-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ar turėtume valgyti daugiau, kad numestume svorio? Keli klausimai padės sužinoti

Kartais nuo to, kiek mes valgome, priklauso ir savijauta, ir figūros ypatybės.
Mityba
Mityba / Fotolia nuotr.

Kai norime numesti svorio, dažniausiai atsisakome tam tikrų dalykų. Iš raciono išmetame gazuotus gėrimus, riebalus ir apskritai mažiname kalorijų suvartojimą. Jeigu sutaupome jų 500, tai 1000 būtų du kartus geriau, ar ne? Deja, toks įsitikinimas klaidingas, rašoma womenshealthmag.com.

Pernelyg griežtas savęs apribojimas veda į tai, kad pakenksime savo medžiagų apykaitai, ir svoris ne tik nekris, bet pradės augti ar stovės vietoje. Štai tyrimas, publikuotas New England Journal of Medicine, atskleidžia, kad vyrų ir moterų, kurie lieknėjo drastiškai apriboję kilokalorijas, metabolizmas bei hormonų sistema buvo sutrikę net po metų, kai jie pasiekė savo norimą svorį.

„Žmonės dažnai pamiršta, kad kiekvienas mūsų turi tam tikrą metabolinį tempą, kad kilokalorijos dega, kai kvėpuojame, mąstome, kai plaka mūsų širdis“, – sako dietologas Wesley Delbridge'as. Jis tikina, kad jeigu mūsų suvartojamų kilokalorijų kiekis yra mažesnis nei įprastai sudeginame dėl jau minėto metabolinio tempo (tai daugeliui moterų yra apie 1200 kcal), mūsų kūnas gali priprasti prie lėtesnės medžiagų apykaitos.

Tad pasitikrinkite – gal jums kaip tik reikia suvalgyti daugiau, kad svertumėte mažiau? Atsakykite į septynis klausimus.

Ar mankštintis netikėtai pasidarė labai sunku?

„Jeigu jums įprastinė treniruotė pradėjo kainuoti labai daug pastangų ir jūsų nebedžiugina, tuomet tai gali būti problema. Nuovargio ženklai gali būti susiję su tuo, kad jūsų organizmas dėl metabolinių procesų pradėjo taupyti energiją“, – pastebi dietologas.

Jūs galite vangiai jaustis bet kurią dieną dėl milijono skirtingų priežasčių, tačiau jeigu energijos lygio nuosmukis susijęs su nauja dieta, pasikeitusiais mitybos įpročiais, gali būti, kad persistengėte.

Ar jūs kenčiate alkio priepuolius?

Yra emocinis apetitas ir yra fizinis alkis. Todėl jeigu jūsų skrandis gurgia, o cukraus kiekis kraujyje yra nukritęs, tai ženklai, kad turite pavalgyti ir persistengiate, pastebi W.Delbridge'as. Tuo tarpu kita dietologė Lori Zanini sako, jog žmonės, kurie ignoruoja alkį, vėliau nebesugeba jo pajausti ir atpažinti. Idealu, jeigu jūs valgote, kai vos išalkstate, ir nustojate, kai vos pasisotinate.

Kada paskutinį kartą tuštinotės?

Jeigu valgote per mažai, greičiausiai jūsų viduriai yra užkietėję. Drastiškai apriboję maisto suvartojimą, jūs negaunate ir virškinimą skatinančios ląstelienos. Tiesa, kaip pastebi specialistas, šis procesas (tuštinimasis) yra labai individualus ir lygiai taip pat sveika yra tai daryti tris kartus per dieną, ir tris kartus per savaitę. Todėl jūsų pasikeitusi mityba neturėtų daryti tam įtakos, o jeigu pastebite, kad viduriai užkietėjo, metas pagalvoti, kokie produktai padėtų pataisyti šiuos reikalus – pupelės, pilno grūdo produktai ir daržovės yra būtent tai, ko reikia.

TAIP PAT SKAITYKITE: Užkietėjo viduriai: ką daryti?

Ar esate ištroškę labiau nei įprastai?

Nepakankamai valgydami jūs negaunate tiek, kiek reikia kalio, kalcio, natrio ir kitų elektrolitų. Būtent dėl šios priežasties jūsų kūnas siunčia signalus, kad yra ištroškęs. Specialistas pastebi, kad jeigu vanduo nepajėgia numalšinti troškulio, tuomet tai reiškia, kad esate alkanas ir turite pasirūpinti savo sotumu.

Ar valgote mažiau nei tris kartus per dieną?

Gali būti, kad valgydami mažiau jūs savo kūną paliekate be reikiamo energijos kiekio, pastebi L.Zanini. Tiesa, tikslus skaičius, kiek reikėtų suvalgyti maisto porcijų per dieną, nėra apibrėžtas. Vieniems tai 3 kartai, o kiti gali suvalgyti nuo 5 iki 7 nedidelių porcijų.

Ar netenkate daugiau kaip 1 kg kas savaitę?

Greitas svorio netekimas daugeliui moterų atrodo kaip išsipildžiusi svajonė. Deja, ji gali labai greitai subliūkšti. Jeigu kas savaitę netenkate daugiau kaip kilogramo, tuomet sustokite – vėliau jie gali ataugti labai greitai. Be to, kenčia jūsų hormonų sistema, mažėja raumenų masė. Todėl pasistenkite mesti svorį neskubiai, užtikrintai ir visam laikui.

Ar jūs persivalgote?

Jeigu jūsų persivalgymo priepuoliai tapo gerokai dažnesni arba intensyvesni, kai pradėjote laikytis dietos, galimi keli paaiškinimai. Arba jūsų dieta yra per griežta, arba jūsų kūnas bando susigrąžinti tai, ką prarado, ir jam reikia kilokalorijų. Bet kuriuo atveju sprendimas – valgyti daugiau.

Išvados – labai svarbu suprasti, kad negalite žaisti su savo kūnu. Sveika mityba turi būti tokia, kad jūs jaustumėte geriau ir būtumėte laimingesni.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius