Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

8 ligos, kurias gali sukelti seksas

„Ne šiandien, brangusis – man skauda galvą“. Tokia fraze kino filmuose ir serialuose mylėtis nenorinti žmona dažnai atstumia aistra užsidegusį sutuoktinį. Tačiau kai kuriems žmonėms tai nėra tik tušti žodžiai, nes seksas juos iš tiesų gali susargdinti – sukelti veriantį galvos skausmą, į gripą panašius simptomus ar net amneziją.
Seksas
Seksas / Shutterstock nuotr.

Nuo postkoitalinės depresijos iki postorgazminės ligos sindromo – „The Everyday Health“ kviečia pažvelkti į ligas, kurias gali sukelti seksas.

123RF.com nuotr./Orgazmas
123RF.com nuotr./Orgazmas

„Poorgazminis sindromas“: kai „didysis O“ sukelia ligą

Poorgazminės ligos sindromas yra reta būklė, kai po orgazmo su partneriu, masturbacijos ar spontaniškai miego metu žmogui pasireiškia į gripą ar alergiją panašūs simptomai. Sindromas dažniau pasireiškia vyrams. Kaip rašo Nacionalinis Jungtinių Amerikos Valstijų sveikatos instituyas, simptomai gali pasireikšti per kelias sekundes, minutes ar valandas po orgazmo ir paprastai tęsiasi nuo 2 iki 7 dienų, kol savaime išnyksta.

Jis gali pasireikšti kaip nuovargis, siplnumas, galvos skausmas, karščiavimas, nuotaikos pokyčiai, retais atvejais sutrinka atmintis, sumažėja dėmesio koncentracija. Kai kuriems užgula nosį, skauda gerklę, niežti akis.

Tiksli sutrikimo priežastis nėra žinoma. Kai kurie mokslininkai mano, kad tai – autoimuninis arba alerginis sutrikimas, sukeliantis uždegiminę reakciją į vyro spermoje esančią medžiagą. Kiti teigia, kad sindromas gali sukelti cheminis disbalansas smegenyse.

Pacientai, kuriems nustatomas šis sindromas, jaučia didelį stresą, neretai vengia sekso. O tai veda į dar gilesnes psichinės sveikatos problemas.

Galvos skausmas dėl fizinio krūvio ir orgazminis galvos skausmas

JAV Nacionalinio galvos skausmo fondo (NHF) duomenimis, du galvos skausmo tipai yra susiję su seksualine veikla, ypač su orgazmu. Pirmojo tipo galvos skausmo atveju seksualinis susijaudinimas sukelia galvos ir kaklo raumenų susitraukimą, dėl kurio atsiranda galvos skausmas. Tai susiję su įtempta fizine veikla, pavyzdžiui, svorių kilnojimu ar lytiniais santykiais, taip pat vadinamas galvos skausmu dėl fizinio krūvio.

123RF.com nuotr./Migrena
123RF.com nuotr./Migrena

Yra žinoma, kad tokį skausmą dažniausiai jaučia žmonės, kurie turi arba praeityje turėjo problem dėl migrenos. Kai kuriais atvejais tai gali būti susiję su smegenų pakitimais arba rodyti kitas rimtesnes ligas. Todėl, jei manote, kad patyrėte įtampos sukeltą galvos skausmą, kreipkitės į gydytoją.

Antrasis sekso sukelto galvos skausmo tipas buvo pavadintas „orgazminiu galvos skausmu“. Jis paprastai išsiskiria intensyvumu, primena stiprų kraujagyslių galvos skausmą ir dažniausiai pasireiškia prieš pat patiriant orgazmą.

Manoma, kad šį galvos skausmą gali sukelti dėl sekso padidėjantis kraujospūdis. Nemalonus pojūtis paprastai trunka kelias minutes (retais atvejais gali testis ir ilgiau, pvz., keletą valandų). Polinkį jį patirti dažniausiai turi tie žmonės, kurie žino, kas yra migrena. Jis nustatomas tiek vyrams, tiek moterims, rašo „The Everyday Health“.

Postkoitalinė disforija: kai dėl sekso jaučiatės liūdni

Jei seksas nebuvo geras, atrodytų, normalu liūdėti. Tačiau kodėl kartais liūdesys apima ir po ypatingai malonios patirties? Atsakymą pateikia mokslininkai. Tyrimai rodo, kad liūdesys po sekso reguliariai kamuoja maždaug 10 proc. moterų (ir šiek tiek mažiau vyrų). O tokia būsena vadinama „postkoitaline disforija“. Ji pasireiškia kaip liūdesys, nerimas, dirglumas ir jautrumas. Sutrikimo priežastis nėra iki galo aiški, tačiau neretai jos šaknys glūdi santykių problemose. Nuolat jaučiant liūdesį pasimylėjus rekomenduojama šio jausmo priežasčių paieškoti psicholoterapijoje, padedant specialistams – psichoterapeutams ir psichologams.

123RF.com nuotr./Spermatozoidai
123RF.com nuotr./Spermatozoidai

Alergija spermai

Ar galite būti fiziškai alergiškas seksui? Mokslininkai tikina, kad taip. Remiantis vienu tyrimu, manoma, kad iki 40 000 moterų Jungtinėse Valstijose turi alergiją spermai. Kai kurioms moterims sperma pakeičia pH balansą makštyje, todėl atsiranda dirginimas, gimdos kaklelio gleivės, dilgėlinė ir patinimas.

Geriausias (ir ko gero vienintelis) būdas išvengti alergijos seksui – kiekvienos sueities metu naudoti barjerinę apsaugą, pvz., prezervatyvą.

Shutterstock nuotr./Porelė paplūdimyje
Shutterstock nuotr./Porelė paplūdimyje

TVA: Seksas, kuris iš tikrųjų priverčia viską pamiršti

Akimirkų, kai apimti aistros negalite blaiviai mąstyti, tikriausiai esame patyrę kiekvienas. Vis dėlto kai kuriems žmonėms „proto aptemimas“ ar net atminties sutrikimai gali tęstis ir po sekso. Trumpalaikė visuotinė amnezija (TVA) – staigus, laikinas atminties praradimo epizodas, kuris, kaip teigia „The Everyday Health“, kasmet JAV iš 100 000 nustatomas 23-32 proc. amerikiečių. Šis sutrikimas būdingas 50-mečiams ir vyresniems.

Pacientai, patyrę TVA, dažnai jaučiasi suglumę. Viena iš priežasčių – kad iki šiol nėra pakankamai aišku, dėl kokių priežasčių kyla TVA. Vieno tyrimo metu nustatyta, kad to priežastis gali būti Jungo venos vožtuvų nepakankamumas, dėl ko kraujyje sumažėja deguonies.

Reikėtų žinoti, kad seksas nėra vienintelė priežastis – trumpalaikę visuotinę amneziją taip pat gali sukelti kita fiziškai įtempta veikla arba didelį stresą keliantys įvykiai. Laimei, žmonės, patyrę šią keistą būklę, paprastai per kelias valandas atgauna atmintį. Sutrikimas nesikartoja.

Unsplash nuotr./Pora lovoje
Unsplash nuotr./Pora lovoje

„Medaus mėnesio liga“: kai seksas sukelia šlapimo takų infekciją

Skausmas šlapinantis, poreikis dažnai šlapintis ir jausmas, kad negalite visiškai ištuštinti šlapimo pūslės – jei kada nors sirgote šlapimo takų infekcija, gerai žinote jos simptomus. Kai kurios moterys nuo šios ligos kenčia dažniau (vyrus apskritai šlapimo takų infekcija vargina net 30 kartų rečiau nei moteris).

Šlapimo takų infekciją sukelti gali daug dalykų, o vienas iš jų, didinantis riziką, yra seksas. Neveltui ši liga kartais pavadinama „medaus mėnesio infekcija“. Dėl lytinio aktyvumo į moters šlapimo takus patenka bakterijų. Ar įmanoma užkirsti kelią? Galima pabandyti. Vienas iš patarimų – iškart po sekso nusišlapinti. Tai esą padeda „išplauti“ visas nepageidaujanamas bakterijas iš šlaplės ir taip sumažina riziką ryte atsibusti su nemaloniu „pilnos pūslės“ jausmu.

123RF.com nuotr./Ginekologinės problemos
123RF.com nuotr./Ginekologinės problemos

Mielių infekcijos: niežulys, kurio viešai nepasikasysi

Mūsų organizme natūraliai yra tam tikras kiekis mielių, tačiau jei jų kiekis tampa nekontroliuojamas, galite susidurti su didele, niežtinčia problema – mielių infekcija.

Deja, bet tyrimai rodo, kad gana dažnai moterims tokias ligas gali sukelti ir seksas, nes dėl spermos ar naudojamo lubrikanto pakeičiamas makšties pH.

Tokios infekcijos paprastai pasireiškia niežėjimu vaginoje ir/ar makštyje, neįprastomis (gausesnėmis, tirštesnėmis) išskyromis.

Svarbu prisiminti, kad mielių infekcijos nėra lytiniu keliu plintanti liga. Tačiau sergant ja seksas tampa skausmingas.

Pasveikti padeda nereceptiniai vaistai. Esant rimtesnei būklei verta pasikonsultuoti su gydytoju ginekologu.

Bakterinė vaginozė: infekcija, su kuria nepajuokausi

Makštyje yra daugybė bakterijų – dalis jų yra gerosios bakterijos (kurios padeda kontroliuoti blogąsias), o dalis – blogosios. Tačiau, jei gerųjų ir blogųjų bakterijų pusiausvyra sutrinka, galite susirgti dažna makšties infekcija – bakterine vaginoze.

Bakterinės vaginozės simptomai: gimdos kaklelio gleivės, kurios gali būti baltos arba pilkos spalvos; gimdos kaklelio gleivės, turinčios stiprų, nemalonų kvapą; ypač stiprus, žuvies kvapas po lytinių santykių; makšties niežulys; skausmingas arba deginantis šlapinimasis. Pati savaime tai nėra lytiškai plintanti liga, tačiau ją gali sukelti lytiniai santykiai, o moterims, turinčioms kelis partnerius ar naują partnerį, kyla didesnė rizika.

Sumažinti riziką padeda monogaminiai santykiai, prezervatyvai, teisingi higienos įpročiai. Rekomenduojama atsisakyti sintetinių apatinių (kur kas geriau – medvilniniai), taip pat dažnai nuo bakterinės vaginozės kenčiančioms moterims patariama vengti itin aptemptų (ypač priglundančių prie tarpukojo) rūbų.

Negydoma bakterinė vaginozė gali sukelti kitų komplikacijų ir pavojų sveikatai, todėl, jei manote, kad ja sergate, nedelsdama kreipkitės į savo akušerį-ginekologą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius