Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Hormonų specialistė įspėja: štai kas atsitinka su moters kūnu, kai ji augina vaikus, dirba ir bando turėti viską

Vidinis noras „daryti daugiau“ ir „pasiekti daugiau“ daro didelę įtaką moterų sveikatai, šeimoms ir karjeroms. Problema ta, kad „perdegimo“ procesas yra toks dinamiškas ir taip painiai įaugęs į moterų gyvenimą – vaikų auginimas, rūpinimasis šeima, karjeros siekimas, savanorystė, namų židinio kurstymas bei socialinis gyvenimas, – kad net pačios protingiausios nesugeba pamatyti perdegimo požymių, kol tampa per vėlu, rašo businessinsider.com.
Dirbanti mama
Dirbanti mama / 123RF.com nuotr.

Šią kelionę perdegimo link sukelia sudėtingų ir tarpusavyje sąveikaujančių stresorių tinklas, tačiau jų sąrašą galima sumažinti iki kelių pagrindinių:

  • Platus moters vaidmuo (namai, karjera, vaikai, tėvai);
  • Nuolatinė sensorinė stimuliacija (prietaisai ir prisijungimas prie tinklo 24/7);
  • Socialinis spaudimas pasiekti ir turėti daugiau;
  • Lūkesčiai šeimai ir vaikams;
  • Finansiniai suvaržymai;
  • Prasti gyvenimo būdo įpročiai (miegas, mityba, sportas, hormonų disbalansas bei smegenų chemijos deficitas);
  • Priklausomybė nuo adrenalino.

Stresą patiriančių moterų rafinuota kūno reakcija į stresorius yra tikras stebuklas. Tačiau realybė tokia, kad jos, tos norinčios daug pasiekti supermoterys, praleidžia nemažai laiko „prisijungusios prie tinklo“ bei funkcionuoja „kovok arba bėk“ režimu, strategiškai manevruoja tarp daug streso ir spaudimo sukeliančių situacijų. Tai tarsi tiksinti bomba. Mūsų kūnas sukurtas retkarčiais reaguoti į patiriamą stresą, ir jis nesugeba atlaikyti ilgalaikio funkcionavimo „kovok arba bėk“ režimu be kažkokios palūžimo formos.

Šį sudėtingą „atsako į stresą“ procesą, kurio metu suveikia daugybė vidinių pavojaus signalų, dauguma moterų paprastai patiria kasdien. Milijonai moterų stresą patiria nuo pabudimo ryte iki pat gulimosi miegoti vakare.

Ši nuolatinė aktyvacijos ir perdėtos stimuliacijos būsena reikalauja nesibaigiančių pastangų antinksčių liaukų išsaugojimui ir atstatymui. Joms tai labai sunkus darbas, dėl to visa sistema sulėtėja, o dėl to tampate išsekusi ir prarandate pusiausvyrą – gaminama mažiau kortizolio (jis organizme atlieka net keletą funkcijų: skatina gliukozės išskyrimą, stimuliuoja maisto medžiagų apykaitą, slopina uždegimą ir imuninės sistemos veiklą ir kt.) bei moteriškų hormonų, dėl to atsiranda gausybė simptomų, apverčiančių jūsų pasaulį aukštyn kojomis.

Jei jaučiate, kad esate pervargusi, pabandykite laikytis šių lengvų patarimų, padėsiančių grįžti į vėžes.

1. Pakeiskite savo mitybą ir grafiką

Sumažinkite cukraus kiekio kraujyje šuolius vartodamos liesuosius baltymus, geruosius riebalus bei daug ląstelienos turinčius geruosius angliavandenius, tokius kaip daržovės, - šios medžiagos padės atsikratyti rytinio irzlumo ir popietinio nuovargio. Tai reiškia, kad pusryčiams jokių beigelių ar keksiukų. Baltymai yra smegenų maistas, visai dienai, pagerinsiantis jūsų susitelkimą ir atmintį.

2. Vartokite vitaminą C bei streso malšinimo papildus

Vitaminą C naudoja antinksčiai, gamindami kortizolį ir kitus antinksčių liaukose gaminamus hormonus. Pagalvokite apie didesnes vitamino C dozes ryte ir po pietų. Taip pat pagalvokite apie stresą malšinančius papildus, kuriuose yra adaptogenų.

3. Sportuokite

Vaikščiojimas, joga, pilatesas ir lengvos jėgos treniruotės padaro daugiau naudos nei bėgimas ar važinėjimas dviračiu. Bet kokia energijos reikalaujanti sporto šaka dar labiau išsekins streso liaukas, kadangi vienas iš streso sindromo sukėlėjų yra „persistengimas sportuojant“.

4. Gerkite pakankamai vandens

Dehidratacija yra viena dažniausių problemų, einanti koja kojon su nuovargiu ir negebėjimu fiziškai susidoroti su stresu.

5. Užkurkite savo parasimpatinę nervų sistemą

Du kartus per dieną skirkite 10 minučių persikrauti. Įkvėpkite per nosį (išpūsdami pilvą, ne krūtinę) ir iškvėpkite per siaurą plyšelį tarp lūpų, susitelkdami į tą dalyką, kurio norite tuo metu. Tiksliai įsivaizduokite, kaip norite jaustis, ką norite įgyti ir turėti, ir jauskite visas pozityvias su tuo susijusias emocijas. Išlaikykite šią būseną bent 2–3 minutes.

6. Pamiegokite giliu, atstatančiu miegu

Taupydamos laiką miego sąskaita, žalojate smegenis, nervų sistemą, hormoninę sistemą ir apskritai visą kūną, kadangi pavagiate iš jo galimybę atsistatyti po praėjusios dienos ir trukdote hormonų bei neurocheminų medžiagų atsistatymui, o šios medžiagos reikalingos, kad galėtumėte ištverti ateinančią dieną.

7. Pradėkite treniruoti smegenis

Venkite neigiamų frazių, tokių kaip „Patiriu labai daug streso“ ir pakeiskite jas frazėmis, tokiomis, kaip „Renkuosi pati ir esu pasiruošusi tobulėti vardan geresnės sveikatos, tai nėra skubus atvejis, pati kontroliuoju savo gyvenimą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius