neseniai kieme atsirado krioklys. Šią karštą vasarą, pasak moters, jis – tikra atgaiva: „Taip ir traukia ten pabūti, ramiai pasėdėti, paklausyti vandens čiurlenimo, pamedituoti.“


Konkursą „Мano kiemas“ remia japoniškų profesionalių įrankių ir sodo technikos gamintojas „Мakita“.

Visi konkurso dalyviai turi galimybę laimėti 500 eurų vertės Makita“ kelioninį akumuliatorinį kompresorinį maisto šaldytuvą, kuris šaldo iki -18 °C arba šildo iki +60 °C, nepriklausomai nuo išorės temperatūros! Šaldytuvas veikia iš trijų energijos šaltinių: nuo 18V akumuliatoriaus, AC arba DC srovės.

5 dalyviai bus apdovanoti prizais – „Makita“ termosais ir akiniais.

Apie konkurso sąlygas skaitykite ČIA.

„Makita“ nuotr./Konkurso „Mano kiemas“ pagrindinis prizas
„Makita“ nuotr./Konkurso „Mano kiemas“ pagrindinis prizas

Visus negalinčius atsispirti įvairioms apželdinimo idėjoms, besidomintiems dailaus kraštovaizdžio kūrimu ar tiesiog norintiems pasidalinti savo sukurtos, akį traukiančios aplinkos idėjomis, kviečiame dalyvauti konkurse „Мano kiemas“. Konkurso taisyklės: 1. Pildykite anketą prisegdami savo kiemo, sodybos nuotraukas ar vaizdo įrašus. 2. Aprašykite, per kiek laiko sukūrėte savo kiemo aplinką, kaip puoselėjate savo sodybą, sodą, gėlyną, bei kuriame mieste ar rajone tas sukurtas grožis yra. 3. Būtinai parašykite savo vardą, pavardę, telefono nr., kad galėtume su jumis susisiekti.
Ačiū, kad dalyvaujate!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius